Home > Morgonrapport: Brexit fortsätter styra marknaden. OMXS30 lyfte kraftigt på måndagen.

Morgonrapport: Brexit fortsätter styra marknaden. OMXS30 lyfte kraftigt på måndagen.

Stockholmsbörsen tog ett ordentligt kliv på måndagen efter att oron över Brexit minskade, och inledde därmed veckan med att stänga kraftigt på plus med +3.23% till 1340.3 punkter. Omsättningen uppgick till 13.8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen under måndagen och vinnaren blev SHB B(+7.49%), och förloraren blev Sweco(-2.15%). USA öppnade otroligt starkt på måndagen, men efter en kort notering över 2100 punkter föll handeln tillbaka, och en resa mot söderut inleddes för att avsluta på +0.58%. Asien har fortsatt med positivt sentiment efter gårdagens utveckling och noteras runt en halv procent upp för både Japanska Nikkei och Hang Seng, och Brent oljan har trots återhämtning fallit tillbaka något under natten och noteras till 50.4 dollar.

Dagens fokus:

  • Tyskland: ZEW-index juni kl 11.00
  • ECB: Mario Draghi talar inför Europaparlamentet kl 15.00
  • Fed: Janet Yellen håller sitt halvårsvisa penningpolitiska anförande inför senatens bankutskott kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Sverige fick på måndagen uppleva en riktigt stark uppgång till följd av att senaste opinionsundersökningarna har stärkt tron att Storbritannien kommer stanna kvar i EU. Med minskad Brexit oro i ryggen och tunn makroagenda satte vi fart mot norr, och slog ut både 1300, 1330 punkter för att avslutningsvis stänga på 1340 punkter.

Vi skrev på måndagen att vi såg översålda nivåer, men även att vi förväntade oss ett återbesök vid 1320 punkter för att senare utmana 1330 punkter. Marknaden fylldes med så stor glädje och starkt momentum att när vi väl inledde veckans handel öppnade vi strax under 1330 punkter, för att efter inledande handel fortsätta noteras över denna nivå.

OMXS30 (dagsdiagram)

Tisdagen kommer tyska sentiment indexet ”ZEW-index”, som efter den senaste tidens oroligheter väntas falla från 6.4 till 4.8 i maj. Detta tillsammans med en öppning i negativt territorium strax över tidigare balanspunkt 1330 punkter, kommer vinsthemtagningar inledningsvis stå i fokus.

Lyckas denna nivå hålla finns det god chans med ett handelsintervall mellan 1330 – 1340 punkter under dagen. Däremot om vi skulle bryta det underliggande stödet vid 1330, så återfinns stöd runt 1320 men även därefter vid vår sentimentala heltalsnivå 1300 punkter.

Med kommande folkomröstningen i Storbritannien där senaste opinionsundersökningarna visar att man leder med en procent enhet över lämna-sidan, ser det ut att bli större sannolikhet att det blir en ”Bremain”.

Detta förväntas i sin tur ge glädje på börsen om en Brexit uteblir, vilket skulle innebära att vi har en god chans till utbrott inte minst över vårt kanaltak runt 1360 punkter, men även över vårt 200 dagars glidande medelvärde runt 1400 punkter inom kort.

USA öppnade inledningsvis väldigt starkt, men efter att säljarna klev in i bilden strax över 2100 punkter blev det tydligt att vi skulle fortsätta resan söderut under dagen.

Trots att det blev tydlig nedgång efter öppning så innebar den kraftiga öppningen att vi avslutade på plus runt en halv procent.

Brexit fortsätter spela ”spratt” på marknaden och vi följer med noggrannhet opinionsundersökningarna och nyhetsflödet, och vi väntar oss ett slutresultat på fredagmorgonen som vi rapporterade under gårdagen här.

Dagens stora fokus i USA blir Janet Yellen som håller sitt halvårsvisa penningpolitiska tal inför senatens bankutskott kl 16.00. Vi förväntar oss tydligare indikationer om vilka villkor som bör uppfyllas för att Fed ska vara redo att genomföra de gradvisa räntehöjningar man tidigare talat om.

Det finns en god chans att Yellens tal trots Brexit oron kommer styra dagens handel tydligt i USA, och vårt närmaste stöd finner vi runt 2070 punkter tillsammans med motstånd runt 2095 punkter.

S&P 500 (dagsdiagram)

Veckans handel är alla spelregler borta och vi kommer fortsätta påvisa tydlig korrelation med oroligheter kring Brexit, och det gäller att handla med försiktighet och kanske rentutav vara likvid tills frågan är avklarad.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Tyskland: ZEW-index juni kl 11.00
  • Storbritannien: CBI ordertrender juni kl 12.00
  • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
  • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

Övrigt

  • ECB: Mario Draghi talar inför Europaparlamentet kl 15.00
  • Fed: Janet Yellen håller sitt halvårsvisa penningpolitiska anförande inför senatens bankutskott kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Börsen steg kraftigt när midsommarveckans handel inleddes i Stockholm. Brittiska opinionsmätningar efter mordet på Labours parlamentariker Jo Cox tyder på att stanna-sidan fått ny fart inför torsdagens folkomröstning. Uppfattningen att risken för ett brittiskt EU-utträde minskat fick börser att stiga världen över.

Pundet stärktes liksom Brentoljan. Basmetallerna steg överlag med 1-2 procent, medan den ökade riskviljan fick guldet att tappa.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 3,2 procent till 1.340 och omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på 13,8 miljarder kronor.

Alla breda branschindex steg men bäst gick finansbolag, sedan de fyra storbankerna handlats upp rejält. I täten låg Handelsbanken som steg 4,7 procent. Swedbank och SEB avancerade 4 respektive 3,8 procent medan Nordea stärktes 3,7 procent.

Fingerprint Cards avgående vd Jörgen Lantto sålde redan i början av juni 3 miljoner aktier i bolaget, en försäljning som blev offentlig först på måndagen. Under helgen cirkulerade uppgifterna om försäljningen på Twitter, men Finansinspektionen hävdar att informationen inte läckt ut från dem.

I det positiva börsklimatet verkade marknaden ta beskedet om vd:s försäljning som en lättnad – efter ett par veckor av kursfall lyfte Fingerprint 5,3 procent, med stöd från lanseringen av en fingersensor för lågkostnadssegmentet samt beskedet att LG:s X Mach har Fingerprints sensor FPC1035.

Under helgen framkom att sju nuvarande och före detta Ericsson-anställda delgivits misstanke om korruption från en grekisk åklagare. Aktien steg, men gick svagare än index med en uppgång på 2 procent.

Raymond James har höjt sin rekommendation för H&M inför onsdagens rapport till market perform, från tidigare underperform. Klädjätten steg 3,4 procent.

Budet på specialistläkemedelsföretaget Meda behöver inte godkännas av aktieägare i Mylan, har åklagare i Nederländerna kommit fram till. Meda var upp 1,8 procent.

Köksföretaget Nobia, med nästan halva försäljningen i Storbritannien, har pekats ut som kraftigt påverkat av utfallet i den brittiska EU-omröstningen. Tendensen mot ökat stöd för ”stanna”-sidan fick aktien att klättra drygt 5 procent.

Mycronic avancerade 4,7 procent efter en order på en FPS-maskritare från en ny asiatisk kund. Prisnivån för ett system av den sålda typen är mellan 1,5 och 4 miljoner dollar.

Oljebolaget Enquest har fått en höjd riktkurs av Pareto, från 5 till 7 kronor, med upprepad köprekommendation. Enligt Pareto bör kostnadsminskningar, startad produktion nästa år på prestigefältet Kraken, minskad skuldsättning samt återhämtning i oljepriset leda till kurslyft. Enquest stärktes 11,6 procent till 3:84 kronor.

Anoto ska slutföra leveranserna av fas 1 gällande pennor och dockningsstationer till ett japanskt livförsäkringsbolag den 24 juni. Uppgifterna om att den kraftigt försenade affären rör sig framåt fick aktien att skutta upp 7 procent.

Börsveckan köprekommenderar bostadsutvecklaren Bonava och kycklingföretaget Scandi Standard. Aktierna handlades 3,9 respektive 2,1 procent högre.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,340.29
2,942.88
9,962.02
6,204.00
2,083.25
17,804.87
4,837.21
16,032.43
20,607.52
1.13
9.33
8.24
49.78
50.4
3.23%
3.29%
3.43%
3.04%
0.58%
0.73%
0.77%
0.42%
0.47%
0.18%
0.07%
-0.09%
-0.36%
-0.49%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto