Home > Morgonrapport: Avslut på minus trots stark olja, djupdykning efter räntehöjaroro i USA..

Morgonrapport: Avslut på minus trots stark olja, djupdykning efter räntehöjaroro i USA..

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel mot norr men vände kappan efter vinden i tidigt skede och storbolagsindexet OMXS30 avslutade för dagen på minus -0.33% till 1332 punkter. Vinnaren blev Elekta B på +3.26%, samt förloraren blev SWECO på -3.36%. Totalt omsattes drygt 13 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och Europabörserna utvecklades i linje med Sverige, och Frankfurt DAX slutade på -0.63% samt Euro Stoxx 50 till -0.45%.

USA gjorde en djupdykning och stängde kraftigt ned under ytan på oro om en eventuell kommande räntehöjning redan i Juni och S&P 500 avslutade på -0.94%, medan Dow Jones Industrial Average slutade på -1.02%, samt tekniktunga Nasdaq Composite till -1.25%.

Oljan påvisar en riktig styrka och trots den volatila handeln under gårdagen så utmanades aldrig 50 dollar, inför dagens oljelager siffra under eftermiddagen. Nattens handel i Asien ses något avvaktande inför dagens oljelager rapport och nu på morgonsidan noteras WTI till 49.12 dollar, samt Brent till 49.36 dollar.

Asien har utvecklats åter något blandat nu på morgonsidan noteras Hong Kong Hang Seng kraftigt ned med -1.78% medan Japanska Nikkei noteras till +0.26%.

Dagens fokus i makroflödet blir oljelagersiffran från USA under eftermiddagen.

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning, med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen inledde handeln på tisdagen med glatt humör för att snabbt bli slagen på fingrarna och vända surt ner. Vidare press kom när USA öppnade på eftermiddagen med stark statistik, detta trots att oljan (Brent) testade ny årshögsta nivå. Vi utmanade egentligen inga känsliga nivåer utan vi noteras fortfarande inom vårt handelsintervall strax över 1330 punkter. Blandade indikatorer kom under gårdagen och räntehöjaroro spred pressat sentiment från USA då flertal ledamöter indikerat att Juni mötet är ”live”. Omsättningen kom tillbaka till ordinarie nivåer i linje med att Frankfurt även åter öppnade på tisdagen efter helgstängt på måndagen.

Vi finner tydliga svårigheter att få den styrkan som behövs för att med tydlighet kvarstå över 1330 punkter och med en indikation på negativ öppning ökar detta risken att vi får en något pressad handel under dagen med utmaning av underliggande stödet 1330 punkter men även nästkommande sentimentala nivå 1300 punkter som vi även nämnde under gårdagen. Vi noterar även att vi under slutet av april fick en korsning av 50 och 100 dagars glidande medelvärde vilket även vidare gett en tydlig nedgång sedan dess. Trots att vi avvek från oljan igår finns det fortfarande möjligheter att denna åter blir draglok när oljelager siffran kommer på eftermiddagen en timme före stängning.

OMXS30 (dagsdiagram)

USA gjorde en djupdykning och stängde kraftigt ned under ytan på oro om en eventuell kommande räntehöjning redan i Juni, efter vi fick stark statistik under dagen där storbolagstrion stängde ned hela minus en procent. Vi börjar nu närma oss Juni mötet och det börjar bli mer konsensus om en eventuell räntehöjning, frågan är dock om det är en injektion av pessimism för att därefter överflöda marknaden med positivitet och lyfta. USA inväntar fortfarande en ökad inflation och vi fortsätter treva i försiktighet och vi upplever en fortsatt förhöjd risknivå med tanke på tidigare huvudskuldra formation och utbrott ur långsiktig trendlinje.

S&P 500 (dagsdiagram)

Oljan återgick till sin volatila handel och skakade om ordentligt under tisdagen tillsammans med förhoppningar om lägre oljelager siffra i USA under eftermiddagen. Oron kring branden i Kanada men även attackerna i Nigeria har bidragit till ett ökat oljepris pga. minskat utbud. Dagens fokus blir oljelager siffran och frågan är om vi kommer få den återkommande överraskning som vi upplevt senaste två veckorna eller ej. Dagens utveckling får helt enkelt ge svar, och får vi en positiv nyhet kommer detta bidra till en vidare uppgång och utbrott över nyckelnivåer, alternativt kan vinsthemtagningar stå i fokus.

Brent (dagsdiagram)

Dagens makroagenda är ganska lugn med definitiv inflationssiffra för EMU kl 11:00 och det blir intressant och se om vi faller i linje med preliminära siffrorna. Dagens fokus blir dock kl 16:30 när oljelager rapporten väntas från USA som påvisar en svag ökning.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

Stockholmsbörsen

– Oriflame (kl 7.15), Bong (eftermiddagen)

Exklusive utdelning

– Attendo (0:54 kr), Bahnhof (3:25 kr), Kabe (4:00 kr), Millicom (2:64 usd), Raysearch (0:25 kr), Unibet (0:235 gbp)

