Home > Morgonrapport: Banker i rapportfokus, lever de upp till förväntningarna?

Morgonrapport: Banker i rapportfokus, lever de upp till förväntningarna?

God Morgon

Idag har vi banker och telefoni i fokus när Swedbank, Avanza, Nordnet och Telia Sonera rapporterar. Telia som har haft en minst sagt skakig tid bakom sig med blankningsattack, meddelande om försäljning och korruptionsskandaler i ryggen har nu en viktig rapport framför sig för att återfå förtroendet från aktieägarna. Aktien har i år backat närmare 16 %.

USA stängde igår strax över plus-sträcket, där S&P500 noterade en uppgång med 0,03 % och Nasdaq en uppgång med 0,38 %. Asien öppnar blandat och ledande svenska terminer indikerar svag positiv öppning såhär tidig morgon.
Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Veckan öppnade positivt och stängde 0,4 % högre än fredagen och stannade på 1458 punkter. Detta skedde med en omsättning på 12,8 miljarder kronor. Dagen karaktäriserades av positionering inför rapporter där bland annat banksektorn fick extra bränsle till förväntningarna. Nordea noterades 1,8 % upp och de övriga bankerna följde tätt därefter med, SEB 1,3 %, Swedbank 1,1 % och Handelsbanken 0,5 %. Storbankerna rapporterar idag och imorgon.

I botten noterades verkstads- och oljebolag som tyngdes av fallande olje- och basmetallpriser.

Kina-statistiken kom i stort sett in i linje med förväntningarna vilket var positivt för gårdagens börsutveckling. Kinas omställning mot tjänste-ekonomi verkar rulla på i och med att BNP-tillväxten fortfarande ligger på okej nivåer. Nedtrappningen inom industrisektorn har således alltjämt stöd av en ökande tjänstesektor. Helt klart positivt, då den största oron är en kraschartad omställning. Men, vilket också är ett stort men, är att många analytiker tvivlar på att Kinas rapporterade statistik är korrekt med verkligheten. Återstår att se, men i vilket fall kommer det förr eller senare att visa sig då kinas stora efterfrågan har av globalt perspektiv en stor påverkan.

Storbolagsindexet ligger mitt i mellan de två starka stöd och motstånden, på övre sidan har vi ett starkt motstånd

OMXS30, Historisk 1 år redovisat Candle-stick med 1 dags upplösning. Indexet i huvudsaklig nedåtgående trend med starkt motstånd kring 1510 och starkt stöd vid 1380.
OMXS30, Historisk 1 år redovisat Candle-stick med 1 dags upplösning. Indexet i huvudsaklig nedåtgående trend med starkt motstånd kring 1510 och starkt stöd vid 1380.

vid 1510, och på nedre sidan har vi ett starkt stöd vid 1380. Där mellan har vi kortsiktigt säljsignaler om vi passerar 1441, 1420 och 1400. Än så länge har omsättningen varit relativt blygsam och inget tydligt forcerande har gjorts sedan vi vek ner mot 1380. Bryter vi både på uppsidans eller nedsidans starka stöd/motstånd kan utbrottet bli kortsiktigt. Det krävs mycket för att forcera 1380 och 1510 för att befästa en ny trendriktning, något som i dagsläget inte finns. Vi får se vad rapporterna har att erbjuda för stöd i denna fråga.

 

Fokuset i veckan kommer att vara rapporterna men vi ska inte glömma bort veckans tunga makrohändelse. ECB med Mario Draghi i spetsen lämnar räntebesked på torsdag och talar på efterföljande presskonferens. Euron som har en starkare period bakom sig driver på förväntningarna på nya stimulanser. Draghi har tidigare påpekat att ökande stimulanser kommer att ske inom den nuvarande programstrukturen. Det vill säga inga nya paket på gång, men däremot en utvidgning av nuvarande kan vara aktuellt.

Draghi kommer troligtvis att vara tydlig i sina formuleringar, som vanligt, för att med ordets makt försäkra de finansiella marknaderna att ECB har makten i sina händer med förhoppning att förtroendet skall räcka för att prata ner euron. Kommer överraskande stimulanser ökar pressen enormt på riksbanken att agera.

Men fram till dess kommer två fullspäckade rapportdagar med bankerna i extra fokus. Under dagen presenterar följande bolag sina rapporter:

Kungsleden (7.00), Swedbank (7.00), Telia Sonera (7.00), NSP Holding (7.30), Inwido (7.45), Assa Abloy (8.00), Fabege (8.00), Nordnet (8,30), Atlas Copco (12.00), Nederman (12.00) och OEM (14.00).

Många storbolag rapporterar idag vilket kommer att prägla storbolagsindexets utveckling. Var således varsamma för eventuell volatilitet i samband med detta.

