Home > Morgonrapport: Avvaktande handel efter den starka uppgången

Morgonrapport: Avvaktande handel efter den starka uppgången

OMXS30 stängde kring nollan under gårdagens handel och uppvisade samma handelsmönster som under onsdagen, med inledande nedgångar som vändes till återhämtning under eftermiddagen. Under natten har de asiatiska börserna utvecklats blandat med Hang Seng som noterar sin 14e dag med uppgång.
Dollarn har handlats svagt senaste tiden och har under fredagsmorgonen handlats oförändrat.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 öppnar dagens handel kring nollan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 avslutade åter igen starkt under eftermiddagen efter inledande nedgångar och försök till rekyl från tidigare starka uppgång. Stockholmsbörsen stängde i stort sett oförändrat till 1630,29 punkter under en omsättning om 17 miljarder kronor. Att OMXS30 handlas kring nollan gör att vi ser fortsatta möjligheter till vidare uppgång då riksviljan visar styrka. Närmast motstånd återfinns vid 1637 punkter vilket är en viktig nivå att passera och ger en köpsignal vid ett sådant scenario.

Efter Ola Rolléns friande dom i insidermålet mot honom steg Hexagon starkt med 5,8 procent. H&M backade åter igen med 1 procent efter att bland annat Didner & Gerges aktiefond sålt 5,2 miljoner aktier under december månad. Grundaren uppger att informationsbristen om e-handeln och lönsamheten gör att de väljer att sälja aktier i bolaget.

Gårdagens mest intressanta händelse för svensk ekonomi var statistiken för småhuspriser från SCB som mäter den under en tremånaders period. Än så länge syns inte nedgångarna som andra källor har visat, men i och med att de laggar efter så är det inte så oväntat. På ett år har småhuspriserna stigit 9 procent i landet. På en tremånaders period har priserna på småhus stigit 1 procent i hela landet. Jämför man storstäderna så går Stockholm sämst, vilket följer mönstret i bland annat Norge där Oslo var ledande i nedgångarna innan övriga landet följde efter.

Idag väntar en rad makrostatistik från framförallt USA, men även KPI-siffror från SCB. Den svenska inflationen väntas ha backat svagt under december till 1,9 procent där bedömare pekar på generellt sett lägre energipriser. I november noterades KPIF inflationen till 2 procent vilket motsvarar riksbankens mål. Dock så vill nog Ingves ha bred marginal innan räntorna höjs igen, speciellt med tanke på missbedömningen att höja räntan under 2011.

Vi skiftar fokus till USA där vi även där ifrån får KPI-siffror. Kärninflationen väntas ha stigit i december med 0,2 procent från föregående månad, vilket motsvarar en inflation på 1,8 procent på ett år.

Detaljhandelssiffror kommer även för december månad där försäljningen väntas stiga 0,4 procent i december, stärkt av julhandeln.

Med starka amerikanska börser som åter igen stängde till rekordnivåer så ger det ytterligare en grund för vidare uppgång för de europeiska börserna, som de senaste månaderna har laggat efter något. För svensk del är det främst banksektorn och H&M som dragit ner uppgången och bör stärkas för att uppgångarna skall fortsätta under våren. Med den starka inledning på året har det tekniska läget skiftats, men vi ser även att motståndet vid 1637 punkter passeras med god omsättning för att tro på tidigare toppnivåer kring 1683 punkter under våren.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Frankrike: KPI (def) december kl 8.45

  • Spanien: KPI (def) december kl 9.00

  • SCB: KPI december kl 9.30

  • USA: KPI december kl 14.30

  • USA: detaljhandel december kl 14.30

  • USA: lager osålda varor november kl 16.00

Övrigt

  • Riksbanken: Cecilia Skingsley talar om det ekonomiska läget och den aktuella penningpolitiken vid Skagen Fonders nyårskonferens kl 9.25

  • CES elektronikmässan hålls i Las Vegas 9-12 januari

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen låg på negativ mark under större delen av torsdagen, men lyckades ta sig upp på plus i slutskedet av handeln med stöd från stigande aktieindex i USA. Hexagon stack ut på uppsidan efter att vd frikändes av en norsk domstol på onsdagen medan H&M tyngde.

Vid stängning hade OMXS30 gått upp med 0,1 procent till 1.630 och aktier för nästan 17 miljarder kronor hade omsatts.

Europaräntorna steg och euron stärktes rejält på torsdagen efter ett ECB-protokoll som tolkades hökaktigt. Svenska räntor steg 2-5 punkter. Dollarn blev 4 öre billigare på 8:14 medan nettoförändringarna i euron var små med handel runt 9:80 vid svensk stängning.

Hexagon steg 5,8 procent efter att den norska tingsrätten på onsdagskvällen friat vd Ola Rollén för misstänkta insiderköp i biometribolaget Next Biometrics.

Sektorkollegan Fingerprint backade 0,7 procent.

Bland kursvinnarna i OMXS30 märktes Essity och Sandvik som avancerade 1,8 respektive 1,1 procent.

Även Ericsson letade sig högt upp i listan med ett avancemang på 1 procent. Telekombolaget sägs i Dagens Industri vara en vinnare på den 5G-hausse som råder på konsumentelektronikmässan i Las Vegas.

Bland de mindre bolagen gick Venue Retail Group mot strömmen i modesektorn och presenterade en nästan fördubblad vinst i senaste kvartalet samt en tydligt stigande jämförbar försäljning. Aktien belönades med en uppgång på 5 procent.

H&M handlades ner nära 1 procent. Didner & Gerges Aktiefond har under december sålt 5,2 miljoner aktier i klädbolaget och en av grundarna, Henrik Didner, uppger för Breakit att det behövs mer information för att fonden ska börja köpa H&M-aktier igen.

”På kapitalmarknadsdagen i februari vill vi gärna ha mer information om hur e-handeln utvecklas. Hittills har informationen varit väldigt knapphändig. Jag vill veta hur stor e-handeln är och hur lönsamheten ser ut”, sade Henrik Didner till Breakit.

Oljepriset fortsatte att stiga och efter ett extra tydligt ryck i eftermiddagshandeln noterades Brentoljan marginellt under 70 dollar fatet. I aktielistorna märktes effekt på Enquest och Africa Oil som avancerade 6,6 respektive 3,5 procent.

Svenska Spel har valt ett system från brittiska Sporting Solutions för sin sportboksprissättning i en affär som föregåtts av spekulationer om att Kambi var ett av de bolag som stod som potentiell motpart till Svenska Spel. Kambis finanschef David Kenyon vill inte kommentera affären som sådan.

”Men vi noterar att avtalet bara löper på ett år, så det verkar vara mer av en interimslösning än ett långsiktigt upplägg”, skriver han i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Kambi backade 3,3 procent.

Inom gamingsektorn vände Starbreeze åter upp efter onsdagens rekyl på den starka utvecklingen sedan årsskiftet. Aktien var nära 8 procent upp. THQ Nordic handlades strax norr om 95 kronor, en ny rekordnivå sedan noteringen i slutet på 2016 som skedde till priset 20 kronor. Aktien avslutade dagen 4,7 procent upp till 93:60.

Inom samma sektor har Paradox köpt 33 procent av den amerikanska spelstudion Hardsuit Labs för 2 miljoner dollar. Paradox var 2,8 procent upp.

Bland Affärsvärldens köpråd steg främst Doro och Semcon – upp 6,8 respektive 4,7 procent.

Lucara backade rejält, ner nära 7 procent, efter RBC:s rekommendationssänkning på onsdagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1630.29
3595.24
13202.9
2767.56
25574.73
7211.78
23640.32
31258.36
1.2
9.79
8.12
63.62
69.23
0.06%
-0.4%
-0.59%
0.7%
0.81%
0.81%
-0.3%
0.44%
0.06%
0.01%
-0.03%
-0.28%
-0.04%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.