Home > Morgonrapport: Brexit en verklighet! Öppning indikerar utmanande av årslägsta i OMXS30.

Morgonrapport: Brexit en verklighet! Öppning indikerar utmanande av årslägsta i OMXS30.

Stockholmsbörsen stängde upp för femte dagen i rad på torsdagen, dagen före midsommarafton och årets börshändelse med brittiska folkomröstningen. Trots positiva opinionsundersökningar som indikerade en ”Bremain”, röstade brittiska medborgare för utträde ur EU och ”Brexit” blir en verklighet. Officiella resultatet på fredag morgonen blev 51.9% för lämna-sidan, och 48.1% stanna. Fredagens handel när Sverige höll stängt blev ett blodbad runt om i Europa. Euro Stoxx 50 stängde ned -8.62%, DAX -6.82% medan Japanska Nikkei avslutade 7.92%. VIX indexet steg nästan +50%! Torsdagens handel slutade OMXS30 på +0.45% till 1360.7 punkter och omsättningen uppgick till 14.4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen där vinnaren blev Bonava A(+8.46%), samt förloraren Nordea Bank(-6.05%). NGM-börsen uppgick omsättningen till 19 miljoner kronor, där vinnaren blev LifeAssays TO5B(+25%), förloraren Sotkamo Silver UR(-83.33%). USA föll även kraftigt under fredagen till följd av Brexit, och stängde ned -3.6%. Nattens handel i Asien noteras på plus i Japan med drygt två procent, medan Hang Seng noteras fortsatt ned med -0.73%. Oljan fortsätter pressas och har fallit tillbaka till strax under 49 dollar.

Dagens fokus:

  • ECB: Mario Draghi håller tal kl 19:30

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Det var med optimism torsdagen avslutade sin handel. Allt pekade på ett ”Bremain” när brittiska befolkningen gick in i vallokalerna på torsdagen. Preliminära beskedet kom redan tidigt på fredag morgon, även om det officiella resultatet inte kom förrän runt kl 8.00 som förväntat. 51.9% blev majoriteten för lämna-sidan, medan 48.1% stod för stanna-sidan.

Vägen ut ur EU går genom att åberopa artikel 50 i EU-fördraget. Då har Storbritannien två år på sig att förhandla fram hur den nya relationen med EU ska se ut. Storbritanniens premiärminister avgår till följd av resultatet, som är ett tydligt underlag för David Cameron som förväntade sig att landet skulle rösta för att stanna. Däremot behåller Cameron sin position fram till hösten tills en ny ledare utsetts i oktober.

Att man inte valt att åberopa artikel 50 i EU-fördraget ställer viss oro på marknaden och resultatet i sig riskerar även att leda till en dominoeffekt för EU som helhet. Risken är att fler länder väljer att hålla folkomröstning och att detta kan skapa större panik runt om i världen.

Europeiska börser föll kraftigt på fredagen, där brittiska storbankerna föll riktigt tungt tillsammans med pundet som föll till lägsta nivå sedan 1985.

Sverige som höll stängt denna dag indikerar en öppning av veckan strax över årslägsta runt 1247 punkter till följd av fredagens blodbad. Att vi indikerar öppna så dystert som vid årslägsta nivå men även under vår underliggande stödlinje som även blir viktiga stödnivåer, gör att även årslägsta nivå riskerar att brytas under dagen, och med stor sannolikhet med råge.

OMXS30 (dagsdiagram)

Risken är att vi får ett fortsatt fall vidare ner för att utmana nästa stödnivå runt 1220 punkter samt få en förstärkt säljsignal, för att därefter utmana 1200 punkter under veckan.

Vi räknar med tydlig oro och svaghet på börsen närmaste dagarna, och en något högre omsättning till följd av investerare som med stor sannolikhet positionerat sig för en ”Bremain” innan oron börjar avta något.

Europeiska centralbankschefen Mario Draghi håller tal senare ikväll på måndagen, men även imorgon tisdag, och för att rädda paniken som just nu upplevs runt om i världen behövs tydliga och klara indikationer från EU-ledare.

USA som avslutade torsdagshandeln på plus inför fredagsmorgonens resultat påvisade ett något minskad oro över ett Brexit resultat i fredagens sluthandel. Efter blodbadet runt om i Europa föll även USA kraftigt på fredagen. VIX som mäter volatiliteten steg kraftigt med nästan 50 procent, vilket är kraftigaste ökningen under en dag sedan 8 augusti 2011, vilket ytterligare bekräftade oron på marknaden.