Övrig makro-statistik under dagen är följande hålltider:

– Tyskland: PPI september kl 8.00
– EMU: bytesbalans augusti kl 10.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: bostadsbyggande september kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

Ha en trevlig dag

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 14.30: USA: bostadsbyggande september

Byggtakten väntas ha ökat med 1,4%, efter att ha sjunkit med 3,0% i augusti. Byggloven väntas samtidigt ha varit oförändrade, efter +3,5% i augusti.

Wells Frago tror liksom konsensus på en rekyl upp efter det svaga utfallet för bostadsbyggandet i augusti. De noterar i ett marknadsbrev att framåtblickande indikatorer som bygglov och NAHB:s husmarknadsindex är uppmuntrande, men det finns vissa risker i regioner exponerade mot energi och global tillväxt.

kl 15.00: Fed: Dudley och Powell talar

De båda Fedledamöterna håller inledningsanförande vid en konferens om likviditeten på obligationsmarknaden. Oklart om reglerna om ”tyst period” inför FOMC-mötet den 27-28 oktober ger utrymme för nya penningpolitiska signaler.

kl 17.00: Fed: Janet Yellen håller ”kort välkomstanförande” vid ceremoni på arbetsmarknadsdepartementet

Säkerligen mycket låg sannolikhet för penningpolitiska signaler, men osvuret är bäst.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde, likt många av dess europeiska motsvarigheter, marginellt högre på måndagen. I toppen av det svenska storbolagsindexet syntes bland annat Electrolux, Astra Zeneca och storbankerna medan verkstads- och råvarubolagen bistod med att tynga.

Vid stängning noterades storbolagsindexet OMXS30 för en uppgång om 0,4 procent till nivån 1.458, med en omsättning om cirka 12,8 miljarder kronor.

På kontinenten noterades DAX i Frankfurt 0,6 procent högre medan franska CAC var oförändrat.

Måndagens vinnare i Stockholm blev vitvarubolaget Electrolux, vars rapport väntas på fredag. Aktien steg 1,9 procent. Läkemedelsbolaget Astra Zeneca var samtidigt upp 1,6 procent.

Ett positivt sentiment märktes även bland storbankerna inför bolagens kvartalsrapporter som släpps på tisdagen och onsdagen. Nordea stod för den högsta uppgången om 1,8 procent, tätt följd av SEB (+1,3%), Swedbank (+1,1%) och Handelsbanken (+0,5%).

H&M noterades samtidigt för en uppgång om 1,1 procent. Enligt vad ett antal av aktörerna i sektorn uppgett på senare tid har de stora klädbolagens inköpsförhållanden i Asien börjat förbättras, skrev RBC Capital Markets.

I botten av index återfanns verkstads- och råvarubolagen, tyngda av fallande olje- och basmetallpriser på måndagen.

SSAB stod för det största tappet i storbolagsindexet, ned 4,5 procent. Carnegie har sänkt rekommendationen för ståltillverkaren från köp till sälj.

Även SKF återfanns i botten i spåren av fredagens svaga kvartalsrapport. Kullagerbolaget, som fick ett antal rekommendationsförändringar under måndagen, stängde 1,8 procent lägre.

Gruvbolaget Boliden, samt Lundin Mining som inte befinner sig i storbolagsindexet, backade också rejält.

Tele2:s B-aktie noterades samtidigt för en nedgång om 0,7 procent efter att bolaget fått en sänkt rekommendation samt riktkurs från Credit Suisse.

Bortom storbolagsindexet stod Cavotec för ett ras om nära 6 procent. Industribolaget meddelade sänkt prognos för intäkterna under innevarande år samt att lönsamheten kommer att gå ned något i förhållande till 2014.

C-Rad stod däremot för en positiv utveckling efter att bolagets italienska distributör fått en order på fyra Catalyst-system och fyra Sentinel 4DCT-system som ska installeras i tre cancerbehandlingskliniker i Kampanien-regionen i södra Italien. Aktien stängde 4,2 procent högre.

Kosmetikbolaget Oriflame, som fått en höjd riktkurs från Danske Bank, noterades för en uppgång om 2,8 procent.

Även Kappahl avancerade efter att Börsveckan gett klädbolaget en köprekommendation. Aktien stängde upp 4,0 procent.

Börsveckan gav också rekommendationen att avvakta med Proffice, vars aktie backade 2,5 procent.

I samma riktning gick kontanthanteringsbolaget Loomis, som noterades för en nedgång om 3,0 procent, efter att Dagens Industri gett aktien en säljrekommendation i måndagens tidning.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1458,01
550,530
3272,04
10164,31
6352,33
2033,66
4905,47
18180,61
22964,98
1,1334
9,4118
8,3035
46,35
48,82

0,06%
0,22%
0,59%
-0,40%
0,03%
0,38%
0,27%
-0,48%
0,04%
-0,07%
-0,14%
0,15%
0,45%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.