Home > Morgonrapport: Avvaktande handel hindrar ny riktning för börsen

Morgonrapport: Avvaktande handel hindrar ny riktning för börsen

God Morgon!

Ny dag väntar med samma förutsättningar som för igår. Vi är kvar i korridoren som OMXS30 har skapat och några större utbrott är inte att vänta. Värt att hålla koll på är protokollet från riksbankens penningmöte, senast igår försökte vice riksbankschef Per Jansson prata ner kronan och lovade att riksbanken har kapaciteten att sänka kronan ytterligare om den stiger för mycket. Hur gick snacket under mötet?

Oljan handlas nu på morgonen upp dryga en halv procent. Prisskillnaden mellan BRENT och WTI är nu nere på de lägsta nivåerna på 8 månader. WTI handlas i 44,89 och BRENT handlas i 47,87.

De asiatiska börserna stiger svagt på morgonen och inledande handel för OMXS30 pekar i samma riktning.
Dagens hållpunkter och förväntningar finner ni som vanligt nedan.

 

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagens handel pendlade kraftigt från inledande nollstrecket ner till 1450 punkter för att sedan vända upp och sluta på plus 0,09 %. Omsättningen låg på 13,2 miljarder vilket fortfarande är på en relativt låg nivå. H&M agerade sänke för OMXS30 och slutade dagen 1,6 % lägre efter svag försäljningsstatistik för augusti månad. Orsaken var främst Europas varma sommar och svagt intresse för varmare höstkläder.

OMXS30150916

Vi har samma scenario som inför gårdagen där vi ligger och skvalpar runt 1470 punkter. Trots inledande nedgångar hittade köparna tillbaka och läget är fortfarande osäkert, avvaktande och svårprognostiserat. Vi har ingen tydlig trend och avvaktar följande dagars utveckling noggrant för att få en bättre uppfattning om vart vi är på väg. Vi ligger kvar i korridoren som sträcker sig mellan 1450 och 1510 punkter. Detta område är relativt odramatiskt, bryter vi igenom neråt har vi nästa stöd runt 1400.

 

Onsdagen är dagen före den stora makrodagen. Förväntningarna på torsdagens besked måste vara de högsta på åratal. Jag skulle vilja förtydliga en sak från gårdagens morgonrapport. Ur ett börsperspektiv ser vi det positivt att räntan inte höjs. Ett negativt scenario för börsernas kommande utveckling är om räntan höjs.

Detta grundar jag i att börsernas uppgång varit starkt beroende av de låga räntorna samt den expansiva penningpolitiken. Som en konsekvens av de låga räntorna har ränteplaceringar inte varit lika attraktiva som aktieplaceringar. Lägg därtill den långa uppgången som varit där de flesta företagen nu värderas högt. En räntehöjning kan vara startskottet för investerare att plocka hem vinster och söka sig till säkrare placeringar, speciellt med de många orosmoln (framförallt Kina) som finns i den globala ekonomin. Incitamenten för att investera i aktier sjunker med andra ord. Även om räntehöjningen blir låg signalerar det att USA är på väg att återgå till mer ”normal” räntepolitik vilket i sin tur innebär högre räntor framöver.

Men idag är det onsdag, och vi har två handelsdagar kvar innan beskedet.

Riksbankens protokoll från penningpolitiska mötet den 2/9 kommer ut klockan 9:30. Det är via protokollet vi kan få en klarare blick av vad som sades och hur direktionen tänker framöver. Riksbanken reviderade ner ränteprognoserna på kort sikt men lät räntan vara oförändrad. Kronan har sedan dess stärkts och frågan är om det behövs mer lättnader framöver. Förhoppningsvis kan vi urskilja något från protokollet.

Kronans utveckling var något som vice riksbankschef Per Jansson varnade för under gårdagens seminarium. Han menade att kronans utveckling senaste veckan har varit för stark och att vi nu ligger på ”nivåer som inte riktigt är bra”. Detta hintar om att riksbanken kan vara på väg sänka räntan ytterligare, även innan nästa ordinarie möte.

EMUs definitiva KPI-siffror väntas bekräfta de preliminära där inflationen låg stilla på 0,2 % i augusti. Kärninflationen steg till 1,0 % från 0,8 %. Klockan 11.00 kommer dessa siffror.

USA kommer också med KPI siffror för augusti månad. Klockan 14:30 presenteras dessa samtidigt som FEDs penningpolitiska kommitté, FOMC, sätter sig i möte för att bestämma vilket besked som lämnas på torsdag.
Förväntningarna är att KPI-inflationen har stigt till 0,2 % i augusti och att kärn-KPI ökat 1,8 % y/y i augusti.

Dagens Makrohållpunkter:

– Österrike: KPI augusti kl 9.00
– SCB: värdepappersstatistik augusti kl 9.30
– SEB: sparbarometer 2 kv kl 10.00
– Storbritannien: arbetsmarknadsstatistik augusti kl 10.30
– EMU: KPI (def) augusti kl 11.00
– EMU: arbetskraftskostnader 2kv kl 11.00
– USA: KPI augusti kl 14.30
– USA: NAHB husmarknadsindex september kl 16.00
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 2/9

Riksbanken reviderade ned inflationsprognoserna på kort sikt i september men lät räntan, och räntebanan, ligga. Inkommande data efter räntebeskedet ger knappast skäl för direktionen att ångra sitt beslut, men inflationsförväntningarna har sjunkit och kronan har samtidigt handlats starkare vilket kan hota den trots allt positiva inflationstrenden som direktionen ser.

