Home > Morgonrapport: Avvaktande handel inför rapportperioden

Morgonrapport: Avvaktande handel inför rapportperioden

OMXS30 avslutade marginellt ned under måndagen efter att ha hämtat upp en svag förmiddagshandel. Index stängde tillslut ned -0,02 procent till nivån 1536,10. Under måndagskvällen meddelade NCC att man tvingas vinstvarna inför bolagets kvartalsrapport som presenteras redan idag. Wall Street stängde gårdagen på minus och under natten har de asiatiska marknaderna över lag utvecklats blandat.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades varierande kring nollan under måndagen efter ett flertal dagars svag handel. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut marginellt ned -0,02 procent till nivån 1536,10. Omsättningen under måndagens handelsdag hamnade på 14,0 miljarder kronor.

Theresa May sade i ett tal under måndagen att brexitförhandlingarna nu går in i slutfasen. Premiärministern uppgav att det återstod få men viktiga frågor i förhandlingarna. Samtidigt meddelade den tyska förbundskanslern Angela Merkel att tiden börjar rinna ut för Storbritannien: ”Vi var väldigt hoppfulla att det kunde lösas men det ser allt svårare ut, särskilt i frågan om Irland och Nordirland”.

Vinnare i OMXS30 under inledningen av den nya veckan var Telia som ökade 2,4 procent, vilket bidrog till att lyfta hela telekomsektorn. Drivande bakom bolagets uppgång var nyheten att de totala synergierna från köpet av GET och TDC Norge lär bli högre än väntat.

Klart sämst och sänke i storbolagsindexet utvecklades Getinge sedan bolaget meddelat att man gör en reservering på 1,8 miljarder kronor för skadeståndskraven som riktats mot dotterbolaget Atrium Medical i Nordamerika. Raset i medicinteknikbolaget summerades tillslut till -18,4 procent.

Under måndagskvällen, inför bolagets rapport på tisdagen, meddelade NCC att man tvingas vinstvarna för det tredje kvartalet. Byggbolaget har tagit beslut om omvärderingar utöver den löpande verksamheten som påverkar det preliminära resultatet i bolaget negativt med -1,57 miljarder kronor.

Utöver NCC presenterar även Billerud Korsnäs sitt tredje kvartal under tisdagen. I USA kvartalsrapporterar samtidigt tungviktarna Johnson & Johnson, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Netflix och IBM.

Gårdagens makroagenda utspelade sig på amerikansk mark med detaljhandelssiffror för september. Försäljningen föregående månad steg endast marginella 0,1 procent i månadstakt, vilket var klart under förväntningarna från analytiker på en ökning om 0,6 procent. Exklusive bilar sjönk försäljningen med -0,1 procent mot en väntad ökning med 0,4 procent. Andrew Hunter, USA-ekonom på Capital Economics, kommenterade att den underliggande styrkan i detaljhandeln fortsatt reflekterar skattesänkningarna i början av året. Vidare uppgav han att försäljningstillväxten ser ut att avta något under det fjärde kvartalet i takt med att effekten minskar och att vi med största sannolikhet lär se en markant nedgång i real konsumtionstillväxt under nästa år.

Tisdagens makroagenda inleddes under natten med kinesiska inflationssiffror. Konsumentpriserna i Kina steg med 2,5 procent i september jämfört med samma månad 2017, i linje med förväntningarna från analytiker. Samtidigt steg producentpriserna med 3,6 procent i september, vilket var något över väntade 3,5 procent.

Dagen fortsätter med sysselsättningsstatistik från Storbritannien. Arbetslösheten väntas ligga kvar oförändrade på 4,0 procent och likaså löneökningarna på 2,9 procent. Nordea konstaterade att reallönerna, som föll i spåren av brexit, nu återigen trendar uppåt och är tillbaka i positivt territorium, vilket i sin tur bör stötta hushållens konsumtion och landets bostadsmarknad.

Fortsättningsvis presenterar Tyskland ZEW-index under förmiddagen. Indexet, som mäter förväntningarna bland tyska analytiker och investerare, har stigit de två senaste månaderna efter botten på -24,7 i juli, men väntas nu ha sjunkit tillbaka något till -13,5 från -10,6. Orosmolnen med valutakriserna i Argentina och Turket, i kombination med svag tysk industridata som ZEW noterade i senaste rapporten lär få sällskap av nya orosmoment som tynger helhetsbilden kring de ekonomiska utsikterna.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • NCC (preliminärt resultat) (kl 7.10), Billerud Korsnäs (kl 13.00)

Makrostatistik

 • Kina: KPI, PPI september kl 3.30
 • Finland: BNP augusti kl 8.00
 • Storbritannien: arbetslöshet augusti kl 10.30
 • EMU: handelsbalans augusti kl 11.00
 • Tyskland: ZEW-index oktober kl 11.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: industriproduktion september kl 15.15
 • USA: NAHB-index oktober kl 16.00
 • USA: JOLTS lediga jobb augusti kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • RBA: protokoll från oktobermöte kl 2.30
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Ungern: räntebesked kl 14.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rörde sig på minus under större delen av måndagens handel men stängde till slut oförändrad. Bland sektorerna avancerade telekom, medan hälsovård och industri fanns bland de sektorer som tappade mest.

Vid stängning var OMXS30 oförändrad vid nivån 1.536 och aktier för 14,0 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen under dagen.

Måndagen var särskilt tuff för Getinge som föll hela 18,4 procent. Bolaget gör en reservering på 1,8 miljarder kronor för skadeståndskrav som riktats mot dotterbolaget Atrium Medical i Nordamerika för dess kirurgiska nätimplantat. Getinges vd Mattias Perjos uppgav att cirka 900 stämningar har lämnats in i USA och Kanada gällande implantaten.

Även Medivir föll hårt sedan vd Christine Lind slutat med omedelbar verkan och efterträtts av en tillförordnad vd. Bolaget meddelade också att det avser att framöver fokusera på den kliniska portföljen. Aktien rasade 15,4 procent.

”Det fanns inga meningsskiljaktigheter med Christine Lind, vi såg att vi behövde en vd med mer erfarenhet nu när vi behöver fokusera på de kliniska projekten”, sade Medivirs styrelseordförande Anna Malm Bernsten till Nyhetsbyrån Direkt.

Electrolux sjönk 1,5 procent. Vitvarubolaget uppgav att det inte kan uteslutas att den amerikanska varuhuskedjan Sears rekonstruktion kan få ”väsentlig inverkan” på Electrolux framtida försäljning och på resultatet inom Vitvaror Nordamerika, som är en viktig marknad för bolaget.

Telia var starkast i OMXS30 med ett lyft på 2,4 procent och bidrog stort till uppgången för telekomsektorn. Bolaget anger att de totala synergierna från köpet av GET och TDC Norge blir 0,7 miljarder norska kronor, högre än tidigare bedömning på 0,6 miljarder.

Senare tids oro över Swedbanks eventuella exponering mot penningtvätt i Estland är överdriven, skrev Handelsbanken i ett morgonbrev som förklaring till varför Swedbank ersatt DNB i Handelsbankens modellportfölj. Handelsbanken noterade även att Swedbank är en ”tydlig vinnare” vid högre räntor i Sverige. Swedbank avancerade 0,6 procent, men starkast för dagen bland storbankerna var Nordea som stängde 1,1 procent upp.

Clas Ohlsons försäljning i september steg 6 procent med en organisk tillväxt på 2 procent och aktien handlades 2,3 procent högre.

Bostadsutvecklaren SSM stärktes 1,3 procent efter att ha sålt hyresrättprojektet Täby Turf med 176 bostäder för 473 miljoner kronor.

Inom sektorn fick ett par rekommendationer från Handelsbanken märkbar effekt: Bonava tappade 2,9 procent efter att ha sänkts från öka till minska och JM sjönk lika mycket efter att ha sänkts från köp till minska. JM:s låga försäljning i kombination med rekordmånga osålda lägenheter i pågående produktion är en problematisk kombination, anser Handelsbanken.

Nordea Fonder har ökat sitt innehav i Rejlers till motsvarande 15 procent av kapital och 8 procent av rösterna i bolaget. Rejlers handlades 5,1 procent högre.

Arctic Paper och Capacent avancerade kraftigt, med 6,5 respektive 9,9 procent, efter att ha köprekommenderats av Börsveckan. Klädbolaget RNB fick däremot en säljrekommendation av samma tidning och var 4,5 procent lägre.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1536.1
3210.37
11614.16
2750.79
25250.55
7430.74
22350.91
25396.19
1.16
10.36
8.95
71.85
81.04
-0.02%
0.5%
0.78%
-0.59%
-0.35%
-0.88%
0.33%
-0.19%
-0.07%
0.02%
0.1%
0.1%
0.33%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.