Home > Morgonrapport: ”Avvaktande och svagt från köpsidan..”

Morgonrapport: ”Avvaktande och svagt från köpsidan..”

Vi fick igår erfara hur köparna inte är helt försvunna utan lyckades trycka upp priset mot nivån 1380. De blev dock snabbt avvisade och vi kunde konstatera att det tidigare stödet nu agerar motstånd och vi behåller därmed den syn att OMXS30 ska utsättas för ytterligare säljtryck innan vi kan sätta en ny tydlig riktning. Flertalet makropunkter kan under dagen bidra till att sätta humöret på en något avvaktande börs som hämtar sig från förra veckans ökade volatilitet.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens Analys

OMXS30 intradagsdiagram
OMXS30 intradagsdiagram

Den orolighet vi nämnde i gårdagens morgonrapport var till en början frånvarande igår förmiddag men återvände vid amerikansk öppning där främst småbolag tog emot säljtryck, stämningen är något avvaktande inför att rapportperioden ska börja på deras sida av Atlanten. Europeisk svaghet och amerikansk öppning kom väldigt tajmat precis efter ett misslyckat försök uppåt mot en teknisk motståndsnivå. Som flaggat för igår kom det alltså ett kraftlöst försök upp mot 1380, som möttes av en tydlig vägg av utbud. Vi utesluter inte fortsatta försök uppåt, säljarna har uppenbarligen inte fullt ut tagit kommandot, men som sagt, vi ser en känning kring 1320 som trolig att sammanfalla med de första amerikanska bolagsrapporterna som får sätta stämningen såväl tekniskt som fundamentalt för kommande veckor.

OMXS30 dagsdiagram
OMXS30 dagsdiagram

Efter en initialt positiv börs igår undslapp OMXS30 att hamna i ett översålt stadie enligt 5 perioders RSI och på dagsdiagrammet ser vi hur försöken att ta sig upp över torsdagens öppning misslyckades. Dagen avslutades -0,28 % ner till 1366, trots svaga uppgångar för Europa. Euro Stoxx 50 öppnade riktigt starkt men även om uppgångarna sedan svalnade av under dagen blev det en stängning på +0,17 %. I USA stängde S&P 500 -0,16 % på 1964.

Vi kan på morgonen läsa att australiensiska centralbanken behållt sin styrränta oförändrad på 2,5 %. I Japan har räntebeskedet blivit försenat då BOJ-chefen blev kallad till utfrågning i parlamentet. Där öppnade han bland annat upp för ytterligare framtida stimulans ifall nedåtrisker i ekonomin förverkligas samt sa att de noga följer valutautvecklingen och inflationen. På morgonen stod Nikkei 225 -0,27 % och Hang Seng +0,51 %.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

 

Detta händer idag

Räntebesked från Bank of Japan, tysk industriproduktion, antalet lediga jobb (JOLTS) i USA samt IMF:s World Economic Outlook står i centrum på tisdagens makroschema.

BOJ: räntebesked

Spås allmänt behålla nuvarande penningpolitiska hållning. Det finns spekulationer om att det kan komma nya lättnader, men i så fall först senare.

kl 8.00: Tyskland: industriproduktion augusti

Spås ha sjunkit tillbaka efter en stark uppgång i juli. Svängningarna beror på att de tyska semestrarna låg ovanligt sent i år, vilket innebär fler arbetade dagar än normalt i juli och färre i augusti.

Unicredit: ”Trots tillbakagången är den väntade rekylen för industriaktiviteten under det tredje kvartalet fortsatt intakt eftersom den genomsnittliga produktionsnivån juli-augusti bör vara fortsatt över den under 2 kv 14”.

I går, måndag, kom statistiken över orderingången till industrin in klart svagare än väntat. Den sjönk med 5,7% från månaden före och med 1,3% från ett år tidigare. Här var förväntningarna -2,5 respektive +2,6%.

kl 15.00: IMF: global konjunkturprognos, World Economic Outlook

Har gång på gång fått revidera ned sina prognoser. Räknade senast i en prognosuppdatering i juli med att global BNP skulle öka med 3,4% i år och 4,0% 2015.

IMF-chefen Christine Lagarde har sedan flaggat för att den globala återhämtningen är långsammare än väntat, vilket lär bädda för ytterligare en nedrevidering.

kl 16.00: USA: antalet lediga jobb (JOLTS) augusti

Antalet lediga platser har stadigt stigit och är nu högre än toppnivåerna från före finanskrisen. JOLTS har fått allt mer uppmärksamhet på sistone efter att Fed-chefen Janet Yellen nämnt att hon tittar på den för att bedöma läget på arbetsmarknaden. Mängden lediga resurser på arbetsmarknaden ses som en avgörande pusselbit för när Fed kan börja höja räntan.

 

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen inledde veckan med lätt sjunkande index. Efter att ha tillbringat större delen av måndagen på plus försvagades utvecklingen i takt med att uppgångarna i Europahandeln gröptes ur samtidigt som aktiemarknaderna i New York intog en sydlig riktning.

Vid stängning hade OMXS30-index gått ner med 0,3 procent till nivån 1.365,7 och aktier för närmare 11 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Kinnevik placerade sig åter i botten av storbolagsindex med ett tapp på 3,5 procent. Nedgången accelererade i kölvattnet av sjunkande kurser för de delägda bolagen Zalando och Rocket Internet vars aktier backade 6,9 respektive 6,3 procent i Frankfurt.

SSAB rekylerade upp i slutet av förra veckan men glädjen blev kortvarig när A-aktien på måndagen stängde 3,2 procent ner. Stålbolaget gick därmed på tvärs mot sina europeiska sektorkollegor där framför allt Outokumpu avancerade närmare 6 procent efter en höjd rekommendation från Credit Suisse.

Även Swedish Match tillhörde strykligan med en nedgång på 1,4 procent. Den nytillträdda regeringen aviserade planer på att höja punktskatten på snus från och med 1 januari 2015 med cirka 12 procent. I Socialdemokraternas vårmotion i april talades om en snusskattehöjning på 8 procent.

Electrolux knep förstaplatsen inom OMXS30-index, och handlades upp 2,6 procent till 188:40 kronor. Kepler Cheuvreux har höjt rekommendationen till köp från tidigare behåll i spåren av Electrolux köp av GE Appliances. Riktkursen dras upp till 235 kronor från tidigare 145 kronor.

Råvarupriserna var generellt stigande, med stöd av en svagare dollar. Boliden tillhörde också en av de bästa aktierna, och klättrade 1,2 procent. Både koppar och zinkpriset var tydligt stigande.

Nokia noterades 2,6 procent upp och handlas därmed på den högsta nivån sedan 2011. Uppgifter om att Samsung betalat 1 miljard dollar i royalty till Microsoft under 2013 bidrar till ökade förväntningar på Nokias patentverksamhet.

Utanför storbolagslistan tillhörde Ica vinnarna efter att dagligvarubolaget klivit ur sin förlusttyngda norska verksamhet. Ica säljer sin norska del till Coop Norge för 2,8 miljarder kronor och affären ger en reavinst på cirka 1 miljard. Aktien placerade sig på sin högsta nivå någonsin med en uppgång på hela 9,2 procent.

Listan över medelstora bolag toppades av Itab Shop Concept som avancerade 9,8 procent till 134 kronor. Danske Bank har höjt sin riktkurs till 200 kronor från tidigare 160.

Måndagens stora vinnare återfanns bland de mindre bolagen där Aktietorgsnoterade RLS Globals lyfte 47 procent sedan media uppmärksammat den studie med RLS preparat som pågår på Sahlgrenska sjukhuset om svårläkta sår hos diabetespatienter. Preparatet som ingår i studien har visat sig ha unika egenskaper och om studien fortsätter som planerat kan bolaget ha en godkänd produkt på den kommersiella marknaden under 2015, enligt RLS vd Kenth Hanssen.

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Bättre affärer med Teknisk Analys
Vill du lära dig göra bättre affärer? Förbättra din timing? Lära dig teknisk analys? Gå då kursen ”Bättre affärer med Teknisk Analys”. Kursledare är Anders Haglund med över 25 års erfarenhet av teknisk analys och aktieförvaltning. Passa på: Nästa kurstillfälle 11 oktober i Göteborg. Även 25/10, 15/11 och 6/12 i Stockholm.
Läs mer

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.