Home > Morgonrapport: Avvaktande inledning på veckan

Morgonrapport: Avvaktande inledning på veckan

Europaterminerna indikerar en öppning kring nollstrecket på måndagen. I veckan drar rapportperioden i gång på allvar och dessutom är det EU-toppmöte. På måndagsmorgonen har H&M och Clas Ohlson publicerat försäljningssiffror för september.

Kring klockan 8.40 var terminerna för CAC 40, FTSE 100, DAX och Euro Stoxx 50 från oförändrade till svagt ned.

Hennes & Mauritz försäljning i jämförbara butiker steg 6 procent i september (-7). Den totala försäljningen ökade 15 procent jämfört med samma månad året innan. Enligt SME Direkt väntades kring 4 respektive 14 procents försäljningsökning.

Även Clas Ohlsons försäljning slog förväntningarna, bolagets totala försäljning steg med 6 procent under september. I lokala valutor växte försäljningen med 7 procent. Enligt SME Direkts prognossammanställning väntades här ökningar på runt 5 respektive 6 procent.

Kjell Nilsson har föreslagits som ny styrelseordförande för Lindab medan Systemairs vd Gerald Engström föreslås till ny styrelseledamot. Samtidigt koncentreras Lindabs styrelse till sex ledamöter, ned från tidigare åtta ledamöter. Öresunds Stefan Charette blir kvar som styrelsemedlem.

På Ericssonfronten noterade det kinesiska telekombolaget ZTE ett kurstapp om cirka 15 procent i Hongkong på måndagen. Enligt preliminära siffror väntas en nettoförlust om upp till 2 miljarder yuan under det tredje kvartalet för bolaget, jämfört med en nettovinst om 299 miljoner yuan motsvarande period i fjol.

Berenberg Bank har höjt rekommendationen för Teliasonera till behåll, från tidigare sälj.

DGC och VRG är köpvärda, men sälj Bong, blev Börsveckans råd i den senaste utgåvan. Övriga analyser – Beijer Alma, Tomra, Kappahl, MQ, New Wave och B&B Tool – mynnade samtliga ut i rekommendationen neutral.

Lundin Minings aktie är köpvärd även om värderingen inte är låg. Tillväxtmöjligheterna ser dock lockande ut och bolaget har en stark kassa. Det blev summeringen av Dagens Industris analys av Lundin Mining i måndagens tidning.

Under pågående handel på måndagen väntas ÅF rapportera. Senare i veckan blir det desto mer hektiskt när bolag som SKF, Teliasonera, MTG, Getinge och SCA väntas leverera resultat.

Även från amerikanskt håll väntas en rad tunga rapporter under veckan såsom Goldman Sachs, IBM och Intel på tisdagen samt Citigroup inför måndagens USA-öppning.

På makrofronten var Kinas handelsöverskott högre än väntat i september, stött av 9,9 procents exportökning, jämfört med september 2011. Väntat var enbart 5,5 procents ökning av exporten. PPI för samma månad sjönk däremot aningen mer än väntat i Bloomberg News prognosenkät. Kinas konsumentpriser steg som väntat enbart med 1,9 procent i september, jämfört med samma månad 2011.

Under helgen märktes ytterligare dämpade kommentarer från IMF-håll.

”Den globala tillväxten har bromsat in och betydande osäkerhet och nedåtrisker kvarstår. Viktiga policyåtgärder har annonserats, men effektiv implementering i rätt tid är avgörande för att återuppbygga förtroendet. Vi behöver agera beslutsamt för att bryta en negativ återkoppling och återupprätta den globala ekonomin till en väg av stark, uthållig och balanserad tillväxt”, skrev IMF:s styrgrupp IMFC i sin slutkommuniké efter möte i Tokyo på lördagen.

Vid 13-tiden på måndagen meddelar Riksbanken vem som får 2012 års ekonomipris. Ur ett finansperspektiv har bland annat den effektiva marknadshypotesens fader Eugene Fama samt Robert Shiller, som exempelvis skrivit boken Animal Spirits med George Akerlof, pekats ut som möjliga vinnare.

I eftermiddag publiceras statistik över den amerikanska detaljhandelsförsäljningen i september. Det blir även Empire Manufacturing index och lager av osålda varor. Senare i veckan är det inte minst EU-toppmöte på torsdag till fredag.

OMXS30
OMXS30

Svenska OMXS30-index hade den gångna veckan den sämsta veckan sedan juni. Veckan avslutades marginellt under stödnivån vid 1060 punkter. En tekniskt säljsignal är därmed effektuerad. Således är index ”sträckt” på nedsidan i spåret av den raska nedgången. Detta kan leda till en ”turtle soup” (falsk säljsignal/extra stark köpsignal) om index fortsätter ner för att sedan vända upp med svans på nedsidan. Därför är det extraviktigt att använda tajt stop loss vid position för nedgång och vara beredd på lappkast för uppgång.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen oförändrade till svagt upp på måndagsmorgonen.

Av: Direkt/Tradingportalen
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto