Home > Morgonrapport: Brexit åter i fokus när Storbritannien väntas utlösa artikel 50.

Morgonrapport: Brexit åter i fokus när Storbritannien väntas utlösa artikel 50.

Stockholmsbörsen lyckades vända humöret på tisdagen för att stänga svagt på plus. OMXS30 handlades till stor del i negativt territorium, men stängde avslutningsvis +0.35% vid 1580 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16 miljarder kronor, och ÅF blev dagens vinnare med en uppgång på +3.59%, medan Ericsson blev dagens sura förlorare på -2.62%. Amerikanska börserna lyckades stiga lite mer än en halv procent, och stängde därmed i positiva tongångar. Positiviteten har dock inte helt smittat av sig i Asien, som handlas svagt på plus. Oljan fortsätter dock att stärkas och handlas denna morgon till 51.61 dollar.

Dagens fokus:

 • Bolagsrapporter: Fortnox (0:20 kr), Maersk (150 dkk), SEB (5:50 kr), Sydsvenska Hem (1:63 kr, kvartalsvis)
 • KI: konjunkturbarometer kl 9.00
 • Storbritannien: väntas inleda Brexit-process genom att utlösa utträdesparagraf 50 i EU-fördraget

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Storbolagsindexet OMXS30 stängde avslutningsvis på plus, efter att stor del av dagen handlades till minus. Svagt positiva tongångar efter nattens handel i Asien, med stöd från USA, väntas den svenska börsen öppna strax över tisdagens dagshögsta.

Ledande terminer pekar denna morgon på en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills svenska börsen öppnar.

OMXS30 stängde på tisdagen kring dagshögsta, med stöd från USA.

Köpstyrkan som kom tillbaka i slutet, är välbehövd och med en förväntad öppning kring 1582, tillika motståndsnivå är frågan om vi kan finna momentum nog att utmana 1588 och 1594 punkter idag.

Morgonrapport: Brexit åter i fokus när Storbritannien väntas utlösa artikel 50.

Framtidsbilden har fått flertalet pusselbitar som pekar på ett mer negativt sentiment, samtidigt som en stor dos positivitet finns kvar i bilden.

Vi har inte helt avvikit från positiva volymsamband, dvs högre volym under uppgångsdagar, kontra lägre volym under nedgångsdagar, däremot har vi upplevt ett par dagar med något högre volym än önskvärt.

Så länge som ett ytterligare sådant fall med en nedgång på omsättning över 20 miljarder kan utebli, anses situationen intakt.

Storbritannien förväntas idag utlösa artikel 50 i EU-fördraget, och därmed inleda en tvåårig process för utträde ur EU.

Möjligtvis skulle detta kunna bli en trigger med något högre volatilitet.

Att vi ändå fick en sådan låg notering som 1568 punkter på tisdagen, och med signifikant volym strax ovanför gör att vi börjat bygga upp något högre volym kring dessa prisnivåer.

Detta är i sig negativt så klart, och vi skulle gärna se något högre styrka vid handel över 1580 upp till 1600 punkter, för att uppvisa styrka och mod för vidare uppgång.

Då ledande terminer pekar på en inledningsvis öppning kring 1582 punkter innehar vi motstånd redan vid 1588 följt av 1594 och 1600 punkter.

Tunga stödnivåer inväntar sedan tidigare redan vid 1560 samt 1540 och 1527 punkter.

Dagens hållpunkter på makroagendan landar fokus på Storbritannien.

När artikel 50 aktiveras inleds en tvåårig process för utträdet. EU-sidan har meddelat att man är redo att inleda förhandlingarna så snart den brittiska anmälan kommer in.

”Det första steget är att Europeiska rådet antar riktlinjer. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kommer att sammankalla ett möte för detta… Sedan kommer kommissionen omedelbart ge sin rekommendation att öppna förhandlingarna”, sade EU-kommissionens chefstalesman Margaritis Schinas.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har i en intervju med brittiska BBC sagt att Storbritanniens nota för brexit kommer hamna ”omkring” 50 miljarder pund. Detta har avvisats av brexitminister David Davis som en helt orealistisk summa.

Övrig viktig hållpunkt under dagen landar redan vid börsöppning, då vi får siffror gällande konjunkturbarometer.

Här väntas en nedgång i mars till 111,4, men fortfarande klart över det historiska genomsnittet.

”KI:s barometerindikator sjunker något i mars, men befinner sig över 110-nivån för fjärde månaden i rad. Det visar på en fortsatt stark svensk konjunktur. En ökad optimism bland tjänste- och i byggföretagen väger upp en mindre nedgång i tillverkningsindustrin och hushållen”, skrev Swedbank i ett kundbrev.

Konfidensindikatorn för industrin väntas ha sjunkit till 116,2 från 117,7 och hushållsindikatorn väntas ha försämrats till 104,1 från 104,5.

Kan torsdagens rapport från H&M rädda ett utmanande av tung stödnivå?!?

Delårsrapporten för det brutna räkenskapsårets första kvartal publiceras på torsdag 30 mars kl. 08:00.

På torsdag är det dags för H&M att lämna delårsrapport för det brutna räkenskapsårets första kvartal kl 08.00.

Bolaget väntas enligt en sammanställning från SME Direkt presentera ett rörelseresultat på 2.784 miljoner kronor, klart under motsvarande kvartalet i fjol på 3.270 miljoner kronor.

Inför rapporten sänkte Barclays Capital på tisdagen riktkursen för bolaget till 250 kronor från tidigare 270 kronor.

Allt större fokus har landat på e-handel, och försäljningsmål där bolaget innehar flera tunga utmanare som bland annat Zalando.

Det utländska ägandet i aktien har även avtagit, och enligt ägardatatjänsten Holdings har det utländska ägandet sedan 2015 minskat från 27 till 23 procent fram till sommaren 2016.

Stora frågan är om vi upplever tillfällig återhämtning, eller om rapporten kan ge styrka till vidare uppgång. Tidigare närmande av stödnivån vid 220 kronor, fann styrka redan vid 226 kronor.

Kan torsdagens rapport från H&M rädda ett utmanande av tung stödnivå?!?

Ericsson tappar mark och utmanar stöd efter aviserade avsättningar.

Bolagets vd tror dock på minst fördubblad rörelsemarginal på sikt.

Ericsson föll inledningsvis över fyra procent på tisdagen, och avviker därmed tydligt från måndagens utmanande av 60 kronor.

Flera förändringar presenterades på tisdagen från bolagets vd, däribland att media- och molnchefer får lämna ledningsgruppen.

Samtidigt väntas bolaget öka investeringstakten inom Networks, men överväger sina strategiska möjligheter inom Media, då video och molntjänster inte har fungerat för bolaget, trots fortsatt tillväxt.

På tisdagen framgår det även att första kvartalet kommer att belastas med avsättningar om 7-9 miljarder kronor, med anledning till större kundkontrakt som nyligen utvecklats negativt.

Dagens Industri skrev på måndagskvällen med hänvisning till källor att Ericssons marknadsposition tydligt försvagats i början av 2017, där bland annat både Huawei och Nokia tagit mark.

”På längre sikt är jag övertygad om att Ericsson, exklusive omstruktureringskostnader, kan nå åtminstone en dubbelt så hög uthållig nivå på rörelsemarginalen, jämfört med 2016 års nivå”, skrev bolagets vd Börje Ekholm i ett pressmeddelande.

Ericsson tappar mark och utmanar stöd efter aviserade avsättningar. Bolagets vd tror dock på minst fördubblad rörelsemarginal på sikt.

 

 

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Fortnox (0:20 kr), Maersk (150 dkk), SEB (5:50 kr), Sydsvenska Hem (1:63 kr, kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Japan: detaljhandel februari kl 1.50
 • Tyskland: importpriser februari kl 8.00
 • Frankrike: konfidensindikator hushåll mars kl 8.45
 • KI: konjunkturbarometer kl 9.00
 • USA: kontrakterade husköp februari kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Storbritannien: väntas inleda brexitprocess genom att utlösa utträdesparagraf 50 i EU-fördraget

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades oregelbundet på tisdagen men vände upp i sluthandeln efter att USA-börserna klättrat högre i inledningen.

Ericsson tappade mark efter besked om avsättningar, nedskrivningar och omstruktureringskostnader.

Storbolagsindexet OMXS30 noterades 0,4 procent upp till noteringen 1.580. Omsättningen nådde närmare 16 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

På makrofronten märktes främst en klart bättre amerikansk konfidensindikator än väntat.

På bolagsfronten verkade Ericsson fortsätta att tappa mark och gjorde avsättningar om mellan 7-9 miljarder kronor. Kundavsättningarna ska emellertid ses som isolerade händelser enligt bolaget.

Telekomjätten stod alltså även för nedskrivningar och omstruktureringskostnader. Sammantaget väntas nu resultatet under det första kvartalet påverkas negativt med 12-15 miljarder kronor.

Som plåster på såren presenterade Ericssons vd en bedömning om att rörelsemarginalen på sikt kommer att minst fördubblas, jämfört med fjolårets 6,2 procent. Fördubblingen ska gå snabbare än tio år. Men bland analytikerkåren rådde viss skepsis om åtgärderna verkligen var tillräckliga.

Ericsson backade med 2,6 procent efter att som mest ha varit ned med över 4 procent.

Boliden-aktien uppvisade en något skakig utveckling under tisdagen. Bloomberg News gjorde en intervju med gruvbolagets vd Lennart Evrell där han indikerade att rörelseresultatet 2017 skulle kunna hamna i nivå med 2016. Det vore väsentligt lägre än SME Direkts konsensus för 2017.

”Vi har inte lämnat någon prognos eller indikation för ebit i år. Metallpriserna har varit bättre hittills under 2017 jämfört med sista kvartalet föregående år men det finns alltid osäkerheter kring utvecklingen av marknadsvillkor och valutor varför vi inte lämnar resultatprognoser”, klargjorde Klas Nilsson, kommunikationschef på Boliden, till Nyhetsbyrån Direkt.

Gruvaktien var ned med som mest över 2 procent men slutade 1 procent upp efter att råvaruaktier rekylerat högre.

Holmen handlades exklusive utdelning om 12 kronor per aktie. B-aktien handlades ned 3 procent motsvarande en nedgång på knappt 11 kronor per aktie.

Ambulanssystembolaget Ortivus handlades minst sagt intensivt. A-aktien rusade närmare 100 procent och B-aktien steg 5 procent på småbolagslistan, utan några nyheter från bolaget. Ett handelsmönster som dock har synts tidigare.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1580.09
3465.07
12149.42
7343.42
2358.57
20701.5
5875.14
19207.94
24396.26
1.08
9.55
8.83
48.59
51.61
0.35%
0.81%
1.28%
0.68%
0.73%
0.73%
0.60%
0.03%
0.21%
0.03%
0.01%
-0.02%
0.45%
0.37%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto