Home > Morgonrapport: Banksektorn tyngde när OMXS30 handlades ner

Morgonrapport: Banksektorn tyngde när OMXS30 handlades ner

OMXS30 stängde onsdagen på minus när de svenska storbankerna gick svagt på uppgifter om det ekonomiska och politiska läget i Italien. Index stängde tillslut ner -0,28 procent till nivån 1602,27. Torsdagen är något lugnare sett till makroagendan men där fokus återigen riktas åt det svenska bostadsmarknaden. Wall street avslutade gårdagen på plus och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats uppåt. Sammantaget inför dagens handel väntar vi att OMXS30 inleder svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde onsdagen något ner efter att banksektorn tyngt index efter tilltagande oro kring det politiska och ekonomiska läget i Italien. Nedgången i OMXS30 summerades till -0,28 procent till nivån 1602,27. Omsättningen under handelsdagen landade på 17,3 miljarder kronor.

De svenska storbankerna blev klara förlorare under gårdagen där bland annat Nordea sjönk 2,6 procent, SEB 1,5 procent och Handelsbanken 1,4 procent. Orsak till denna nedgång var de uppgifter som dök upp angående Italiens potentiella koalitionsregering med populistpartier. Enligt media kan de komma att be ECB om skuldlättnader, efterfråga en mekanism för att lämna euron samt vilja omförhandla Italiens EU-budget.

Onsdagens intensiva makroagenda inleddes i Japan där BNP-siffror för första kvartalet presenterades. Utfallet uppgick till en minskning med -0,2 procent jämfört med föregående kvartal vilket innebär en nedgång med 0,6 procent beräknat i årstakt.

Extra intressant från ett svenskt perspektiv var gårdagens HOX-index från Valueguard som indikerade på en fortsatt stabil utveckling, precis som föregående månader har visat på. Bostadspriserna hade nämligen ökat med 0,9 procent vilket innebär att tappet under hösten reducerats ytterligare och minskningen ackumulerat under de senaste tolv månaderna uppgår till 4,2 procent. Bostadsutvecklarna på den svenska börsen gick starkt som resultat av detta där två av vinnarna blev Bonava som steg med 3 procent och JM som stängde över 8 procent upp.

Dagen bjöd även på definitiva inflationssiffror från EMU som kom in i linje med det preliminära utfallet, det vill säga 1,2 procent för april månad y/y.

Gårdagens makroagenda avslutades i USA där april månads industriproduktion presenterades. Arbetade timmar steg rejält från mars till april och troddes därför bli en tydlig indikator på en ökning i produktionen. Utfallet blev något bättre än analytikers estimat då det uppgick till en ökning med 0,7 procent i jämförelse med mars. Väntat var 0,6 procent.

Torsdagen blir något lugnare sett till makrohöjdpunkter där blickarna återigen riktas åt den svenska bostadsmarknaden där SCB publicerar statistik över första kvartalets bostadsbyggande. Att bostadsbyggandet kommer att minska i Sverige är alla bedömare överens om. Osäkerheten ligger i vilken utsträckning detta kommer att ske och vid vilken tidpunkt. Enligt Danske Bank kommer bostadsbyggandet att sjunka på grund av ett antal faktorer: färre byggstart av de noterade bolagen, en minskning i försäljningen och dessutom ett avtagande antal bygglov. Bankens chefekonom i Sverige tillägger även att om dessa förhållande ej leder till en minskning i det första kvartalet så kommer det istället att synas i det nästkommande.

Fortsättningsvis får vi Philadelphia FED index från USA under dagen. Utfallet för maj väntas hamna på en nedgång till 21,7 från förra månadens förvånansvärt höga 23,2.

Gårdagen blev en lugn dag på Stockholmsbörsen sett till index-rörelse där nedgången summerades till -0,28 procent till nivån 1602,27. Även gårdagens utveckling på OMXS30 var sektordriven när banksektorn blev sänke på grund av osäkerheten över Italiens ekonomiska och politiska framtid. Fallet i index blev dock ytterst litet och bröt alltså inte det tidigare motståndet vid 1590-1600 som nu övergått till att vara ett stöd. Den svenska börsen har på sistone visat kortsiktiga tecken på styrka och inom en snar framtid kan troligtvis index komma att utmana motståndet vid 1645 och vidare mot den tidigare toppnoteringen på 1690.

