Home > Morgonrapport: Blandade signaler från fredagens sysselsättningsrapport

Morgonrapport: Blandade signaler från fredagens sysselsättningsrapport

OMXS30 handlades i stegrande negativ riktning under fredagen efter att stigande räntor oroat det globala risksentimentet. Index stängde tillslut ned -0,86 procent till nivån 1634,86 och därmed även föregående vecka ned -1,65 procent. Fredagens sysselsättningsrapport bjöd på blandad kompott men där utfallet inte ändrade marknadens syn att Fed höjer räntan i december. Wall Street stängde fredagen på minus och under natten har även de asiatiska marknaderna över lag utvecklats nedåt.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen och övriga världen fortsatte nedåt under fredagen sedan en oro för stigande räntor spridit sig på de globala marknaderna. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut ned -0,86 procent till nivån 1634,86, vilket tog föregående veckas utveckling till en nedgång på -1,65 procent. Omsättningen under fredagens handelsdag hamnade på låga 7 miljarder kronor.

Den styrka som september avslutades i övergick under förra veckan till ett tilltagande pessimistiskt humör på de globala marknaderna. Främst bidragande till nedgången i OMX-index var de italienska statsfinanserna, en oro över penningtvätt även i de svenska storbankerna och över stigande räntor. Senaste veckorna har dessutom innehållit en rad vinstvarningar från ett flertal olika sektorer, vilket adderar till den tilltagande negativa bilden och vittnar om att högkonjunkturen må ha nått sin kulmen. Rapportperioden inleds på riktigt först om två veckor och fram tills dess är vår syn att index fortsätter sin avvaktande och pendlande utveckling.

Sämst i OMXS30 under fredagen utvecklades Autoliv efter att ha tilldelats en sänkt riktkurs av investmentbanken Jefferies. Aktien stängde tillslut ned -2,7 procent. I botten noterades även Boliden med ett tapp på -1,9 procent sedan priser på basmetaller sjunkit.

Fredagens intensiva makroagenda inleddes i Tyskland. Orderingången i tillverkningsindustrin steg 2,0 procent i augusti i jämförelse med föregående månad, men backade med -2,1 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Analytiker väntade ett lägre utfall på en ökning med 0,5 procent m/m.

Vidare under fredagsmorgonen presenterades produktionsvärdet i det svenska näringslivet. Det svenska produktionsvärdesindexet steg 2,3 procent i augusti i jämförelse med juli, vilket var klart under förväntningarna på 3,2 procent. Främst bidragande var byggsektorn. Nordea kommenterade att resultatet var svagare än väntat och  att hårda data för tredje kvartalet hittills varit under förväntningarna. Enligt banken tyder indikatorer på att nedgången kommer att fortsätta.

Fortsättningsvis under fredagen presenterade USA handelsbalansen för augusti. Det samlade handelsunderskottet ökade till 53,2 miljarder dollar i augusti från reviderade 50,0 i juli, vilket var marginellt under förväntningarna från analytiker på 53,5 miljarder dollar.

Föregående vecka avslutades med den amerikanska sysselsättningsrapporten som innehöll blandade signaler. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 134 000 personer i september, klart under väntade 185 000 men uppvägt av nettorevideringen på 87 000 de två senaste månaderna. Arbetslösheten uppgick samtidigt till 3,7 procent, vilket var den lägsta nivån på 49 år och under förväntningarna på 3,8 procent. Avslutningsvis visade den viktiga lönestatistiken att den genomsnittliga timlönen kom in enligt förväntningarna på en ökning om 0,3 procent. Nordea kommenterade att det var en stark rapport när man räknar med revideringarna och att den fortsatt underströk ett starkt momentum för löneökningarna. Marknaden tolkade jobbrapporten som att den inte innehöll något som föranleder Federal Reserve att ändra sin bana mot ett högre ränteläge, med en höjning i december.

Måndagens makroagenda inleds med den tyska industriproduktionen som efter att ha ökat kraftigt fram till stagneringen i slutet av 2017 backade -1,1 procent senast i juli. Analytiker spår nu att produktionen i augusti ökar med 0,5 procent.

Vidare under morgonen presenteras SEB:s boprisindikator, vilken senast i september fortsatte upp till 33 då en majoritet spådde stigande priser det kommande året. Svensk Mäklarstatistiks utfall för september (presenterades föregående vecka) visade på en uppgång för bostadsrättspriserna på 2 procent i september jämfört med augusti, medan villapriserna sjönk -1 procent.

Några av den kommande veckans makrohöjdpunkter är fortsättningsvis IMF:s globala konjunkturprognos under tisdagen, svenska inflationsförväntningar och KI:s konjunkturprognos på onsdagen, svenska KPI-siffror under torsdagen och avslutningsvis amerikanska Michigan-indexet på fredagen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Kina: Caixin tjänste-PMI september kl 3.45
  • Tyskland: industriproduktion augusti kl 8.00
  • SEB: boprisindikator oktober kl 8.30
  • EMU: Sentix investerarförtroende oktober kl 10.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45

Övrigt

  • Löneavtal: Industrins ekonomiska råd presenterar rapport kl 10.00-12.00
  • Tokyobörsen stängd
  • Torontobörsen stängd för Thanksgiving
  • Helgdag i USA (Columbus Day). Börserna öppna, räntemarknaden stängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade veckan med en nedgång. Det rådde allmän oro för stigande räntor vilket satte press på börserna runtom i Europa. Marknadsaktörerna har börjat föredra obligationer i allt större utsträckning vilket gjort avtryck på aktiemarknaderna. I Stockholm fanns fastighetsbolagen bland förlorarna men även vissa banker tappade på fortsatt oro kring den baltiska penningtvätthärvan.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde ned 0,9 procent till nivån 1.635. Aktier för 7 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Industribolag och råvarubolag tappade under fredagen med nedgångar för Hexagon och Sandvik med 2,3 procent vardera.

Basmetaller sjönk överlag med nedgångar för både koppar och zink samtidigt rekylerade aluminium efter en vecka med stor prisuppgång. Boliden tappade 1,9 procent och Lundin Mining sjönk drygt 6 procent.

Mest sjönk Autoliv, vars aktie fortsätter ned, under fredagen med 2,7 procent. Investmentbanken Jefferies har sänkt sin riktkurs för Autoliv till 905 kronor med oförändrad köprekommendation. Sedan avknoppningen i början av juli, som blev Veoneer, har Autoliv tappat runt 17 procent.

Det var fortsatt press på vissa bankaktier i spåren av oro kring Danske Banks penningtvättsskandal i Estland. I Köpenhamn backade Danske Bank drygt 6 procent på uppgifter om genomförda finansiella transaktioner av typen ”mirror trade” för totalt 8,5 miljarder euro med ryska kunder. Transaktionstypen är laglig, men riskabel ur ett penningtvättsperspektiv.

I Stockholm tappade Swedbank mest med 1,4 procent till 200:10 kronor. Bland övriga storbanker var det svagt uppåt för SEB och Nordea med 0,4 respektive 0,2 procent medan SHB tappade 0,5 procent.

Bland bolag som steg sågs annars tobaksbolaget Swedish Match och skogsbolaget SCA som avancerade 0,9 respektive 0,7 procent.

H&M var upp med 0,4 procent och fortsatte därmed att återhämta sig. Macquarie Securities har höjt sin riktkurs för modejätten från 125 till 160 kronor med fortsatt neutral rekommendation.

Fastighetssektorn hade det fortsatt tungt under fredagen i spåren av stigande räntor. SEB Equities har sänkt sina rekommendationer för de fyra fastighetsbolagen Balder, D Carnegie, Atrium Ljungberg och Castellum. Bland fastighetsbolagen sjönk Balder med 5,3 procent och Fabege med 4 procent mest.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi tappade successivt under dagen för att sluta ned med 8,4 procent. Analyshuset Carnegie menar i en kommentar att godkännandet av Roches blödarsjukeläkemedel Hemlibra riskerar att hämma tillväxten för Sobis Eloctate på ett betydande sätt de kommande åren.

Fastighetsbolaget Klövern har lämnat ett bud till aktieägarna i Agora om ett kontant vederlag på 30 kronor per stamaktie och 275 kronor per preferensaktie. Agora steg 58,5 procent till 29:80 kronor medan preferensaktien ökade 5,4 procent till 272 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:30)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1634.86
3345.51
12111.9
2885.57
26447.05
7788.45
23783.72
26345.9
1.15
10.45
9.07
73.83
83.36
-0.86%
-0.88%
-1.08%
-0.55%
-0.68%
-1.16%
-0.8%
-0.85%
-0.08%
0.03%
0.12%
-0.69%
-0.97%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto