Home > Morgonrapport: Börserna studsade upp inför centralbanksbesked

Morgonrapport: Börserna studsade upp inför centralbanksbesked

Europabörserna studsade upp på måndagen efter en snabb visit i negativt territorium inledningsvis och den positiva andan fortsatte i USA på kvällen. På tisdagen är det dags för Riksbankens räntebesked, där förväntningarna på marknaden är att reporäntan sänks till 0,75 procent. Från utlandet kommer bland annat november-KPI från euroområdet, USA och Storbritannien.

Få morgonrapporten direkt till din e-post

Marknaden i allmänhet

Stockholmsbörsen tillbringade nästan uteslutande måndagen på plus. På flera europeiska handelsplatser var uppgången ännu starkare. Bland enskilda bolag steg Millicom rejält efter afrikansk affär.

Från andra sidan Atlanten svek delstaten New Yorks affärsförhållanden då de steg mindre än väntat. Dessutom levde industri-PMI inte upp till förväntningarna. Dock överträffade industriproduktionen i landet förhandsbedömningarna.

På Europakartan slog tysk industri-PMI förväntningarna, liksom hela eurozonen.

Beträffande centralbanker riktas allt ljus senare i veckan mot det amerikanska beskedet, eller indikationer, om när nedtrappningen av de pågående obligationsstimulanserna kan tänkas börja.

På svenskt börsgolv klättrade Millicom hela 10 procent efter att ha fått med sydafrikanska teleoperatören MTN på bolagets med Rocket Internet samägda e-handelsprojekt AIH i Afrika. Enligt vad Millicoms vd Hans-Holger Albrecht sade till Nyhetsbyrån Direkt lär den nya partnern snabba på tillväxten.

I USA Och återhämtade sig de ledande amerikanska aktieindexen på måndagen efter förra veckans nedgång. På bolagsfronten stärktes General Motors efter besked om nyinvesteringar och Exxon Mobile efter en höjd rekommendation.

På råvarumarknaden noterades priserna överlag högre vid golvhandelns stängning i New York, klockan 20.30, jämfört med stängningskurserna på fredagen. Geopolitisk oro i Libyen stärkte priset på Brentolja, samtidigt som investerare väntade på Fomc-mötet som inleds på tisdagen.

Dagens nyhetsflöde och utveckling

Efter ett börsdygn med rejäla uppgångar i Europa och ny styrka i USA, steg även de asiatiska indexen i tisdagens handel. Undantaget var de kinesiska marknaderna, som noterade mindre nedgångar.

Amerikanska marknadsräntor har stigit några punkter i längre löptider under natten samtidigt som dollarn handlas relativt stabilt mot både euron och yenen. Börserna steg i USA på måndagskvällen och uppgångarna har fortsatt i Asien.

I fokus är fortsatt veckans FOMC-möte och onsdagens besked om det blir någon nedtrappning nu av Federal Reserves omfattande obligationsköp.

Den allmänna uppfattningen i ekonomikåren har länge varit att en nedtrappning kommer att inledas först i början av nästa år, men starkare data de senaste veckorna har fått en hel del att fundera på om det inte ändå kan bli aktuellt redan nu i december.

”Även om vi har tyngre odds på att nedtrappningen kommer att annonseras i januari tror vi att de ekonomiska argumenten för att dra i spaken redan finns på plats”, skrev analytiker vid Societe Generale i ett marknadsbrev som citeras av Reuters.

På valutamarknaden är det ganska lugnt och dollarn visar endast smärre förändringar mot euron och yenen.

Den svenska kronan har försvagats något öre mot både dollarn och euron inför Riksbankens räntebesked klockan 9.30 på tisdagen.

Räntebeskedet blir dagens självskrivna höjdpunkt för svensk del. Efter att inflationen kommit in klart under Riksbankens prognoser de senaste två månaderna räknar allt fler analytiker med en räntesänkning.

På Europaagendan står också tyska ZEW-index och till kvällen är det eurogruppsmöte. Från USA kommer förutom KPI även NAHB husmarknadsindex för december.

Dagens viktigaste hållpunkter:

  • Riksbanken: räntebesked och penningpolitisk uppföljning kl 9.30
  • Riksbanken: Stefan Ingves håller presskonferens kl 11.00
  • Tyskland: ZEW-index december kl 11.00
  • USA: KPI november kl 14.30

Till ekonomikalender

OMXS30 handlas i en rekylfas i positiv grundtrend

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 1,1 procent högre till noteringen 1.269. Omsättningen nådde 11,4 miljarder kronor. Uppgången sedan årsskiftet uppgår till 14,9 procent.

Veckan startade i negativt territorium men den röda rörelsen reverserades snabbt och måndagen handlades i en stadig upptrend på måndagen med en stängning vid dagens högsta notering.

Rent tekniskt (kursmässigt) var måndagens utveckling en motreaktion i en rekylfas som varit den brantaste sedan juni som fått den kortsiktiga trenden (nån dag till några veckor) att vända till fallande.

Studerar vi utvecklingen i ett längre perspektiv är trenden fortsatt stigande och eftersom börsen snart kommer in i en säsongsmässigt gynnsam period kan det komma intressanta köplägen på rekylen med den stigande trenden i ryggen.

Stödområde som vi bevakar på nedsidan är 1232-1234. Området utgörs av oktoberbotten som noteras ett par punkter ovanför den stigande primärtrenden (MA-200). På ovansidan är det främst motståndet 1216 och 1230 som bevakas.

”I och med att den långa trenden fortfarande är uppåtriktad och börsen snart kommer in i en säsongsmässigt mycket stark period fortsätter vi att rekommendera köp på rekyler för den kortsiktigt inriktade placeraren”, skrev Anders Haglund i måndagens OMXS30-analys.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att rekyler under året har varit bra tillfällen att komma in i den stigande grundtrenden och den senaste rekylen utgör inget undantag.

Läs mer: Analys: Kommer tomten till börsen och OMXS30 i år också?

Dagens grafer

Sverige (OMXS30)
Sverige (OMXS30)
Tyskland (DAX)
Tyskland (DAX)

Detta händer idag

Rapporter

FIRST NORTH

– Jays

Stämmor

– CWS, Eurocine Vaccines

BÖRS

Statistik

– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för personbilar i november

– Fordon: Acea presenterar registreringssiffror för lastbilar i november

– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM

– Axichem: anmälningstid i nyemission avslutas

– Delarka: första dag för handel på First North

– EQL Pharma: första dag för handel på Aktietorget

– Oniva Online Group: anmälningstid i nyemission avslutas

Makro

Statistik

– Mäklarstatistik: bostadspriser november kl 8.00

– Valueguard: bostadspriser november kl 9.00

– SCB: värdepappersstatistik november kl 9.30

– Österrike: KPI november kl 10.00

– Storbritannien: PPI november kl 10.30

– Storbritannien: KPI november kl 10.30

– EMU: KPI (def) november kl 11.00

– EMU: arbetskraftskostnader 3 kv kl 11.00

– Tyskland: ZEW-index december kl 11.00

– Storbritannien: CBI ordertrender december kl 12.00

– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45

– USA: KPI november kl 14.30

– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55

– USA: NAHB husprisindex december kl 16.00

Politik

– Riksdagen: Anders Borg besöker EU-nämnden kl 10.30

– EMU: eurogruppsmöte kl 19.30

Centralbanker

– Riksbanken: räntebesked och penningpolitisk uppföljning kl 9.30

– RB: reparesultat kl 10.15

– Riksbanken: Stefan Ingves håller presskonferens kl 11.00

– Tjeckien: räntebesked kl 13.00

– Ungern: räntebesked kl 14.00

– Fed: tvådagars FOMC-möte

Makro övrigt

– Spanien: växelemission kl 10.30

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto