Home > Morgonrapport: Breda återhämtningar på börserna inleder veckan, tillfälligt eller gör vi nya försök till uppgångar?

Morgonrapport: Breda återhämtningar på börserna inleder veckan, tillfälligt eller gör vi nya försök till uppgångar?

OMXS30 återtog mark från förra veckans vändning och nedgångar. Importtullar till USA var den bidragande orsaken till nedgångarna då oron för globalt handelskrig eskalerade. Osäkerheten är fortsatt stor även om marknaden inte vill ta ut allt för mycket på en och samma gång, vilket ledde till uppgångar under gårdagen. Även globalt skedde dessa uppgångar och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt.
Vi väntar oss att OMXS30 inleder dagens handel positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Breda återhämtningar på börserna världen runt efter förra veckans oro för handelskrig. OMXS30 steg 1,41 procent till nivån 1548 på indexet. En uppgång som skedde under omsättningen till dryga 15 miljarder kronor. Även de nordiska börserna drogs med uppåt där Helsingfors steg 1 procent, medan Köpenhamn 0,4 procent och Norge 1,1 procent. De amerikanska börserna lyfte likaså. Hotet om att införa tullar på framförallt stål och aluminium har satt press på börserna där förberedelser för motkrav har framförts från EU och Kina. Kanske är Trumps uttalanden en strategi för att få bättre NAFTA-avtal? Trump twittrade igår om att ett nytt avtal görs kan tullarna på stål och aluminium att slopas. Även flera republikaner satte sig kritiska till Trumps agerande vilket har minskat oron för ett absolut handelskrig. I min mening är det för tidigt att säga, men att Trump kommer att väga effekterna på den inhemska ekonomin i förhållande till signalvärdet för hans kärnväljare att ”sätta Amerika först”.

Idag möter vår statsminister Stefan Löven, Donald Trump i Washington där yttre press på att diskutera riskerna med handelskrig har tagits upp.

 

Igår kom positiva signaler från Tyskland där den politiska risken minskades då steg mot att bilda en ny regering togs, även bättre inköpschefsindex överraskade med en mindre nedgång än väntat. I Italien var det val i helgen där ett svårt utfall blev resultatet med en ökad politisk risk till följd. I Norge steg bostadspriserna med 1,1 procent i februari jämfört med föregående månad, och säsongsjusterat blev det en ökning om 0,4 procent. Utfallet tolkas som att den negativa prisutvecklingen nu stannat av något och håller på att stabiliseras till ett nytt jämviktsläge. Norsk och svensk bostadsmarknad brukar jämföras med varandra där den norska varit några steg framför den svenska gällande regleringar och nedgångar i priserna. Kanske stabiliseras även den svenska bostadsmarknaden under våren, det som talar emot är de kortsiktiga riskerna med det nya amorteringskravet.

Hållpunkter idag är riksbankens företrädare Ingves och Ohlsson som frågas ut i finansutskottet om den aktuella penningpolitiken. Dessutom väntas produktionsvärdesindexet från SCB för januari månad. Indexet som avslutade 2018 starkt väntas fortsätta året i samma takt. En uppgång om 5,1 procent y/y väntas av marknaden. Även industriorder och restaurangindex väntas från SCB under förmiddagen.

Tekniskt så är den långa trenden neråt då OMXS30 40-veckors medeltalskurva lutar neråt. Efter återhämtningen finns ett rejält och viktigt stödområde kring nivån 1488. Kortsiktigt så fick OMXS30 nya säljsignaler efter nedgången i slutet av veckan. Veckans inledande uppgångar kan ge kortsiktiga köpsignaler då 1550 passeras. Men med tanke på volatiliteten är högre så bör man ta det extra försiktigt gällande de kortsiktiga köp- och säljsignalerna. Dessutom håller den låga omsättningen i sig i uppgångarna vilket försvagar sentimentet, och sammantaget så finns riskerna på nedsidan. Skulle OMXS30 bryta upp finns det motstånd vid 1580-1600 på OMXS30, vilket är ett motståndsområde vi inte lyckades bryta igenom i förra veckan.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC detaljhandelsförsäljning februari kl 1.00

 • SCB: produktionsvärdeindex januari kl 9.30

 • SCB: industriorder januari kl 9.30

 • SCB: restaurangindex januari kl 9.30

 • Norges Bank: rapport från regionalt nätverk kl 10.00

 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: industriorder januari kl 16.00

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Regeringen: Stefan Löfven träffar Donald Trump i Vita huset
 • Australien: räntebesked kl 4.30

 • Riksbanken: Stefan Ingves och Henry Ohlsson i finansutskottet om den aktuella penningpolitiken kl 9.00

 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades klart högre under måndagen. De större Europabörserna utvecklades också positivt. De allmänna rekyluppgångarna följde på de senaste dagarnas oro kring amerikanska räntehöjningar och kanske främst annalkande handelskrig.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade upp med 1,4 procent till nivån 1.548. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde över 15 miljarder kronor.

”Stockholmsbörsen är för närvarande svårnavigerad med en otydlig trendbild. Samtidigt har det blivit svårare att motivera höga värderingar i USA när långräntan närmat sig 3 procent”, kommenterade IG:s marknads-strateg Erik Hansén till Nyhetsbyrån Direkt och som samtidigt höjde ett varningens finger för att ligga alltför hårt exponerad mot aktier.

”Personligen har jag en försiktig inställning till Stockholmsbörsen och bevakar nog konjunkturindikatorer som börjat falla tillbaka från höga nivåer. Det är en god idé att ha extra likviditet i portföljen”, fortsatte han.

Verkstadsbolagen som föll i fredags återhämtade sig och steg i de flesta fall. Assa Abloy och Atlas Copco var upp mer än 2 procent vardera.

Autoliv var en vinnare bland de riktigt stora bolagen, plus 3,3 procent. Förra veckan blev det känt att riskkapitalisten Christer Gardells aktivistfond Cevian skrivit in sig högt upp på ägarlistan. Ett annat Cevian-bolag, Ericsson, steg likaså 3,3 procent.

Elekta fortsatte upp med 2,4 procent till över 86 kronor i kölvattnet av en positiv rapport i fredags då aktien steg med 14 procent. Pareto har höjt sin riktkurs för aktien till 95 kronor och upprepade samtidigt köp.

Bland vinnarna utanför storbolagen återfanns spelbolaget G5 Entertainment. Aktien steg med närmare 11 procent till över 329 kronor efter att analyshuset Redeye höjt riktkursen till 464 kronor i ett så kallat basscenario, en höjning från 397 kronor.

Teknikbolaget Edgeware steg med nästan 11 procent. Bolaget fick en order från en större europeisk teleoperatör.

Uppåt var det även för Victoria Park som fått en köprekommendation av Dagens Industri. Tidningen menade att dess affärsidé med förvärv och renovering av fastigheter i miljonprogramområden kommer att leda till ökat värde. Aktien var upp nästan 4 procent.

Även Balco steg på köprekommendation. Börsveckan anser att balkongbolaget värderas attraktivt och räds inte allmän bostadsoro. Aktien klättrade drygt 3 procent. Nordic Leisure steg ännu mer, runt 8 procent efter köp-råd från samma tidning.

HMS Networks avancerade i sin tur drygt 3 procent efter att Danske Markets inlett bevakning med köp.

Storytel, noterat på Aktie-torget, avancerade över 6 procent efter att Pareto inlett bevakning med köp-råd.

Oljeaktierna fick fart under galoscherna efter att oljepriset steg rejält under den avslutande handeln. Lundin Petroleum var upp närmare 3 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1547.94
3355.32
12090.87
2720.94
24874.76
7330.7
21417.24
30379.44
1.23
10.18
8.25
62.68
65.66
1.41%
0.92%
1.49%
1.1%
1.37%
1,00%
1.78%
1.65%
0.1%
-0.09%
-0.18%
0.18%
0.18%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.