Home > Morgonrapport: Blickarna vänds mot 1600 punkter…

Morgonrapport: Blickarna vänds mot 1600 punkter…

Efter en vecka full av rapporter så avslutade Stockholmsbörsen veckan i tydligt positiva tongångar, och med fyra handelsdagar i rad på plus stängde storbolagsindexet OMXS30 +0.35% till 1557 punkter på fredagen. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16.5 miljarder kronor, och vinnaren blev Hexpol som steg +6.53%, och Stora Enso blev förloraren med en nedgång på -7.09%. NGM-börsen omsatte 222.5 miljoner kronor, och vinnaren blev MVV Holding B med en uppgång på +9.05%, medan Transiro Int. föll -7.11% och blev fredagens förlorare. USA stängde även på fredagen i ett positivt humör och noterade uppgångar på mellan 0.5-1.0 procent. Nattens handel i Asien fortsätter peka på ett positivt humör, och tillsammans med oljan som pumpar positivitet står vi inför en något svagt positiv till oförändrad börsöppning.

Dagens fokus:

  • Bolagsrapporter: Hexagon (kl 8.00), Akelius (kl 7.30)
  • Tyskland: industriorder december kl 8.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv till oförändrad öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Storbolagsindexet OMXS30 lyckades stänga fyra dagar i rad på plus, efter fredagens handel som stängde strax ovanför tidigare toppnivåer från 2016.

OMXS30 stängde även strax över en tekniskt överköpt nivå, och vi fick styrka till uppgången utifrån starka rapporter från indextunga bolag under veckan.

Måndagens handel pekar inledningsvis på en svagt positiv till oförändrad börsöppning med ett par timmar kvar tills handeln öppnar.

Terminsmarknaden har indikerat en börsöppning mellan svagt plus, till oförändrad, till en svagt negativ börsöppning samtidigt som Asien visar positiva tecken tillsammans med oljan som inleder den nya veckan i positiva tongångar.

Morgonrapport: Blickarna vänds mot 1600 punkter…

Eftersom vi nu befinner oss i en mer överköpt situation, räknar vi med att antingen måndagens handel där både rapportfloden minskat dramatiskt, tillsammans med en ganska så tyst makroagenda att vi inledningsvis under veckan kan få en andhämtning med en mindre rekyl.

Därefter räknar vi med nya krafttag för att vi skall ta närmare kliv 1600 punkter.

Måndagens handel beräknas även öppna kring 1558 punkter, vilket i sig innehar ett kortsiktigt stöd efter fredagens handel redan vid 1557.50 punkter som upplevde högst handelsvolym.

Även om vi väntar oss en mindre rekyl då vi klivit in i en överköpt situation, har vi efter en tydlig etablering över 1552 punkter en positiv situation.

Just 1552 punkter har historiskt uppvisat mycket hög volym, vilket innebär att vi ser denna prisnivå som en tydlig stödnivå vid ett återbesök.

Vi ser gärna ett utbrott av nästa motståndsnivå som vi nästan utmanade under fredagens handel, 1560 punkter då vi fick ett dagshögsta på strax över 1559 punkter.

Under senaste två veckorna noterar vi alltjämt större köpstyrka i samklang med uppgångsdagar, samtidigt som nedgångsdagar bjuder på mindre säljstyrka, vilket indikerar att vi har en underliggande köpstyrka bakom ridån.

Därmed behåller vi blickarna mot 1580 och 1600 punkter framöver, och låter marknaden leda oss…

Närliggande motstånd inväntar därmed vid 1560, 1580 och 1600 punkter.

Stödnivåer inväntar kortsiktigt vid 1557.50 punkter, samt sedan tidigare vid 1552, 1540 samt 1527 punkter.

Måndagens makroagenda bjuder inte på några större händelser, förutom tyska industriordersiffror från december kl 08.00.

I november sjönk orderingången till den tyska tillverkningsindustrin med 2,5% m/m och steg med 3,0% y/y. Både exportorder och inhemska order sjönk, men det tyska ekonomidepartementet framhöll ändå att ordertrenden var mycket gynnsam. Det var orderingången på bulkvaror som varit svag.

Väntat var att orderingången skulle stiga med 2,4% respektive med 3,6% y/y.

I december väntas orderingången ha ökat med 0,5% m/m och med 4,1% y/y.

