Home > Morgonrapport: ”Bredd och djup i uppgången riktar blicken mot 1376”

Morgonrapport: ”Bredd och djup i uppgången riktar blicken mot 1376”

Stockholmsbörsen bjöd på såväl bredd som djup i måndagens uppgång. OMXS30-index anfördes framförallt av de fyra svenska storbankerna och gick starkast i Europa (+1,37 %). Vägen mot en uppgång till vårt prisobjektiv, tillika närmaste lokala topp, 1376 ligger därmed vidöppen.

Få morgonrapporten till din e-post innan varje börsöppning

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index siktar på 1376 i första hand
OMXS30-index siktar på 1376 i första hand

I gårdagens morgonrapport slog vi fast att ”vår bedömning är att fredagens tveksamma uppgång kan komma att få eldunderstöd under innevarande veckas handel” och vi konstaterade också att ”minsta motståndets lag alltjämt pekar uppåt” och att vi väntade oss ”en utmaning av den tidigare lokala toppen vid 1376”. I samband med gårdagens livliga uppgång befinner vi oss plötsligt bara 11 punkter (0,8%) från vår målnivå, och 1376 känns inte längre lika gäckande, utan ter sig snarare som ett prisobjektiv i underkant.

Vi har redan slagit fast att en marknad som konsoliderar inom ramen för en uppåtgående trend i drygt tre fjärdedelar av fallen brukar återuppta sin uppåtgående trend. I samband med dagens kursrörelse har vi brutit den nedåtgående trendlinjen som utgjorde ”taket” i vår konsolidering och vi har därmed officiellt återupptagit den uppåtgående trenden. Vägen står nu öppen för ett test av 1376 i första hand, och sannolikt också någon form av ”overshooting” i anslutning till detta. Pendeln har svängt över.

Och de professionella placerarna har hörsammat marknadens locktoner.

Stämningsläget på börsgolvet har över en dag förbytts från håglöshet och oro, till tillförsikt och uppsluppenhet. Glada tillrop över telefonen är melodin. ”Kupongen i SKF blev tokbillig” tjoade en kollega. ”Jag har rejäl övervikt i bank” tjimmade en tung förvaltare. ”Dags att glömma Ryssland”, skanderade en privat storhandlare. Dagens devis var ”risk-on”. Mailboxen gästades bland annat av eleganta excelark relaterade till utdelningsperiodens manna. De obehagliga bildbevisen kring Krim-krisen upphörde. Inte ens utdrag ur Michael Lewis nya bok (Flash Boys) som beskriver hur aktiemarknaden är riggad till HFT-firmornas fördel kunde dra ned humöret.

Är det hausse så är det!

”Callen” vittnade om återvunnet självförtroende hos marknadens större aktörer. De spände bågen ordentligt och ”market makers” var inte sena att ta rygg på orderflödet och ”flippa boken”. Vi tror fortfarande på en förestående utmaning av den tidigare lokala toppen vid 1376. Det förefaller också högst sannolikt att vi skjuter förbi detta kursobjektiv inom ramen för den pågående uppgångsfasen.

Men mer om detta i kommande analyser…

Följ skribenten på Twitter:

Läs gårdagens OMX-Analys av Anders Haglund: OMXS30 laddar för uppgång

Läs fredagens Veckoanalys av C-G Gyllenram: Stock picking till heders igen…

Gårdagens Marknadsutveckling

Stockholmsbörsen avslutade årets första kvartal med en ordentlig uppgång, ledd av de fyra storbankerna. Även verkstads- och råvarubolag hade dock en bra dag och antalet förlorare i storbolagsindex var lätt räknade. Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde 1,4 procent upp till indexnivån 1.365,0. På kontinenten handlades motsvarande index runt eller under nollstrecket. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 15 miljarder kronor. På makrofronten rapporterades data från euroområdet som tydde på att inflationen sjönk till 0,5 procent i mars, från 0,7 procent månaden innan.