På lite längre sikt är vi däremot fortsatt försiktiga, delvis beroende på att vi närmar oss den historiskt sett svagare höstperioden men även då den senaste tiden har bjudit på en lång och utdragen uppgång som troligt kan innebära en vilopaus inom den närmsta tiden.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Ambea (kl 7.00), Björn Borg (kl 7.30), Balco (kl 8.00), Boozt (kl 8.00), Oncopeptides (kl 8.00), Active Biotech (ändrat datum fr 26/4) (kl 8.30), Sensys Gatso (kl 8.30), Endomines (kl 8.45)

Makrostatistik

 • Japan: maskinorder mars kl 1.50
 • Australien: arbetslöshet april kl 3.30
 • SCB: AKU 1 kv kl 9.30
 • SCB: bostadsbyggande 1 kv kl 9.30
 • EMU: produktion byggsektorn mars kl 11.00
 • USA: Philadelphia Fed index maj kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: ledande indikatorer april kl 16.00
 • RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20

Övrigt

 • Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.07
 • Mexiko: räntebesked kl 20.00
 • Business Sweden: exportchefsindex 2 kv kl 9.00
 • Finpolråd: konferens om svensk finanspolitik 2018 kl 9.15-11.00
 • Oslobörsen stängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk något på onsdagen efter press i banksektorn som kom i kölvattnet av oro kring det politiska och ekonomiska läget i Italien. En del verkstadsbolag gick desto starkare, samtidigt som bostadsutvecklare gynnades av positiva prissignaler för april.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,3 procent till 1.602. Aktier för 17,3 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

De svenska storbankerna toppade förlorarlistan. Nordea sjönk 2,6 procent, SEB 1,5 procent och Handelsbanken 1,4 procent. Även i övriga Europa sjönk storbanksaktier.

Enligt medieuppgifter kan Italiens potentiella koalitionsregering med populistpartier komma att be ECB om skuldlättnader, efterfråga en mekanism för att lämna euron samt vilja omförhandla Italiens EU-budget.

”Partierna har diskuterat politik som skulle orsaka betydande budgetunderskott och skulder. Allt antyder att det finns en allvarlig risk för ihållande avyttringar av italienska statsobligationer under de kommande åren”, skrev Capital Economics i en analys.

Aktier för svenska bostadsutvecklare gynnades under dagen av att bostadspriserna enligt Valueguards statistik ökade i april. Bonava steg med 3 procent och JM med över 8 procent. Nordea har för övrigt tagit in JM i sin modellportfölj. Banken menar samtidigt att det är dags för en mer defensiv attityd till aktiemarknaden. Munters fick lämna portföljen och aktien sjönk med 0,6 procent.

Bland de delårsrapporterande bolagen var onsdagens vinnare spelbolaget THQ som rusade 18 procent. Bolaget höll även en kapitalmarknadsdag där ett av budskapen var att även om THQ flerdubblade sin storlek genom vinterns köp av Koch Media så har spelbolaget fortfarande stora möjligheter att växa.

Hjälpmedelsbolaget Adderacare rasade dock 23 procent efter ett svagt kvartal som bolaget inte alls var nöjda med.

Omsorgsbolaget Humana steg med 4,5 procent. Nettovinsten i kvartalet växte med 13 procent till 45 miljoner kronor.

Kuvert- och specialförpackningsföretaget Bong vände dock till förlust i kvartalet efter press från vissa engångsposter och en något minskande försäljning. Aktien sjönk 4,4 procent.

Etikettsbolaget Nilörn redovisade en lägre vinst efter minskad försäljning. Aktien tappade 3,6 procent.

Värmeteknikbolaget Nibes aktie tappade 1,0 procent trots siffror som överlag var något bättre än förväntningarna, bland annat tack vare hög organisk tillväxt för värmepumpar. Aktien har dock rusat runt 15 procent till nya rekord den senaste månaden.

Astra Zeneca steg 0,5 procent. Läkemedelsbolaget överväger att sälja rättigheterna till sin storsäljande kolesterolsänkare Crestor på USA-marknaden, rapporterade Bloomberg News med hänvisning till personer med insyn.

Atlas Copco väntar sig tvåsiffrig organisk ordertillväxt i affärsområdet Vakuumteknik under 2018, trots att det första kvartalets orderingång bara steg med 2 procent organiskt, uppgav affärsområdeschef Geert Follens för Reuters. Aktien var upp 1,2 procent.

Gruvbolaget Boliden var bara ned med 4:30 kronor under första handelsdagen utan rätt till inlösenprogrammet på 5:75 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:10)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1602.27
3562.85
12996.33
2722.46
24768.93
7398.3
22864.15
31120.51
1.18
10.27
8.68
71.78
79.39
-0.28%
-0.04%
0.2%
0.41%
0.25%
0.63%
0.65%
0.02%
0.14%
-0.01%
-0.15%
0.41%
0.14%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto