Home > Morgonrapport: Breda uppgångar inför dagens presidentval. Positiv öppning väntas.

Morgonrapport: Breda uppgångar inför dagens presidentval. Positiv öppning väntas.

Kraftig uppgång speglades runt om i Europa på måndagen. Samtliga bolag i storbolagsindexet OMXS30 med undantag för Swedish Match stängde på plus, och OMXS30 steg hela +1.83% till 1431.8 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13 miljarder kronor, och vinnaren Sweco steg hela +10.9%, samt måndagens förlorare blev Tieto Corporation med en nedgång på -1.55%. NGM-börsen omsatte på måndagen drygt 190 miljoner kronor och vinnaren Arbona A steg +11%, följt av dagens förlorare Dividend Sweden KV1B som föll -22.69%. USA fortsatte sitt lättnadsrally inför dagens presidentval på måndagen, efter att Hillary Clinton var i tydligare ledning efter helgens lättnad från FBI. S&P 500 stängde avslutningsvis på måndagen +2.22% till 2131.5 punkter. Nattens handel i Asien noteras kring nollan denna morgon, Nikkei 225 utvecklas allt mer negativt och noteras för närvarande vid -0.01%, Hang Seng hänger likaså men noteras fortfarande på plus vid +0.27%. Oljan fortsätter att noteras strax över 46 dollar även denna tisdagsmorgon.

Dagens fokus:

 • Tyskland: industriproduktion september kl 8.00
 • Storbritannien: industriproduktion september kl 10.30
 • USA: presidentval

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Det blev breda uppgångar som speglades runt om i Europa och USA på måndagen, där Europa upplevde uppgångar på nästan två procent, medan USA steg en bit över två procent.

På hemmaplan fick vi en helomvändning mot fredagens utveckling, och samtliga bolag förutom Swedish Match stängde på plus, och för Large Cap listan stängde 9 bolag på minus till skillnad mot fredagens utveckling då 10 bolag stängde på plus.

Däremot var aktiviteten inte lika stark i den kraftiga uppgången, även om vi nu stängde över måndagens motstånd 1423 samt 1431 punkter.

Tisdagens handel förväntas fortsätta norrut inför det amerikanska presidentvalet idag.

Terminsmarknaden indikerar att vi kommer öppna kring 1437 punkter, vilket skulle innebära en etablering över 1431 punkter.

OMXS30 (dagsdiagram)

Däremot tappar Asien något under morgonen, samtidigt som den amerikanska S&P 500 terminen visar en oförändrad till svagt negativ utveckling, vilket ställer frågetecken.

Vi har en mycket special dag idag, och även om vi har intressant makrostatistik så landar fokuset helt på kampen mellan Hillary Clinton och Donald Trump idag.

Läget har blivit mer positivt efter helgens lättnad för Hillary Clinton, då FBI inte kommer att gå vidare kring mailskandalen.

Vi ställde frågan till våra följare på Twitter, som röstade från fredag till och med måndag, vart börsen kommer att öppna dagen efter valdagen.

”Dött lopp i det amerikanska presidentvalet… Hur öppnar börsen dagen efter?”

Det blev en klar ledning med 43% som tror att börsen öppnar minus -5%, följt av 39% som tror att vi öppnar +5%, samtidigt som 18% tror att vi öppnar oförändrat.

”Dött lopp i det amerikanska presidentvalet… Hur öppnar börsen dagen efter?”

Eftersom läget utvecklas allt mer sakta men säkert åt negativt håll på terminsmarknaden denna morgon, kan det mycket väl vara så att vi får en avvaktande till svagt negativ utveckling under dagen.

Däremot skulle köparna kliva in i bilden, ja då finns möjlighet till en stadig uppgång till 1448 punkter före dagen är slut.

Dagens tekniska nyckelnivåer faller idag på plats med motstånd vid 1448 följt av 1453 punkter. Stödnivåerna inväntar vid 1431, 1423 samt 1410 punkter.

Mycket hänger på nyhetsflödet under dagen, och all form av positivet som glänser över mot Donald Trumps favör, räknar vi med att pressa börsen.

I skymundan av dagens amerikanska presidentval presenterade under morgonen Kina handelsbalanssiffror som visade ett överskott på 49.06 miljarder dollar under oktober månad, samtidigt som exporten minskade med -7.3%.

Förmiddagens makroagenda får vi bland annat tyska industriproduktionssiffror september som väntas ha sjunkit 0,2% m/m efter en uppgång med 2,5% i augusti. Det var i sig en rekyl efter ett svagt utfall i juli, påverkat av semestrarna i bilindustrin.

