Home > Morgonrapport: Avslutar veckan med avvaktad handel på stockholmsbörsen

Morgonrapport: Avslutar veckan med avvaktad handel på stockholmsbörsen

OMXS30 steg 0,44 procent till nivån 1592,3, efter en inledande svag handel. Indexet står avvaktande för nästa steg, och har efter veckans inledande uppgångar stannat av strax under motståndsnivån 1600. De amerikanska börserna stängde igår blandat där teknikstarka Dow Jones steg något. Under natten har de asiatiska börserna utvecklats över lag på minus. Dollarn står i cirka 8,18 svenska kronor och handlas nu på morgonen oförändrat.
Vi väntar oss att sista handelsdagen på stockholmsbörsen öppnar handeln på minus.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Börsen inledde torsdagens handel avvaktande men fick fart under eftermiddagen och stängde till nivån 1592. Uppgången slutade till 0,44 procent för dagen efter en omsättning till omkring 18 miljarder kronor. H&M agerade rejält sänke då aktien backade 3,32 procent efter svaga försäljningssiffror. För det första kvartalet var försäljningen oförändrad i jämfört med föregående kvartal. I jämfört med föregående år steg försäljningen med 4 procent. Marknaden förväntade sig siffror på 1,2 procent i tillväxt. Aktien fick dessutom en säljrek från JP Morgan som upprepar undervikt.

Igår kom arbetslöshetssiffror från SCB. I februari låg den på 6,3 procent och säsongsrensat låg den på 5,9 procent. Utfallet var starkt, och rejält under marknadskonsensus på 7, respektive 6,5 procent.

 

Nordea bjöd på årsstämma där förslaget om att flytta huvudkontoret till Helsingfors röstades igenom. Det blev en klar majoritet där 96-97 procent av rösterna var för flytten. Ordförande Björn Wahlroos sa att de väntade positiva finansiella effekterna av en flytt är större än den tidigare kommunicerade summan om 10 miljarder kronor. Även vissa skatteeffekter väntas bli positiva för bolaget. Även om Nordea söker sig till att bli en europeisk bank genom Finland till europeiska bankunionen så ser de inte några fusionsplaner i Europa i nuläget.

Nu väntas beslut från Finansinspektionen under det tredje kvartalet, för att avgöra om flytten kan strida mot allmänintresset och den finansiella stabiliteten. Aktien steg 0,39 procent för dagen.

Vi går in i sista handelsdagen för veckan med ett storbolagsindex som inledningsvis steg men där motståndsnivån kring 1600 satte tillfälligt stopp. Gårdagens uppgång till 1592 ger nytt bränsle för att göra nya test av motståndsnivån. En kortsiktig paus efter den snabba återhämtningen var väntad, men nu står OMXS30 åter igen vid ett vägskäl för om nedgångstrenden ska befästas ytterligare eller om den historiskt starka våren med utdelningar som stöd kan ge ett rejält försök till en uppgång. Stark stödnivå återfinns vid 1488 där indexet vid tidigare nedgångar har bottnat ur. På ovansidan har vi motstånd framförallt vid 1620 och 1640 och sedan vidare mot 1680.

Vi avslutar veckan med industriproduktion från USA i februari. Här väntas en viss återhämtning från det oväntat svaga utfallet i januari då industriproduktionen backade med 0,1 procent. Utfallet i februari väntas stiga med 0,2 procent. I övrigt är det en ganska lugn makrodag där statistik från EMU och USA tillkännages för marknaden. Bland annat så får vi definitiva utfallet för KPI samt arbetskraftskostnader från EMU. Från USA kommer bostadsbyggandet och JOLTS lediga platser. Även preliminära utfallet för Michiganindexet i mars presenteras.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Japan: industriproduktion (def) januari kl 5.30

  • Tyskland: grossistpriser februari kl 8.00

  • SCB: emitterade värdepapper februari kl 9.30

  • EMU: KPI (def) februari kl 11.00

  • EMU: arbetskraftskostnader 4 kv kl 11.00

  • USA: bostadsbyggande februari kl 13.30

  • USA: industriproduktion februari kl 14.15

  • USA: JOLTS lediga platser januari kl 15.00

  • USA: Michiganindex (prel) mars kl 15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades under större delen av torsdagen i ett smalt intervall kring nollstrecket, men lyfte under den sista timmen och stängde på dagens högsta nivå. Bland vinnarna märktes ett antal verkstadsbolag, medan H&M satte ett tydligt negativt avtryck i indexutvecklingen.

Systemair tappade mark efter att ha redovisat ett resultat som med god marginal understeg marknadens förväntningar.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till 1.592,3. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 18 miljarder kronor. I Frankfurt och Paris var motsvarande index upp 0,9 respektive 0,7 procent.

Verkstadssektorn dominerade i indextoppen, med Sandvik på första plats efter en uppgång om 2,5 procent. Avancemang i storleksordningen 1,5-2 procent noterades även för Atlas Copco, Volvo, SKF och Alfa Laval.

Bland vinnarna märktes också byggjätten Skanska, som utsetts till så kallad preferred bidder för ett OPS-projekt i Norge, värt cirka 5,5 miljarder kronor. Aktien steg 1,5 procent. Även läkemedelsbolaget Astra Zeneca hade en bra dag med en uppgång på 0,6 procent sedan Deutsche Bank utnämnt aktien till kortsiktigt köpvärd.

Bland storbankerna låg Nordea, vars flytt till Finland klubbades igenom vid torsdagens stämma, i täten med en uppgång i linje med marknaden.

I motsatt ände av OMXS30 återfanns modejätten H&M, som backade 3,3 procent till 131:82 kronor sedan försäljningen i det första kvartalet kommit in oförändrad, under analytikernas redan låga snittförväntningar om en ökning på 1,2 procent.

”Den totala försäljningsutvecklingen var väldigt svag. Eftersom butiksbeståndet ökat med 8 procent under perioden innebär det att vi har en kraftig negativ tillväxt i jämförbara butiker, trots lätta jämförelsetal”, kommenterade SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall för Nyhetsbyrån Direkt och jämförde med konkurrenten Inditex väsentligt starkare utveckling.

Nedåt var det även för bland andra Tele2 och Autoliv, som båda backade omkring 1 procent. Fallande basmetallpriser tryckte ned gruvbolagen. Bland annat tappade Boliden 0,6 procent.

Dagens förlorare på Stockholmsbörsen var ventilationsbolaget Systemair, i spåren av en kvartalsrapport som visade ett justerat rörelseresultat 23 procent under konsensusprognosen. Aktien föll 7,7 procent.

I samma riktning gick klädkedjan MQ, ned drygt 5 procent, efter en färsk säljrekommendation från SEB Equities.

Även bilförsäljar- och servicekedjan Bilia hade en tung dag efter en rekommendationssänkning. Kepler Cheuvreux rekommenderar nu behåll, ned från tidigare köp. Aktien sjönk över 8 procent.

Bättre klarade sig ögonsensorbolaget Tobii, som avancerade drygt 6 procent sedan bolaget aviserat ett samarbete med amerikanska Qualcomm kring eyetracking.

Spelbolaget Stillfront fick höjd riktkurs till 228 kronor och en upprepad köprekommendation av Pareto. Aktien steg 5,6 procent till 178 kronor.

För mjukvarubolaget Zutec slutade debutdagen på First North till kursen 23:70 kronor, strax under teckningskursen 24 kronor. På Aktietorget rusade tandvårdsbolaget Orasolv över 50 procent efter att ME Dental laget ett bud på bolaget.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1592.28
3414.13
12345.56
2747.33
24873.66
7481.74
21676.25
31539.84
1.23
10.07
8.18
61.22
65.14
0.44%
0.68%
0.88%
-0.08%
0.47%
-0.2%
-0.59%
0.00%
0.04%
0.07%
0.03%
0.05%
0.03%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.