Skanska rusar till nytt all time high på stark rapport.

Steg inledningsvis över fem procent på fredagen.

Skanska redovisade på fredagen ett urstarkt rörelseresultat på 3.300 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, väntat var 2.846 miljoner kronor.

Orderingången var riktigt stark och uppgick till 39.6 miljarder kronor, här var väntat 35.2 miljarder kronor enligt en sammanställning från SME Direkt.

Skanska lyfte fram i rapporten den tidigare positivitet vi rapporterat kring Donald Trump och dess stora infrastruktursatsningar, och ser stark orderingång framförallt USA, Sverige och Storbritannien.

”Orderingången i förhållande till intäkterna ligger på 120 procent och orderstocken är just under 200 miljarder kronor. Vi går mot ökade intäkter och verksamhet”, sade bolagets vd Johan Karlström. När det gäller orderstocken är den vid slutet av året den högsta i Skanskas historia.

En utdelning på 8:25 kronor per aktie föreslås av styrelsen.

I samband med rapporten framgick det även att Skanska skall investera runt 3.5 miljarder kronor i ett kontorsprojekt i Seattle, USA som påbörjas innevarande månad och beräknas vara färdigt under andra kvartalet 2019.

Skanska rusar till nytt all time high på stark rapport. Steg inledningsvis över fem procent på fredagen.

Hexpol tydlig vinnare på fredagsmorgonen efter rapport.

Steg inledningsvis runt 10 procent, vilket innebar att aktien klev över 2016 årshögsta…

Hexpol redovisade på fredagen ett rörelseresultat på 484 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016, över väntade 463 miljoner kronor.

Rörelsemarginalen som var 17.6 procent även över väntade 17 procent.

”Det fjärde kvartalet 2016 var återigen ett starkt kvartal – vårt bästa fjärde kvartal hittills. Försäljningen ökade med 6 procent och volymutvecklingen var positiv”, skrev bolagets vd Georg Brunstam i rapporten.

En utdelning på 1:75 kronor föreslås för helåret 2016, samt utöver detta en extra utdelning om 3:00 kronor per aktie vilket ger 4:75 kronor som total utdelning per aktie.

Hexpol tydlig vinnare på fredagsmorgonen efter rapport. Steg inledningsvis runt 10 procent, vilket innebar att aktien klev över...

Kraftigt fall i Stora Enso efter rapportbesvikelse.

Backade över nio procent efter att delårsrapporten publicerades på fredagen.

Stora Enso redovisade på fredagen ett operativt rörelseresultat på 191 miljoner euro i det fjärde kvartalet, tydligt under väntade 210 miljoner euro enligt en sammanställning av SME Direkt.

Den operativa rörelsemarginal uppgick till 7.8 procent, väntat var 8.6 procent.

Resultatet före skatt var framförallt kraftigt under väntade 169 miljoner euro, som uppgick till 76 miljoner euro.

Försäljningen var inte riktigt lika dyster som uppgick till 2.438 miljoner euro, över väntade 2.426 miljoner euro.

En utdelning om 0:37 euro per aktie föreslås för helåret 2016.

Fjärde kvartalets resultat tyngdes av inkörning av Beihai, stoppet vid Enocell  samt historiskt låga priser på lövvedsmassa inom Biomaterials.

”Det beror främst på historiskt låga priser på lövvedsmassa som påverkar negativt med 35 miljoner euro, negativ påverkan på 25 miljoner euro hänförlig till inkörning av verksamheten i Beihai samt kraftverksstopp vid Enocell-bruket som påverkar negativt med 5 miljoner euro”, skrev vd Karl-Henrik Sundström i fjärde kvartalets rapport. Vidare tillades även att inkörningskostnaden av pappersbruket i Beihai på 25 miljoner euro var något mer än beräknat.

Kraftigt fall i Stora Enso efter rapportbesvikelse. Backade över nio procent efter att delårsrapporten publicerades på fredagen.

Gruvbolagen tydligt ned efter protester i Filippinerna.

Världens största exportör av nickel, Filippinerna med totalt 41 gruvor planerar att stänga 23 nickelgruvor.