Nordea utmanar all-time-high kring 93 SEK
Nordea utmanar all-time-high kring 93 SEK

Därmed är inflationen den lägsta på över fyra år, vilket ökar trycket på den europeiska centralbanken att införa nya penningpolitiska åtgärder. ECB håller räntemöte på torsdagen. Den nya Federal Reserve-chefen Janet Yellen förklarade i ett tal att den ”stora mängden” lediga resurser på arbetsmarknaden i USA bevisar att Feds ackommoderande penningpolitik kommer att behövas ”en tid framöver” för att få amerikanerna tillbaka i arbete. Nordea ledde den svenska banksektorn med en uppgång på 3,1 procent, följd av de övriga tre som steg omkring 2 procent. Andra vinnare för dagen var verkstadsbolagen. Atlas Copco A och SKF steg båda drygt 2 procent, den senare justerat för utdelning.

I index märktes också mediebolaget MTG, som adderade 2,4 procent. Storägaren Kinnevik steg 3,6 procent. Uppåt var det också för gruvbolagen. Boliden adderade 1,6 procent, medan Lundin Mining utanför OMXS30 steg 1,1 procent. Svagast bland storbolagen var Astrazeneca, ned 1,3 procent. På minus återfanns också Scania, sedan AMF meddelat att fondbolaget inte kommer att tacka ja till VW:s bud. Aktien backade 0,3 procent.

Flera mindre bolag med fordonsanknytning avancerade dock. Bland dem stack bromstillverkaren Haldex ut med en uppgång på nästan 7 procent till rekordnivån 75:75 kronor, utan några uppenbara nyheter. Bara i år har Haldexaktien ökat drygt 26 procent. Vidare steg bilservicekedjan Mekonomen 3,8 procent och konkurrenten Bilia lika mycket, den sistnämnda trots en rekommendationssänkning.

Rapporterande sågverksbolaget Rusforest visade krympande förluster och står fast vid målet om ett positivt kassaflöde senare under året. Efter en nedgång på förmiddagen vände aktien upp och stängde 6 procent högre. Läkemedelsbolaget Orexo rusande 8,5 procent till 131:25 kronor, även här utan att analytiker som Direkt talat med kunde förklara kursrörelsen. Cision lyfte drygt 8 procent till 61 kronor sedan Meltwater, som visat intresse för att lägga ett bud som konkurrerar med det liggande från GTCR, har köpt fler aktier i informationsdistributören för 60 kronor styck. Availo, som tidigare hette Phonera, slutförde på måndagen försäljningen av Phonera Företag inklusive dotterbolag till Com Hem. Som följd av detta föreslås en utdelning om totalt 25:50 kronor per aktie. Aktien steg 15 procent.

S&P 500-Index ångar på uppåt
S&P 500-Index ångar på uppåt

Av Börsveckans köprekommendationer märktes framför allt uppgångar i G&L Beijer, upp 3,6 procent, och Medcap, som steg 2,1 procent. Dagens Industris köprekommendation för Betsson åtföljdes av en uppgång på drygt 3 procent.

Detta händer idag

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– D Carnegie: media-, analytiker- och investerarträff kl 18.00

BÖRSSTATISTIK
– Flyg: trafiksiffror för februari från IATA
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Kabe: svenska husvagnsregistreringen mars
– Nordnet: presenterar aktiehandel i mars
– Skog: prisindex från Foex kl 11.00

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Creades: anmälningstid i inlösenerbjudande avslutas
– Pohjola: anmälningstid i OP-Pohjolas bud löper ut

EXKLUSIVE UTDELNING
– HIQ (2:60 kr), Maersk (1.400 dkk), Outotec (0:20 eur)

MAKROSTATISTIK
– Kina: industri-PMI mars kl 3.00
– Kina: HSBC industri-PMI (def) mars kl 3.45
– Silf/Swedbank: industri-PMI mars kl 8.30
– SCB: fordonsstatistik mars kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet mars kl 9.55
– EMU: industri-PMI (def) mars kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder februari kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI mars kl 10.30
– EMU: arbetslöshet februari kl 11.00
– USA: ICSC veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 13.45
– USA: Redbook veckoindex detaljhandelsförsäljning kl 14.55
– USA: Markit industri-PMI (def) mars kl 15.45
– USA: ISM-index industrin mars kl 16.00
– USA: bygginvesteringar februari kl 16.00

POLITIK
– Riksdagen: arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson besöker riksdagsjournalisterna kl 10.00
– EU: finansministrar och centralbankschefer möts i Aten

CENTRALBANKER
– BOJ: Tankan 1 kv kl 1.50
– Australien: räntebesked kl 5.30
– Indien: räntebesked kl 7.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– ECB: reparesultat kl 11.20

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto