Home > Morgonrapport: Breda nedgångar när handelsoro tyngde

Morgonrapport: Breda nedgångar när handelsoro tyngde

OMXS30 inledde den nya handelsveckan i negativ anda där Trumps avsikt att förhindra kinesiska investeringar var främsta orsak i ett mycket svagt globalt börshumör. Index stängde tillslut ner hela -0,96 procent till nivån 1534,65. Även Wall street stängde gårdagen kraftigt ner och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats på minus. 

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen handlades klart ner under veckans första handelsdag efter nya oroligheter om handelskrig dykt upp under natten till måndagen. Index stängde tillslut ner -0,96 procent till nivån 1534,65. Omsättningen under gårdagen hamnade på 15 miljarder kronor.

Anledningen till gårdagens breda nedgång i det globala risksentimentet var nyheten att den amerikanska presidenten Donald Trump planerar att sätta stopp för många kinesiska företag från att investera i amerikanska teknikföretag och blockera teknikexport till Kina. Som påföljd var IT-bolagen Wall streets stora sänke under måndagen, inte minst Netflix som föll -6,5 procent.

Flera av de större marknaderna noterades för betydligt större nedgångar än den svenska under måndagen där OMXS30 stod emot tack vare de svenska storbankerna. Samtliga fyra storbanker noterades upp med mellan 0,1 och 0,4 procent, vilket var en utveckling tvärt emot sektorn i övrigt i Europahandeln.

Sämst i storbolagsindexet var SSAB A med ett tapp på -5 procent samtidigt som Electrolux backade nära -4 procent. Även stora delar av verkstadssektorn utvecklades svagt under veckans första handelsdag.

Måndagens makroagenda innehöll som enda hållpunkt Tysklands IFO-index som sammanställer klimatet i näringslivet baserat på enkäter med över 7000 företag. Indexet som har sjunkit successivt under våren fortsatte minskningen i juni då utfallet uppgick till 101,8, jämfört med reviderade 102,3 föregående månad (102,2). Analytikers förväntningar låg på en minskning till 101,7. IFO-ekonom, Klaus Wohlrabe, kommenterade att det tyska ekonomiska uppsvinget är över och ekonomin är nu på väg mot en mer normal tillväxtbana. Vidare pekade han på att utsikterna för ett globalt handelskrig, en avmattning i den globala ekonomin, samt en tilltagande osäkerhet bland de tyska företagen där exportförväntningarna har fallit ytterligare var bidragande faktorer till tappet i juni. Enligt Wohlrabe speglades däremot inte den senaste krisen i migrationspolitiken i junimätningen.

Dagens makroagenda består av USA:s konfidensindikator över hushållen i juni. Det amerikanska hushållsförtroendet ligger på de högsta nivåerna sedan IT-yran runt millennieskiftet där det framförallt är bedömningen av nuläget som är utmärkande starkt. Detta höga förtroende kan dock ses som en varningssignal eftersom högkonjunkturer historiskt toppat när bedömningen av nuläget varit långt mycket högre än förväntningarna på framtiden.

OMXS30 inledde den nya veckan klart ner efter nyheter från USA förvärrade utsikterna kring den senaste tidens handelskonflikt där USA och Kina bär huvudrollerna. Måndagen såg det svenska storbolagsindexet falla -0,96 procent, vilket var klart mindre än majoriteten av andra marknader där bland annat motsvarande index i Tyskland och Storbritannien backade med över två procent.

Det råder ingen tvekan att den senaste tidens handelsoro är den främsta anledningen till det svaga börsklimatet på sistone och det globala risksentimentet. Värt att tillägga inför den framtida utvecklingen är även den potentiella effekt handelskonflikten har haft rent konkret, dvs resultatmässigt, där Daimler i samband med bolagets vinstvarning i förra veckan betonade att handelskrigen var den främsta anledningen. Givetvis är detta svårt att säkerställa men det blir onekligen en omständighet att bevaka inför kommande rapportperiod.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 9.00
  • SCB: PPI maj kl 9.30
  • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
  • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
  • USA: S&P/Case-Schiller bopriser april kl 15.00
  • USA: Richmond Fed industriindex juni kl 16.00
  • USA: hushållens konfidensindikator juni kl 16.00
  • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

  • RB: resultat omvänd repa kl 10.15

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholm följde övriga internationella börser ner på måndagen där oron för konsekvenserna av en global handelskonflikt fortsatte att pressa. Indexnedgången begränsades något av den svenska banksektorn som överpresterade mot sina europeiska branschkollegor.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 backat 1,0 procent till 1.535 och aktier för nära 15 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Handeln i New York bjöd på klart sjunkande index och de större Europabörserna noterades nedgångar på mellan 1,8 och 2,4 procent. Volatilitetsindexet VIX steg till sin högsta nivå hittills i juni.

Sentimentet tyngdes av USA-presidenten Donald Trumps planer på att stoppa många kinesiska företag från att investera i amerikanska teknikföretag och blockera teknikexport till Kina. Från EU-håll uppgavs att unionen kommer att svara på USA:s agerande om landet inför nya 20-procentiga tullar riktade mot bilar.

Sämst bland storbolagen gick SSAB A med ett tapp på 5 procent samtidigt som Electrolux var nära 4 procent ner. Stora delar av verkstadssektorn utvecklades svagt.

I topp på OMXS30 låg hygienbolaget Essity med en uppgång på 0,9 procent. Swedish Match stängde 0,3 procent upp efter att tidigare under måndagen bjudit på en ny högstanotering.

Bankerna gick på tvärs mot hur sektorn i övrigt utvecklades i Europahandeln. Samtliga fyra storbanker noterades upp med mellan 0,1 och 0,4 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis sjönk 6,7 procent sedan Danske Bank sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Vårdbolaget Capio steg 7,9 procent efter att bolaget bekräftat att det pågår diskussioner om en eventuell avyttring av Capios icke-nordiska verksamheter.

Dometic steg drygt 2 procent till 95:25 kronor efter att Berenberg Bank inlett bevakning med köprekommendation och riktkurs 118 kronor.

Av den generella börsoron märktes inte mycket på delar av de mindre listorna. Mobilspelsutvecklaren Bublar, listat på NGM, avancerade 75 procent efter ett licensavtal där Bublar ska utveckla ett mobilspel tillsammans med ett japanskt bolag.

Även NGM-bolaget ASTG lyfte, upp 25 procent. ASTG:s styrelse har mottagit ett principförslag från en samarbetspartner avseende förvärv av ASTG:s antennverksamhet, en så kallad inkråmsaffär. En process som ger motparten tre månaders exklusivitet att utarbeta ett bud på ASTG:s antennverksamhet har inletts.

Det av True Heading tidigare helägda dotterbolaget Seapilot har erhållit ett bud om 3:63 kronor per aktie från FLIR-koncernen. Om budet accepteras av aktieägarna kommer även Seapilots samtliga skulder till True Heading, motsvarande 14,2 miljoner kronor, att lösas. True Heading steg 47 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:20)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1534.65
3369.21
12270.33
2717.07
24252.8
7532.01
22293.81
28898.64
1.17
10.36
8.84
68.3
74.74
-0.96%
-2.1%
-2.46%
-1.37%
-1.33%
-2.09%
-0.21%
-0.22%
0.1%
0.06%
-0.04%
0.32%
0.25%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.