Enligt Filippinernas branschorganisation för gruvindustrin har regeringen inte rätt att stänga gruvorna utan vederbörlig rättslig prövning, som skall stängas pga. internationella miljö- och säkerhetskrav ej uppfylls, och trots att organisationen nu vänder sig direkt till presidenten Rodrigo Duterte, så har presidenten tidigare uttalat sitt stöd för miljöministern Gina Lopez, som varit drivande i ärendet.

Gruvbolagen tydligt ned efter protester i Filippinerna. Världens största exportör av nickel, Filippinerna med totalt 41 gruvor planerar...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Hexagon (kl 8.00), Svedbergs (kl 9.00)

Makrostatistik

  • Tyskland: industriorder december kl 8.00
  • Tyskland: VDMA maskinorder december kl 10.00
  • AF: veckostatistik kl 10.45

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Rapporter, rapporter, rapporter. Bolagens bokslut var fortsatt i fokus på fredagen. På eftermiddagen vändes dock blickarna mot USA och den tunga månadsstatistiken över sysselsättning.

Siffrorna var starkare än väntat men Stockholmsbörsen reagerade inte nämnvärt trots att USA-terminerna tog ett skutt uppåt.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 0,4 procent högre vid 1.557. Omsättningen blev 16,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Basmetallpriserna noterades genomgående lägre och Boliden backade 1,7 procent som svagaste komponent i OMXS30.

I andra änden syntes den USA-exponerade Skanska-aktien som klättrat efter valet av Donald Trump. På fredagen steg Skanska 5,5 procent efter att bolagets resultat kommit in klart bättre än väntat. Även orderingången överträffade konsensus med råge.

Polymertillverkaren Hexpol redovisade ett bättre än väntat resultat och stod även för en extrautdelning om 3 kronor per aktie. Aktien klättrade 6,5 procent.

AAK redovisar ett underliggande rörelseresultat i linje med förväntningarna, medan utdelningen överträffade konsensus något. Aktien stängde vid oförändrade nivåer.

Teknikkonsulten ÅF:s rapport kom in i linje med förväntningarna. Att utdelningen föreslås bli högre än väntat gav inte mer än en uppgång på 0,9 procent.

Massa- och pappersbolaget Stora Enso föll brant sedan bokslutsrapporten visat ett operativt rörelseresultat som klart understeg analytikernas snittförväntningar. Samma vinstnivå väntas för årets första kvartal. Aktien tappade strax över 7 procent.

BE Group föll hela 17 procent efter sitt bokslut.

Det tunga rapporttrycket under torsdagen satte också avtryck på fredagen när många analytiker valde att uppdatera sina rekommendationer.

Efter torsdagens kraftiga kurslyft från delårsrapporten noterades MTG-aktien 0,5 procent lägre vid 291:60 kronor. SEB sänkte rekommendationen för MTG till behåll från köp samtidigt som riktkursen höjdes till 300 från 292 kronor.

”Vi tycker fortfarande att MTG är ett intressant förändringscase – vi gillar tillgångarna inom e-sport. Men aktien är upp cirka 25 procent på tre månader och handlas nära vår riktkurs”, skrev SEB.

Gränges fortsatte ned nästan 3 procent efter torsdagens rapportbesvikelse. Handelsbanken sänkte sitt råd till minska medan Danske gick ned till säljråd.

Fingerprint Cards rekylerade upp 2,6 procent högre efter torsdagens rapporttapp. Nordea höjde sin rekommendation till köp. SEB sänkte riktkursen men upprepar köp, vilket även Pareto gjorde. UBS sänkte riktkursen och upprepade sitt säljråd. Carnegie sänkte också riktkursen och upprepade sälj.

SEB höjde sin rekommendation för SKF till köp från behåll, medan Pareto sänkt till sälj. Verkstadsaktien tappade 0,6 procent.

SEB höjde också sin rekommendation för Assa Abloy till köp från behåll. Låsaktien steg 0,4 procent efter torsdagens rapportnedgång.

Addtech föll 3,4 procent sedan SEB sänkt rekommendationen till sälj, från tidigare behåll.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1557.31
3273.11
11651.49
7188.3
2297.42
20071.46
5666.77
18969.97
23265.65
1.08
9.45
8.77
54.02
57
0.35%
0.60%
0.20%
0.67%
0.73%
0.94%
0.54%
0.27%
0.59%
-0.04%
0.01%
0.05%
0.35%
0.33%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
EU
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto