Home > Morgonrapport: Avtagande nyårsstyrka i Asien, väntar rekyl i den starka uppgången?

Morgonrapport: Avtagande nyårsstyrka i Asien, väntar rekyl i den starka uppgången?

OMXS30 noterades till en uppgång om 0,81 procent under gårdagens handel och fortsatte därmed sin streak med enbart uppgångsdagar under 2018. De asiatiska börserna visar under morgonen avtagande styrka i uppgångarna sen nyår, men stiger över lag marginellt. Oljepriset fortsätter att stiga där Brent handlas till nästan 70 dollar fatet, WTI handlas till 63 dollar. Små rörelser på valutamarknaden noteras.
Sammantaget väntas OMXS30 öppna dagens handel kring oförändrat, med några timmar kvar tills börsens handelsdag inleds.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Börsen trummar på snabbt uppåt och så även igår. Med en uppgång om 0,81 procent summerar OMXS30 ännu en dag med högre kurser vilket har varit ett tema för året än så länge. Uppgången sedan årsskiftet summeras nu till 3,51 procent vilket innebär att OMXS30 står till 1632,29 punkter. Omsättningen igår noterades till något högre än normalt med sina 18,5 miljarder kronor.

För H&M fortsätter dock motgångarna och medan övriga börsen går starkt så fortsätter nedgångarna för bolaget. Framförallt är det konsensus som har ändrats från analytikernas sida, och med ännu en sänkt riktkurs under gårdagen så backade bolaget med 2 procent och handlas under 160 kronor. Positiva kursrörelser under gårdagen stod bland annat Skanska för som efter två stororder från USA steg runt 2 procent.

 

Gårdagens makronyheter från EMU lämnade inga större överraskningar då arbetslösheten på 8,7 procent motsvarade förväntningarna på förhand. Även arbetslösheten i hela EU-området minskar, och noteras till 7,3 procent vilket är den nivåer vi inte sett sedan oktober 2008.

På internationell front har Nordkorea och Sydkorea kommit överens om att hålla en militär dialog mellan länderna. Detta redovisades genom ett gemensamt uttalande efter att representanter från de båda länderna hade träffats. Nordkorea kommer även att skicka deltagare, ledare och hejarklack till de olympiska spelen i Sydkorea och därmed verkar säkerheten under spelen någorlunda klargjorda. Dock så klagade den nordkoreanska delegationen över att Sydkorea nämnde krav på avveckling av kärnvapen i landet. På sikt är det mycket positivt för världsläget att en dialog nu kommit igång mellan länderna, men som alltid med Nordkorea är läget osäkert.

Nu på morgonen kom KPI och PPI från Kina för december månad, där förväntade inflationen väntas stiga till 1,9 procent från den överraskande nedgången i november till 1,7 procent. Utfallet för KPI var lägre än väntat med 1,8 % i årstakt. Medan PPI steg 4,9 procent.

Senare idag kommer även Norge med KPI-siffror för december månad. SCB publicerar produktionsvärdeindex för november månad vilken väntas stiga till 4,3 procent på årsbasis.

Mest intressant blir dock protokollet från riksbankens penningpolitiska möte som var den 19e december. Det efterföljande räntebeskedet visade ett oförändrat ränteläge där även återinvesteringar av obligationer som förfaller ska inledas. Mest intressant ska det bli att höra hur delegationen ser på framtiden och om prognosen för första räntehöjningen. Därtill om det har diskuterats något om bostadsprisfallets reala effekter på den svenska ekonomin, och påverkan på möjligheterna att nå inflationsmålet.

Tekniskt går OMXS30 riktigt starkt nu, där närmast motstånd finns vid 1637 punkter. Nuvarande nivå kring 1632 har gett vidare stöd för uppgång efter passeringen av 1624 punkter. Som vanligt vid snabba uppgångar kommer det förr eller senare en rekyl, och med nu 5 handelsdagar som alla har stigit är det nog nära. En rimlig paus är således runt 1637 punkter. Skulle OMX30 forcera denna nivå vidare så inger det styrka för vidare uppgång mot förra årets toppnivåer strax över 1680 punkter fram mot våren.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Kina: KPI och PPI december kl 2.30

 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00

 • Danmark: KPI december kl 8.00

 • Norge: KPI december kl 8.00

 • Frankrike: industriproduktion november kl 8.45

 • SCB: produktionsvärdeindex november kl 9.30

 • SCB: industriorder november kl 9.30

 • SCB: restaurangindex november kl 9.30

 • Storbritannien: industriproduktion november kl 10.30

 • Storbritannien: NIESR BNP-estimat december kl 14.00

 • USA: importpriser december kl 14.30

 • USA: grossistlager (def) november kl 16.00

Övrigt

 • Riksbanken: protokoll från det penningpolitiska mötet den 19/12 kl 9.30

 • Fed: Charles Evans talar om ekonomiska utsikterna kl 15.00

 • Fed: James Bullard talar om ekonomiska utsikterna kl 19.30

 • RGK: resultat växelemission kl 11.03
 • CES elektronikmässan hålls i Las Vegas 9-12 januari

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades högre på tisdagen och fortsatte därmed på den starka trend som har präglat inledningen på börsåret. Stöd kom från tysk konjunkturdata samtidigt som viss avspänning noterades på den koreanska halvön. Även de större Europabörserna handlades högre.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 0,8 procent till 1.632 efter en omsättning på 18,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

H&M sjönk dock 2 procent till strax under 160 kronor, vilket inte har skett sedan början av 2009. Danske Markets har sänkt sin riktkurs till 152 kronor med upprepad säljrekommendation.

Som lök på laxen påpekade JP Morgan, med underviktsrekommendation, att klädjätten har strukturella problem som tar tid att åtgärda.

Bland övriga storbolag steg Skanska 1,9 procent. Bolaget meddelade två nya order i USA. Teleoperatören Telia lyfte 2,1 procent i spåren av att ha fått höjd rekommendation av DNB till köp.

I verkstadssektorn har flera rekommendationsförändringar gjorts. Assa Abloy avancerade 2,6 procent efter höjd rekommendation från Bank of America Merrill Lynch. ABB steg måttliga 0,2 procent efter sänkt rekommendation från samma bank.

I verkstadssektorn gick även SKF och Atlas Copco relativt svagare efter viss press från sänkta rekommendationer från Société Générale.

Beträffande bostadsutvecklarna, som under måndagen gynnades av signaler om en bra inledande visningshelg på året, fortsatte kursuppgången på tisdagen. JM, Besqab, Oscar Properties och Tobin Properties var alla upp.

Inom sektorn rusade Magnolia 18 procent till drygt 63 kronor efter att Pareto upprepat sitt köpråd och riktkurs 120 kronor.

Loomis var ned 2 procent efter att Carnegie sänkt sitt råd till behåll från köp.

Råvarubolagen gynnades av högre priser. Lundin Petroleum lyfte 0,9 procent medan gruvbolaget Boliden ökade 1,8 procent.

SSAB steg 2,5 procent med hjälp av prishöjningar från sektorkollegor på amerikansk mark.

Spelbolaget Paradox backade över 2 procent efter att Danske Markets sänkt sitt råd till behåll från köp.

SEB har upphört med bevakning av Fingerprint Cards med hänvisning till för lågt marknadsvärde och begränsat intresse. Aktien var svag inom OMXS30 för andra dagen i rad med en nedgång på 1,6 procent.

Indutrade fick en ny bevakare i form av Kepler Cheuvreux som inledde med köpråd. Indutrade steg nästan 4 procent.

Sportboksleverantören Kambi stod för en omvänd vinstvarning och flaggade för en ovanligt hög sportboksmarginal i det fjärde kvartalet. Aktien rusade 14 procent. Vidare inom bettingsektor steg operatörerna Kindred och Betsson 2,5 respektive 2,4 procent efter Kambis positiva nyhet.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1632.29
3622.87
13385.59
2751.29
25385.8
7163.58
23804.7
31058.5
1.19
9.82
8.22
63.45
69.16
0.81%
0.18%
0.13%
0.13%
0.41%
0.09%
-0.19%
0.15%
0.01%
0,00%
-0.01%
0.78%
0.49%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.