Home > Morgonrapport: Björnarna har det tufft

Morgonrapport: Björnarna har det tufft

Under gårdagen kom eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem överens med Greklands premiärminister Alexis Tsipras att låta tjänstemän från Grekland, EU-kommissionen, ECB och IMF hitta vad som överlappar mellan stödprogrammets reformkrav och regeringens planer. Det ska ske till eurogruppens möte på måndag. Amerikanska börser steg igår och Nasdaq stängde på högsta nivån sedan Mars 2000. Även i Asien är det hittills positiva toner med undantag för Tokyo. Dagens makroagenda innehåller bland annat preliminära BNP-siffror för Tyskland samt EMU och dessutom presenteras preliminärt Michigan-index i USA. På svensk front ges även en uppdatering på bostadspriser under januari. Trevlig helg!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Euro Stoxx 50, 1h-graf, 30 dagar
Euro Stoxx 50, 1h-graf, 30 dagar

Efter att situationen ser ut att ljusna i krigsdrabbade Ukraina och efter att vi inte väntas få några nya avgörande besked kring Grekland förrän på måndag passar marknaden på att visa ytterligare optimism. Tidigare i veckan noterade vi hur Euro Stoxx 50 har etablerat ett smalt intervall och under gårdagen nådde indexet marginellt över motståndet 3425 men förmådde inte att stänga ovanför utan stängde istället 8 punkter under. En etablering ovanför skulle ge en köpsignal, och om vi får se distinkt köptryck kan det vara dags för Euro Stoxx att sticka iväg på samma sätt som vårt OMXS30. Skulle köparna inte lyckas vara så pass uthålliga kan vi istället sikta på en återvändning till 3320.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Det bör has i åtanke att svenska kronan försvagades mot i stort sett alla större valutor efter Riksbankens oväntade besked igår, och börsuppgången blir därmed något mer rimligt ur en utländsk investerares perspektiv. Riksbanken beslutade alltså om negativ ränta på -0,1 % och dessutom att inom kort testköpa svenska statsobligationer för 10 miljarder kronor, främst för att undersöka hur det fungerar. Granskar man dock grafen ser utvecklingen sedan mitten av januari nästan larvig ut då den inte har innehållit en enda rekylfas som varat längre än en dag. Hur som helst fick vi alltså igår ytterligare en köpsignal efter brottet över 1600 som vi kikat efter. Får vi en mild rekyl tillbaka mot denna nivå, utan att priset går under, kan det bli ytterligare läge att gå in. Som vi blivit varse har det knappt givits en enda möjlighet att gå emot denna rörelse, men vi kan ändå inte låta bli att ställa oss skeptiska när börsen divergerat ordentligt från samtliga glidande medelvärden. Det blir därmed av högsta vikt att flytta upp stop-lossarna allt eftersom, och vi håller uppsyn för när verkligheten ska hinna ikapp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag 

kl 8.00: Tyskland: BNP (prel) 4 kv
Under 3 kv ökade tysk BNP med blott 0,1% från kvartalet före, och steg med 1,2% jämfört med ett år tidigare. Såväl privatkonsumtion som offentlig konsumtion var starkare än väntat medan, medan kapitalinvesteringar och bygginvesteringar sjönk.

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser januari
I december steg bostadsrättspriserna i Sverige 0,4% i december jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 0,2%. I Sverige, Stockholm och Göteborg låg index för bostadsrätter på sin högsta nivå någonsin. Villaindex var på sina högsta nivåer någonsin för Sverige, Göteborg och Malmö. För januari spådde Valueguard fortsatt uppgång för det sammanvägda indexet för hela Sverige, HOXSWE.

kl 9.30: SCB: industrilager 4 kv
En av de sista vägledande posterna inför nationalräkenskaperna för fjärde kvartalet, som kommer att redovisas den 27 februari.

kl 11.00: EMU: BNP (prel) 4 kv
Under tredje kvartalet steg BNP i euroområdet med 0,2% q/q och med 0,8% y/y. EU-kommissionen reviderade i förra veckan upp sin prognos för tillväxten i euroområdet och hela EU med omkring 0,2 procentenheter både för i år och nästa år.

Commerzbank noterar att det verkar ha varit en betydande diskrepans mellan utvecklingen i individuella länder. Medan exempelvis Spanien rapporterat en stark ekonomisk tillväxt och även Tyskland sannolikt uppnådde hyggliga +0,4% så har tillväxten i Frankrike och Italien praktiskt taget uteblivit. Analytikerna i Bloomberg News enkät spår en BNP-tillväxt på 0,2% respektive 0,8%.

kl 16.00: USA: Michiganindex (prel) februari
I januari steg index till 98,1, från 93,6 i dec. Såväl synen på det aktuella läget som framtiden steg samtidigt som inflationsförväntningarna på ett års sikt sjönk.

