Home > Morgonrapport: Börsens motreaktion i uttryck av konsolidering?

Morgonrapport: Börsens motreaktion i uttryck av konsolidering?

Marknaden i allmänhet: ”Väntan på jobbdata och rapporter”

Tisdagens sektorutveckling
Tisdagens sektorutveckling

Den svenska börsen och de ledande börserna i Europa och i USA hade en oregelbunden handel under tisdagen med varierande förtecken.

Det känns som att innan marknaden ska dra åt något håll så inväntas signaler om den amerikanska arbetsmarknaden på fredag och rapportsäsongen som börjar nästa vecka. Ett annat frågetecken är om Spanien verkligen kommer att begära nödlånshjälp. Vidare så är det ett amerikanskt presidentval om fem veckor.

På tisdagens makrofront fick marknaden hålla till godo med växlande och mindre klara signaler från Spanien. Efter flera veckors väntan på att landet ska be om stödpaket från ESM, något som krävs för att ECB ska kunna stödköpa obligationer, meddelade landets premiärminister Mariano Rajoy att en sådan förfrågan åtminstone inte är nära förestående.

Händer på börsen idag: ”Detaljhandel från EMU”

Marknadsöversikt
Marknadsöversikt

Den oregelbundna handeln fortsatte i Asien under onsdagsmorgonen. Dock tog de japanska handelsplatserna minustäten medan de fastlandskinesiska börserna alltjämt var stängda.

På valutamarknaden har euron tappat något till 1:290 mot dollarn, samtidigt som dollarn stärkts lite till 78:20 mot yenen. Kronan har tappat 3 öre mot dollarn och 2 öre mot euron.

På svenska agendan presenteras Silf/Swedbanks inköpschefsindex för tjänstesektorn i september. Motsvarande index för euroområdet kommer strax före klockan 10.

Från EMU kommer även detaljhandel i augusti, med en väntad nedgång med 0,1 procent från föregående månad.

Under eftermiddagen kommer från USA ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden, där antalet sysselsatta spås ha ökat med 140.000 i september, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Förväntningarna inför den officiella statistiken på fredag är en total uppgång med 115.000, vilket kan jämföras med preliminärt rapporterade +96.000 i augusti. Genomsnittet för de sex senaste månaderna är +97.000.

– Silf/Swedbank: inköpschefsindex tjänstesektorn september kl  8.30
– EMU: tjänste-PMI (def) september kl 9.58
– EMU: detaljhandel augusti kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning privat sektor september kl 14.15
– USA: ISM-index tjänstesektorn september kl 16.00

För att läsa vilken statistik som påverkar börsen mest, se vår statistikkalender.

Sverige OMXS30: ”Motreaktion i uttryck av konsolidering?”

OMXS30 daily chart (Varje stapel motsvarar en dag)
OMXS30 daily chart (Varje stapel motsvarar en dag)

OMXS30-index slutade oförändrat på noteringen 1.085. Omsättningen uppgick till drygt 10 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Börsen pendlade med rörelser kring bägge sidor av nollstrecket. På eftermiddagen fick säljarna ett övertag som kan prägla inledningen på onsdagen.

Index har sedan toppnoteringen vid 1119 rekylerat ner mot stödet 1071. Oavsett vilken kortsiktig momentumindikator man använder så har index varit sträckt på nedsidan, vilket indikerat en motreaktion på den senaste nedgångsfasen.

Motreaktionen kan uttrycka sig med en uppstuds eller en sidledes rörelse, där jag tror mer på en sidledes rörelse inför viktiga jobbsiffror från USA på fredag.

På uppsidan utgör före detta utbrottsnivån 1094 motstånd, och på nedsidan är 1071 en nivå där efterfrågan tidigare varit stor, dvs en stödnivå.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto