Home > Morgonrapport: Börsfallet väntas fortsätta

Morgonrapport: Börsfallet väntas fortsätta

OMXS30 och övriga världen sjönk kraftigt under onsdagen i spåren av de orosmoln som präglat börserna den senaste tiden. Index stängde tillslut ned -1,81 procent till nivån 1595,13. Torsdagens makroagenda innehåller svenska inflationssiffror för september. Wall Street stängde gårdagen kraftigt ned och under natten har de asiatiska marknaderna över lag utvecklats i samma anda.

Sammantaget inför torsdagens handelsdag väntar vi att även OMXS30 inleder kring negativt. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen och övriga världen handlades återigen nedåt innan öppningen på Wall Street under gårdagen. Till skillnad från tisdagen öppnade de amerikanska indexen på minus, vilket drog ned de europeiska marknaderna ytterligare. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut ned -1,81 procent till nivån 1595,13. Omsättningen under onsdagens handelsdag hamnade på 18,4 miljarder kronor.

Bland de övriga marknaderna sjönk DAX-indexet i Frankfurt -2,2 procent, FTSE 100-indexet i London -1,3 procent och Parisbörsens CAC 40-index -2,1 procent. På Wall Street stängde tillslut S&P 500 ned -3,29 procent, Dow Jones -3,15 procent och tekniktunga Nasdaq hela -4,08 procent. Donald Trump kommenterade börsnedgången som en väntad korrektion men tillade även kritik mot den amerikanska centralbanken: ”Jag tycker att Fed gör ett misstag. De är så strama. Jag tycker Fed har blivit galen”, sade han angående Feds fortsatta räntehöjningar.

I topp igår noterades telekombolagen Telia och Tele2 med uppgångar på 1,9 respektive 1,7 procent. Handelsbanken, Swedbank och SEB stängde också alla på plus efter en rad turbulenta dagar på minus.

I botten av OMXS30 återfanns ett flertal verkstadsbolag där Atlas Copco och Sandvik båda stängde hela -5,5 procent ned. Sämst i indexet utvecklades SCA som tappade -5,7 procent.

Onsdagens makroagenda inleddes med Kantar Prosperas undersökning av inflationsförväntningar från penningmarknadens aktörer. Den svenska KPI-inflationen väntas vara 2,1 procent om ett år, 2,1 procent om två år och 2,0 procent om fem år, vilket var i linje med förgående undersökning i september bortsett från utsikterna på ett års sikt som då låg på 2,0 procent. Mätt som KPIF väntas inflationen vara 2,0 procent sett till alla tre tidshorisonterna.

Fortsättningsvis under gårdagen presenterades KI:s temperaturmätare på den svenska konjunkturen. Vid sin senaste uppdatering uppreviderade Konjunkturinstitutet sin BNP-prognos till en tillväxt på 2,6 procent i år och 1,8 procent nästa år, från tidigare 2,4 respektive 1,9 procent. Under onsdagens presentation meddelade dock KI att högkonjunkturen i den svenska ekonomin når sin topp i år, varpå man justerade tillbaka sin prognos till 2,4 procent från upprevideringen kring 2,6 procent. Prognosen över nästa års BNP-tillväxt lämnades oförändrad på 1,9 procent, med förklaringen att investeringstillväxten i industri och bostäder markant har dämpats. Riskerna som KI framhöll i prognosen var bland annat relaterade till världshandeln, de italienska statsfinanserna och brexit förhandlingarna. Noterbart var Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahls kommentarer vid en efterföljande pressträff då hon uppgav att hon väntade att ”Riksbanken kommer att inleda räntehöjningar med 25 punkter i februari”.

Torsdagens fokus ur ett svenskt perspektiv ligger på SCB:s inflationssiffror för september månad, vilket är av särskilt stort intresse då det är det sista som direktionen får med sig till nästkommande penningpolitiska möte den 23e oktober. KPIF-inflationen väntas ha stigit till 2,3 procent i september, drivet främst av säsongsmässiga prishöjningar på kläder och skor, och därmed över Riksbankens 2-procentsmål för femte månaden i rad. KPIF exklusive energi, det mått som i nuläget är viktigast för Riksbanken, väntas av analytiker ha ökat till 1,5 procent i september, från 1,2 procent i augusti. SEB:s Olle Holmgren menar att drivande bakom ökningen är ett uppåttryck på varor i en kombination av en fortsatt svag krona, tillfälligt låga priser i augusti och baseffekter från lägre normala prishöjningar i september i fjol. Samtidigt framhåller han att utsikterna för inflationen under hösten är ovanligt osäkra.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • RNB (kl 7.00), Kappahl (kl 7.30), Creades (kl 8.30)

