Home > Morgonrapport: Börsen har god potential för fortsatt uppgång

Morgonrapport: Börsen har god potential för fortsatt uppgång

USA-börserna steg på fredagskvällen och de asiatiska börserna är upp på måndagen, framför allt i just Kina. Reformpalett som Kina presenterade på fredagen har bidragit till att lyfta riskaptiten tillsammans med förhoppningar om en fortsatt mjuk penningpolitik i USA.

Få morgonrapporten direkt till din e-post

Marknaden i allmänhet

Stockholmsbörsen handlades en bit över nollstrecket på fredagen. Bland övriga europeiska handelsplatser noterades huvudsakligen små uppåtrörelser. På pluskontot bokfördes Ericsson och även Hennes & Mauritz som steg efter försäljningsrapport. På minuskontot hamnade en del konjunkturkänsliga papper.

”Årets toppnivå vid 1.300 kan bjuda på visst motstånd, men vi tror att denna nivå kommer att passeras och vi ser en uppgång mot 1.350 som plausibel, vilken till och med skulle kunna överskridas före årsskiftet om det blir så att euforin och penningbegäret stiger till oanade höjder”, skrev C-G Gyllenram i förra veckans veckorapport.

Det är aktiemarknaden i USA som drar övriga börser upp där både Dow Jones Industrial Average och S&P 500 stängde på nya rekordnoteringar i fredags. Statistik som kom in under förväntan stärkte förhoppningarna om fortsatta stödköp från den amerikanska centralbanken Federal Reserve ytterligare, efter torsdagens duvaktiga kommentarer från Fedchefskandidaten Janet Yellen.

”Vi fick en glimt av framtiden med Federal Reserve under Janet Yellens styre – och marknadens slutsats är att vi bör vänta oss en oförändrad policy när hon officiellt tar över chefsposten nästa år”, skrev analytiker på Deutsche Bank i en marknadskommentar, enligt Marketwatch.

På råvarumarknaden har kopparpriset ramlat ur det senaste handelsintervallet, men en uppstuds kan väntas i veckan i bakgrund av det översålda tillståndet.

Morgonens utveckling och nyhetsflöde

Den breda och genomgripande reformpalett som Kina presenterade på fredagen har bidragit till att lyfta riskaptiten och börserna i Asien. I bakgrunden finns också förhoppningar om en fortsatt mjuk penningpolitik i USA.

Vid 8.50-tiden var Euro Stoxx 50-terminen ned 0,3 procent. Terminerna för franska CAC 40 och tyska DAX var ned omkring 0,2 procent medan Londons FTSE 100 pekade svagt ned.

”Ett antal tillväxtvänliga åtgärder annonserades och representerar de största lättnaderna i Kinas ekonomiska politik sedan 1990-talet. Våra Kinaanalytiker tror att om dessa reformer implementeras framgångsrikt kommer nedåtriskerna för den kinesiska ekonomin att minska betydligt”, skrev banken ANZ i en kommentar som citeras av Reuters.

På valutamarknaden är det dämpade rörelser. Euron handlas i stort sett oförändrat mot euron på nivåer just under 1:35 samtidigt som dollarn lite mot yenen, ned mot 100-strecket.

Kronan handlas likaså stabilt mot både dollarn och euron.

Måndagen bjuder på en del statistik, men inte något riktigt tungt. Från euroområdet kommer såväl handels- som bytesbalans i september. På USA-agendan står TICS-data över utländska investerares nettoköp av amerikanska tillgångar och NAHB husmarknadsindex.

Senare i veckan riktas intresset bland annat mot europeiska konjunkturindikatorer i form av annat preliminära inköpschefsindex från euroområdet och tyska IFO-index för november, som båda väntas ha stigit något efter en dipp i oktober.

Till ekonomikalender

OMXS30 god potential för fortsatt uppgång

OMXS30-index slutade 0,5 procent upp, till noteringen 1.296 på fredagen. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde drygt 11 miljarder kronor. Indexet har därmed i år gått upp med hela 17,3 procent.

Börsen satte en ny årshögsta 22 oktober vid 1301 punkter. Därefter har index rekylerat för att vädra ur det överköpa, vilket är en bra förutsättning till vidare uppgång – särskilt när rekylen är lugn och kontrollerad.

Rekylen innebar att börsen gick ner och tangerade den stigande trendlinjen och det glidande medelvärdet på 100 dagar som representerar den medellånga trenden.

RSI-indikatorn visar på mer utrymme på uppsidan och MACD är på väg att ge en köpsignal ovanför nollinjen. Visare har vi volymutvecklingen varit relativt uppmuntrande under de senaste månaderna. Oftast har börsomsättningarna varit större på uppgångsdagarna än under nedgångsdagarna.

Vi väntar oss en forcering årshögsta vid 1301. Därefter siktar vi mot toppen från 2007 kring 1320. På nedsidan utgör den stigande trendlinjen och medelvärdet på 100 dagar stöd.

På måndagen kommer Anders Haglund publicera en mer utförlig analys av den svenska börsen.

Dagens grafer

OMXS30 (Daily)
OMXS30 (Daily)
S&P 500 (Daily)
S&P 500 (Daily)
Nikkei-index vs USD/JPY
Nikkei-index vs USD/JPY
Koppar
Koppar

Detta händer idag

Rapporter

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Rörvik Timber
NGM
– Kilimanjaro Gold
FIRST NORTH
– Genovis (ändrat datum från 28/11), Mindmancer, Zetadisplay
AKTIETORGET
– Conpharm (flyttad från 25 november)
ÖVRIGA NORDEN
– Subsea 7 (kl 8.00)

Stämmor

– Hexatronic (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Remium arrangerar kapitalmarknadsdag inom teknik och it kl 9.00-16.00, med bl a Lagercrantz, Dibs, Seamless, Micro Systemation, Proact och Addnode

BÖRS

Statistik

– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Cefour: första dag för handel utan teckningsrätter i nyemisison
– Cell Impact: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 4/12)
– Conpharm: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 29/11)
– Easyfill: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 29/11)
– Sivers: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 6/2)

Exklusive utdelning

– Autoliv (0:50 USD)

Makro

Statistik

– Storbritannien: Rightmove huspriser november kl 1.01
– EMU: bytesbalans september kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: handelsbalans september kl 11.00
– USA: TICS-data september kl 15.00
– USA: NAHB-index november kl 16.00

Centralbanker

– RB: Stefan Ingves håller anförandet ”Strenghtening bank capital – Basel III and beyond” kl 8.00

Makro övrigt

– Kina: fastighetspriser oktober kl 2.30

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto