Home > Morgonrapport: Avvaktande inledning väntas…

Morgonrapport: Avvaktande inledning väntas…

OMXS30 planade ut allt mer på torsdagen efter inledningsvis volatilitet. Storbolagsindexet steg +0.18 procent, samtidigt som omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 12.2 miljarder kronor. USA tappade mark på kvällen och avslutade till svagt minus, trots detta handlas Asien i positivt territorium efter nattens handel, och veckans sista handelsdag pekar på en avvaktande rörelse inledningsvis för OMXS30…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Det är allt mer svagare volym vi upplever inför nästa vecka, då flera indextunga storbolag inleder rapportsäsongen på allvar.

OMXS30 steg under förhållanden med låg köpstyrka och omsättningen på torsdagen, vilket tydligt stärker denna synvinkel, med avvaktande rörelser som vi tidigare lyft fram som ett scenario.

Kortsiktigt bibehålls mark över 1640 punkter i stora drag, och det hade knappast skadat om vi får en konsolidering närmaste handelsdagarna, för att samla krafter inför utbrott.

OMXS30 är trots detta inte tekniskt överköpt längre, vilket innebär att utrymme finns på uppsidan, samtidigt som utvädring och mindre vinsthemtagning fortfarande kan kliva upp över ytan.

Avvaktande inledning väntas…

Enligt ledande terminer är det en avvaktande inledning som väntas, med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen inleder veckans sista handelsdag.

Amerikanska ledande S&P 500 visar handel strax över ytan efter nattens handel i Asien, och om denna stärks allt närmre börsöppning, kan det vara svagt positiv utveckling som dominerar inledningsvis.

Redan på torsdagen var OMXS30 på väg att utmana 1650 punkter, men noterade enbart ett dagshögsta på 1649.50, vilket stämmer väl i linje med att vi fortfarande håller blicken mot 1650-1656 punkter.

Det avvaktande sentimentet som råder just nu, väntas få en utkristallisering när vi nästa vecka kör igång rapportsäsongen på allvar. Tunga verkstadsbolag som Atlas Copco som innehar en tung vikt inom OMXS30 lämnar då delårsrapport, och har en stor påverkan på storbolagsindexets utveckling.

Kanske vi vid detta tillfälle äntligen kan få styrketecken utifrån volymperspektiv? Vi har upplevt allt svagare volym sedan mitten av september. Vi har sedan tidigare eftersökt ett styrketecken, eller för den svaghetstecken med signifikant volym, eftersom vi då väntas få en tydligare bild framför oss.

Lugnet före rapportstormen….

Vi siktar på ett positivt utbrott, då vi även höjt ribban i vårt veckobrev till 1700 punkter i år. Däremot är det ett svårbedömt läge då rapportsäsongen slår ut alla tidigare förväntningar under en kort tidsperiod, tekniskt såväl fundamentalt.

Detta kommer även vara fokus åtminstone ett par veckor framför oss, för att därefter normaliseras och återgå till en allt mer tekniskt styrd marknad.

I stora drag kvarstår vi därför fortfarande med handel inom 1640-1660 punkter, med eventuellt rörelser till tekniska stödet vid 1618 punkter.

Inför dagens handel inväntar tekniska nyckelnivåer med motstånd vid 1650, 1657 följt av 1660 punkter. Stöd inväntar åter igen vid 1640, 1630, 1616 och 1600 punkter.

Inga stora bolagshändelser kommer på hemmaplan i dag förutom Clas Ohlsson som lämnar försäljningssiffror för september. I USA får vi rapporter från Bank of America och Wells Fargo tidigt på eftermiddagen.

G20 håller presskonferens kl 18:30 på fredagen, och kan komma ett ge rörelser på valutamarknaden vid oväntade uttalanden. Annars står bland annat KPI, detaljhandel, Michiganindex i fokus under fredagen i USA på makroagendan.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Kappahl rusar efter rapport!

Bolagets aktie steg inledningsvis +15.0 procent på torsdagen.

På torsdagen presenterade Kappahl ett rörelseresultat på 139 miljoner kronor för det fjärde kvartalet (juni-augusti) i det brutna räkenskapsåret 2016/2017.

Klädbolaget slog därmed kraftigt analytikernas förväntningar på ett genomsnitt på ett rörelseresultat om 111 miljoner kronor.

Utdelning per aktie föreslås 2:00 kronor, jämfört med väntade 1:92 kronor.

Varulager uppgick till 726 miljoner kronor vid det fjärde kvartalets utgång(per siste augusti), jämfört med 820 miljoner kronor samma period året innan.

”Under året har flera sedan tidigare sjösatta förändringar burit frukt. Det gäller framförallt fortsatta justeringar av sortimenten samt pris- och kampanjstrategier som påverkat intäkter och bruttomarginal positivt. Vår kontroll över omkostnaderna är fortsatt god”, skrev bolagets vd Danny Feltmann.

I ett pressmeddelande föreslår styrelsen i KappAhl en extra utdelning om 6:50 kronor per aktie via ett automatiskt inlösenförfarande.

Kappahl rusar efter rapport! Bolagets aktie steg inledningsvis +15.0 procent på torsdagen.

H&M på väg att utmana MA 200!

Visar styrketecken med underliggande skjuts från branschkollegor.

H&M steg inledningsvis över +1.0 procent på torsdagen, och klev därmed över tekniska nyckelnivån vid 220 kronor.

Det långsiktiga vägskälet i form av 200 dagars glidande medelvärde inväntar strax över kring 223 kronor, varpå ett allvarligt utmanande talar för vidare uppgång.

Bolagets aktie fick ytterligare styrka på torsdagen i samband med att Kappahl lämnade en stark rapport, samtidigt som det kom en nyhet om att japanska konkurrenten Fast Retailing som äger klädkedjan Uniqlo bedömer att rörelsevinsten ökar med 13 procent under brutna räkenskapsåret 2017/2018.

Senaste tiden har bland annat Danske Bank återupptagit bevakning med sälj och riktkurs på 205 kronor, Goldman Sachs med riktkursen på 220 kronor, Carnegie sänkt till 175 kronor, samt Societe Generale med riktkurs på 195 kronor.

H&M på väg att utmana MA 200! Visar styrketecken med underliggande skjuts från branschkollegor.

Catena Media kraftsamlar efter nedgång.

Pareto upprepar köp men sänker riktkursen på torsdagen.

Catena Media visar tecken på kraftsamling, efter tidigare nedgång som utmanade 70 kronor i samband med att tidigare vd Robert Andersson avgått.

Bolaget skrev i ett pressmeddelande den 3 oktober att man tagit beslutet för att ”fullfölja bolagets strategi, fortsatta tillväxt och skapa aktieägarvärde”.

Henrik Persson Ekdahl har blivit utsett till tillförordnad vd med omedelbar verkan, som redan idag är styrelseledamot, samt partner och grundare i Optimizer Invest.

”Vi har vuxit från 20 till 250 personer under Roberts 2,5 år som vd – det innebär en betydligt större och mer komplex organisation, med fler länder och nya vertikaler. Våra ambitioner är mycket höga och agendan långsiktig, och då är det inte onaturligt att byta ut den vd som vi rekryterade för en viss typ av bolag”, skrev bolagets styrelseordförande Kathryn Moore Baker till Nyhetsbyrån Direkt den 3 oktober.

Pareto sänkte på torsdagen riktkursen till 113 kronor, från tidigare 118 kronor.

”Samtidigt som vi är positiva till tolvmånaderscaset, pekar ledningens kommentarer efter Q2-rapporten på ett något långsammare tredje kvartal, och vi är därför något försiktiga inför rapporten”, skrev Pareto som upprepade köp.

Catena Media kraftsamlar efter nedgång. Pareto upprepar köp men sänker riktkursen på torsdagen.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Clas Ohlson: presenterar försäljningssiffror för september kl 7.00
 • Bank of America (kl 12.45), Wells Fargo (kl 14.00)

Makrostatistik

 • Mäklarstatistik: bostadspriser september kl 6.00
 • Finland: KPI september kl 8.00
 • Tyskland: KPI (def) september kl 8.00
 • Valueguard: bostadspriser september kl 9.00
 • KI: Lönebildningsrapporten 2017 kl 9.15
 • USA: KPI september kl 14.30
 • USA: detaljhandel september kl 14.30
 • USA: Michiganindex (prel) oktober kl 16.00
 • USA: lager osålda varor augusti kl 16.00
 • Kina: handelsbalans september

Övrigt

 • G20: presskonferens kl 18.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen höll sig inom ett snävt intervall från oförändrade nivåer på torsdagen och stängde i en oregelbunden tendens. Rampljuset riktades mot de rapporterande klädbolagen där Kappahl glänste medan RNB hamnade i snålblåsten.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning upp 0,2 procent till 1.645. Omsättningen var 12,2 miljarder kronor.

På valutamarknaden noterade kronan en svag utveckling efter KPI-statistik från SCB som inte nådde upp till förväntningarna. KPIF steg med 2,3 procent i årstakt under september jämfört med förväntningarna på en uppgång med 2,5 procent enligt konsensus från SME Direkt. Dollarn fick sig en skjuts uppåt och noterades vid 8:10 kronor.

Kappahl steg 12 procent. Rörelseresultatet på 139 miljoner kronor för kvartalet juni-augusti var högre än analytikernas förväntan om 111 miljoner, enligt SME Direkt. Kappahl föreslår en extra utdelning via ett automatiskt inlösenförfarande, i tillägg till höjd ordinarie utdelning.

En förbättrad lagermix, gynnsamma valutautsikter och en fortsatt tro på den polska vändningen gör Kappahls vd Danny Feltmann optimistisk kring resan mot marginalmålet.

RNB gjorde däremot en förlust på 13 miljoner kronor under perioden juni till augusti, jämfört med en vinst på 10 miljoner under samma period i fjol. Omsättningen i jämförbara butiker var ned 1,0 procent i kvartalet. Aktien föll nästan 9 procent.

UBS har sänkt sin rekommendation för Nordea till neutral från köp. Riktkursen drogs ned från 117 till 110 kronor. Nordea sjönk 0,5 procent till 109:70 kronor.

Bland storbolagen på OMXS30 var SSAB bästa aktie med en uppgång på 2 procent. Lundin Petroleum sänktes 0,5 procent med press från sjunkande oljepriser.

Bergs Timber levererade ett förbättrat resultat i sitt fjärde kvartal samt kom med förslag om en utdelning på 0:05 kronor per aktie. Sågverksbolagets aktie stärktes med 1,5 procent.

Nordax steg knappt 9 procent efter besked om att Sampo har gått in som ny storägare med ett innehav på 7,6 procent.

Karolinska Developments portföljbolag Bioarctic gjorde entré på Stockholmsbörsen. Utifrån emissionskursen 24 kronor per aktie steg Bioarctic-aktien med 21 procent.

Bolagsbyggaren och it-bolaget Fram rusade upp 57 procent till 31:30 kronor från teckningskursen 20 kronor under sin första handelsdag på torsdagen.

Amnode har tecknat ett kundavtal med ett beräknat ordervärde på runt 20 miljoner kronor 2018 följt av cirka 30 miljoner kronor 2019. Aktien höjdes 15 procent.

Fastighetsbolaget Corem har kallat till extra bolagsstämma för att öka bolagets flexibilitet vid framtida kapitalanskaffningar. Vissa stämmoåtgärder görs för att möjliggöra fortsatt tillväxt, sade Corems vd Eva Landén till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien steg 0,7 procent.

Fagerhult sjönk 4 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för belysningsbolaget till sälj.

Affärsvärlden rekommenderar i veckans nummer köp av Balder, Itab och Duroc, men vänta med Troax. Duroc lyfte närmare 10 procent medan Troax tappade 3 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1644.65
3605.54
12982.89
7556.24
2550.93
22841.01
6591.51
21170.06
28468.76
1.18
9.6
8.11
50.97
56.59
0.18%
-0.05%
0.09%
0.30%
-0.17%
-0.14%
-0.18%
1.03%
0.03%
0.14%
-0.08%
-0.18%
0.73%
0.60%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.