Även för Storbritannien får vi industriproduktionssiffror september som däremot väntas ha ökat med 0,1% m/m efter en nedgång med 0,4% föregående månad. Industri-PMI steg i september till 55,4 från 53,4. Preliminära BNP-data visade en tillväxt på 0,5% q/q tredje kvartalet, vilket var en mindre inbromsning än väntat. Bättre data och ett svagare pund har fått Bank of England att ta bort sin sänkningsbias i närtid.

Glöm ej att USA denna vecka gått över till vintertid, och har således återgått till ordinarie handelstider med en öppning kl 15:30.

Fastighetsbolaget Balder fortsätter norrut för andra dagen i rad.

I spår av torsdagens rapport och höjda rekommendationer steg bolagets aktie inledningsvis över två procent.

Det har varit en dyster resa för flera fastighetsbolag under hösten, där bland annat Morgan Stanley lyft fram sin oro över stigande obligationsräntor.

Balder har dock stoppat fallet något efter torsdagens förvaltningsresultat som kom in bättre än väntat och uppgick till 600 miljoner kronor.

Swedbank lyfte fram på fredagen att Balder nu anses vara köpvärd, till skillnad från Nordea som anser att aktien är för dyr.

Bakom Swedbanks positivitet ligger i att rapporten var bättre än väntad, samt att hyresintäkterna var 4 procent bättre än konsensus.

Swedbank höjde till köp från tidigare neutral, men sänkte dock riktkursen till 230 från 245 kronor.

På måndagen höjde även DNB Markets till köp från behåll, med riktkurs på 220 kronor som sänktes från 240 kronor. Danske Bank var dock mera modest och höjde till behåll med riktkursen 198 kronor.

Balder (dagsdiagram)

Hansa Medical steg inledningsvis över +28% på måndagen till 91 kronor, efter att SEB inleder med bevakning och sätter rekommendationen köp, samtidigt som riktkursen landar på 250 kronor.

SEB spår en uppgång till 250 kronor, en bra bit nuvarande 91 kronor och bedömer att ”huvudkandidat Ides kommer att nå en riskjusterad försäljning på över 1 miljard kronor med höga marginaler vid 2020”.

Utöver denna nyhet lyfts bolaget fram som uppköpskandidat, och SEB menar att om detta ej sker, räknar man att börsvärdet ”fyr- till femdubblas inom tre till fyra år”.

Sedan årsskiftet har Hansa Medical stigit drygt 267 procent, samtidigt innebär det att med dagens uppgång noterar vi ett nytt rekordhögsta.

Hansa Medical (dagsdiagram)

Hexagon fortsätter att återhämta sig på måndagen när Ola Rollén återgår som VD.

Måndagens uppgång innebär att bolagets aktie nu är tillbaka på plus igen sedan årsskiftet.

På måndagen framgick det av ett pressmeddelande att Ola Rollén återgår som vd och koncernchef för Hexagon efter att varit häktad misstänkt för insiderhandel.

I samband med att Rollén återgick som vd på måndagen hölls även en webcast och telefonkonferens, där man bland annat lyfte fram att bolagets vd ”har rent samvete och anser sig alltjämt oskyldig till de misstankar om insiderbrott som förra lördagen ledde till att han häktades i Oslo” skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Ola Rolléns norska advokatombud hävdar att affären gällande 284.341 aktier i Next Biometrics som gjordes genom riskkapitalbolaget Greenbridge gjorts helt lagligt.

Under telefonkonferens framgick det att bolaget inte upplevt någon påverkan i sin affärsverksamhet kring förra veckans häktning.

Senaste riktkurser har vi från bland annat Carnegie (410 kr), SEB Equities (380 kr), Barclays Capital (320 kr).

Hexagon (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Camurus (kl 7.00), Academedia (kl 7.30), Scandic Hotels (kl 7.30), Bonava (kl 8.00), Moberg Pharma (kl 8.00), Resurs (kl 8.00), Securitas (kl 8.00), Wallenstam (kl 8.00), MSC Group (kl 8.30), Heba (kl 12.00), Lucara Diamond (efter Torontobörsens stängning)
 • Adecco (kl 7.00), Credit Agricole (kl 7.00), Toyota (kl 7.00), Associated British Foods (kl 8.00), Aveva, Imperial Brands, Valeant (före USA-börsernas öppning)

Makrostatistik

 • Storbritannien: BRC, butikshandel oktober kl 1.01
 • Tyskland: industriproduktion september kl 8.00
 • Tyskland: handels- och bytesbalans september kl 8.00
 • SCB: arbetskraftsundersökningarna 3 kv kl 9.30
 • SCB: produktion näringslivet september kl 9.30
 • SCB: hushållskonsumtion september kl 9.30
 • Storbritannien: industriproduktion september kl 10.30
 • USA: NFIB småföretagarindex oktober kl 12.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • Storbritannien: NIESR BNP-estimat oktober kl 16.00
 • USA: JOLTS-data september kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30
 • Kina: handelsbalans oktober

Övrigt

 • Olja: Opec presenterar årlig rapport kl 8.00
 • EU: ekofinmöte kl 9.00
 • Politik: välfärdsutredningen överlämnar betänkande till civilminister Ardalan Shekarabi kl 11.00
 • USA: presidentval

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avancerade på bred front under måndagen. Uppgången tilltog under dagens lopp. Investerarnas riskvillighet ökade efter att Hillary Clinton åter tycks ha vunnit momentum i det amerikanska presidentvalet. FBI kom i helgen fram till att de inte ser någon grund för att väcka åtal mot Clinton i frågan om de mailkonversationer som varit under luppen.

Storbolagsindexet OMXS30 höjdes med 1,8 procent till 1.432. På måndagen summerades omsättningen på Stockholmsbörsen till drygt 13 miljarder kronor.

I spåren av den minskade oron inför det stundande presidentvalet i USA gick cykliskt starkt. Verkstadsbolagen ABB, SKF och Sandvik, steg mellan 3 och 4 procent. Även Alfa Laval var upp 2,6 procent efter att ha aviserat sin första stororder sedan försommaren.

”Osäkerheten inför USA-valet finns kvar, men har minskat något efter helgens FBI-slutsatser”, sade Christopher Lyrhem, aktiestrateg vid SEB Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

I topp inom OMXS30 hittades Nokia 4,7 procent högre efter att ha backat 2,4 procent i fredags. Utanför OMXS30 steg Millicom runt 4 procent.

Hexagon steg 0,7 procent som Stockholmsbörsens mest omsatta aktie. Bolaget meddelade att Ola Rollén återgår till vd-posten från och med måndagen. Vid en telefonkonferens bedyrade vd:n att han är oskyldig till misstankarna om insiderbrott.

Telia-aktien lyckades inte hänga med index utan förbättrades med 0,8 procent, efter sitt förvärv av norska Phonero för 2,3 miljarder norska kronor. Inom teleoperatörssektorn var Tele2 upp 1,1 procent.

Bland smallcapbolagen rusade Hansa Medical upp 32 procent till 93,50 kronor efter en köprekommendation från SEB. Banken har inlett bevakning av forskningsbolaget med riktkursen 250 kronor.

Tobii aviserade en företrädesemission på 450 miljoner kronor, 7,7 procent av börsvärdet. Aktien steg 5,2 procent.

Medicinteknikbolaget Nexstim fortsatte de senaste dagarnas rusning, och klättrade 54 procent på måndagen. Aktien har mer än fördubblats sedan i mitten på förra veckan, då ett nytt finansieringsavtal offentliggjordes.

Bland de aktier som fick köpråd i Börsveckan avancerade vårdbolaget GHP drygt 7 procent. Dagens Industris köpråd av Gränges förde aktien upp 3,7 procent.

SAS sjönk 3,7 procent. Information i samband med den senaste månadsstatistiken visade på en fortsatt ökad efterfrågan. Flygbolaget flaggade dock även för att utmanande faktorer, exempelvis höstens förstärkning av dollarn och stigande bränslepriser.

Troax steg 3,9 procent efter att ha rapporterat drygt 10 procents rörelsevinstökning i det tredje kvartalet. En kraftig resultatökning förde Elanders 3,3 procent högre.

Lundin Gold backade runt 2 procent i spåren av ett lägre guldpris. Guldbolaget väntades presentera sin kvartalsrapport efter Torontobörsens stängning på måndagskvällen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1431.77
3009.28
10456.95
6806.9
2131.52
18259.6
5166.17
17175.2
22865.73
1.1
9.96
9.02
44.92
46.31
1.83%
1.85%
1.93%
1.70%
2.22%
2.08%
2.37%
-0.01%
0.28%
-0.01%
-0.04%
-0.04%
0.07%
0.35%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.