Makrostatistik

– Japan: BNP (prel) 1 kv kl 0.45

– Kina: fastighetspriser april kl 3.30

– Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00

– Österrike: KPI april kl 9.00

– Storbritannien: arbetslöshet april kl 10.30

– EMU: KPI (def) april kl 11.00

– USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Övrigt

– Fed: protokoll från FOMC-möte 26-27/4 kl 20.00

Detta händer idag

kl 0.45: Japan: BNP (prel) 1 kv

Landet som har glidit in och ut ur recessioner oftare än någon vill räkna på de senaste årtiondena balanserar nu åter på randen till en ny teknisk recession. Om konsensusprognosen får rätt har Japans BNP dock ökat 0,1% under första kvartalet, efter -0,3% under fjärde kvartalet, vilket skulle betyda att media får vänta ett tag med de svartaste rubrikerna.

kl 11.00: EMU: KPI (def) april

Eurostats snabbestimat visade att inflationstakten oväntat sjönk till -0,2% i april, från 0,0 i mars. Prognoserna, som till största delen samlats in före oväntat låga preliminärutfall från Spanien och Tyskland, pekade mot en oförändrad inflationstakt. Enligt snabbestimatet sjönk också kärninflationstakten tydligt i april, till 0,7% från 1,0% i mars (väntat 0,9%). Prognoserna pekar nu mot att det definitiva utfallet kommer i i linje med snabbestimatet.

kl 20.00: Fed: protokoll från FOMC-möte 26-27/4

Den penningpolitiska kommittén noterade i uttalandet att den ekonomiska aktiviteten verkade ha bromsat in, men balanserade detta i viss mån genom att först skriva om att arbetsmarknadsförhållandena hade fortsatt att förbättras. En viktig förändring jämfört med uttalandet efter FOMC-mötet i mars var vidare att formuleringen om att den globala ekonomiska och finansiella utvecklingen utgjorde risker ströks i april, även om kommittén skulle fortsätta att bevaka utvecklingen. FOMC avstod dock från att beskriva riskerna som nästan balanserade.

Ekonomerna på Credit Suisse i New York räknar inte med några stora överraskningar i protokollet, det bör bekräfta att kommittén som helhet räknar med att USA-ekonomin är på en uthållig bana och att inflationen kommer att röra sig mot 2 procentsmålet. Samtidigt hoppas Credit Suisse-ekonomerna att protokollet ska innehålla en lite mer konkret diskussion om ledamöternas syn på den globala utvecklingen.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel med en betydande uppgång för att sedan falla tillbaka och sluta under nollstrecket.

Precise Biometrics steg efter kvartalsrapport medan Elekta lyfte efter brittisk order.

På makrofronten var den amerikanska inflationsstatistiken snäppet högre än väntat. Antalet bygglov i USA nådde dock inte upp till förväntningarna medan bostadsbyggandet var över förväntan.

Storbolagsindexet OMXS30-index slutade 0,3 procent ned till noteringen 1.332. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 13 miljarder kronor.

”Uppgången från i fredags har tappat fotfästet och utvecklingen visar en fortsatt obeslutsamhet om framtiden. Det saknas triggers och positiva nyheter för att sentimentet och den fallande börstrenden ska vända”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

På svenskt börsgolv höjde JP Morgan sin rekommendation för Sandvik till neutral och verkstadsjätten steg 0,9 procent. Astra Zeneca klättrade 0,7 procent efter positiva fas 3-studier för ett astmaläkemedel.

Statistik från AHAM visade att leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i USA sjönk med 3,1 procent i april. Electrolux steg emellertid något. I en kommentar ansåg Carnegie att den negativa månadsstatistiken inte skulle extrapoleras.

Bland bolag som backade märktes H&M, ned 1,6 procent, och Ericsson som sjönk 0,6 procent. Fingerprint retirerade 2,7 procent medan Hexagon var 1 procent lägre.

Utanför storbolagsindex steg medicinteknikbolaget Elekta drygt 3 procent efter en order på åtta linjäracceleratorer från Storbritannien.

En större uppgång visade Precise Biometrics, som klättrade närmare 8 procent efter att ha redovisat ett kvartalsresultat efter skatt på 6,3 miljoner kronor (-8,8). Bolaget har också tecknat ett avtal med säkerhetsföretaget Oberthur.

Vidare på rapportfronten steg Magnolia Bostad närmare 4 procent. I fastighetssektorn avancerade också D Carnegie, upp 4 procent, efter en köprekommendation av SEB. D Carnegies resultat och substansvärde kan antas uppvisa en tillväxt på minst 20 procent per år under de kommande åren, enligt SEB.

Nordic Mines rusade 33 procent efter att bolaget talat positivt om en ny malmsorteringsteknik vilket skulle kunna göra den finländska guldgruvan Laiva lönsam framöver.

Husvagnsbolaget Kabe steg 2 procent efter att ha redovisat stigande omsättning och resultat.

Oboya, som säljer produkter inom odlingsområdet, steg nästan 5 procent efter sin kvartalsrapport.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi sjönk marginellt trots att Dagens Industri pekat ut bolaget som en fortsatt uppköpskandidat.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,331.71
2,938.09
9,890.19
6,167.77
2,047.21
17,529.98
4,715.73
16,696.04
19,760.47
1.13
9.34
8.26
49.12
49.36
-0.33%
-0.45%
-0.63%
0.27%
-0.94%
-1.02%
-1.25%
0.26%
-1.78%
0.00%
0.00%
0.03%
0.27%
0.16%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.