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisindex september kl 1.01
 • Frankrike: KPI (def) september kl 8.45
 • Spanien: KPI (def) september kl 9.00
 • SCB: småhusbarometern september kl 9.30
 • SCB: KPI september kl 9.30
 • USA: KPI september kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 17.00

Övrigt

 • RB: Cecilia Skingsley talar om det ekonomiska läget kl 9.00
 • ECB: protokoll från policymötet 13/9 kl 13.30
 • RGK: resultat realobligationsemission kl 16.20
 • Olja: Opec månadsrapport

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Onsdagen innebar fallande index på Stockholmsbörsen och bland dagens förlorare fanns många av verkstadsbolagen – i flera fall dessutom med förhållandevis stora nedgångar.

Nedgången tilltog under eftermiddagen när USA-börserna öppnade nedåt och vid stängningen hade Stockholmsbörsens OMXS30-index fallit tillbaka 1,8 procent till 1.595. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade till slut på cirka 18,4 miljarder kronor.

Atlas Copco parkerade nära botten av storbolagsindexet då A-aktien noterades 5,5 procent lägre. Tyska VAT, som också tillverkar vakuumprodukter, har infört kortare arbetstid för 400 av bolagets anställda på grund av svaghet på vissa marknader. Flera andra verkstadsföretag som SKF, ABB och Sandvik handlades också ned, med mellan 2,5 och 5 procent.

Även skogen gick svagt. SCA tappade 5,7 procent medan Stora Enso var ned 6 procent och Billerud Korsnäs 5 procent.

I andra ändan av OMXS30 fanns Telia som lyfte 1,9 procent. En annan teleoperatör, Tele2, noterades också högre. Banksektorn vände upp efter en svag period, med Swedbank och Handelsbanken upp 0,8 procent vardera.

Utanför storbolagsindex stärktes Capio 2,3 procent till 58 kronor, sedan bolagets styrelse rekommenderat franska Ramsays senaste bud som är just 58 kronor.

”Det lägre acceptanskravet på 75 procent från Ramsay gör att vi anser att transaktionsrisken minskar och att det här budet faktiskt är bättre för aktieägarna än den andra affären, där vi ville sälja den franska verksamheten”, kommenterade styrelseordförande Michael Wolf för Nyhetsbyrån Direkt.

Sensorer från Fingerprint Cards finns med i tre nya mobilmodeller som Google presenterade på tisdagen, uppgav det svenska bolaget. Aktien lyfte 4,3 procent. Rejält upp var det också för tungoljebolaget Black Pearl i spåren av sfärkollegan IPCO:s bud på bolaget. Black Pearl steg drygt 12 procent medan IPCO föll ungefär lika mycket.

Svagt gick det för Nolato, som framställer produkter i polymera material och tillverkar enheten som används för att hetta upp nikotinet i vissa e-cigaretter. Aktien tappade 8 procent sedan Financial Times rapporterat att Hongkongs ledare vill införa ett förbud mot e-cigaretter. Enligt Nolato väntas dock det hotande förbudet inte få någon större effekt för Nolato, som uppger sig inte ha någon försäljning till den kinesiska storstaden.

Carnegie har sänkt sin rekommendation för New Wave till behåll från tidigare köp. Motiveringen är att aktien har gått starkt sedan rapporten för det andra kvartalet, skriver Carnegie. New Wave svarade med att stänga 4,6 procent lägre.

Ännu sämre gick fuktkontrollsystemtillverkaren CTT som föll hela 31 procent på beskedet att Boeing bestämt sig för att inte längre använda bolagets system Zonal Drying som standard i flygplansmodellen 787. Vd Torbjörn Johansson framhöll dock att vinsten kommer att minska mindre än försäljningen.

”De produkterna är de med lägst marginaler för oss, så marginaltappet eller vinsttappet blir mindre än de 15-20 procent som försäljningen står för av vår totala omsättning”, sade han till Direkt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1595.13
3266.9
11712.5
2785.68
25598.74
7422.05
22540.54
25207.03
1.16
10.52
9.1
71.82
81.5
-1.81%
-1.65%
-2.21%
-3.29%
-3.15%
-4.08%
-4.1%
-3.76%
0.34%
0,00%
-0.32%
-1.85%
-1.91%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.