Home > Morgonrapport: Börsen laddar för rapportperiod, upp till bevis för bolagen!

Morgonrapport: Börsen laddar för rapportperiod, upp till bevis för bolagen!

God Morgon, det är ny vecka och det börjar lukta rapportperiod!

Idag är Tokyo-börsen och Toronto-börsen stängd för helgdag.
Oljepriset fortsätter sig resa norrut och noteras upp dryga procenten nu på morgonen.

Veckan börjar relativt lugnt med nyheter, men ju längre veckan går desto större fokus får bolagsrapporterna. All information och hållpunkter finns som vanligt nedan.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Återhämtningen fortsatte i fredags och veckans uppgång totalt summerades till 4,7 %. Den största återhämtningen gjordes i råvarusektorn, som efter tidigare tyngda kurser fick sig en revansch när den allmänna riskviljan och råvarupriserna letade sig uppåt.

Fredagens positiva handel gjorde att indexet klättrade 1,31 % till 1483 punkter. Omsättningen låg på 18 miljarder kronor, där Boliden och Fingerprint var de mest omsatta aktierna. Protokollet från FED som släpptes under torsdagseftermiddagen fick extra bränsle till uppgången då tolkningen låg i mjuka tongångar.

OMXS30, historiskt 1 år. Candlestick upplösning 1 dag. Viktiga stöd och motståndsnivåer utmarkerade. Vi se att vi är mitt inne i den korridor som utgjorde den avvaktande handel för några veckor sedan. Kommer nya ras, likt förra eller har vi sett botten?
OMXS30, historiskt 1 år. Candlestick upplösning 1 dag. Viktiga stöd och motståndsnivåer utmarkerade. Vi se att vi är mitt inne i den korridor som utgjorde den avvaktande handel för några veckor sedan. Kommer nya ras, likt förra eller har vi sett botten? Vi skiftar fokus kommande veckor från makroosäkerhet till bolagsrapporter.

Rent tekniskt har vi en stark period bakom oss med kortsiktiga köpsignaler i ryggen, där indexet har klättrat förbi motståndsnivåerna 1400 och 1460 från sin botten runt 1380. Det är troligt att vi får en rekyl inom kort för att utvärdera förra veckans uppgångsperiod, innan vi bestämmer riktning igen. Motstånd finns närmast vid 1510, som agerade topp i förra återhämtningsperioden.

Men nu följer några intressanta veckor, då det äntligen är dags för bolagen att visa sina siffror för kvartalet. Därmed kommer fokus att skiftas från makro- och omvärldsproblem till hur bolagen faktiskt har klarat av dessa.

För svensk del är SKF startskottet på fredag.

Därför kan positioneringar inför rapporterna förekomma, vilket vi såg redan förra veckan då bland annat skistar och MQ steg dagen innan rapport för att spä på förväntningarna.

Svensk politik har blivit mer ostabilt sedan kristdemokraterna röstade för att inte längre stå bakom decemberöverenskommelsen. Detta i sin tur ledde till att alla allianspartier meddelade att DÖ inte längre gäller. Detta får i stort sett inga som helst konsekvenser på kort tid, eftersom att allianspartierna har uttalat sig om att lägga och rösta för sina egna budgetar fram tills nästa val. Så länge som detta följs kommer den avbrutna DÖ inte få några konsekvenser i följd av förlorade budgetar och nyval. Däremot kommer en redan svag regering att bli ännu svagare, vilket kan leda till ett starkare beroende av vänsterpartiet eftersom Löfven inte fått med sig något av alliansparterna till något längre samarbete.

 

Vad händer i veckan?

Rapportmässigt har vi intressanta rapporter från utlandet. Där storbankerna står i centrum i slutet av veckan. Men även några svenska bolag har rapportdag i veckan.

Tisdag: Creades och Intel.

Onsdag: Diamyd Medical, Dustin, Citygroup, Johnson&Johnson och JP-Morgan.

Torsdag: Axis, Getinge, Castellum, Bank of America och Goldman Sachs.

Fredag: SKF, General Electric, Google och Morgan Stanley.

Makromässigt har vi fortfarande en del intressant att hålla koll på. Som vanligt är det Kina och USA som är i fokus, eftersom statistiken därifrån kan påverka rekylernas längd och nivåer.

Måndagen väntas arbetslöshetssiffror för september månad. En siffra som väntan sjunka svagt, där antalet lediga platser ligger på hög nivå och varslen är få.

Tisdag försvarar riksbanken sitt inflationsmål genom Martin Flodén som håller tal. Även KPI för september väntas från Sverige och storbritannien. Finansmarknadsaktörerna ska ge sina framtidsutsikter i tyskland och Kinas handelsbalans presenteras.

Onsdag kommer mer kinasiffror i form av KPI och PPI. EMU visar industriproduktionen för augusti och detaljhandel i USA samt FEDs beige book presenteras.

Torsdag kommer arbetslöshet för september månad och från USA indikation för konjunkturen.

Fredagen väntas USA fokus med industriproduktion och Michiganindex.

 

Trevlig vecka

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: AF: arbetslöshet september

Arbetslösheten sjunker tillbaka svagt, antalet lediga platser är på en hög nivå och varslen få. Inget talar för annat än att den trenden lär fortsätta i närtid.

kl 9.50: Riksbanken: Henry Ohlsson talar om penningpolitik och lönebildning.

Talar om ett högintressant ämne för arbetsmarknadens parter vid en konferens i Medlingsinstitutets regi inför avtalsrörelsen.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

De europeiska börserna steg på fredagen och allra starkast gick råvarusektorn, när basmetallpriserna steg brant efter aviserade begränsningar av zinkutbudet från Glencore.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,3 procent upp till nivån 1.483, eller runt 5 procent högre för veckan från 1.413 vid förra fredagens stängning.

Uppgången följde på en positiv utveckling i USA och Asien, där börserna tolkade det Fed-protokoll som publicerades på torsdagskvällen som mjukt.

”Råvarusektorn har också varit pressad av oro för att Fed ska höja räntan. I nuläget är marknaden tvekande till om det överhuvudtaget kommer en höjning under 2015, och råvarupriser stöds av det i och med att de handlas i dollar”, sade Jonas Olavi, aktiestrateg på ABN Amro till Nyhetsbyrån Direkt, med konstaterandet att tillväxtfrossan tillfälligt kommit av sig med ett positivt sentiment under hela veckan.

Omsättningen summerades till nära 18 miljarder kronor med Boliden och Fingerprint Cards som mest handlade aktie.

Boliden noterades dessutom i topp inom det svenska storbolagsindexet med ett lyft på nära 13 procent till 158:50 kronor. Utanför OMXS30 avancerade Lundin Mining 10,3 procent.

Det var gruv- och råvaruhandelsjätten Glencore som satte fart på metallpriserna genom att avisera en minskning av zinkproduktionen med över 30 procent. Zinkpriset steg drygt 10 procent och även priset på koppar och bly drogs med uppåt.

”Begreppet ’game changer’ är uttjatat, men det här är faktiskt en sådan”, sade Nordeas gruvanalytiker Christian Kopfer till Nyhetsbyrån Direkt.

Banken höjde på fredagen sin rekommendation för Boliden till köp från sälj. Riktkursen skruvades upp 40 kronor till 170 kronor.

I samband med att produktionsminskningarna aviserades uppmuntrade Glencore andra producenter att också ta sitt ansvar för metallmarknaden, och inte bara för zink.

Inom råvarurelaterat fortsatte även SSAB den senaste tidens snabba uppgång genom att stiga 6,1 procent. På en vecka har aktien därmed klättrat hela 35 procent högre.

Uppåt var det också för en rad verkstadsbolag. Sandvik och Atlas Copco steg 3,5 respektive 2,9 procent. Sandvikaktien fick en rekommendationshöjning, till ”behåll”, av Jefferies.

SKF steg 3,6 procent. Konkurrenten Schaeffler gjorde börsdebut i Frankfurt med nära 6 procents lyft.

Mindre starka för dagen i Sverige var traditionellt defensiva papper som Swedish Match och Astra Zeneca, som båda noterades kring nollstrecket.

I Norge rusade biometribolaget Next 80 procent, sedan Melker Schörling och Hexagons vd Ola Rollén köpt in sig i bolaget till en premievärdering via investeringsbolaget Greenbridge. Fingerprint var upp 3,2 procent i Stockholm.

”Vi har ägnat drygt två år åt att titta på den här branschen. Vi har fyra bolag verksamma inom det här i Skandinavien (FPC, Precise, Next och Idex; red anm). Vår bedömning är att Fingerprint och Next kan bli riktigt stora. Det är två fantastiska bolag”, sade Ola Rollén, som har kvar sin storpost i Fingerprint, till Nyhetsbyrån Direkt.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1483,74
555,160
3250,31
10096,60
6416,16
2014,89
4830,47
18438,67
22763,43
1,1374
9,3108
8,1858
50,06
53,35
 0,00%
0,71%
0,79%
1,04%
0,65%
0,07%
0,41%
1,64%
1,36%
0,17%
0,06%
-0,07%
0,87%
0,83%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.