Förväntningarna för februari ligger på oförändrade 98,1. Credit Suisse tror att lägre bensinpriser och en bättre arbetsmarknad fortsätter att stötta, men att svängningarna på de amerikanska börserna kan begränsa uppsidan.

Rapporter
Stockholmsbörsen: 
Duroc (kl 7.15), Cybercom (kl 7.30), Doro (kl 7.30), Duni (kl 7.45), Trelleborg (kl 7.45), Arise (kl 8.00), Cloetta (kl 8.00), Nobia (kl 8.00), Sagax (kl 8.00), CTT Systems (kl 8.30), Karo Bio (kl 8.30), Multiq (kl 8.30), Alltele (kl 8.45), Net Insight (kl 8.45), Boule Diagnostics (kl 12.00), Studsvik (kl 13.00)
NGM: Crown Energy
First North: Avtech, Diadrom Holding, Generic, Inxl Innovation, Nischer, West International
Aktietorget: Deflamo, Gabather, Jojka Communications, Synthetic MR, Tikspac
Övriga Norden: Aker Solutions (kl 7.00), REC Silicon (kl 7.00), Schibsted (kl 7.00)
Övriga utländska: Aurubis (kl 7.00), Arcelormittal (före börsöppning), Wabco

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Det goda börshumöret höll i sig på torsdagen och Stockholmsbörsen var en av de bäst presterande börserna i Europa. Dagen präglades inte minst av Riksbankens historiska beslut att sänka reporäntan till under noll, men också av ett antal andra nyheter som gav bränsle till börsen.

OMXS30-index stängde på 1.624,35, vilket var 2,0 procent upp från onsdagen. Det byggde på uppgången sedan årsskiftet till 11 procent. På kontinenten steg Euro Stoxx 50-index 1,2 procent och tyska DAX 1,6 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen var relativt hög, 26,3 miljarder kronor.

Dagen fick en bra start med nyheten om att parterna i Ukrainakrisen enats om eldupphör. Blott en halvtimme in i handeln kom också beskedet att Riksbanken tar steget till minusränta, vilket fick kronan att försvagas ytterligare och därmed addera ytterligare en positiv faktor för börsen.

Morgonen var också präglad av ett antal bokslut som överraskade positivt. I princip alla större bolag som lade fram sina siffror visade här också oväntat höga utdelningar. Höga direktavkastningar ökar börsens attraktionskraft ytterligare, särskilt i en miljö med dagens räntenivåer.

Temat med starka kursreaktioner på bolagsrapporter höll också i sig.

Bland de som stack ut mest fanns Boliden som stängde 9,3 procent högre efter en rapport som övertygade på i stort sett alla punkter. Det justerade rörelseresultatet var 21 procent bättre än väntat, med fortsatt förbättring i smältverken som bidragande orsak.

Skanska stängde 3,4 procent högre efter bokslut som visade en orderingång som var mycket bättre än väntat. Även det justerade rörelseresultatet slog förhandstipsen.

Mekonomen och Nibe steg båda drygt 5 procent efter sina rapporter. Åt andra hållet gick Thule, -2,1 procent, efter att premiärrapporten på börsen kunnat sammanfattas med lägre resultat, struktur- och lanseringskostnader och en sjunkande omsättning om man räknar bort positiva valutaeffekter.

Kinnevik var en vinnare, upp 4 procent, efter att delägda Zalando lämnat en positiv vinstvarning om klart högre lönsamhet under fjärde kvartalet. Nätmodehandlaren utgör 23 procent av Kinneviks innehav.

Oljesektorn fick draghjälp av ett stigande oljepris, +3,5 procent för nordsjöoljan vid börsens stängning. Lundin Petroleum stärktes 1,9 procent inför viktiga besked från Norge under fredagsmorgonen. Då väntas Statoil lägga fram hur andelarna i jättefältet Sverdrup ska fördelas. Analytiker räknar med att Lundin Petroleum ska tilldelas 22 procent, enligt en sammanställning av SME Direkt.

Africa Oil stängde 3,7 procent högre. Beskedet om en riktad emission på 100 miljoner dollar kom efter börsens stängning. Bolaget gav även vissa uppdateringar om verksamheten, bland annat att en nedskrivning görs för verksamheten i Puntland, Somalia, och för Etiopien. Nedskrivningarna, som inte är kassaflödespåverkande, summerade till strax under 100 miljoner dollar.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1624,35
3417,61
10919,65
6828,11
2088,48
17972,38
4857,61
17927,97
24667,40
1,1437
9,6133
8,4067
51,70
59,83
1,97%
1,29%
1,56%
0,15%
0,96%
0,62%
1,18%
-0,28%
1,01%
0,32%
-0,06%
-0,44%
0,96%
0,93%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto