Home > Morgonrapport: Avvaktande läge på börsen, inte redo för ny riktning

Morgonrapport: Avvaktande läge på börsen, inte redo för ny riktning

God Morgon

Sista handelsdagen för veckan avslutas relativt lugnt från makrofronten. Draghi håller tal och statistiska centralbyrån presenterar både investeringsenkät och sparbarometer. Tysk KPI visas och hushållsförtroendet i EMU presenteras.

De amerikanska börserna stängde efter en volatil dag till slut under nollan där både S&P500 sjönk 0,11 % och tekniktunga Composite stängde ner 0,03 %. Asien uppvisar blandat där Japanska NIKKEI sjunker 0,3 % och Hang seng sjunker 0,18 % i nuläget. Ledande svenska terminer indikerar en lätt svag nedgång inledningsvis.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen toppade av för dagen vid lunchtid då storbolagsindexet var upp till 1530 punkter, innan det sedan föll resten av dagen för att sluta i stort sett oförändrat kring 1 512,77 punkter. Konsolideringsteorin växer fortfarande sig starkare och sist låg vi kring eller över 1510-1520 punkter i drygt en vecka innan vi slutligen vände ner mot 1470-1480 punkter och stödlinjen där. Fortfarande tyder det mesta på att utvecklingen framöver inte kommer att gå spikrakt åt något håll.

Omsättningen på stockholmsbörsen har under veckan varit relativt sett svag, och gårdagen var fortsatt låg med sina 14,7 miljarder kronor som bytte ägare.
Vi befinner oss precis ovanför stödlinje vid 1510 punkter, precis som för någon vecka sedan när indexet var i en

OMXS30. Orkade inte hålla i uppgången under gårdagen vilket ledde till ett oförändrat scenario tillika punkter. uppbrottsmöjligheter finns fortfarande även om konsolideringen kan vara längre.
OMXS30. Orkade inte hålla i uppgången under gårdagen vilket ledde till ett oförändrat scenario tillika punkter och vi står kring stödnivån 1510 återigen. Uppbrottsmöjligheter finns fortfarande även om konsolideringen kan vara längre.

period av konsolidering i några dagar innan indexet då föll ner och testade stödnivåer kring 1480 punkter. Nu är scenariot i stort sett likadant, med en stark uppgång i början av veckan sker nu något avvaktande handel vilket bland annat märks på den låga omsättningen.
Närmast motstånd finns vid 1540, 1580 samt 1640 och stödnivåer finns vid 1510, 1500, 1480, 1460 samt 1441 för att nämna några huvudsakliga tekniska punkter.

Något som har varit utmärkande för veckan är att många småsparare har letat febrilt efter ”det nya fingerprint” vilket har gett helt galna kursrallyn i diverse småbolag (ingen nämnd, ingen glömd), men se upp för att inte bli brända.

I fokus under gårdagen var Lucara Diamonds som efter ett historiskt rekordfynd steg närmare 30 %, I storbolagsindexet steg Securitas 0,3 % efter ökad säkerhetstänk inom Europa, Handelsbanken och Nordea steg 0,9 % respektive 0,6 % och Electrolux steg 2,6 %. Sämst gick det för Volvo som tyngde OMXS30 efter att ha tappat 2,7 %.

I efterspelen av FED-protokollet räknar de flesta bedömare att en räntehöjning snart är en realitet, om inte några oväntade resultat av jobb- och lönestatistik framkommer i början av december, är det högst troligt att räntehöjningen då kommer. FED har nu förberett marknaden så pass mycket som det går och höjer de inte nu är risken att marknadsreaktionen blir likt förra gången en besvikelse. Men allt hänger på statistiken! Kommer den in sämre än väntat har FED sedan tidigare visat att de är tålmodiga, jag menar, senaste gången räntan ändrades var 2009. Men mer om det när det närmar sig!

 

Dagens agenda

I fokus under dagen är som vanligt när Mario Draghi talar, Mario Draghi, så även denna dag. Nåväl inga större förväntningar i detta avseende men alltid värt att ha koll på vad han säger, inte omöjligt om någon hint kommer om kommande penningpolitiska möte i december.

Desto mer centralt för svensk ekonomi är den investeringsenkät för tredje kvartalet och mäter den förväntade investeringsgraden i ekonomin. Föregående enkät planerade industrin att investera för 59,8 miljarder kronor 2015, vilket innebär en ökning med 2 %. Detta var i våras och nu väntas den ha reviderats upp något. Investeringarna från företagen är överlag en viktig indikator för ekonomin som helhet. Tror inte företagen på positiv utveckling och tillväxt kommer de avvakta med investeringarna.

