Home > Morgonrapport: Återigen surt på börsen, vittnar om skakig tid framöver

Morgonrapport: Återigen surt på börsen, vittnar om skakig tid framöver

God Morgon

Oljan fortsatte att falla under gårdagen, och börjar leta sig ner mot tidigare bottennivåer. BRENT-terminen handlas nu på morgonen till 44,08 dollar per fat, och WTI-terminen handlas 41,57 dollar per fat.
De amerikanska börserna stängde i likhet med de europeiska, med nedgång i S&P500 på 1,4 %. Asien handlas överlag ner där Hang-Seng Index sticker ut med nedgång om 2,29%.

För svensk del lutar det åt att vi ska testa 1480 stödet idag, terminen indikerar en sådan nedgång, men mycket kan hända fram tills börsöppning. Men med tanke på tillbakagången i USA och Asien så pekar mycket på ett sådant scenario. Viktigt att stödet vid 1480 håller, annars bör vi kunna leta oss ner djupare till 1460 åtminstone.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen är inne i en svår period, under gårdagens handel befästes den tveksamhet som finns kortsiktigt på börsen. Vår syn är fortsatt att indexet är på väg mot 1600 punkter även om vägen dit inte ser ut att följa en rak tråd. Volatiliteten kommer att skifta indexet kring viktiga stöd och motståndsnivåer, precis som vi tidigare har sett under hösten. I första hand har vi kortsiktiga stödnivåer vid 1480, 1460, 1441 samt långsiktigt viktig nivå vid

OMXS30 intradag upplösning. Indexet har återigen backat under tidigare motståndsnivå vid 1510 och ligger nu på samma nivå som för någon dag sedan. För kortsiktig fortsatt uppgång krävs att vi håller nuvarande nivå men framförallt 1480. Går vi mer övertygande (framförallt genom hög omsättning) över 1510 bör detta indikera ny riktning på börsen.
OMXS30 intradag upplösning. Indexet har återigen backat under tidigare motståndsnivå vid 1510 och ligger nu på samma nivå som för någon dag sedan. För kortsiktig fortsatt uppgång krävs att vi håller nuvarande nivå men framförallt 1480. Går vi mer övertygande (framförallt genom hög omsättning) över 1510 bör detta indikera ny riktning på börsen.

1400 och 1380. Motståndsnivåer är fortsatt viktiga 1500 och 1510 följt av längre 1570-1570.

Efter att ha stängt onsdagens handel precis över 1510 punkter sjönk storbolagsindexet 1,53 % i gårdagens handel till 1488,4 punkter. Fortsatt kortsiktigt viktigt att indexet inte sjunker under 1480. Omsättningen på stockholmsbörsen var fortsatt låg och uppgick till 14 miljarder kronor.

Utvecklingen var i linje med övriga europeiska index och de amerikanska börserna tog vid den negativa trenden. Är det en positionering inför räntebeskedet vi nu ser eller är det en naturlig reaktion efter vinsthemtagning då många investerare åter köpt in sig efter inledande höstens fall. Troligtvis är det en kombination, många investerare som gått in på börsen igen har haft några veckor av fin utveckling och med stundande räntebesked som utfallet tenderar att vara relativt osäkert inför är det inte omöjligt att vi ser en ostabil utveckling framöver.

Bedömningen är att kortsiktigt blir de tekniska nivåerna viktiga eftersom när indexet den senaste tiden har indexet balanserat, studsat och brutit igenom viktiga nivåer har det gett kortsiktig signaler om vart börsen är på väg. Möjligen har uppbrottet över 1510 varit en falsk signal på kort sikt men det är tydligt att intensiteten ökar kring de viktiga tekniska nivåerna.

KPI-statistiken för oktober månad kom in i linje med riksbankens prognoser vilket får ses som en seger för team Ingves och förtroendet för direktionen som helhet. Bedömare gör gällande nya stimulanser i december som mindre troligt än tidigare efter dagens inflationsbesked. Dock så är riksbanken starkt beroende av ECB och FED vilket kan skifta spelplanen drastiskt inför den 14e december då Ingves meddelar nya ränteläget. ECB går ut dagarna innan med sitt räntebesked och sin syn på rådande stimulanspaket, och FED går ut sist med samma agenda.

 

Dagens agenda

Idag väntas tysk preliminär BNP för 3e kvartalet, där prognosen ligger på +0,3 % med betydande risker för negativa överraskningar.

EMU presenterar estimerad BNP för 3e kvartalet, vilken väntas ha ökat till en årstakt på 1,7 % i tillväxt, där Tyskland och Italien väntas växa i linje med prognoser, medan Frankrike och Nederländerna bör ligga under prognoserna. Grekland ses inte ha några större chanser till överraskning och väntas krympa kraftigt. Slutligen väntas detaljhandel i USA vilken väntas ha stigit 0,3 % m/m.

Övriga hålltider under makrodagen:

– Japan: industriproduktion (def) september kl 5.30
– Nederländerna: BNP (prel) 3 kv kl 6.30
– Frankrike: BNP (prel) 3 kv kl 7.30
– Finland: KPI oktober kl 8.00
– Finland: BNP-indikator september kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser oktober kl 8.00
– Tyskland: BNP (prel) 3 kv kl 8.00
– Spanien: KPI (def) oktober kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser oktober kl 9.00
– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 3 kv kl 9.30
– SCB: industrins lager 3 kv kl 9.30
– SCB: tjänsteprisindex 3 kv kl 9.30
– Polen: BNP (prel) 3 kv kl 10.00
– EMU: handelsbalans september kl 11.00
– EMU: BNP (est) 3 kv kl 11.00
– USA: detaljhandel oktober kl 14.30
– USA: PPI oktober kl 14.30
– USA: lager osålda varor september kl 16.00
– USA: Michiganindex (prel) november kl 16.00

Rapporter under dagen är som följer:
Black Earth Farming (kl 8.00), Nibe (kl 8.00), CTT Systems (kl 8.30), Alltele (kl 8.45), Arctic Paper, Rottneros

Trevlig helg önskar vi på tradingportalen

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: BNP (prel) 3 kv

BNP väntas ha ökat med 0,3% q/q, efter +0,4% 2 kv. Commerzbanks prognos för BNP-tillväxten 3 kv ligger också på +0,3%, men efter industristatistiken för september ser de nedåtrisker mot denna prognos. De är också pessimistiska inför nästa år där de ser en tillväxt på 1,5%, klart under konsensus, och pekar bland annat på svaga industriorder som gör att de räknar med en nedåtriktad trend för industriproduktionen.

kl 11.00: EMU: BNP (est) 3 kv

BNP väntas ha ökat 0,4% q/q, samma som i 2 kv. I årstakt spås en tillväxt på 1,7%.

Credit Suisse räknar också med en BNP-tillväxt på 0,4% q/q. Tyskland och Italien bör växa i linje med EMU-aggregatet, medan Frankrike och Nederländerna bör ligga lite under och i Grekland bör BNP krympa kraftigt, spår de.

Commerzbanks ekonom Ralph Solveen konstaterar att återhämtningen har fortsatt, men med tanke på den starka stimulansen från den svagare euron, billig råolja och den extremt expansiva penningpolitiken kan man inte tala om något genombrott. Det är inte troligt att ECB är nöjd med utvecklingen.

kl 14.30: USA: detaljhandel oktober

Detaljhandeln väntas stiga 0,3% m/m, och 0,4% exklusive bilar. I september var försäljningen trög, +0,1%, och ex bilar sjönk den med 0,3%.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade successivt under torsdagens handel och stängde runt dagens lägsta nivåer med många cykliska aktier i botten.

På rapportfronten var Peab och New Wave två förlorare, medan Oriflame steg efter att ha redovisat ett högre rörelseresultat än väntat och enligt egen uppgift fått en lovande start på innevarande kvartal.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30-index tappat 1,5 procent till noteringen 1.488,4. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14,0 miljarder kronor. Utvecklingen liknade den i Europa generellt, där storbolagsindexet Euro Stoxx 50 stängde ned 1,4 procent, och där tyska DAX sjönk 0,8 procent.

Inom OMXS30 huserade en rad cykliska bolag i indexlistans botten. Alfa Laval, Sandvik och Atlas Copco sjönk alla mellan 2,7 och 2,9 procent, medan SSAB och Boliden bildade bottenduo med nedgångar på 3,5 respektive 4,0 procent.

I andra änden hittades mer defensiva aktier såsom Swedish Match och SCA. Ingen av de aktierna orkade upp på plus.

Utanför OMXS30 lyfte Oriflame nära 12,5 procent sedan bolaget rapporterat ett bättre rörelseresultat och högre försäljning än väntat. Bolaget flaggade även för en stark start på innevarande kvartal.

En annan aktie i fokus var Elekta sedan italiensk media under eftermiddagen rapporterat om att fyra av bolagets anställda i Italien gripits på grund av misstankar om budriggning.

”Vi vet mycket lite, vi försöker att ta reda på vad som har hänt och hur man ska se på det här”, sade finanschef Håkan Bergström i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Kursen tappade brant efter rapporterna, och efter viss återhämtning stängde aktien på minus 6,4 procent.

New Wave sjönk 6,6 efter att ha redovisat rörelseresultat och försäljning under konsensusprognoserna i SME Direkts enkät. Vd Torsten Jansson lyfte fram det för säsongen varma vädret som ett orosmoment.

Även byggbolaget Peabs rapport fick ett surt mottagande. Visserligen var orderingången bättre än väntat, men sämre på de nedre raderna.

Peab för diskussioner med beställaren av det på torsdagen invigda Mall of Scandinavia, och det finns svårigheter att bedöma projektets slutresultat, skrev Jesper Göransson i rapporten. Aktien sjönk 3,6 procent.

Medicinteknikbolaget Bactiguard redovisade under morgonen en klar resultat- och omsättningsförbättring från föregående år i det tredje kvartalet. Trots det ligger man efter plan, skrev bolaget i rapporten, och aktien tappade 12 procent.

Bland torsdagens rapportförlorare återfanns även Tradedoubler (-8 procent) och Etrion (-7 procent). Spelutvecklaren Starbreeze letade sig däremot nära 7 procent högre efter att ha uppvisat en vinst- och försäljningsökning.

Även förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs gick bättre än index efter att ha lanserat nya finansiella mål inför sin kapitalmarknadsdag på torsdagseftermiddagen. De nya målen innebär en tydlig höjning av ambitionerna, säger vd Per Lindberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland lite mindre aktier rusade Aktietorgsnoterade Dentware dryga 30 procent. Bolaget har lyckats förhandla ned köpeskillingen för förvärvet av tandimplantatbolaget Brånemark Integration.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1488,40
546,460
3387,70
10782,63
6178,68
2045,97
5005,08
19560,54
22360,35
1,0789
9,3297
8,6465
41,57
44,08
 0,00%
-2,17%
-1,76%
-1,15%
-1,88%
-1,40%
-1,22%
-0,70%
-2,29%
-0,14%
0,06%
0,22%
-0,43%
0,05%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto