Home > Morgonrapport: ”Avslagen marknad inväntar torsdagens ECB-möte och fredagens jobbsiffra…”

Morgonrapport: ”Avslagen marknad inväntar torsdagens ECB-möte och fredagens jobbsiffra…”

Marknaden är återhållsam och skeptisk. Man väntar tålmodigt på framförallt torsdagens ECB-räntemöte men även fredagens blytunga jobbsiffra. Det sundaste beslutet i dagsläget är sannolikt att stå vid sidlinjen och invänta mer handfast information innan man tar ställning till den fortsatta utvecklingen. Men trenden är alltjämt uppåt, och 1422 kvarstår som vår målkurs på sikt trots alla orosmoln…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30 fortsätter trenda uppåt, och fortsätter vara överköpt
OMXS30 fortsätter trenda uppåt, och fortsätter vara överköpt

I gårdagens morgonrapport skrev vi att ”Vi skulle inte bli förvånade om förhoppningar som byggs upp inför torsdagens ECB-möte tar oss till målkursen 1422 under de tre återstående handelsdagarna, trots att vi redan befinner oss i utmanande och överköpt territorium”. Men marknaden var påtagligt avslagen och något avstamp mot 1422 inom kort ter sig avlägset.

OMXS30-index testade under gårdagen ånyo av mot fibonacci-motståndet kring 1405, utan framgång. Sedan parkerade sig index kring 1402 och rörde sig i ett löjligt tight 1-punkts-range fram till USA-öppning. Det faktum att index för andra börsdagen i rad inte förmår etablera sig över fib-nivån 1405 är en svag kortsiktig varningssignal. Hade marknaden stängt bara några punkter lägre än den gjorde hade bilden rent statistiskt varit mycket svagare (pga av den ”dark cloud cover” som då hade bildats).

Men marknaden stängde till slut på 1399,40, ned 0,19 % för dagen. Omsättningen var låg, och det kändes som om placerarkollektivet tagit en förtidig semester.

Inte direkt årets mest händelserika börsdag.

OMXS30-index intradag trendar ännu så länge uppåt...
OMXS30-index intradag trendar ännu så länge uppåt…

Men så går också alla och väntar. Väntan på USA-statistik. Väntan på ECB-möte. Väntan på något väsentligt att agera på över huvud taget. Marknaden befinner sig på tillräckligt sträckta nivåer för att den enskilde placeraren inte skall våga köpa utan positivt nyhetsflöde i ryggen. Men samtidigt trendar marknaden tillräckligt envist och obehindrat för att ”buy-side” skall avstå från att sälja i alltför stor utsträckning innan man ser de första svaghetstecknen.

Det skapar ett dödläge, En maktbalans mellan köpare och säljare.

Alla inväntar en nyhetskatalysator innan man agerar.

Och medan man väntar står börsen i princip stilla. Och det var inget typiskt svenskt fenomen. Mönstret gick igen på flertalet övriga europeiska terminsmarknader vi följer. Förhoppningar om en sommargåva från ECB ställs mot en marknad som ragglar omkring i utkanterna av det övre kursnivåspannet. Och det faktum att vi återigen står inför en förkortad försommarvecka, till följd av nationaldagen på fredag, gör den veckovilda, klämdagsanpassade marknaden än mindre handelsbenägen.

Stillhet. Tystnad. Väntan…

SCA visar styrka och utmanar viktig trendlinje
SCA visar styrka och utmanar viktig trendlinje

Det är ledorden för tillfället. Och stockholmsbörsen rörde sig knappt innan makrosiffrorna klockan 16.00 tryckte ned index något. Ännu så länge är ingen säljsignal på plats. Ännu så länge kvarstår 1422 som kursmål. Men osäkerhetsmomentet är så stort att många placerare mycket väl gör klokast i att helt enkelt stå vid sidlinjen innan den värsta krutröken lagt sig. Och varje form av kortsiktig köprusch utgör sannolikt ett fint tillfälle att ta vinster för de flesta aktörer, oavsett vilken tidsram de jobbar efter.

På makrofronten finns det ett par tre potentiella ”triggers” i veckan.

ECB-räntebeskedet på torsdag (kl 13.45) är veckans i särklass viktigaste händelse. Fredagens sysselsättningsstatistik avseende maj månad (kl 14.30) från USA är näst viktigast, men då är Sverige stängt (nationaldag). Även onsdagens ISM-siffra för tjänstesektorn (kl 16.00) kan ge marknaden något att gå på.

Innan någon av dessa ”triggers” tillkännages är det tunt med information att gå på.

En säljcykel lurar kring husknuten. Vore det inte för den försiktiga optimism som ett möjligt förhoppningsrally inför torsdagens ECB-möte medför hade vi intagit en betydligt mer ”baissad” ställning. Hittills har spekulationerna kring ”QE Euro Style” varit knapphändiga och få till antalet. De flesta analytiker är inställda på mer traditionella stimulansåtgärder, exempelvis negativa depositräntor, men dessa sätter inget avtryck på aktiekurserna. De är redan diskonterade.

HM uppför sig piggt och vill måhända stänga gapet vid 290
HM uppför sig piggt och vill måhända stänga gapet vid 290

Och det blev inga direkt omtumlande intryck från andra marknadsaktörer under gårdagen heller.

En västsvensk daytrader vidarebefordrade gårdagens fyndigaste analysrubrik, signerad Handelsbanken: ”Elekta: Fånga aldrig en fallande Gamma-Kniv”.

En annan daytrader reflekterade över dagens avsaknad av rörelse: ”Det rörde sig 1 punkt upp, 1 punkt ned, ända fram till USA-öppning. Senaste veckorna har det varit bedrövliga rörelser intradag. Svårt att få ihop till brödfödan just nu, men det har rullat på tidigare i år. Tur att det är vm snart, så man inte dör av tristess.”

Slutsats: Marknaden är återhållsam och skeptisk. Man väntar tålmodigt på framförallt torsdagens ECB-räntemöte men även fredagens blytunga jobbsiffra. Det sundaste beslutet i dagsläget är sannolikt att stå vid sidlinjen och invänta mer handfast information innan man tar ställning till den fortsatta utvecklingen. Men trenden är alltjämt uppåt, och 1422 kvarstår som vår målkurs på sikt trots alla orosmoln. 

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte gårdagens populära OMS30-Analys skriven av Anders Haglund!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen stängde svagt ned på måndagen medan de ledande Europabörserna noterades för en blandad utveckling med London i täten och Paris något ned. Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,2 procent lägre på 1.399 under en omsättning på 12,8 miljarder kronor i Stockholm.

”Lite minus på index hör till ovanligheterna, men det är marginellt och beroende av att några av de lite tyngre aktierna kommer ned lite, som Ericsson och Volvo, och så öppnade USA lite på minus. Det är lite dyrt i marknaden och svårt att räkna hem saker. Samtidigt finns det ingen som har något säljbehov. Jag tror annars att marknaden fokuserar mycket på makro den här veckan med sikte på vilka åtgärder ECB presenterar på torsdag”, säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt och fortsätter:

”Man konstatera att Astra Zeneca fortsätter upp trots att man inte har något bud i rockärmen för stunden. Rätt eller fel har marknaden svårt att släppa Pfizer-situationen. På minussidan tog Goldman Sachs ner sin rekommendation för Volvo och aktien, som haft det jobbigt den senaste månaden, fortsätter att gå sämre än index. Annars är det stort intresse för Kinnevik, självklart efter de olika typer av noteringar det talas om både för Rocket Internet och Zalando senare i höst”.

Volvo tillhörde tillsammans med Ericsson måndagens största sänken i OMXS30 med sina nedgångar på 1,4 procent respektive 1,6 procent. För Volvos del påverkade Goldman Sachs nya säljrekommendation för aktien.

Astra Zeneca steg 1,8 procent till 490:80 kronor och utanför storbolagsindexet steg Kinnevik 1,3 procent på nyheten deras innehav Rocket Internet ska noteras på Frankfurtbörsen.

Störst motvikt till indexnedgången agerade H&M efter att ABG Sundal Collier gett en köprekommendation med ny riktkurs på 325 kronor. H&M-aktien steg 1,1 procent till 285:80 kronor.

För Autolivs del ska den israeliska konkurrenten Mobileye noteras på Nasdaq och med motsvarande multiplar skulle Autoliv värderas till 90-130 miljarder kronor, dubbelt så mycket som rådande börsvärde enligt DI. Därtill kom Autoliv med nyheten att det förlikat i grupptalan i USA och räknar med att betala totalt 65 miljoner dollar. Aktien stängde oförändrat.

D Carnegie stängde drygt 2 procent högre efter att ha meddelat att bolaget i enlighet med tidigare avsiktsförklaring tecknat avtal att slå samman sitt bostadsbestånd med HBS II, vilket i ett slag lyfter beståndet till 9,5 miljarder kronor.

Elekta fick både ris och ros på måndagen. DI skrev att alla som spekulerar om att tillväxten är slut har fel och rekommenderade köp. Handelsbanken varnade å andra sidan för att försöka ”fånga en fallande gammakniv” och upprepade minska. Summan av dessa råd blev att aktien backade 0,8 procent.

Bland de mindre bolagen stack friluftsföretaget Fenix Outdoor ut. Tidningen Börsveckan sänkte rekommendationen från köp till neutral och aktien backade 2,0 procent. Måndagens nytillskott på First North, sportspelsleverantören Kambi, handlades upp rejält under dagen: från 29:30 kronor som lägst för att stänga på 34 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

STÄMMOR
– Amnode, Episurf Medical, Hansa Medical (ändrat datum från 7/5), Motion Display, Nordiq, Opera Software, Sensodetect, TGS-Nopec

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Impact Coatings: bolagspresentation hos Remium kl 12.00

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Vostok Nafta: presenterar substansvärde
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Immunicum: meddelar utfall i nyemission omkring i dag

KAPITALMARKNADSDAG
– Hexagon: i Las Vegas, fortsättning från måndagen (telefonkonferens kl 24.00 svensk tid, i lokal Las Vegas tid kl 15.00)
– Holmen: i Hudiksvall

EXKLUSIVE UTDELNING
– Guideline Geo (0:30 kr)

MAKROSTATISTIK
– Kina: tjänste-PMI maj kl 3.00
– Kina: HSBC industri-PMI (def) maj kl 3.45
– Storbritannien: Nationwide husprisindex maj kl 8.00
– SCB: bytesbalans 1 kv kl 9.30
– EMU: arbetslöshet april kl 11.00
– EMU: KPI (prel) maj kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– Belgien: BNP (def) 1 kv kl 15.00
– USA: industriorder april kl 16.00

CENTRALBANKER
– Polen: räntebesked
– RBA: räntebesked kl 6.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.15

MAKRO ÖVRIGT
– FI: kreditmarknadsbarometer kl 10.00
– Olja: API veckovisa lagerdata kl 22.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto