Home > Morgonrapport: Bred uppgång på Stockholmsbörsen

Morgonrapport: Bred uppgång på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen tog ett rejält kliv uppåt under torsdagen efter stöd från industribolagen som tuffade på i topp. Vid stängning noterades det svenska storbolagsindexet, OMXS30, upp 1,40 procent till nivån 1812,30. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.  

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen befann sig bland toppen av de europeiska marknaderna under gårdagen i spåren av onsdagens avtalspresentation. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut 1,40 procent till nivån 1812,30. Omsättningen under torsdagen hamnade på 19,9 miljarder kronor.

Vinnare i ett starkt OMXS30 blev igår Boliden som steg 3,9 procent. Bränsle till uppgången kom från nyheten att Swedbank Robur Fonder ökat innehavet i bolaget.

Utanför storbolagsindexet fortsatte resan uppåt för bränslecellsbolaget PowerCell med 6,4 procent. Tack vare ett starkt 2019, i kombination med den gröna våg som dragit över börsen den senaste tiden, är aktien nu upp över 450 procent sedan inledningen av 2019.

Bland övriga europeiska börser var det en klart mer återhållsam utveckling under torsdagen. Tyska DAX-index förblev oförändrat trots ett starkt bidrag från fintechbolaget Wirecard som steg 5,6 procent och nu är upp över 15 procent den senaste veckan. På annat håll ökade franska CAC 40-index 0,1 medan brittiska FTSE 100-index backade -0,5 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade torsdagen upp 0,2 procent.

På Wall Street ökade de tre ledande indexen under gårdagen efter onsdagens presentation av handelsavtalet. ”Fas ett ligger bakom oss och det uppnådde marknadens förväntningar. Nu är frågan om det leder till ökad ekonomisk tillväxt och svarat är att det är oklart”, sade Tom Essaye, vid Sevens Report. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 0,9 procent, det bredare S&P 500-index 0,8 procent och tekniktunga Nasdaq composite 1,1 procent. Klar vinnare bland storbolagen blev rapporterade Morgan Stanley som avancerade 6,6 procent efter att ha uppvisat resultat samt intäkter över förväntningarna.

Igår, torsdag, presenterade finansminister Magdalena Andersson sin bild av det ekonomiska läget i Sverige. Regeringen reviderade ned BNP-prognosen till 1,1 procent för 2020, från tidigare 1,4 procent och 1,6 procent för 2021, från tidigare 1,8 procent. Bakomliggande orsak var enligt finansministern svagare indikatorer och dämpad orderingång. Även arbetslöshetsprognoserna revideras till 7,0 procent från 6,4 procent i höstas för både 2020 och 2021. Andersson konstaterade att tillväxten i Sverige saktar in och att det är tydligt att den internationella avmattningen påverkar den svenska ekonomin. Hon avslutade dock med att Sverige kan möta avmattningen eftersom vi har överskott i finanserna. ”’Vi har muskler’, då vi betalat av på statsskulden”.

Under natten visade officiell data från Kina att kinesiska BNP i det fjärde kvartalet uppgick till 1,5 procent i jämförelse med föregående kvartal och 6,0 procent jämfört med samma kvartal föregående år. Konsensusprognosen pekade mot 1,4 respektive 6,0 procent. Ökningstakten innebär att den kinesiska ekonomin växte med 6,1 procent under helåret 2019 vilket var den svagaste takten på närmare 30 år.

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

 • Kina: arbetslöshet december kl 3.00
 • Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar december kl 3.00
 • Kina: BNP 4 kv kl 3.00
 • Svensk Handel: handelsbarometern kl 6.00
 • SCB: emitterade värdepapper december kl 9.30
 • EMU: bytesbalans november kl 10.00
 • Storbritannien: detaljhandel december kl 10.30
 • EMU: produktion byggsektorn november kl 11.00
 • EMU: KPI (def) december kl 11.00
 • USA: bostadsbyggande december kl 14.30
 • USA: industriproduktion december kl 15.15
 • USA: Michiganindex (prel) januari kl 16.00
 • USA: JOLTS lediga platser november kl 16.00

Övrigt:

 • Sydkorea: räntebesked

Senaste börsnyheterna

I motsats till de stora europeiska börserna gick Stockholmsbörsen starkt under torsdagen och steg ytterligare när de amerikanska börserna öppnade uppåt. Fas ett-avtalet som undertecknades på onsdagen gav stöd och flera industribolag gick starkt.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30 stigit 1,4 procent till nivån 1.812, med en omsättning på 19,9 miljarder. I Frankfurt var DAX omkring oförändrat medan CAC40 i Paris var upp 0,1 procent. Svagast utveckling hade FTSE100 i London med en nedgång på 0,5 procent vid samma tidpunkt.

Förutom handelsoptimismen satte uppdaterade analytikerrekommendationer och riktkursändringar sin prägel bland bolagen på torsdagen.

Ericsson tilldelades en höjd rekommendation av Barclays till övervikt och aktien var upp 2,8 procent. Bäst utveckling bland storbolagen hade dock Boliden som avancerade 3,9 procent. Högt upp i listan placerade sig också Electrolux och Alfa Laval som var upp 2,8 respektive 2,6 procent.

I den handfull stora klungan av aktier som backade på torsdagen syntes gårdagens vinnare Swedish Match, som var ner 0,4 procent, samt Astra Zeneca och Getinge som förlorade 0,8 respektive 0,5 procent.

Sobi, som steg på onsdagen efter en rekommendationshöjning från Danske Bank, tilldelades ytterligare en höjning på torsdagen från Pareto som valde att uppgradera aktien efter ett ”förlorat 2019”. Aktien adderade 4,2 procent och har nu stigit 13 procent på de senaste två handelsdagarna.

Fastigutvecklaren SSM:s steg drygt 32 procent till 11:40 kronor efter att sektorkollegan Amasten köpt 11,6 miljoner stamaktier av Eurodevelopment, motsvarande ett innehav om 29,6 procent av aktierna och rösterna i SSM. Affären gjordes till ett pris om 10 kronor per aktie.

Serneke meddelade att byggkoncernen kommer att sälja 80 procent i projektet Karlatornet i Göteborg till Oaktree Capital. Affären värderas till drygt 6 miljarder kronor. Serneke kvarstår som huvudentreprenör i projektet, som dragits med förseningar och bidragit till aktiens långa utförslöpa. Aktien var upp 16 procent.

Aktieförsäljning av storägare i vindkraftsbolaget Arise som aviserade efter börsstängning på onsdagen skedde till ett pris om 32 kronor per aktie, och aktien handlades ner drygt 7 procent till 31:90kronor.

Mekonomen backade 5,7 procent till 85:70 kronor sedan Nordea sänkt sin rekommendation för aktien till behåll med ett ”fair value” på 94 kronor.

SEB Equities sänkta rekommendation för Resurs till behåll från köp satte också avtryck. Riktkursen sänks till 64 kronor (68) och aktien backade med 2,7 procent till 58 kronor.

Dagens industri hissade varningsflagg för investmentbolaget Creades, vars substanspremie hade dragit iväg till 30 procent innan torsdagens handels som pressade ner aktien 10 procent.

”Kanske bara bra att förväntningarna tonas ner även om det svider?”, skrev Sven Hagströmer om analysen från sitt Twitterkonto.

Oncopeptides var upp närmare 5 procent för dagen till strax över 123. Carnegie menar att risken i Oncopeptides är lägre jämfört med andra bioteknikbolag och rekommenderar köp med en riktkurs på 200 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.