Home > Morgonrapport: Avgörande vecka på börsen, hur står sig börsen mot kommande räntebesked?

Morgonrapport: Avgörande vecka på börsen, hur står sig börsen mot kommande räntebesked?

God Morgon

USA föll i likhet med övriga börser i fredags, oljefallet och riskspridning inför räntebeskedet drog ner S&P500 indexet nästan 2,0 procent.

Asien inleder veckans handel mestadels negativt. NIKKEI faller 2,06 % och Hang Seng faller 1,21 %.
Oljan handlas på minussidan även idag, där vi har priser på WTI-terminen på 35,43 dollar fatet, samt på BRENT-terminen 38,07 dollar fatet.

Idag har vi en sista positioneringsdag inför först riksbankens räntebesked på tisdag och sedan FEDs räntebesked på onsdag. Dagen kan således bli fortsatt volatil och ledande svenska terminer indikerar en öppning under nollan.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Det känns lite speciellt när vi går mot slutet av året med en så spännande vecka som vi har framför oss och som med största sannolikhet kommer att ha betydelse för både årets, men även nästa års utveckling på börsen. Det är veckan med FEDs räntebesked och nu är förväntningarna på en första lift-off större än någonsin. Speciellt efter bjudningen från ECB som valde att avvakta vid förra veckans räntebesked. Detta fick euron att stiga mot dollarn och en räntehöjning har nog således lite höjd att ta av på valuta-sidan.

Efter förra veckans dåliga börsutveckling där OMXS30 föll nästan 6 % har marknaden tagit viss höjd för eventuella besvikelser från både Riksbankens och FEDs i veckan. Med det sagt finns det fortfarande risker inför båda beskeden,

OMXS30 i rejäl nedgång sedan någon vecka tillbaka. Inga stödnivåer har fångat upp och indexet har fallit ner till dryga 1400 punkter. Denna vecka blir avgörande hur sentimentet på börsen utvecklar sig framöver. Viktig stödnivå kring 1380-1369, bryts denna har vi långt ner till nästa uppfångande stöd.
OMXS30 i rejäl nedgång sedan någon vecka tillbaka. Inga stödnivåer har fångat upp och indexet har fallit ner till dryga 1400 punkter. Denna vecka blir avgörande hur sentimentet på börsen utvecklar sig framöver. Viktig stödnivå kring 1380-1369, bryts denna har vi långt ner till nästa uppfångande stöd.

men jag tror man bör skilja på kortsiktiga och långsiktiga effekter. På kort sikt tror jag det kan bli stökigt om FED fortsatt avvaktar, marknaden förväntar sig en lift off nu vilket skapar mer osäkerhet och besvikelse om så inte sker. Se bara på i somras där börsen då föll kraftigt efter ett liknande scenario. På lång sikt är det sämre för börsen att räntorna stiger, framförallt efter de senaste årens starka utveckling, där många investerare kan plocka hem vinster för säkrare placeringar. På kort sikt kan börserna stärkas av en lift-off då marknadens förväntningar införlivas. I veckan får vi veta de första kortsiktiga effekterna! På tisdag kommer Riksbanken med sitt räntebesked och på onsdag kväll kommer FED med sitt.

I fredags blev utvecklingen återigen negativ på börsen, där OMXS30 föll 2,25 % till 1401,14 punkter. Omsättningen låg på 18,7 miljarder kronor. Indexet ligger nu på -4,33 % sedan årsskiftet, inklusive utdelningar ligger utvecklingen strax under nollan. Ska det bli en positiv utveckling för året måste köparna hitta tillbaka i veckan, annars kan det vara för sent! Men några panikkänslor på börsen har det inte varit, nedgången har varit stabil, inga störtdykningar även fast indexet har gått ner så mycket. Om paniken skulle komma kan det bli trångt i dörren när många vill ut. Men som tidigare påpekat, kommer det avgöras i veckan. Alla väntar på beskedet och har positionerat sig där efter. Dock skulle jag inte vara förvånad om vi ska besöka 1380 punkter där en stark stödnivå finns, innan FEDs räntebesked på onsdagen.

 

Veckans fullpackade agenda

Idag kommer japansk industriproduktion samt Valueguards bostadspris för november, och som vanligt väntas priserna vara fortsatt höga även om en viss nervositet har observerats på marknaden. EMU kommer med industriproduktion för oktober månad, där en ökning om 0,2 % väntas.

Övriga hålltider under dagen:

– Japan: industriproduktion (def) oktober kl 5.30
– AF: arbetslöshet november kl 8.00
– Finland: KPI november kl 8.00
– Almega : tjänsteindikator 4 kv kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser november kl 9.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: industriproduktion oktober kl 11.00

Tisdag är Riksbankens dag, med räntebesked klockan 9.30 följt av pressträff med Stefan Ingves 11.00. Under dagen kommer även KPI och PPI från Storbritannien samt KPI från USA.

Onsdag är FED:s dag och räntebeskedet kommer klockan 20:00 svensk tid, tillsammans med nya prognoser. Pressträffen med Jannet Yellen kommer halvtimmen senare. Mer från USA kommer bostadsbyggande och industriproduktion. Förutom USA kommer EMU med PMI och Storbritannien med arbetslöshetssiffror.

Torsdag presenterar SCB arbetslöshet för november månad, samt tyskt IFO-index och Norskt räntebesked.

En helt klart spännande vecka framför oss, vilken kommer sätta tonen för avslutningen på året men även för hela nästa år. Som vanligt kommer jag ge alla förutsättningar och marknadens förväntningar. Hoppas ni hänger med!

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser november

Prisutvecklingen var fortsatt ”mycket stark” i oktober, men det noterades också att ”nervositeten tilltagit”. SEB:s boprisindikator har visat att hushållens tro på fortsatta prisökningar har sjunkit markant under hösten, men det återstår att se om, och i så fall när, det kan märkas i prisutvecklingen.

kl 11.00: EMU: industriproduktion oktober

Efter två månader med vikande produktion på månadsbasis väntas nu en ökning med 0,2% i oktober jämfört med i september.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen följde sina europeiska motsvarigheter söderut på fredagen för att stänga omkring dagslägsta. Ett fallande oljepris satte press på Lundin Petroleum och Fingerprint Cards noterades för ytterligare nedgångar.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 2,2 procent lägre till nivån 1.401,6. Aktier för omkring 18,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. På kontinenten syntes liknande rörelser – i London backade FTSE 100 med 2,0 procent och i Frankfurt sjönk DAX med 2,3 procent.

Inom det svenska storbolagsindexet färgades samtliga aktier i rött. Lundin Petroleum presterade sämst efter en nedgång om 4,0 procent sedan kurspilarna för oljan riktats söderut. Vid klockan 17.30 handlades WTI-oljan under 36 dollar per fat och Brentoljan omkring 38 dollar. Enquest och Africa Oil sjönk med 2,5 respektive 4,4 procent.

Även de cykliska verkstadsbolagen återfanns bland de sämst presterande. Sandvik, SKF och Atlas Copco föll alla med minst 3,5 procent. Likaså fick Volvo en sänkt rekommendation av Bank of America Merrill Lynch och lastbilstillverkaren backade 3,6 procent.

Boliden sjönk med 2,4 procent. Gruvbolaget följde därmed sina europeiska motsvarigheter lägre, trots fredagens stigande basmetallpriser.

Sektorerna telekommunikation och hälsovård noterades däremot för mer marginella nedgångar, Astra Zeneca backade med 1,0 procent och Telia Sonera sjönk 1,1 procent. Sobi lyckades avancera med 0,9 procent.

Alfa Laval och ABB presterade också bättre än index. Alfa Laval offentliggjorde en order om 210 miljoner kronor och ABB gavs rekommendationen outperform av RBC Markets. Aktierna backade med 1,8 respektive 1,3 procent.

Fingerprint Cards föll med drygt 11 procent till 490 kronor, vilket innebär den femte dagen i följd av nedgångar för bolaget. Aktien har sedan förra fredagens stängningskurs om 675 kronor rasat med nära 30 procent.

Sektorkollegan Precise Biometrics noterades för en nedgång om cirka 8 procent och har sedan fredagen i förra veckan också backat med cirka 30 procent.

Bland de fåtal aktier att leta sig högre fanns Skistar, upp 3,2 procent. Skidanläggningsoperatören meddelade att den är på väg att köpa skidanläggningen i St Johanner Bergbahnen i Österrike, vilket blir den första destinationen utanför Skandinavien. Bolaget meddelade även att bokningsläget i Sverige och Norge är höga 12 procent högre än vid samma tidpunkt i fjol.

Ica Gruppen noterades för en nedgång om 1,1 procent efter bolagets kapitalmarknadsdag. Bolagets vd Per Strömberg meddelade att han känner sig trygg med bolagets mål för verksamheten i Sverige att växa snabbare än marknaden, trots att Ica inte gjorde det under andra och tredje kvartalet.

”Vi har ju växt snabbare än marknaden fyra år i rad och det är rätt unikt. Det är inte så att vi grips av panik för att vi inte gör det under ett enskilt kvartal”, säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1401,14
528,600
3203,21
10340,06
5952,78
2012,37
4933,47
18835,05
21201,88
1,0965
9,3447
8,5216
35,43
38,07
 -2,25%
-1,68%
-2,04%
-2,44%
-2,22%
-1,94%
-2,21%
-2,06%
-1,21%
-0,20%
0,16%
0,43%
-0,53%
-0,65%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.