Home > Morgonrapport: Breda nedgångar när oroväckande säljstyrka tittar fram…!

Morgonrapport: Breda nedgångar när oroväckande säljstyrka tittar fram…!

Breda nedgångar dominerade handeln på torsdagen. Europeiska börsindex föll kraftigt, vilket fortsatte både i USA men även Asien under natten. Storbolagsindexet OMXS30 föll hela -1.09 procent till 1613 punkter, detta samtidigt som säljstyrkan tilltog ordentligt. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick även till hela 20.2 miljarder kronor. Kortsiktigt är OMXS30 nu översåld, och ledande terminer pekar på svagt positiva tongångar med ett par timmar kvar tills den svenska handeln öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Oroväckande säljstyrka tittade fram på torsdagen, och OMXS30 lyckades stänga kraftigt ned kring dagslägsta 1613 punkter.

Detta innebär att vi inte bara klev under 1630 i samband med att vi fick en kraftigt tilltagande säljstyrka, men även då omsättningen uppgick till strax över 20 miljarder kronor.

OMXS30 klev även under den kortsiktiga tekniska stödnivån 1616 punkter, vilket även blev den prisnivån som noterade näst högst volym på torsdagen, vilket i sig bekräftar sin kortsiktiga betydelse.

Trots att vi fick en negativ utveckling i både USA men även under nattens handel i Asien, upplevs svagt positiva tongångar bland terminer.

OMXS30 klev på torsdagen ned till att nu befinna sig i ett kortsiktigt översålt territorium, vilket kan komma att bidra med viss positivitet på fredagen.

Morgonrapport: Breda nedgångar när oroväckande säljstyrka tittar fram…!

Trots att indextunga H&M levererade en överraskande positiv rapport, räckte det inte för att vända tongångarna.

Detta innebär att efter oroväckande säljstyrka uppstod, att vi nu fått ytterligare ett negativt varningstecken.

Risken är nu förhöjd att vi är på väg att utmana 1600 punkter inom kort, vilket innebär att vi blivit betydligt mer försiktiga.

Samtidigt innebär det att styrketecknet som uppstod på onsdagen helt blivit bortspolat, då den negativitet som uppstod på torsdagen var betydligt mer markant.

Men bara för att ett negativt varningstecken uppstått, skall vi inte räkna bort att det kan vara ett falskt utbrott.

Så länge som vi inte kliver under 1600 punkter, finns det fortfarande hopp om vidare uppgång, men situationen har fått en betungande våt filt över sig just nu.

Vi eftersöker en etablering över 1630 med en starkare köpstyrka än tidigare säljstyrka på torsdagen, för att ge nya hopp om att det var ett falskt utbrott vi upplevt.

Rapportsäsongen tilltar ordentligt om lite mer än en vecka, och kanske detta kan bli underliggande positiva momentum som krävs för att lyfta humöret.

Morgonrapport: Negativt utbrott under hög volym utmanar positivitet…

Även oljan fortsätter att uppvisa styrketecken, genom att bibehålla mark kring 48 dollar.

Den amerikanska S&P 500 terminen har pendlat kring nollan under morgonen, men handlas för tillfället svagt negativt, vilket eventuellt kan vara en förhandsvisning på att vi får en mer avvaktande inledning på fredagen.

Inför dagens handel inväntar tekniska motståndsnivåer redan vid 1616, 1630, 1640, 1650, 1658 och 1670 punkter. Underliggande stödnivåer återfinns vid framförallt vid 1600, därefter 1594 och 1588 och 1580 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Hennes & Mauritz lyfter börshumöret efter rapport.

Utmanade inledningsvis MA 50 efter en uppgång på +5 procent under torsdagsmorgonen.

Hennes & Mauritz drev tidigt ett positivt börssentiment på torsdagsmorgonen, efter överraskande positiv rapport.

Klädbolaget redovisade ett rörelseresultat på 7.650 miljoner kronor för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2016/2017.

