Home > Morgonrapport: BNP-statistik i blickfånget på fredagen

Morgonrapport: BNP-statistik i blickfånget på fredagen

Stockholmsbörsen backade för första gången på sju handelsdagar på torsdagen, och Europaterminerna pekar på en blandad utveckling kring nollan under fredagen. New York-börsen nådde nya rekord efter Fed-uttalanden om att eventuellt upphöra med nedtrappning i händelse av inbromsande tillväxt, och i Asien rådde fortsatt yuan-oro, om än med stigande Kinabörser.

Med 15 minuter kvar till börsöppning indikerade Euro Stoxx 50-terminen en oförändrad öppning, medan terminerna för DAX, FTSE 100 och CAC 40 visade små upp- eller nedgångar.

Fredagen är sportlovets sista dag, och ytterligare en lugn nyhetsdag är att vänta på börsen, med Trigon Agri som ett av få rapportbolag på Stockholmsbörsen.

Nyheter/rapporter:

* Trigon Agri vände en rörelsevinst till -förlust under det gångna kvartalet. Ukrainaturbulensen har inte drabbat bolaget, heter det i rapporten; tvärtom kan hryvniafallet gynna räkenskaperna. Förlusten tillskrivs låga spannmålspriser.

* Avanza rapporterar en ”hög nivå” inom den privata aktiehandeln, men 51.000 aktieaffärer per dag i februari. Det är dock 13 procent lägre än för ett år sedan. Framför allt SAS preferensaktie har lockat nya aktiesparare, enligt nätbankens talesperson Claes Hemberg.

* Dannemora Mineral har förlängt sin bryggfinansiering till 21 mars från 28 februari.

* Oasmia har fått ett villkorat FDA-godkännande för sitt veterinärläkemedel Paccal Vet.

* Petrogrand rapporterar en minskad förlust, men de likvida medlen har sjunkit till 93 från 332 miljoner kronor.

Rekommendationer:

* Kepler Cheuvreux har sänkt Electrolux till behåll från köp.

Makro:

Makroagendan domineras av BNP-statistik från Sverige klockan 9.30, och från USA klockan 14.30.

Den stora frågan i Sverige är om det väntade tillväxt-uppsvinget nu äntligen kommer. Under det tredje kvartalet steg BNP med blygsamma 0,3 procent i årstakt, lägre än väntat. Enligt SME Direkts enkät spås nu BNP ha ökat med 1,3 procent under det fjärde kvartalet, vilket vore mer än Riksbankens prognos på 1,1 procent.

Klockan 11 publiceras flash-KPI för februari för eurozonen. Enligt Bloomberg News väntas inflationen ha sjunkit till 0,7 procent från 0,8 procent i januari i eurozonen, medan kärninflationen väntas ha legat kvar på 0,8 procent.

Av: Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto