Home > Morgonrapport: Bredare återhämtning i Europa

Morgonrapport: Bredare återhämtning i Europa

God morgon!

Asiatiska aktiemarknader noterar en blandad utveckling på fredagen, med svaga nedgångar i Tokyo medan börserna i Kina fortsätter starkt upp mot nya rekordnoteringar. Bank of Japan lämnade som väntat sin penningpolitiska hållning oförändrad efter dagens policymöte.

Fredagens makroagenda bjuder bland annat, på förmiddagen, på den ständigt välbevakade tyska konjunkturbarometern IFO-index för maj. Men det är kanske ändå USA som bjuder på fredagens höjdpunkter, med april-KPI och ett anförande från Fedchefen Janet Yellen som kommer att bevakas noga.

Dessutom fortsätter ECB:s centralbanksforum i Sintra, Portugal, bland annat med anföranden från ECB-chefen Mario Draghi, klockan 10.00, och BOE-chefen Mark Carney, klockan 13.00. Klockan 15.30 blir det också paneldebatt, med deltagande av ECB-chefen samt Feds vicechef Stanley Fischer och BOJ-chefen Haruhiko Kuroda.

Trevlig helg! Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Efter ännu en dag av handel till låg volym med rörelser kring nollan som avslutades på plus, igår +0,29 % för OMXS30 har vår syn inte förändrats nämnvärt sedan gårdagens morgonrapport. Vi befinner oss fortsatt i ett vägskäl med positiva undertoner men där säljtrycket inte helt vill ge vika i väntan på ett eventuellt nytt ryck i ränterallyt eller, om möjligt, sämre nyheter från Grekland.

I ett läge där tysk makrodata inte riktigt har lyckats leva upp till förväntningarna som ställs efter att ha drivit eurozonen framför sig under hösten och vintern har nu däremot bland annat Frankrike gett skäl till ökad optimism. Så var fallet även igår med siffror över inköpschefsindex för eurozonen. Franskt inköpschefsindex för industrin steg till 49,3 från 48,0 föregående månad, och därmed över konsensusförväntningar på 48,5. För tysk del sjönk istället PMI (Purchasing Managers Index) för industrin från 52,1 ner till 51,4 och därmed under förväntan på 52,0.

Tyskland är fortfarande given tillväxtmotor i EU och har klart bättre statsfinanser än intilliggande länder, men en stor del av den europeiska återhämtningen som vi börjat tro på härstammar också från att även andra länder börjar gå bättre. Sett till BNP utgjorde Tyskland enligt IMF 21 % av 2014 års europeiska BNP med Storbritannien på andra plats med 16 % och därefter Frankrike med 15,5 % (därefter följer Italien, Spanien, Nederländerna och på sjunde plats Sverige med 3,1 %). Frankrike är dock det främst representerade landet i europaindexet Euro Stoxx 50 där 19 av de 50 bolagen är franska.

Paris CAC40, dagsgraf, 1 år
Paris CAC40, dagsgraf, 1 år

Det franska indexet CAC 40 viktar Paris 40 största samt mest likvida bolag och har hälsovård som största sektor (12,8 %) följt av industriella varor & tjänster (11,1 %), banker (10,5 %) samt olja & gas på fjärde plats (10,4 %). Indexet har stigit 20,45 % sedan årsskiftet och klår därmed Euro Stoxx 50 och de flesta börser, även om tyska DAX har varit snäppet vassare med +21 %. Korrelationen med övriga europabörser är givetvis hög, men efter rekylen som påbörjades i slutet av april har CAC40 återhämtat sig något kvickare.

Förväntningarna på framtida vinster har dock drivits upp och franska börsen är vid detta laget relativt högt värderad med en PE-ratio på 24,3 att jämföra med Sveriges 17,9, Tysklands 21 och USA:s 20,6. För mer information kring värderingar på världens börser kan jag rekommendera Star Capitals översikt av världens börser.  Idag får vi nya ledtrådar på hur konjunkturen i Europa utvecklas genom tyska IFO-index, men makrofokus lär främst hamna på USA.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: BNP (def) 1 kv
Preliminära +0,3% q/q lär inte revideras, men nu kommer bättre redovisning av underliggande detaljer.

kl 8.45: Riksbanken: Cecilia Skingsley håller talet ”Inflationsmålspolitik efter finanskrisen”. Talet publiceras
All kommunikation från Riksbanken är av stort intresse för en marknad som spår nya och snara lättnader.

kl 9.30: SCB: investeringsenkät 1 kv
I föregående undersökning, i mars, väntades industriinvesteringarna öka 3 procent 2015, till 58,0 miljarder kronor.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index maj
Tung tysk och europeisk konjunkturindikator som väntas backa svagt efter sex månaders uppgångar. Konsensusprognosen pekar mot att index sjunker till 108,3 i maj.

Commerzbank tror också att uppgångssviten bryts. De pekar på att hårddata försvagats på senare tid och tror att barometerdata får anpassa sig till det. ”Den tyska ekonomin har vacklat på sistone och förtroendet bland analytiker och företag kommer troligen inte att vara opåverkat”, skriver de i ett marknadsbrev där de spår att IFO-index sjunker till 108,0 från 108,6, vilket bör dämpa förhoppningarna på att tillväxten växlar upp i närtid.

kl 14.30: USA: KPI april
KPI väntas ha ökat 0,1% m/m och kärn-KPI 0,2%. Detta skulle innebära att KPI-inflationen sjunker tillbaka till -0,2% från -0,1% samtidigt som kärninflationen sjunker till 1,7% från 1,8%. Bensinpriset steg visserligen i april, men mindre än brukligt, varför den säsongsrensade statistiken lär visa på en nedgång i energipriserna.

Federal Reserve har ”åtagit” sig att inte höja räntan förrän man är ”rimligt säker” på att inflationen kommer att stiga mot 2-procentsmålet på medellång sikt.

kl 20.00: Fed: Janet Yellen talar om USA:s ekonomiska utsikter
Det var ett tag sedan Fedchefen talade, och FOMC-mötet i juni närmar sig. Den 6/5 talade Janet Yellen visserligen om att Feds ”liftoff” kan leda till en skarp uppgång i långa räntor, men sade inget om när det eventuellt kunde bli aktuellt.

Protokollet från FOMC-mötet i slutet av april visade att många ledamöter ansåg att det skulle vara för tidigt med en första räntehöjning i juni. Ledamöterna verkade samtidigt överlag räkna med att USA-ekonomin skulle återhämta sig under andra kvartalet, efter ett oväntat svagt första kvartal.

Inkommande data efter april-mötet ger dock inget riktigt stöd till den uppfattningen, och frågan är om, och i så fall vad, Janet Yellen kan säga om hur det aktuella läget kan påverka utsikterna.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade torsdagen med ett lätt stigande index efter att ha noterats på minus under stora delar av dagen. Nedgången bröts i den sena eftermiddagshandeln och utvecklingen var likartad ute i övriga Europa. Även börserna i New York låg på positiv mark kring tidpunkten för Stockholmsstängningen.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,3 procent upp till nivån 1.642. Omsättningen i Stockholm uppgick till 14 miljarder kronor. Börserna i Paris, London och Frankfurt steg alla med mellan 0,1 och 0,3 procent.

Starkast gick Kinnevik som avancerade 3,6 procent vilket gjorde investmentbolaget till den bäst presterande aktien inom OMXS30-index. Enligt tyska mediauppgifter förbereder Rocket Internet börsnotering av Kinneviks största onoterade innehav, Global Fashion Group, samt av hämtmatsjätten Global Online Takeaway Group. Om allt går bra skulle notering kunna ske redan i år och senast 2016.

Kinnevikdelägda Millicom hade också en bra dag med plus 5,1 procent. Millicoms nytillträdda vd Mauricio Ramos har figurerat flitigt i media de senaste dygnen där han bland annat sent på onsdagen uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att teleoperatörens prognoser för 2015 ligger fast.

I andra änden av storbolagslistan återfanns Ericsson som efter fem uppgångsdagar i rad rekylerade 1,3 procent ner.

Tappet var dock inte sektorrelaterat då Nokia visade på en utveckling i rakt motsatt riktning. Nokia steg 3,1 procent och har därmed klättrat drygt 6 procent hittills i veckan som innehållit såväl spekulationer om budhöjningar kring bolagets kart- och positioneringstjänst Here som nyheten om att Kina ska investera stora summor i 4g-nät.

De svenska storbankerna drog åt lite olika håll men klarade sig som grupp ganska bra jämfört med sina europeiska branschkollegor som var den sektor som pressade mest inom Bloomberg European 500. Handelsbanken var 0,6 procent upp medan SEB backade lika mycket.

Bland de sektorer som hade störs vikt på uppsidan i Europaindex återfanns olje- och gasaktierna. I Stockholm steg Lundin Petroleum drygt 2 procent och på en råvarudag i Pareto Securities regi ventilerade Lukas Lundin ”sin personliga tro” att oljepriset kan nå 75 dollar före årsskiftet.

Oriflame gick ner 0,7 procent. Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för kosmetikabolaget och tagit bort aktien från sin europeiska köplista, Pan-Europe Buy.

Aktieägarna i SAS andades ut i och med beskedet att flygbolaget tecknat ett nytt kollektivavtal med den svenska pilotföreningen. Därmed blir det ingen strejk bland piloterna i Sverige. SAS steg 4 procent.

Starbreeze återfanns på nytt högt upp i omsättningsligan samtidigt som aktien fortsatte att klättra, upp 11 procent. Spelutvecklaren har nu avancerat 44 procent den senaste veckan.

Arcams största ägare Industrifonden har sålt hela sitt drygt 10-procentiga innehav i 3D-printingbolaget till ”en större amerikansk institutionell investerare”. Arcam steg 4,4 procent.

Tradedoubler var fortsatt handelsstoppat efter att Gravity4 dragit tillbaka sitt andra bud på bolaget.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1642,19
590,290
3688,72
11864,59
7013,47
2130,82
5090,79
20235,67
27918,27
1,1144
9,2587
8,3078
60,59
66,38
0,29%
0,30%
0,14%
0,14%
0,09%
0,23%
0,38%
0,14%
1,43%
0,34%
0,01%
-0,37%
-0,21%
-0,24%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.