S&P 500 (dagsdiagram)

S&P 500 bröt vår underliggande stödlinje i fredags till följd av den Brexit oro som drev handeln. Det finns en stor risk att vi även utmanar 2000 punkter som tidigare i år bröts början på mars.

Fredagens handel bröt redan 2075, 2050 nivåerna. Dagens handel öppnar således på tremånaders lägsta nivå, och vi räknar med ett fortsatt dystert sentiment och oro under veckan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Kina: företagens vinster maj kl 3.30
  • EMU: M3 maj kl 10.00
  • USA: handelsbalans (varor) maj kl 14.30
  • USA: Markit tjänste-PMI (prel) juni kl 15.45
  • ECB: Mario Draghi håller tal kl 19:30

Kapitalmarknadsdag

  • Volvo: i London, webbsänd kl 12.30-15.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen slutade upp för femte handelsdagen i rad på den torsdag som avslutar handelsveckan, en vecka som är förkortad på grund av midsommarafton. Optimism kring den under handeln pågående Brexitomröstningen, specifikt en opinionsmätning som tydde på 10 procentenheters övertag för stanna-sidan, satte tonen.

OMXS30 stängde 0,5 procent upp på nivån 1.360,8, och veckofacit blev därmed plus 4,8 procent. För året är indexet dock ned nästan 6 procent.

Omsättningen på Stockholmsposten uppgick till 14,4 miljarder kronor, med Nordea som tydlig omsättningsetta med aktier i banken för 2,1 miljarder kronor omsatta.

Börshumöret har den senaste tiden styrts av vartåt det lutar i Storbritanniens folkomröstning om utträde ur EU, och torsdagen, då omröstningen genomförs, utgjorde inget undantag.

Den senaste mätningen, utfört av opinionsinstitutet Populus under tisdag-onsdag och publicerad vid lunchtid på torsdagen, tydde på att stödet för att stanna kvar i EU låg på 55 procent, tio procentenheter mer än stödet för att lämna unionen. Även en mätning från Ipsos-Mori tydde på större stöd för stanna-sidan, om än inte med lika stor övervikt. Både pundet och börserna fick näring av dessa besked.

Inte desto mindre förbereder sig övriga EU-länders ledare för ett negativt utfall: ett EU-toppmöte på tisdag och onsdag nästa vecka förbereder ett lugnande budskap i händelse av att lämna-sidan vinner folkomröstningen, uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen. En sådan vinst skulle komma att dominera hela toppmötet, enligt källorna.

På svensk bolagshorisont föll Nordea-aktien hela 6 procent, och tyngde därmed OMXS30 med nästan 7 punkter, efter att Svenska Dagbladet gett sin rapportering från i tisdags om en hemlig Finansinspektions-pm stöd genom att publicera själva promemorian, inklusive förklaring.

Nordeas och FI:s avfärdanden av SvD:s uppgifter förlorade därmed något av sin trovärdighet, åtminstone att döma av kursreaktionen, som i princip uteblivit tidigare i veckan. Flera analyshus – ABG, JP Morgan och Swedbank – har också publicerat nedgraderingar av Nordea, kopplat till farhågorna om att bankens kapitalbuffert är för liten i relation till framför allt företagsutlåningen.

”Även om Finansinspektionen betonar att kapitalbehovet är mindre än vad som framgår i handlingen så är vi av uppfattningen att det kan finnas ett kapitalbehov här som äventyrar den utdelning vi prognosticerat”, sade Bengt Kirkøen på Swedbank i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

I andra änden av OMXS30 hittades SSAB, plus 5,7 procent, och Boliden på plus 2,9 procent under en dag där banker och råvarurelaterat låg i topp i hela Europa.

Även Fingerprint Cards gick starkt, upp 3 procent efter ett par minusdagar, men fick nöja sig med en sjundeplats på omsättningslistan.

SCA meddelade under morgonen att det avvecklar sin produktionsanläggning för mjukpapper i Spanien och tar en omstruktureringskostnad på cirka 230 miljoner kronor. Aktien handlades upp 1,6 procent.

RNB steg nästan 8 procent efter en delårsrapport med förbättrat rörelseresultat och positiva vd-kommentarer.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,360.73
2,776.09
9,557.16
6,138.69
2,037.41
17,400.75
4,707.98
15,240.73
20,110.88
1.1
9.4
8.53
47.29
48.84
0.45%
-8.62%
-6.82%
-3.15%
-3.59%
-3.39%
-4.12%
1.93%
-0.73%
-0.86%
0.01%
0.93%
-0.73%
-0.41%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.