Flera bankekonomer tror också att Riksbanksdirektionen kommer att tvingas till nya lättnadsåtgärder senare i år. Protokollet kan möjligen kasta mer ljus över frågan vad som skulle kunna förmå Riksbanken att agera igen.

kl 10.30: Storbritannien: arbetsmarknadsstatistik augusti

Arbetslösheten (ILO) väntas ha legat kvar på 5,6% under tremånadsperioden till juli. Mest intresse riktas dock för närvarande mot löneökningarna, eftersom de är i fokus för Bank of England som en indikation på det inhemska pristrycket när KPI-inflationen pressas ned av fallande oljepris och ett starkare pund.

kl 11.00: EMU: KPI (def) augusti

Preliminärt låg KPI-inflationen stilla på 0,2% i augusti medan kärninflationen steg till 1,0% från 0,8%. Det definitiva utfallet väntas bekräfta detta.

kl 14.30: USA: KPI augusti

Federal Reserve fokuserar visserligen mer på inflationen enligt BNP-måttet PCE, men aktuella inflationsdata samtidigt som den penningpolitiska kommittén, FOMC, sätter sig i räntemöte är naturligtvis mycket intressant.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas KPI-inflationen ha legat kvar på 0,2% i augusti. Kärn-KPI, som exkluderar livsmedel och energi väntas ha ökat 1,9% y/y i augusti från 1,8% i juli.

Ekonomerna på Credit Suisse New York noterar att bensinpriserna sjönk i augusti, en månad då säsongsjusteringsfaktorerna normalt antar stigande bensinpriser, vilket håller nere huvudinflationen. Skillnaden mot kärninflationen växer samtidigt drivet av en relativt stark tjänsteinflation (i huvudsak boendekostnader).

kl 16.00: USA: NAHB husmarknadsindex september

Sentimentet bland amerikanska bostadsbyggare väntas ha legat kvar på 10-årshögsta 61.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades på minus under större delen av tisdagen men mot slutet av dagen, när New York-börsen hade öppnat, repade investerarna mod. Index handlades sålunda upp till ett lätt plus den näst sista dagen inför Federal Reserves länge emotsedda räntebesked.

OMXS30 stängde 0,1 procent upp på nivån 1.469, efter en omsättning på 13,2 miljarder kronor.

Att marknaderna är på tårna inför torsdagens amerikanska räntebesked kan illustreras av att det som föregick tisdagens vändning var diverse amerikansk medioker statistik, som visserligen enligt bedömare inte bör påverka Fedledamöternas syn på den amerikanska återhämtningen, men ändå tycks ha varit tillräckligt för att på marginalen stärka hoppet om en utebliven räntehöjning.

Bland statistiken fanns detaljhandel, industriproduktion, och tillverkning i New York. Samtliga kom in något svagare än väntat, vilket kan anses undergräva eventuella åsikter i USA:s centralbank om att landets ekonomi nu är tillräckligt stark för att tåla den första räntehöjningen där sedan 2006.

Sektorvis hörde banker och industribolag till vinnarna i Stockholm.

Bästa aktie i OMXS30 var SKF, som de senaste dagarna har pendlat i takt med investerarnas syn på verkstadssektorn och på måndagen kan ha smittats av en vinstvarning i sektorns periferi. Aktien har också åtnjutit ett par rekommendationshöjningar, utlösta av kraftig kursminskning den senaste tiden. Kullagerbolaget steg 2,2 procent.

Även Sandvik och Atlas Copco hörde till vinnarna, och båda gick upp drygt 1 procent.

H&M var sämsta OMXS30-aktie och tillika indexets främsta sänke. Klädkedjans aktie tappade 1,6 procent efter klena försäljningssiffror för augusti. Varmt väder uppgavs vara en förklaring till svagt intresse för tjockare höstkläder.

Aktien var Stockholmsgolvets klart mest omsatta, 1,3 miljarder kronor och därmed ungefär drygt dubbelt så mycket som tvåan Nordea och trean Fingerprint Cards.

Sistnämnda aktie steg i sin tur nästan 7 procent efter en slutspurt och ett tapp på 8,5 procent på måndagen. Tankar från ABG om ögonigenkänning som en väl så bra identifieringsmetod som fingeravtryck lyckades inte kuva den biometriska optimismen.

Electrolux placerade sig på platsen ovanför H&M i storbolagsindex med ett tapp på 1,5 procent. SEB har gjort en rejäl sänkning av sina vinstprognoser för vitvarubolaget i spåren av accelererande valutaproblematik, främst att den brasilianska realen fortsatt att tappa i värde mot den amerikanska dollarn.

Även SSAB och Boliden gick sämre än index under en dag med fallande priser på basmetaller. Boliden backade 0,6 procent medan SSAB lyckades slutspurta sig till en nätt och jämnt positiv stängningsnotering.

En större nedgång visade Lundin Petroleum, ned 0,8 procent, efter att Exane BNP Paribas sänkt sin rekommendation till underperform. Även Lundinfamiljens östafrikanska äventyr Africa Oil fick sig en släng av den franska sleven, och aktien halkade ned 3 procent. Stängningsnoteringen var lägre än 10 kronor för första gången på nästan fyra år.

Skistar tog liften upp i den för dagen lätt regniga Åreskutan och steg 5 procent till 114:50 kronor, högsta noteringen sedan vintern 2011, efter en positiv analys från Erik Penser.

 

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1469,08
516,220
3207,60
10188,13
6137,60
1978,09
4860,52
18193,57
21672,61
1,1291
9,3686
8,2968
44,89
47,87
0,00%
0,73%
1,01%
0,56%
0,87%
1,28%
1,14%
0,93%
1,01%
0,25%
0,19%
-0,04%
0,67%
0,25%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto