Home > Morgonrapport: Både Asien och oljepriset fortsätter att stiga, håller börsuppgången i sig?

Morgonrapport: Både Asien och oljepriset fortsätter att stiga, håller börsuppgången i sig?

God Morgon

Ny vecka och en minst sagt spännande vecka inleds, håller uppgången i sig? Rapportperioden inleds och FED kommer med nytt räntebesked. Lägg därtill en del matig statistik från Sverige med bland annat konjunkturbarometer, detaljhandel, arbetslöshet, handelsbalans och hushållsutlåning på agendan.

Veckan inleds med positiva utvecklingar i Asien, där japanska NIKKEI stiger 1,01 % medan Hong Kong Hang Seng index stiger 1,60 %. Ledande svenska terminer indikerar även svagt positiv inledning på börshandeln.

Oljepriset fortsätter att stiga efter den starka återhämtningen i slutet av förra veckan. BRENT handlas nu på morgonen till 32,62 dollar medan WTI handlas till 32,52 dollar. Detta innebär en uppgång strax över 1 %.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Det blev en rejäl helomvändning i sentimentet för börsen i slutet av förra veckan, där den tidigare pessimismen byttes mot förhoppning om återhämtning efter att ECB öppnat för kommande stimulanser samt ett starkare oljepris.

Oljepriset har sedan slutet av veckan bottnat ur för denna gång, vilket var extra tydligt då uppgången stod sig mot

OMXS30 steg kraftigt efter förhoppningar om nya stimulansåtgärder samt ett högre oljepris. Fortsätter uppgången har vi motstånd vid 1380, 1389 samt 1410 i första hand, forceras dessa har vi kortsiktiga köpsignaler. En långsiktig köpsignal erhålls först vid 1460 punkter.
OMXS30 steg kraftigt efter förhoppningar om nya stimulansåtgärder samt ett högre oljepris. Fortsätter uppgången har vi motstånd vid 1380, 1389 samt 1410 i första hand, forceras dessa har vi kortsiktiga köpsignaler. En långsiktig köpsignal erhålls först vid 1460 punkter.

negativ data från USA som visade att oljelagren ökat mer än förväntat. Men egentligen har inte förutsättningarna förändrats speciellt mycket, oljepriset har gått ner för att utbudet varit för högt och för att efterfrågan har minskat. Men efter kraftiga nedgångar, speciellt som de vi har sett hittills i år, är det inte ovanligt att priset får en återhämtning en period. Nu återstår att se om återhämtningen är tillfällig eller om vi verkligen har satt en botten för oljan för denna nedgångsperiod.

ECB har återigen börjat tala om mer stimulanser för att kicka igång inflationen. Detta fick marknaden att stiga kraftigt och är en av anledningarna till den snabba uppgången vi såg i slutet av förra veckan.

Timingen från ECB kunde inte ha varit bättre för börserna som haft stora globala nedgångar sedan årsskiftet och vi alla vet vad som skett de senaste åren då centralbankerna ökat sina stimulansåtgärder. Därför är det inte konstigt att uppgången sker så kraftigt från dessutom översålda nivåer. Varningens tecken här är att Draghi har lurat marknaden förut. Inför decemberbeskedet hade Mario vid ett flertal tillfällen varit ute och ”förberett” marknaderna för nya stimulanspaket, men väl vid beskedet var ECB synnerligen nöjda med hur ekonomin utvecklade sig och ansåg att nya stimulanser inte behövdes. Nu har i och för sig Kina-oron börjat stiga åter igen men den har redan varit känd sedan tidigare och borde egentligen inte ha så stor påverkan så länge som inte nya sämre tecken kommer därifrån. Men det var en klar förändring i synen på världsekonomin och Europas möjligheter till att öka inflationen, vilket var tillräckligt för centralbanken att agera muntligt denna gång. Frågan är om marknaden tar saken i hamn för tidigt och blir lurade ännu en gång. Fortsättning följer…
Så summa summarum kan vi konstatera att det en tid varit dags för en återhämtning på börsen efter årets dåliga inledning och översålda börser. Denna ser ut att komma nu men den långsiktiga trenden är fortsatt ner.
Till detta har vi även en rapportperiod som inleds på allvar i veckan som kommer. Höjdpunkterna kommer först från mitten och framåt i veckan då bland annat Ericsson, Nordea, H&M, SCA, Atlas Copco och Telia presenterar för att bara nämna några. Innan Draghis och ECBs nya syn på ekonomin presenterades såg vi att rapportperioden skulle kunna bli en trigger för en inledning av en återhämtningsfas på börsen, nu har den redan inletts och det är således upp till rapporterna att föra den vidare, men det kräver starka rapporter.

Fredagens utveckling stannade till +3,71 %, vilket innebär att vi befinner oss på 1361,36 punkter på OMXS30 indexet. Omsättningen för stockholmsbörsen stannade på 18,4 miljarder kronor.

Veckan som kommer blir åter igen en intressant makro-vecka. Vi har bland annat räntebesked från FED, vilket blir det första sedan ”lift-off” beskedet i början av december. Även Bank of Japan meddelar sitt räntebesked i veckan. På den inhemska makro-fronten presenterar SCB bland annat arbetslöshet, detaljhandel, handelsbalans och hushållsutlåningen. Matig vecka med andra ord.

Idag kommer IFO-index från Tyskland vilket är ett index som mäter klimatet i det tyska näringslivet. Denna väntas sjunka till 108,4 från december månads 108,7.

Övriga hålltider under dagen:

– Japan: handelsnetto december kl 0.50
– Tyskland: IFO-index januari kl 10.00
– AF: veckodata kl 10.45
– Storbritannien: CBI ordertrend januari kl 12.00

Tisdag väntas konfidensindikator för januari månad över USA.

Onsdag kommer viktig konjunkturbarometer från KI för svensk del, samt riktas blickarna mot räntebesked från FED.

Torsdag väntas en rad statistik från SCB, däribland arbetslöshet och detaljhandel. Vidare får vi BNP-estimat från Storbritannien samt konjunkturbarometer för januari från EMU.

Fredag får vi ytterligare siffror från SCB, däribland hushållsutlåning och penningmängd. Från EMU-området kommer preliminärt KPI för januari och från USA får vi BNP estimat. Bank Of Japan lämnar räntebesked.

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Tyskland: IFO-index januari

Har varit lite av en jojo under hösten. Efter en oväntad uppgång i september sjönk index tillbaka i oktober för att sedan åter stiga oväntat i november, men falla tillbaka i december.

I januari väntas IFO-index över klimatet i det tyska näringslivet sjunka svagt till 108,4 från 108,7 i december.

Index över det aktuella läget väntas ha sjunkit marginellt till 112,6 från 112,8, medan förväntningsindex spås ha sjunkit till 104,1 från 104,7.

Nordea tror att svagheter på tillväxtmarknaderna tynger förväntningarna i januari.

En IFO-ekonom sade efter december-utfallet att exportförväntningarna hade stigit markant, speciellt för maskintekniksektorn och att stabila ekonomier i eurozonen och USA gav stöd.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Börsen steg på bred front när riskviljan gjorde comeback hos placerarna, och den hårt pressade råoljan svarade också för ett ordentligt rally. Trots den kraftiga uppgången på fredagen är dock Stockholmsbörsen fortfarande omkring 6 procent lägre än vid årsskiftet.

Storbolagsindexet OMXS30 var vid stängning hela 3,7 procent högre till 1.361. Aktier för cirka 18,4 miljarder kronor hade bytt ägare vid slutet av dagen. De ledande Europabörserna steg också, om än inte lika kraftigt som var fallet i Stockholm.

Samtliga breda sektorer avancerade, men bäst för dagen gick verkstad, banker och teknikaktier. De två största vinnarna inom OMXS30 var Ericsson och Sandvik som båda steg i trakterna av 6,5 procent.

Ericsson har höjts till köp av Swedbank inför den kommande rapporten. Sandvik i sin tur har utnämnt Tomas Eliasson från Electrolux till ny finanschef. Börsen svarade med att lyfta Sandvik men ”Eliasson-effekten” träffade även Electrolux, som var ensam inom OMXS30 att backa. Nedgången för vitvarubolaget skrevs till 1,6 procent.

På oljefronten steg såväl WTI som Brent och båda oljekvaliteterna handlades till över 31 dollar fatet. Brentoljan har sedan i onsdags stigit med nästan 13 procent.

Lundin Petroleum meddelade på fredagen att det säljer ett så kallat FPSO-fartyg för 265 miljoner dollar, motsvarande omkring 2,3 miljarder kronor, till malaysiska M3nergy Investment.

Mäklarhuset Erik Penser anser dock att Lundin Petroleum-aktien är övervärderad i dagsläget. Banken råder sina kunder att sälja eller blanka aktien, och ser också en klar risk för att bolaget behöver göra en nyemission framöver.

Lundin Petroleum handlades trots detta upp 0,7 procent på den positiva börsen.

Även basmetallpriserna var uppåt och Lundin Mining, som meddelade att det producerat mer koppar och nickel än prognostiserat för helåret 2015, klättrade 4,4 procent.

Investmentbolaget Öresund lyfte med dryga 10 procent till 211:50 kronor. Bolagets substansvärde var vid årsskiftet 206 kronor per aktie. En utdelningshöjning till 9 kronor, från 7:50 kronor 2014, föreslogs.

Kambi avancerade 10,2 procent sedan det avtalat med mobilspeloperatören Leo Vegas om att leverera sin sportbokslösning.

”Leo Vegas bedömning är att det i dag inte finns någon aktör som tydligt tagit den ledande positionen för sportspel i mobilen”, skrev Leo Vegas i en kommentar till nyheten.

Billerud Korsnäs backade däremot 1,3 procent. Bolagets produktionsproblem har haft fortsatt negativ påverkan under fjärde kvartalet och kostnaden beräknas nu till omkring 245 miljoner kronor. I december var beskedet att störningarna dittills haft en negativ påverkan på cirka 165 miljoner kronor.

Kycklingbolaget Scandi Standard meddelade att det ska gå igenom Konkurrensverkets stämningsansökan gällande köpet av Lagerbergs, och därefter överväga vilka olika alternativ som finns. På fredagsmorgonen gick Konkurrensverket ut med att det går till domstol för att stoppa Scandi Standard-ägda Kronfågels köp av Lagerbergs.

Scandi Standard gick klart sämre än börsen i övrigt och var oförändrad på 52:50 kronor.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1361,36
488,890
3023,21
9764,88
5900,01
1906,90
4591,18
17124,11
19385,82
1,0814
9,2572
8,5611
32,52
32,62
 3,71%
4,51%
2,69%
1,99%
2,19%
2,03%
2,66%
1,01%
1,60%
0,19%
-0,10%
-0,28%
1,03%
1,37%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.