Enligt en sammanställning av 21 analytikers prognoser som SME Direkt gjort, väntades ett rörelseresultat på 7.062 miljoner kronor.

I samband med rapporten framgick det att H&M nu planerar att öppna 400 nya butiker för helåret 2017, jämfört med tidigare 430.

Bolaget hade även en varulagerökning på 27 procent till 32.1 miljarder kronor per den sista maj, en ökning på 22 procent valutajusterat.

Klädkedjan förväntar sig även en årlig tillväxttakt på minst 25 procent när det kommer till koncernens onlineförsäljning.

Bolagets onlinebutik kommer även expandera till Filippinerna och Cypern i år. Indien blir bland annat en ny onlinemarknad under 2018.

Hennes & Mauritz lyfter börshumöret efter rapport. Utmanade inledningsvis MA 50 efter en uppgång på...

Snart dags för Telia att utmana 40 kronor?

Får bränsle till uppgång på torsdagen, efter att Dagens Industri på onsdagen skrev att bolaget är högaktuell för investerare.

Telia steg inledningsvis +2 procent på torsdagen, med bränsle från DI som skrev redan på onsdagen att bolaget är högaktuell för investerare.

”Telia är ett högaktuellt case på marknaden både bland investerare som vill göra mer snabba förändringar i bolaget och bland mer långsiktiga aktörer som ser potential i att bolaget går i spetsen i en konsolidering i industrin”, sade en källa till tidningen.

Eventuella intressenter återfinns Christer Gardells Cevian Capital, som redan nu kan ha tagit en position i bolaget genom en depå i London.

Enligt aktieägartjänsten Holdings har aktieköp i Telia för drygt en miljard kronor genomförts, via depån under april och maj i år.

Enligt källan skall Christer Gardell även haft ett möte med Telias styrelseordförande Marie Ehrling under samma period.

Snart dags för Telia att utmana 40 kronor?

Avanza kliver över medeltalstrio på nyhet om ny vd.

Rikard Josefson som tillträder senast inom 6 månader, är för närvarande vd för Länsförsäkringar Bank sedan 6 år tillbaka.

Avanza stiger över +2 procent på torsdagen, efter att det framgick i ett pressmeddelande att bolaget utsett Rikard Josefson till ny vd.

Josefson tillträder tjänsten senast inom 6 månader, och är för närvarande vd för Länsförsäkringar Bank sedan 6 år tillbaka, men har tidigare en bakgrund på SEB under 25 år.

”Rikard har kunskapen och kärleken till kunder, teknik och bank. Precis som vi på Avanza. Därför fann vi varandra väldigt snabbt och naturligt”, sade Avanzas ordförande Sven Hagströmer.

Bolagets aktie kliver på torsdagen över både MA 50, 100, 200, vilket signalerar positivitet framöver om etablering över lyckas.

Avanza kliver över medeltalstrio på nyhet om ny vd.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Nobina (kl 8.00)

Exklusive utdelning

 • Intrum Justitia (9:00 kr)

Makrostatistik

 • Storbritannien: GfK konsumentförtroende juni kl 1.00
 • Japan: arbetslöshet maj kl 1.30
 • Japan: industriproduktion (prel) maj kl 1.30
 • Japan: hushållens konsumtion maj kl 1.30
 • Japan: KPI maj kl 1.30
 • Kina: industri-PMI juni kl 3.00
 • Kina: tjänste-PMI juni kl 3.00
 • Tyskland: detaljhandel maj kl 8.00
 • Frankrike: KPI (prel) juni kl 8.45
 • Danmark: BNP (def) 1 kv kl 9.00
 • SCB: löner privat och offentlig sektor april kl 9.30
 • SCB: arbetskostnadsindex april kl 9.30
 • Tyskland: arbetslöshet juni kl 9.55
 • Storbritannien: BNP (def) 1 kv kl 10.30
 • EMU: KPI (prel) juni kl 11.00
 • USA: privata inkomster och privat konsumtion maj kl 14.30
 • USA: Chicago inköpschefsindex juni kl 15.45
 • USA: Michiganindex (def) juni kl 16.00

Övrigt

 • Cherry: första dag för handel efter split 5:1

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen letade sig nedåt på torsdagen likt den allmänna börsutvecklingen globalt.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,1 procent lägre på nivån 1.613,2, aktier för drygt 20,2 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen under torsdagen.

I Europa backade såväl Parisbörsen som Frankfurtbörsen nära 2 procent i spåren av oro för hökaktiga centralbanker.

I Stockholm backade cykliska bolag som Volvo, Atlas Copco och Electrolux från dryga 2 till nära 4 procent. Teknologi gick svagt i USA när New York-handeln upptogs och Fingerprint backade 2,5 procent.

H&M, som stängde nära 3 procent högre, var den klart mest omsatta aktien. Bolaget rapporterade på torsdagsmorgonen för perioden mars-maj en rörelsemarginal om 14,9 procent (14,8), vilket överträffade SME-förväntningarna med 1,2 procentenheter. Bolaget var vidare ovanligt tydligt med sina förväntningar på e-handeln: den tros kunna växa med 25 procent per år och vara lika lönsam som de fysiska butikerna.

Även H&M-konkurrenten Kappahl visade sitt resultat för mars-maj. Också här var rörelsemarginalen bättre än väntat, 9,8 mot 9,0 procent, och aktien inledde upp men stängde drygt 4 procent ned. På minussidan lyfte vd Danny Feltmann i en kommentar till Direkt fram att den jämförbara försäljningen utvecklades svagt under kvartalet, plus 0,5 procent, eftersom vädret och konkurrensen varit utmanande.

Telia steg drygt 1 procent. Enligt Dagens Industri har intresset bland riskkapitalbolag för att investera i teleoperatören ökat på dels förhoppningar bland kortsiktiga aktörer om att kunna göra snabba förändringar i bolaget, dels antaganden hos mer långsiktiga aktörer om att Telia ska kunna leda en branschkonsolidering. Aktivistfonden Cevian ska enligt Di – frontfiguren Christer Gardell avböjer kommentarer – eventuellt ha tagit en position i Telia via en depå i London.

Analyshuset Edison har tagit upp Neurovive till bevakning, med en riskjusterad diskonterad värdering på 30 kronor per aktie, vilket bidrog till att Neurovive klättrade hela 61 procent till 6:75 kronor. Edison, med bas i London, har Neurovive som en så kallad research client, vilket innebär att Edison får betalt av bolaget för bevakningen.

THQ ökade nära 5 procent efter att Redeye publicerat en uppdragsanalys som visade på kurspotential i basscenariot.

Sågverksbolaget Bergs Timber vände till vinst för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret: 16,1 miljoner kronor var nettoresultatet och även omsättningen steg markant. Aktien handlades upp drygt 3 procent.

Avanza har utsett Länsförsäkringar Banks vd Rikard Josefson till vd i en rekryteringsprocess som var över på ett par veckor i stället för det dryga halvår det tog att hitta företrädaren. Nyförvärvet uppges ha ”kärleken till kunder, teknik och bank” enligt ordförande Sven Hagströmer, och aktien steg drygt 3 procent.

Storbankerna klarade sig lindrigt undan i det något negativa riskklimatet och samtliga var kring oförändrade. På pluskontot rörde sig europeiska statspappersräntor sig upp på torsdagen bland annat efter inflationsdata från flera EU-länder. Amerikansk banksektor lyfte med stöd av återköpsprogramannonseringar efter delgivna stresstestresultat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1613.22
3471.33
12416.19
7350.32
2419.7
21287.03
6144.35
19972.73
25754.84
1.14
9.68
8.46
45.21
47.91
-1.09%
-1.82%
-1.83%
-0.51%
-0.86%
-0.78%
-1.44%
-1.22%
-0.81%
0.01%
0.05%
0.01%
0.62%
0.59%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.