Home > Morgonrapport: Bred uppgång under måndagen

Morgonrapport: Bred uppgång under måndagen

OMXS30 öppnade den nya veckan i positiv anda efter söndagens valrysare. Index stängde tillslut upp 0,37 procent till nivån 1624,25. Dagens makroagenda bjuder på tyska ZEW-index. Wall Street stängde gårdagen kring oförändrat och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats uppåt.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen och majoriteten av övriga Europa inledde den nya veckan på plus. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut upp 0,37 procent till nivån 1624,25. Omsättningen under måndagens handelsdag hamnade på 11,4 miljarder kronor.

Den sektorspecifika effekten av valresultat syntes bland banker där SEB stod som vinnare med en uppgång om 1,4 procent. Socialdemokraternas och Vänsterpartiets valresultat har minskat sannolikheten att en bankskatt ska införas, vilket mottogs väl bland bankerna.

I botten av ett allmänt starkt OMXS30 under måndagen hamnade Autoliv, Ericsson och Hexagon som alla noterades mellan -1,0 och -1,3 procent ned.

Sett till de bredare indexen backade Fingerprint med -11 procent efter den senaste tidens kraftiga uppgång som sett aktien öka över 70 procent sedan bottennoteringen i inledningen av maj.

Under måndagskvällen rapporterades att en felräkning av rösterna i ett valdistrikt innebär att Centerpartiet tappar ett mandat till Sverigedemokraterna. Tidigare skilde det endast ett enstaka mandat mellan Alliansen och de rödgröna, men på grund av missen i Färgelanda har nu Alliansen 142 mandat, de rödgröna 144 mandat och Sverigedemokraterna 63 mandat. Med bara sena förtidsröster och utlandsröster kvar att räkna blir det nu ännu svårare för Alliansen att utjämna eller överta de rödgrönas ställning i riksdagen.

Tisdagens makrohöjdpunkt är Tysklands ZEW-index för september månad. Indexet, som mäter tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin, ökade till -13,7 i augusti efter att tidigare i juli legat på sjuårslägsta på -24,7. Bidragande bakom uppgången var enligt ZEW lättade handelsspänningar mellan EU och USA. I september väntas ZEW-index stiga marginellt till -13,0, samtidigt som index över nuläget väntas ha sjunkit svagt till 72,0 från 72,6 föregående månad.

OMXS30 och majoriteten av övriga världen vände uppåt under måndagen efter en välbehövlig men troligtvis tillfällig paus från Donald Trumps handelsrelaterade uttalanden. Med valet bakom oss riktas blickarna nu på den komplicerade regeringsbildningen som står framför oss. En regeringsbildning som kommer kräva blocköverskridande överenskommelser. Denna turbulenta men spännande period tror vi däremot kommer ha mindre effekter på de finansiella marknaderna, i det kortsiktiga tidsperspektivet. Vad som vi däremot med säkerhet kan garantera är att handelskonflikterna mellan USA och alla som hotar dess status och ställning, kommer att fortsätta påverka det globala börshumöret, vilket vi också fått bevisat för oss gång på gång det senaste halvåret.

Trots den politiska bilden och handelsoron i åtanke kvarstår vår bild att OMXS30 kan visa styrka på kort sikt och återigen utmana tidigare toppnivåer.

På längre sikt präglas vårt råd fortsatt av vaksamhet och försiktighet, något vi lär få anledning att få återkomma till inom kort.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Svensk Handel Stil: Stilindex kl 6.00
 • SCB: försäkringsbolagens kapitalplaceringar 2 kv kl 9.30
 • Storbritannien: arbetslöshet juli kl 10.30
 • EMU: sysselsättning 2 kv kl 11.00
 • Tyskland: ZEW-index september kl 11.00
 • USA: NFIB småföretagsindex augusti kl 12.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: grossistlager (def) juli kl 16.00
 • USA: Jolts, lediga jobb m/m, juli kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Norges Bank: regional nätverksrapport kl 10.00
 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Riksbanken: Stefan Ingves pratar om aktuell penningpolitik i London. Ingen publicering kl 13.15
 • Argentina: räntebesked kl 22.00
 • Olja: EIA (DOE) månadsrapport kl 18.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg under måndagen där utgången i det ovissa resultatet i valet till Riksdagen inte fick någon påverkan. Merparten av OMXS30-bolagen handlades upp med banker och industribolag i täten.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,4 procent till nivån 1.624. Aktier till ett värde av 11,4 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Även börserna i Frankfurt och Paris steg svagt medan Londonbörsen var oförändrad. Bankerna drog uppåt efter att Italiens finansminister under helgen talat om att minska landets skuldsättning.

SEB tog täten bland OMXS30-bolagen, var aktie steg med 1,4 procent. Sannolikheten för att en bankskatt ska införas har minskat givet att det blivit svårare för Socialdemokraterna att införa den med Vänsterpartiets hjälp efter det osäkra resultatet i helgens Riksdagsval.

Klädkedjan H&M var upp med 1,3 procent. Christer Gardell sade i en intervju med SvD att en investering i H&M skulle vara riskfylld och att det inte var lätt att se vad som skulle kunna göras i bolaget.

Skanska steg med 1,1 procent efter att ha fått en order värd närmare en halv miljard kronor. I början av förra veckan pressades aktien av att banken DNB noterat att byggbolaget fram till dess hade aviserat få order på sistone.

Utanför storbolagen var det kraftigt upp med 31 procent för specialistläkemedelsbolaget Orexo innan aktien handelsstoppades. Bolaget ska ha fått en fördelaktig dom av den amerikanska domstolen i en patenttvist med Teva och dess dotterbolag Actavis kring opioidläkemedlet Zubsolv.

Kasinounderleverantören Net Ent steg med 4,2 procent till 35:52 kronor. Handelsbanken har höjt sin rekommendation för aktien till köp från öka med riktkurs 43 kronor.

”Om tillväxten börjar ta fart i det tredje kvartalet och accelerera i det fjärde kvartalet bör marknadens intresse för Net Ent öka markant”, skrev SHB i en analys.

Nedåt var det däremot för Betsson som sjönk med 3 procent. Aktien har fått sänkt rekommendation från ABG Sundal Collier till sälj. Bakgrunden är de böter som den nederländska spelmyndigheten KSA dömt Betssons dotterbolag Corona till för att bolaget erbjudit spel till kunder i Nederländerna utan en lokal licens.

Boprisindikatorn som visar hur hushållen ser på bostadspriserna har ökat i september jämfört med månaden innan. Flera aktier bland bostadsutvecklarna låg på plus, däribland Besqab som steg med 4,4 procent.

Clas Ohlson handlas exklusive utdelning om 6:25 kronor. Aktien var ned 6:50 kronor.

Fingerprint Cards backade 11 procent i en rekyl efter den senaste tidens kraftiga uppgång.

Utanför Stockholmsbörsen steg Xspray Pharma, listat på First North, med 23 procent efter att ha presenterat positiva data från en klinisk studie med produktkandidaten Hynap-Dasa.

Bland förlorarna hittades spelutvecklaren Toadman, listad på NGM. Aktien rasade med 32 procent i kölvattnet av att det egenutvecklade spelet Immortal: Unchained lanserats i fredags.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1624.25
3309.28
11986.34
2877.13
25857.07
7924.16
22641.66
26606.92
1.16
10.51
9.06
67.6
77.43
0.37%
0.48%
0.22%
0.19%
-0.23%
0.27%
1.2%
-0.02%
0.03%
0.03%
-0.02%
0.09%
0.08%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.