Hålltider under dagen:

– Tyskland: PPI oktober kl 8.00
– SCB: investeringsenkät 3 kv kl 9.30
– SCB: sparbarometer 3 kv kl 9.30
– EMU: hushållens förtroende (prel) november kl 16.00

– ECB: Mario Draghi talar kl 9.00
– Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik. Ingen publicering kl 9.40
– Fed: William Dudley talar om ekonomi i New York kl 17.15

I övrigt önskar vi på tradingportalen en trevlig helg!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.00: ECB: Mario Draghi talar

ECB-chefen är först ut av en rad tunga ECB-ledamöter som ska tala i Frankfurt på fredagen. Han följs senare av Benoit Couere, Peter Praet, Jens Weidmann och Vitor Constancio. Rimligt att räkna med åtminstone några kommentarer som kan ge vägledning inför rådsmötet den 3 december.

kl 9.30: SCB: investeringsenkät 3 kv

I föregående enkät, i maj, planerade industrin att investera för 59,8 miljarder kronor 2015, vilket enligt SCB skulle innebära en ökning med 2% jämfört med 2014.

Swedbank räknar med att investeringsplanerna kommer att ha reviderats upp något jämfört med i våras, inte minst eftersom investeringsutfallet för första halvåret kom in starkare än väntat.

kl 9.40: Riksbanken: Kerstin af Jochnick talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik. Ingen publicering

Vice riksbankschefen är, enligt protokollet från oktobermötet, redo att göra penningpolitiken mer expansiv om inflationsutsikterna försämras ytterligare, men hon preciserade inte närmare vilken typ av åtgärd hon i så fall skulle föredra.

kl 15.00: Fed: James Bullard talar

Chefen för Fed St Louis har argumenterat för högre USA-räntor länge, och lär upprepa det budskapet igen.

kl 17.15: Fed: William Dudley talar om ekonomi i New York

Talade i onsdags om att han ser fram mot dagen då Fed kan höja räntan, det skulle vara en signal om förtroende för ekonomin.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade till slut på torsdagen efter att under en stor del av dagen ha handlats på plus. Dagens vinnare var Lucara Diamond efter fynd av mycket stora diamanter, medan Volvo backade på dystra besked om Nordamerika.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid stängning backat 0,1 procent till 1.513. Aktier för 14,7 miljarder kronor bytte ägare under dagen.

Protokollet från det senaste Fed-mötet ansågs av bedömare tyda på en relativ snar räntehöjning från USA:s centralbank. Marknaden har alltmer ställt in sig på en första ränteändring i december och enligt SEB kan jobbrapporten i oktober ha varit ”spiken i kistan”.

Gruvbolaget Lucara Diamond rusade drygt 30 procent sedan bolaget vid Karowegruvan i Botswana utvunnit en rådiamant på 1.111 carat, den största diamant som hittats på 110 år. Bolaget har också utvunnit ytterligare två stora vita rådiamanter, på 813 respektive 374 carat. Fyndet kan vara värt över en halv miljard kronor.

Torsdagens näst mest omsatta aktie, efter försäljningar från flera av storägarna, var ögonsensorföretaget Tobii som har stigit kraftigt efter sin börsnotering tidigare i år. Priset i placingen var 70 kronor och på torsdagen svarade aktien med att tappa nästan 7 procent till 71:25 kronor.

Inom storbolagsindexet OMXS30 avancerade Securitas 0,3 procent. Bolaget har extrainkallat över 1.000 väktare i Frankrike och Belgien. ”Vi har i princip mobiliserat alla väktare vi har tillgång till i Parisområdet”, sade vd Alf Göransson till Dagens Industri.

Handelsbanken och Nordea stödde index med uppgångar på 0,9 respektive 0,6 procent. Allra starkast i OMXS30 gick Electrolux, som steg 2,6 procent.

Sämst i storbolagsindex var Volvo, som kommer att justera ned sin tillverkningstakt i Nordamerika på grund av lägre efterfrågan och höga lagernivåer i distributionsledet. Leveranserna i oktober, som släpptes på morgonen, var högre än väntat men aktien föll trots detta 2,7 procent.

Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, backade 4,4 procent efter en rapport som inte nådde upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät. Bland annat var det tredje kvartalets organiska tillväxt svag.

Swedbank var stor nettosäljare när husbyggaren Besqab tappade 3,7 procent. Banken har dragit ned sin rekommendation för aktien till neutral från tidigare köp.

Den senaste tidens oro i Meda-aktien är överdriven, enligt DNB Markets som nyligen har träffat specialistläkemedelsbolagets ledning. Bankens slutsats är att Meda bör kunna få ett bra avslutande kvartal på året. Bolaget kan enligt banken ha varit alltför försiktigt när det väglett marknaden om det fjärde kvartalet. Aktien stärktes 4,2 procent.

Bland de mindre bolagen tappade cancerbolaget CLS nära 23 procent efter uppskjutna vinstprognoser. Flera av de små råvarubolag som varit flitigt handlade den senaste tiden backade också. Smart Energy föll 23 procent och Nordic Mines tappade drygt 5 procent. Orezone, som fått en ny storägare i den gotländske affärsmannen Sebahattin Hocaoglu, sjönk med 11,5 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1512,77
562,030
3448,93
11085,44
6329,93
2081,24
5073,64
19799,87
22457,67
1,0715
9,3027
8,6821
40,54
 0,00%
0,07%
0,50%
1,14%
0,81%
-0,11%
-0,03%
-0,30%
-0,18%
-0,12%
0,00%
0,12%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.