Home > Morgonrapport: Avvaktande rörelser inför midsommarfirande.

Morgonrapport: Avvaktande rörelser inför midsommarfirande.

Onsdagens handel inledde mycket riktigt i ett negativt territorium, och vi fick en bred avslutning på minus bland Europeiska storbolagsindex. OMXS30 stängde avslutningsvis vid -0.36 procent till 1641.71 på onsdagen. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick även till 15.5 miljarder kronor. Efter nattens handel i Asien ser vi en något avvaktande inledning framför oss, när Stockholmsbörsen öppnar om ett par timmar…

Morgonrapporten tar nu uppehåll på fredag, men är tillbaka i sedvanlig ordning igen på måndag. Vi tar tillfället i akt och önskar er alla en riktigt glad midsommar!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Förutom ett kortfattat tillfälle på onsdagen, upplevde vi en negativ handel i OMXS30. Runt om i Europa fick vi en liknande avslutning, medan vi fick en något mer blandad utveckling i USA.

Efter nattens handel i Asien råder det något mer avvaktande tongångar. Vänder vi blickarna mot exempelvis amerikanska S&P 500 terminen, handlas denna även kring nollan.

Morgonrapport: Avvaktande rörelser inför midsommarfirande.

Det som egentligen sticker ut denna torsdagsmorgon, är att Brent-oljan efter onsdagens statistik över amerikanska lager av råolja som inte lyckades tillfredsställa investerare, inneburit en notering under 45 dollar. Brent-oljan har nu sedan en vecka tillbaka fallit över -5 procent.

Samtidigt har vi inte som vi lyft fram tidigare i veckan upplevt någon tydlig korrelation mot oljan, vilket innebär att vi inte ser någon större avreaktion runt om bland världens storbolagsindex.

Imorgon fredag tar vi en liten paus till följd av midsommarfirande, vilket samtidigt innebär att vi väntar oss en något mer avslappnad handel denna torsdag.

Vi bibehåller en position med handel inom intervallet 1630-1650, och bedömer inte att vi kommer få några signifikanta utbrott med tydlig volym.

Visst kan det komma att bli ett mindre utbrott, vilket mycket väl skulle kunna vara en utmaning av det kortsiktiga motståndet vid 1650 punkter. Redan på onsdagen lyckades vi få ett kortfattat besök av 1645.50 punkter. Vilket innebar en kortfattad notering på plus, en halvtimme före stängning.

Veckan som helhet ser även ut att avsluta med ett övertag från köpare, vilket skulle båda gott inför nästa veckas handel. Redan i måndags skrev vi i vårt veckovisa OMXS30-analys, att nästa vecka rent statistiskt brukar få en period av förhöjd styrka.

Detta innebär att även om vi inte ser några större rörelser inför dagens handel, kan det innebära att med rygg från starkare handel historiskt sett nästa vecka, att vi äntligen kan komma att få ett utbrott och utmaning av 1670 punkter…

Dags för ett besök av 1670 redan nästa vecka…?

Intressant nog har vi fortfarande inte fått några uttalande från OPEC, som borde kliva ut ur skuggan nu när vi sedan en vecka tillbaka fått uppleva en nedgång på över -5 procent i oljan, där Brent noteras under 45 dollar, och WTI kring 42.50 dollar.

Tekniska motståndsnivåer inväntar således åter vid 1650, 1658 följt av 1670 punkter. Stödnivåer inväntar redan vid 1640 punkter, följt av framförallt 1630 och 1600 punkter. Möjligtvis kan vi komma att vi ett mindre stöd redan kring 1625 punkter, då vi upplevt svårigheter kring denna prisnivå i slutet av föregående vecka.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Pressad Autoliv utmanar MA 200!

Inledde onsdagen med en nedgång på över -2 procent.

Autoliv fortsätter resan vidare söderut på onsdagen, och utmanar samtidigt det långsiktiga vägskälet i form av 200 dagars glidande medelvärde strax under 940 kronor.

Bolagets aktie har nu sedan toppen tidigare i juni, tydligt avvikit från 1 000 kronor, och fallit 9 av 11 handelsdagar.

På torsdagen tog Guggenheim Securities upp bevakning av bolaget, med en neutral rekommendation och riktkurs på 102 dollar (896 kronor) utifrån ett års sikt.

Vid MA 200 befinner sig även en tung stödnivå som nu utmanas, vilket innehar betydande volym senaste året…

Pressad Autoliv utmanar MA 200! Inledde onsdagen med en nedgång på över...

SSAB finner mark vid tung stödnivå.

Efter tisdagens kraftiga nedgång, råder det positiva tongångar på onsdagen.

Ståltillverkaren SSAB lyckas vända tongångarna på onsdagen, efter att bolaget kraftigt föll under kapitalmarknadsdag på tisdagen.

Vändpunkten uppstod samtidigt vid tunga tekniska stödnivån vid strax över 36 kronor, som sedan slutet av 2016 upplevt hög volym kring denna prisnivå.

Kanske det var en tillfällig nedgång, för nya tag upp till ett nytt årshögsta…

Pareto skrev tidigt på onsdagen i en kommentar till tisdagens kapitalmarknadsdag, att SSAB avstod från mer kortsiktiga mål kan ha bidragit till tisdagens negativa utveckling på omkring -3.3 procent.

”Vinstmomentum ser relativt bra ut inför det andra kvartalet, men vi ser mycket osäkerhet för helåret med fallande kinesiska priser, och tror att de kinesiska produktionsnivåerna fortsatt är ett orosmoment”, skrev Pareto som upprepade rekommendationen behåll och riktkurs på 38 kronor.

SSAB finner mark vid tung stödnivå. Efter tisdagens kraftiga nedgång, råder det positiva tongångar på...

Indextunga banksektorn som en våt filt på onsdagen…

Negativa tongångar när tekniska nyckelnivåer utmanas på allvar!

Nordea handlas nu inte bara under tung stödnivå, men utmanar även kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde på onsdagen…

SEB har inte lyckats få ett negativt utbrott, men utmanar på allvar den tunga stödnivån vid 104 kronor.

Handelsbanken klev tidigt under stödnivå på onsdagen, men balanseras nu kring denna tekniska nyckelnivå vid 121 kronor.

Swedbank sticker ut lite extra, genom att tydligt kliva under MA 50 och tidigare underliggande trendlinje…

Indextunga banksektorn som en våt filt på onsdagen… Negativa tongångar när tekniska nyckelnivåer utmanas på allvar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Accenture (kl 14.00)

Makrostatistik

 • Frankrike: industrins förväntningar juni kl 8.45
 • Storbritannien: CBI industritrender juni kl 12.00
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckoindex kl 14.30
 • USA: FHFA husprisindex april kl 15.00
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckosiffra kl 15.45
 • EMU: konsumentförtroende (prel) juni kl 16.00
 • USA: ledande indikatorer maj kl 16.00

Övrigt

 • EU: toppmöte
 • ECB: månadsrapport kl 10.00
 • Penningmarknaden stänger kl 12.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen parkerade sig på negativ mark under onsdagen även om en viss lättnad märktes under eftermiddagen. De större europeiska handelsplatserna var också en mindre bit under nollstrecket.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,4 procent ned till nivån 1.642. Omsättningen nådde 15,5 miljarder på Stockholmsbörsen.

”Blickar vi tillbaka en månad, så har OMXS30 handlats sidledes inom en konsolidering. En välbehövlig andhämtningspaus efter en uppgångssvit på elva månader. En stängning ovanför 1.657 skulle indikera vidare uppgång. Senare i veckan får vi preliminära PMI-data som ger oss lite mer vägledning”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Banker tyngde för svenskt vidkommande medan gruvbolagen rekylerade högre. Nordea, SEB och Swedbank var alla drygt 1 procent ned. Handelsbanken klarade sig bättre med en måttligare nedgång.

SSAB, Boliden och Lundin Mining studsade alltså alla tillbaks. Boliden tog i mest och steg 2,1 procent.

En del verkstadspapper steg likaså som exempelvis Atlas Copco och SKF.

På rapportfronten en del nytt. Flygoperatören SAS redovisade en mindre förlust än väntat. SAS upprepade sin resultatprognos men dubblade sitt sparprogram. Aktien landade oförändrat.

Klädbolaget RNB redovisade en rörelsevinst men en något försämrad bruttomarginal. Bolaget höll fast vid sin spådom om markant resultatförbättring. RNB var 4 procent högre.

Skidortsoperatören Skistar redovisade ett förbättrat resultat och bokningsläge. Aktien tog liften upp och klev av vid 3 procent upp.

Ericsson har anlitat banker för att utvärdera försäljning av sin medieverksamhet. Ericsson avancerade drygt 1 procent.

ABB uppges föra samtal med indiska L&T, Larsen & Toubro, om ett utköp av L&T:s elektriska division. Aktien steg marginellt.

Hotellkedjan Scandic köpte finska Restels 43 hotell för runt 115 miljoner euro. Aktien var upp närmare 1 procent.

Affärsvärlden rekommenderade köp av spelaktien Mr Green som dock sjönk marginellt och sälj för medicinteknikägaren Medcap som trotsade rådet och steg 1 procent.

Medicinteknikbolaget Sedana Medical stod för en lyckad debut på First North och slutade strax under 24 kronor, upp från teckningskursen 19:50 kronor.

Även fastighetsbolaget Trianon fick godkänt och slutade vid 51:50 kronor, alltså över teckningskursen på 48 kronor.

Bonesupport hamnade också över teckningskursen och slutade på 32 kronor, att jämföra med tecknade 29 kronor.

Länsstyrelsen i Norrbotten har gett Copperstone Resources bearbetningskoncession för Eva-förekomsten. Det gav en rusning på 15 procent.

Precise Biometrics tappade närmare 3 procent efter att ha sålt affärsområdet Mobile Smart Card till tyska Identos.

VVS-bolaget Instalco tappade något trots att Carnegie inlett bevakning med köp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1641.71
3554.35
12774.26
7447.79
2435.61
21410.03
6233.95
20141.55
25839.29
1.12
9.77
8.75
42.5
44.8
-0.36%
-0.18%
-0.32%
-0.33%
-0.06%
-0.27%
0.74%
0.01%
0.56%
0.03%
0.01%
0.01%
-0.07%
-0.04%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.