Home > Morgonrapport: Avvaktande börs inför rapportperioden

Morgonrapport: Avvaktande börs inför rapportperioden

OMXS30 avslutade förra veckans handel med en uppgång om 0,51 procent och står nu strax under motståndet vid nivån 1528. Wall Street avslutade veckan med mildare nedgångar och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat.
Idag väntar uppdatering om bostadsmarknaden samt vårbudget från regeringen.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 öppnar veckans handel kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen avslutade förra veckan med en uppgång om 0,51 procent och lämnar en ganska volatil vecka bakom sig där en uppgång summerades till drygt 1 procent. OMXS30 står nu till 1526,66 efter fredagens handel där mönstret de senaste veckorna fortsätter att agera motstånd och stöd. Vi har ett motståndsområde som finns kring 1528 och under fredagens handel var indexet till 1534 som högst, innan det föll tillbaka något under eftermiddagen. Stödområdet vid nivåerna kring 1480-1490 står fortsatt starkt. När vi snart går in i en ny rapportperiod känns det lite som att vinna eller försvinna. Förutsättningarna för att en bottenformation har skapats finns, men säljtrycket i nedgångarna är fortsatt högre än köptrycket i uppgångarna. Därför behövs en bättre syn på företagen framtidsutsikter, något som rapporterna kan ge besked om. På tisdag smygstartar vissa bolag på stockholmsbörsen med sina kvartalsrapporter, men tempot intensifieras först på fredagen då några av de större OMXS30-bolagen visar sina siffror.

Kortsiktiga köpsignaler får OMXS30 om 1534-1537 bryts, men för långsiktiga signaler är fortsatt området kring nivån 1600 mest intressant. Starka säljsignaler fås om indexet etablerar sig under 1480-1490.

Under helgen har de geopolitiska riskerna ökats när USA, Frankrike och Storbritannien anföll mål i Syrien efter att kemvapen använts i landet. Hittills har det endast varit ett engångsanfall, likt den förra då USA agerade på egen hand. Men de verbala uttalandena från båda håll pekar på att läget eskalerar. I nuläget, om inte det eskalera ännu mer, bör detta inte ha så stor påverkan på börsen och sentimentet. Men skulle det leda till ett proxy-krig mellan USA och Ryssland i Syrien, ja då är det ett helt annat läge.

Förutom de geopolitiska riskerna väntar en intressant vecka på makrofronten. Den rivstartar med bostadspriser i mars månad med statistik från Valueguard. Här har HOX-indexet backat senaste månaderna vilket det även något oväntat gjorde i februari, då det var sista månaden innan amorteringskravet. På det stora hela blev det inte den väntade uppgången för att köpare skulle avsluta sina affärer innan kravet föll igenom. Kanske passade istället säljarna på att få ut sina bostäder vilket neutraliserade priserna, och även signalerade en nedgång. Nu är det således första gången med amorteringskravet och nu väntas ytterligare en nedgång för HOX-indexet. De första indikatorerna av amorteringskravet är att omsättningen och utbudet av bostäder har minskat rejält. Mest troligt är att den psykologiska effekten har tagit över vilket skapar låsningar och avvaktande försäljningar.

Idag presenterar även regeringen sin vår-budget samt väntar vi på detaljhandel för mars månad i USA:

tisdag följer vi kinesiskt BNP för första kvartalet, samt industriproduktion från USA och det tyska ZEW-indexet. IMF presenterar sitt World Economic Outlook.

onsdag kommer brittiska och EMU-områdets inflationssiffror och på torsdag väntas Philadelphia FED index.

fredag klingar den intensiva makroveckan av något men här får vi blandade KPI-siffror från olika länder samt konsumentförtroende från EMU.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: Rightmove huspriser april kl 1.01

 • Mäklarstatistik: bostadspriser mars kl 6.00

 • Tyskland: grossistpriser mars kl 8.00

 • Valueguard: bostadspriser mars kl 9.00

 • AF: veckostatistik kl 10.45

 • USA: detaljhandel mars kl 14.30

 • USA: Empire state tillverkningsindex april kl 14.30

 • ECB: obligationsköp kl 15.45

 • USA: lager osålda varor februari kl 16.00

 • USA: NAHB husmarknadsindex april kl 16.00

Övrigt:

 •  Regeringen: presenterar vårbudgeten kl 8.00

 • Regeringen: finansminister Magdalena Andersson presenterar vårbudgeten kl 9.00

 • Politik: riksdagsdebatt om vårbudgeten kl 13.00

 • Riksbanken: direktionssammanträde kl 9.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg svagt under veckans sista handelsdag. Tidigare uppgångar mattades av under senare delen av handeln. Amerikanska bankrapporter lyckades inte ge börserna stöd för ytterligare uppgång. Skogsbolaget Stora Enso steg på omvänd vinstvarning.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 0,5 procent upp till nivån 1.527. Det innebar oförändrade nivåer sedan starten på veckan. I Tyskland steg DAX-index med 0,2 procent.

Klimatet för aktier var generellt gott under fredagen. Minskade spänningar i Mellanöstern och viss optimism kring den senaste tidens oro för handelskrig som klingat av bidrog. Men att blåsa faran över är för tidigt menar vissa.

”Det vore extremt naivt att tro att den senaste tidens händelser som lett till ökad geopolitisk oro har passerat” sade analyschef Michael Hewson på CMC Markets i London.

Det kom även amerikanska bankrapporter under fredagen från bland annat Citigroup och JP Morgan. Dessa lyckades dock trots att de var bättre än väntat inte gjuta nytt mod i marknaden.

I OMXS30 steg främst verkstads aktier medan storbankerna tyngde. Volvo låg i topp under hela handelsdagen för att sluta upp med drygt 2,4 procent. Klädjätten H&M steg för åttonde handelsdagen i rad med 0,8 procent. Sedan den 27 mars, då aktien sjönk under 120 kronor har den gått upp med 13 procent.

Byggbolaget Skanska följde upp den senaste tidens starka orderflöde med ytterligare fler från USA värda sammanlagt 670 miljoner kronor. Aktien steg 1,7 procent

Swedish Match tappade 0,9 procent. På torsdagen föreslog EU-domstolens generaladvokat att EU:s snusförbud behålls. Handelsbanken ansåg i en analysuppdatering under fredagen att EU-beskedet sätter ett tak för uppsidan i aktien. Ny rekommendation är öka, jämfört med tidigare köp.

Skogskoncernen Stora Enso steg med 4,1 procent. Bolaget levererade en omvänd vinstvarning för det första kvartalet och en prognos för det andra kvartalet som slog marknadens förväntningar. Andra bolag i sektorn, som finländska UPM-Kymmene steg med 2,2 procent.

En annan vinnare var detaljhandelskedjan Clas Ohlson som steg med nära 8 procent efter positiva försäljningssiffror för mars. Den totala försäljningen steg 9 procent under månaden, klart över analytikernas förväntningar på 2,4 procent.

First North-listade Alelion, som tillverkar litiumjonbatterier och energilagringssystem, lyfte drygt 12 procent efter att ha tecknat ett ramavtal med japanska Toyota.

Sedana Medical tog igen förlorad mark efter nedgång tidigare i veckan på försenade studier. Besked om att försäljningen under det första kvartalet stigit mer än förväntat gav ett lyft på 14,5 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1526.66
3448
12442.4
2656.3
24360.14
7106.65
21841.97
30355.93
1.23
10.45
8.47
66.79
71.84
0.51%
0.12%
0.22%
-0.29%
-0.5%
-0.47%
0.29%
-1.47%
0.03%
0.04%
-0.05%
-0.89%
-1.02%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto