Home > Morgonrapport: ”Börsen framme vid veckans vägskäl..”

Morgonrapport: ”Börsen framme vid veckans vägskäl..”

Att kalla situationen på börsen för osäker vore väl knappast något nytt, men vi ser ett läge där OMXS30 de senaste dagarna skapat en kraftigt negativ trend, men nu kommit nära ett starkt stöd där utvecklingen kommer ge tydliga signaler för kommande veckors utveckling. Igår visades tendenser på att varken köp- eller säljsidan dominerar matchen och vi ser därför en uppstuds inom kort som relativt trolig, men är vaksamma på ifall rådande negativa momentum går att vända.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30 dagsdiagram
OMXS30 daglig graf

Stängningen för OMXS30 var 0,43 % lägre än gårdagens stängning och storbolagsindexet står numera i 1332. OMXS30 rörde sig både över och under nivån för öppning igår men vände från båda håll tillbaka nästan precis till dagens öppningsnivå. I vårt nuvarande läge på börsen kan mycket läsas in i en sådan candlestick-stapel som den senaste vi kan observera i dagsdiagrammet. Det faktum att säljare kom in ovanifrån när priset steg och motsvarande att köpare efterfrågade aktier när priserna sjönk visar på att veckans säljar-dominans avtagit. Att det innebär en vändning i trenden är att läsa in för mycket, det kan till och med vara så att nedåttrenden accelereras efter en sådan dag, men det är åtminstone en signal att det inte finns någon klar uppfattning kring huruvida börsen ska handlas upp eller ner från nuvarande nivåer.

OMXS30 intradagsdiagram
OMXS30 intradagsdiagram

Vi har sedan början av veckan sett en nedgång till 1320 som sannolik inför väntan på att amerikanska rapporter drar igång. Lägsta noteringen två gånger under gårdagen vid 1325 kom därmed ganska lägligt till att Alcoa var först ut med att igår kväll rapportera ett klart positivt resultat, 50 % över analytikers förväntningar enligt Bloomberg News. Nu är det inte något tungviktar-bolag, men vi tror definitivt det kommer vara positivt för börssentimentet idag och en pendling uppåt inom intervallet förefaller mer och mer trolig även om det är en tung nedåttrend som ska vändas och dåliga nyheter under den fullspäckade makrodagen kan snabbt kan sänka humöret på börsen.

På morgonen har maskinorder i Japan rapporterats sjunka under augusti, men det blev en mindre minskning än förväntat. Vidare sa centralbankschefen för Bank of Japan att de har många alternativ för ytterligare penningpolitiska lättnader framöver, exempelvis påpekar han att innehavet av japanska statsobligationer är relativt lågt då det ligger på ca 20 % av utestående volym, medan Bank of England håller ca 40 % av brittiska statsobligationer. För en uppdatering av kurser på de börser och råvaror vi brukar fokusera på i morgonrapporten kan ni scrolla längst ner för en lista som uppdaterats kring 06:45.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

 

Detta händer idag

Torsdagens makroagenda bjuder på en intressant blandning av svensk och internationell statistik, i kombination med centralbanksbesked och uttalanden. Den kanske intressantaste hållpunkten är räntebeskedet från Bank of England, men sannolikheten för överraskningar betraktas som mycket begränsad.

kl 8.00: Tyskland: handels- och bytesbalans augusti
Innehåller bland annat viktig statistik över den tyska exporten, som väntas ha sjunkit kraftig efter en rejäl uppgång i juli.

kl 9.30: SCB: småhuspriser september
Med stort fokus på de svenska hushållens skulder är boprisstatistik högintressant.

SEB: ”Huspriserna har accelererat markant under sommaren. Priserna på bostadsrätter enligt Valueguard (som inte ingår i SCB:s statistik) leder uppgången, men även huspriserna är accelererar nu tydligt”. De räknar med att processen att introducera makrotillsynsåtgärder därför kommer att snabbas på.

kl 13.00: BOE: räntebesked
Tros fortsätta avvakta och ligga kvar med en styrränta på 0,50%. Vid det senaste mötet reserverade sig två ledamöter och ville i stället se en räntehöjning till 0,75%. Nordea tror inte att de får sällskap av någon fler i den niohövdade räntekommittén. Marknaderna räknar med en första räntehöjning under det andra kvartalet 2015.

kl 14.30: USA: nyanmälda arbetslösa v 40
Veckostatistiken tycks ha stabiliserat sig på nivåer strax under 300.000, något som bara har noterats under kortare perioder sedan år 2000. Nu väntar ekonomer en liten ökning, till 295.000, från 287.000 föregående vecka.

kl 16.15: Fed: James Bullard, Fed-chef i St Louis, talar om penningpolitik

kl 17.00: ECB: Mario Draghi talar om utvecklingen i Europa och centralbankstänkandet globalt.

Kl 19.30: Fed: vicechefen Stanley Fischer talar om den globala ekonomin

kl 21.40: Fed: John Williams, Fed-chef i San Francisco, talar om ekonomin

 

Gårdagens marknadsutveckling

Efter tisdagen breda nedgångar på börserna bjöd onsdagen på avvaktande handel inför kvällens protokoll från det senaste mötet för amerikanska centralbanken Fed i september och det som brukar ses som starten på rapportperioden, den amerikanska aluminiumtillverkaren Alcoas delårsrapport på kvällen.

Det var dock fortsatt sjunkande kurser på Europabörserna, präglat av fortsatt oro för en inbromsning i världsekonomin. Stockholmsbörsen klarade sig ändå bättre än flera andra Europamarknader när OMXS30-index stängde med en nedgång på 0,4 procent till 1.332. Aktier för 14,4 miljarder kronor omsattes under dagen.

Kinnevik, som pressats av att delägda internetbolagen Rocket och Zalando tappat mark efter förra veckans börsintroduktioner, vände uppåt. Kinnevikaktien steg 3,5 procent och var därmed bästa aktie inom OMXS30. I Frankfurt handlades Zalando ned 2,6 procent medan Rocket Internet var upp en dryg procent.

Ica placerade sig åter högt upp på vinnarlistan när aktien steg 3,9 procent. I måndags sköt Ica-aktien i höjden på beskedet att dagligvarubolaget kliver ur sin förlusttyngda norska verksamhet. På onsdagen visade siffror att Icas jämförbara försäljning i svenska butiker steg 2,8 procent i september.

Även Electrolux gick mot strömmen och aktien klättrade 1,6 procent. I samma riktning gick Husqvarna, +2 procent.

En tydlig nedgång syntes i byggbolagen, där JM sjönk 2,4 procent, Peab och NCC 2,8-2,9 procent och Skanska med 1,6 procent. Möjligen kan Bankföreningens skärpta rekommendation kring amorteringar ha satt viss press på en del av byggaktierna, till exempel JM med störst exponering mot Stockholmsområdet. Samtidigt tillhörde byggrelaterade aktier de sämre sektorerna på Europabörserna på onsdagen.

Skanska bjöd på kapitalmarknadsdag i New York. Fokus låg på USA-marknaden, som kommer att utgöra en större andel av Skanska i morgon jämfört med i dag. Den amerikanska anläggningsmarknaden är väldigt robust och Skanska USA Civil, som fortsätter växa organiskt, tittar nu intensivt på förvärv på nya områden, säger Rich Cavallaro, chef för USA Civil och från 1 januari ny chef för Skanska USA, till Nyhetsbyrån Direkt.

Oljepriset var under fortsatt press på onsdagen och bland oljebolagen sjönk Lundin Petroleum drygt 2 procent och Enquest med 6,5 procent. Gruvbolaget Lundin Mining, som aviserade en storaffär i söndags i form av köp av koppargruvan Candelaria i Chile, fortsatte ned med 1,5 procent. Aktörer har pekat på att den nyemission som görs kan pressa aktien.

Ett annat råvarubolag som tappade var SSAB, ned ytterligare 2,2 procent. Kullagerbolaget SKF, som med rapport nästa onsdag inleder den svenska rapportsäsongen för storbolagen, backade 0,8 procent. Deutsche Bank har sänkt sin rekommendationen för SKF till behåll från tidigare köp. Flera andra verkstadsbolag pressades av den fortsatta konjunkturoron. ABB sjönk 1,5 procent och Sandvik med 1,1 procent.

Klädbolaget MQ fortsatte upp med 1,8 procent efter att ha glatt marknaden med ökad försäljning och högre marginaler i måndagens kvartalsrapport. Sektorkollegan Kappahl, som lägger fram sitt bokslut på torsdagen, backade 0,8 procent.

Nibe, som sjunkit 20 procent sedan sommarens kurstopp, fick ett köpråd av Affärsvärlden och aktien steg 1,9 procent. Även Partnertech fick köprekommendation av tidningen och steg 0,9 procent.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
Dow Jones Industrial Average
Nasdaq Composite
NIKKEI 225
HANG SENG
Euro / US Dollar
Euro / Swedish Krona
US Dollar / Swedish Krona
Gold Spot Indicator
WTI Spot Indicator
-0,43%
-0,93%
-1,00%
-0,21%
-0,97%
1,75%
1,64%
1,03%
-0,27%
0,92%
0,14%
0,00%
-0,17%
0,31%
-0,06%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.