Home > Morgonrapport: Börsoptimism i Oslo vid nya all time highs

Morgonrapport: Börsoptimism i Oslo vid nya all time highs

God morgon!

Kinas KPI steg 1,4 % i mars, väntat var +1,3 %, samtidigt som PPI sjönk 4,6 %, väntat var -4,8 %.

Det amerikanska finansdepartementet kritiserar i sin halvårsvisa valutarapport Sydkorea för valutainterventioner och Tyskland för dess växande handelsöverskott. Enligt finansdepartementet är den globala tillväxten obalanserad och alltför beroende av styrkan i den amerikanska ekonomin, rapporterar Bloomberg News. Även om det amerikanska finansdepartementet drar slutsatsen att ingen stor handelspartner nått tröskeln för att klassas som valutamanipulatör så upprepade de att Kinas yuan fortsatt är ”signifikant undervärderad”.

Fitch sänkte på torsdagskvällen utsikterna för Brasiliens kreditbetyg BBB till negativa, från tidigare stabila, medan Moody’s däremot under natten höjde sina utsikter för Sydkorea till positiva och bekräftade kreditbetyget Aa3.

På fredagens makroagenda står även bland annat industriproduktion från Frankrike och Storbritannien och KPI från Danmark och Norge. Här hemma offentliggör SCB småhuspriserna för mars.

Trevlig helg!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

OMXS30 begav sig igår åter in i området av obeslutsamhet mellan 1690 och 1700 när indexet stängde på 1696. Amerikanska börser stängde torsdagen nära dagshögsta, asiatiska börser är något upp på morgonen och idag kan därmed ett försök på 1700 vara troligt, men humöret är något försiktigt i väntan på rapporter. Vi såg under gårdagen en uppmuntrande uppgång på så vis att uppgången var tydlig i konjunkturkänsliga bolag, vilket illustreras med uppgångar i bolag som Boliden, Atlas Copco och SKF, vilka till viss del hjälptes av makrodata på tysk industriproduktion som slog förväntningar för februari samt likaså tyska import- och exportsiffror. Detta ökade risktagande mot konjunkturkänslighet signalerar ökat förtroende för ekonomin och det är numera i stort sett konsensus att Europa ska få en stark återhämtning i år. Oljepriset hålls fortfarande nere på grund av fortsatt kraftigt ökande lager i USA samt oförminskad produktion i Saudiarabien, och utan någon tydlig faktor som skapar växande efterfrågan. Den uppgång som noterades över påskhelgen är för Brentoljan i stort sett borta, men oljerelaterade bolag har trots detta fortsatt att handlas upp, möjligtvis blåste Shells uppköp positiva vindar över sentimentet som består.

OBX, dagsgraf, 1 år
OBX, dagsgraf, 2 år

Våra grannar i väst hade under fjolåret en Oslo börs som gick mycket starkt fram till midsommar men som därefter gav tillbaka hela uppgången och efter volatilt pendlande i ett brett intervall avslutade året endast marginellt på plus. Innevarande år fick däremot en bättre start fram till mars, därefter har OBX-index trampat på stället för att i tisdags stiga hela 4,1 % och därmed forcera tidigare all time high kring 580 punkter. De indextunga oljebolagen Statoil, Det norske oljeselskap och DNO samt oljeservicebolagen PGS, Aker Solutions och Seadrill avancerade samtliga kraftigt. I den nyfunna optimismen drogs dock även exempelvis Norwegian med upp, som vanligtvis straffas av stigande oljepris. För att behålla en positiv syn på OBX rent grafmässigt vill vi se att köparna lyckas klamra sig kvar ovanför det tidigare tradingintervallet och toppen vid 580. Indexet testade denna nivå under gårdagen och köpare kom snabbt in, konstaterande att en uppvärdering har skett. MACD pekar på köp och en uppgång i behaglig takt till 620 är ett rimligt första target. För en ekonomi så fokuserad på olja och shipping krävs dock övertygelse om att konjunkturen är på rätt väg för att vilja ge sig in. Om man inte har fullt förtroende för att så blir fallet kan man också, något mer spekulativt, sätta förtroende till norska centralbanken. De har inte samma problem med brist på inflation som i Sverige och mycket större handlingsutrymme med rum för att sänka ytterligare, något som många analytiker i stort sett antar efter senaste mötets beslut som uppfattades som lite väl försiktigt – åtminstone i jämförelse med Riksbanken. Idag kommer just KPI från Norge, sista inflationsdatan inför Norges Banks möte i maj.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: småhuspriser mars
Kan vara viktigt att följa prisutvecklingen i minusräntemiljön, även om varken Riksbanken eller andra myndigheter tänker göra något särskilt åt saken för närvarande.

kl 10.00: Norge: KPI mars
KPI-inflationen väntas ha vänt upp till 2,1%, efter överraskande låga 1,9 procent i februari. Kärninflationen väntas däremot ha sjunkit till 2,3%, från 2,4% i februari.

Norges Bank överraskade med att lämna styrräntan oförändrad i mars, men flaggade samtidigt tämligen oreserverat för att räntan kommer att sänkas under andra kvartalet, det vill säga i maj eller juni. Nordeas Erik Bruce noterade i ett kundbrev på torsdagen att mars-KPI är den sista inflationsindikationen före Norges Banks maj-möte, och givet att Nordea spår att kärninflationen steg till 2,6% i mars skulle det tala för att Norges Bank väntar till i juni med att sänka räntan.

kl 10.30: Storbritannien: industriproduktion februari
Väntas ha ökat 0,3% jämfört med i januari då produktionen sjönk 0,1 procent

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på torsdagen med flertalet sektorer på plus. Makrodata från Tyskland stödde uppgången och på kontinenten sattes kursrekord. Boliden ledde uppgången och handlades till sin högsta kurs på nära 15 år. En avskild utdelning från Telia Sonera verkade dock i motsatt riktning.

OMXS30-index steg 0,5 procent till nivån 1.695,9. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 16 miljarder kronor. I övriga Europa var franska CAC 40 och tyska DAX båda upp drygt 1 procent och indexet Eurostoxx 600 nådde en rekordnivå.

Före börsernas öppning visade färsk statistik från Tyskland att industriproduktionen ökade något mer än väntat i februari och att såväl export som import steg mer än analytikerkåren räknat med.

En rad konjunkturkänsliga verkstadsbolag noterade därefter uppgångar. Bland annat steg Atlas Copco A 1,5 procent och SKF 1,1 procent.

I toppen av storbolagsindex tronade dock gruvbolaget Boliden, som avancerade 4,7 procent till 184,70 kronor. Under dagen nåddes den högsta kursen sedan sommaren 2000. Credit Suisse har höjt sin riktkurs för aktien till 200 kronor, med upprepad köprekommendation.

Oljebolaget Lundin Petroleum följde upp onsdagens starka utveckling, efter en storaffär i sektorn, genom att klättra 1,4 procent. Övriga oljebolag hade också en plusdag med Africa Oil upp 3,1 procent.

Bygg- och fastighetsbolagen steg på bred front. Jätten Skanska var upp 1,9 procent och bland de mindre bolagen steg JM 3,2 procent.

På minussidan märktes Telia Sonera, som föll 3:75 kronor, motsvarande 6,7 procent, sedan utdelningen om 3 kronor per aktie avskiljts. Aktien var den för dagen mest omsatta.

Efter onsdagens ras i spåren av en vinstvarning noterades Electrolux ned ytterligare 1,1 procent på torsdagen. Den brittiska banken Barclays har sänkt riktkursen rejält.

Utanför OMXS30 hade skogssektorn en bra dag. Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs steg 2,4 procent och nådde en ny rekordkurs. Stora Enso adderade 1,7 procent och Holmen 1,4 procent.

I banksektorn fortsatte rallyt för Avanza och Nordnet med uppgångar på över 5 procent. De båda nätbankerna har nu stigit 41 respektive 33 procent hittills i år.

Flygbolaget SAS aktie lyfte knappt 5 procent efter att trafikdata för mars publicerats. ”Siffrorna var solida. De ger stöd till att SAS kan förbättra sitt resultat. Lägre bränslekostnader och högre yield är precis vad SAS behöver”, kommenterade analytikern Jacob Pedersen vid Sydbank för Nyhetsbyrån Direkt.

Stora kursrörelser märktes för flera av de lite mindre bolagen. Bland annat rusade Transmode över 16 procent sedan amerikanska Infinera lagt ett bud på telekomunderleverantören.

Även Invisio, som tillverkar kommunikationsutrustning, steg ordentligt sedan bolaget fått en order värd 57 miljoner kronor från den amerikanska militären. Aktien ökade 6,6 procent.

Bioteknikbolaget Diamyd fortsatte upp för tredje dagen i följd, nu med drygt 8 procent. Sedan årsskiftet har aktien stigit 211 procent.

Uppåt var det också för Addvise, tillverkare av laboratorieutrustning, sedan bolaget rapporterat en ökad orderingång för det första kvartalet. Addviseaktien steg 7,4 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1695,94
585,860
3781,79
12166,44
7015,36
2091,18
4974,57
19951,11
27047,32
1,0679
9,3336
8,7402
50,82
56,91
0,54%
0,31%
1,05%
1,08%
1,12%
0,45%
0,48%
0,06%
0,38%
0,17%
0,04%
-0,19%
0,06%
0,60%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto