Home > Morgonrapport: Brexit oron avtar något. Rapporterande H&M väntas styra inledande handel.

Morgonrapport: Brexit oron avtar något. Rapporterande H&M väntas styra inledande handel.

Stockholmsbörsen upplevde en volatil tisdag som till sist avslutade på plus. Storbolagsindexet OMXS30 stängde strax under dagshögsta på +0.32% till 1345 punkter. Ökad volatilitet ökade även omsättningen på tisdagen som uppgick till drygt 19 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Vinnaren blev Elekta(+4.78%), samt förloraren blev Dometic Group(-2.86%). Amerikanska placerare inväntar även tydligt torsdagens folkomröstning i Storbritannien och fick därmed en lugnare handelsdag som slutade svagt på plus(+0.27%), där Yellen under sitt tal inte gav några större överraskningar. Nattens handel i Asien ser vi Japanska Nikkei på minus till -0.36%, medan Hong Kong Hang Seng noteras på plus med +0.35%. Med Brexit oron som avtagit, återhämtade även oljan sig på tisdagen och nattens handel har efter ett kortsiktigt besök över 51 dollar, fortsatt noteras strax därunder.

Dagens fokus:

 • H&M rapport (kl 8.00)
 • KI: konjunkturbarometer juni kl 9.00
 • USA: försäljning befintliga bostäder maj kl 16.00
 • USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Tisdagens handel hade svårt att finna riktning under dagen, och inte förrän USA öppnade så tog vi fart och steg kraftigt in i det sista för att stänga strax under dagshögsta. Senaste nyheterna kring folkomröstningen i Storbritannien påvisar nu stärkt sentiment för att man kommer stanna kvar.

OMXS30 (dagsdiagram)

Brexit frågan fortsätter tydligt styra marknaden och inte ens tyska sentiment indexet som kom in riktigt starkt över förväntan lyckades ge någon större påverkan på handeln. Fredag morgon rapporterade vi under gårdagen att man väntar sig det officiella resultatet, och vi får väl hoppas att man slipper inleda midsommarfirandet med att sätta kaffet i halsen!

Mycket riktigt fick vi ett tydligt intervall under tisdagen som vi skrev i gårdagens morgonrapport. Även om vi gick några punkter över 1340, landade vårt handelsintervall mellan 1330 och 1344 större delen av dagen.

Dagens handel väntas fortsätta styras av Brexit frågan, men framförallt initialt av rapporterande H&M som idag lämnar rapport redan innan öppning. H&M har fått uppleva en tuff resa senaste tiden, och har tappat 18% sedan slutet av april och inte minst 1/3 av sitt värde sedan toppen i mars 2015. Vi ställde under gårdagen fyra saker i fokus som styr H&M just nu. Med en tuff marknad under året förväntas detta påverka försäljningssiffror. Vinstprognosen för H&M har enligt SME Direkt backat till 6.789 miljoner kronor(8.352), och det blir intressant att se om vi får någon överraskning för andra kvartalet. Valutakursförändringar har även fått stå i fokus och räknas bidra till pressade marginaler. Köp och säljråden har varit väldigt splittrade och Morgan Stanley gick tidigare ut i år med en riktkurs på 160kr, som varit en del av anledningen till nedgången vi upplevt.

H&M (dagsdiagram)

Vi har en indikation på svagt positiv öppning, och frågan är om H&M kan överraska? Får vi inga negativa överraskningar udner dagen och vi finner momentum så finns det god chans att vi kan få en balansgång med ett eventuellt försök på utbrott av vår nedgående trendlinje runt 1360 punkter. Lyckas detta, ja då finns det goda möjligheter att vi letar efter motståndskrafterna som möts strax under 1370.

Om vi får några negativa utfall under dagen, ja då lutar vi oss åter tillbaka mot 1330 punkter som stödnivå, som under en längre tid varit vår stora balansgång och svårslagna nivå.

USA gjorde inga större rörelser under dagen utan pendlade inom ett kort intervall av 10 punkter. Brexit fortsätter spela ”spratt” på marknaden som vi skrev under gårdagen där många inväntar torsdagens folkomröstning med stor förhoppning över att Storbritannien kommer stanna kvar.

Yellen gav heller inga direkta överraskningar i sitt tal, utan lyfte som tidigare utvecklingen av ekonomin som behöver stärkas, men även Brexit frågan som fortsätter påverka beslut.

Med en volatil rörelse under dagen avslutade man till sist svagt positivt, tillsammans med oljepriset och vi fick motstånd vid 2093 punkter, där vi i gårdagens rapport väntade oss runt 2095 punkter.

Den amerikanska handeln levererar under eftermiddagen både försäljning av befintliga bostäder som förväntas oförändrat. Även vårt veckovisa oljelager siffra strax därefter väntas fortsätta men kan mycket väl överraska precis som tidigare.

S&P 500 (dagsdiagram)

Rent tekniskt är det svårt, S&P 500 befinner sig i ett osäkert läge med RSI i neutral position samtidigt som vi har svårt att finna styrka i uppgången vi inledde i torsdags föregående vecka. Som vi skrev i gårdagens morgonrapport gäller det att vara försiktig under veckan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Skistar (kl 7.30), H&M (kl 8.00)

Exklusive utdelning

 • Italeaf (0:06 eur)

Makrostatistik

 • KI: konjunkturbarometer juni kl 9.00
 • SCB: finansräkenskaper 1 kv kl 9.30
 • SCB: arbetslöshet maj kl 9.30
 • USA: FHFA husprisindex april kl 15.00
 • EMU: snabbindikator hushållsförtroende juni kl 16.00
 • USA: försäljning befintliga bostäder maj kl 16.00
 • USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Fed: Janet Yellen håller sitt halvårsvisa penningpolitiska anförande inför representanthusets finansutskott kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Handlarna på Stockholmsbörsen tycktes obeslutsamma på tisdagen. Index svängde från minus till plus vid lunch, tillbaka i rött när USA-börserna öppnade för att sedan stänga med ett litet plus.

I nyhetsväg fanns strukturaffärer hos teleoperatörerna, samt dementier från Nordea och Finansinspektionen efter uppgifter om att storbanken behöver stora summor i nytt kapital.

Färska opinionsmätningar inför den brittiska EU-omröstningen visade på små skillnader mellan alternativen. Mycket tyder på en ”bremain” (kvar i EU) hos spelbolagen, enligt Bloomberg News kartläggning. Sannolikheten att landet stannar i EU är över 80 procent, jämfört med cirka 60 procent för en vecka sedan.

Vid stängning hade OMXS30 avancerat 0,3 procent till 1.345 och aktier för 18,9 miljarder kronor hade bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten var uppgångarna tydligare: i Frankfurt, Paris och London steg börserna med mellan 0,6 och 0,9 procent, medan AEX i Amsterdam lyfte 1,2 procent.

I Stockholm toppade Sandvik OMXS30 med plus 3 procent. BNP Paribas har höjt aktien till outperform från tidigare neutral, och den franska storbanken har också bolaget som ”top pick” i sektorn.

Sämst i OMXS30 var Tele 2, som tappade 1,9 procent. Bolaget köper TDC Sverige för 2,9 miljarder kronor och gör en nyemission på 3 miljarder kronor för att bekosta affären.

Telia ska sälja två innehav – dels den spanska operatören Yoigo, som säljs till Masmovil för 479 miljoner euro, dels det egna inkassobolaget Sergel som går till Marginalen för 2 miljarder kronor. Dessutom har Telia lagt ett så kallat indikativt bud värt 130 miljoner euro på fastnätsoperatören Anvia. Detta bud övertrumfas dock enligt Anvias vd av ett tidigare bud från Elisa.

Telia tappade 0,3 procent.

Svenska Dagbladets sena måndagsnyhet om att Nordea kan behöva göra en nyemission på 50-80 miljarder kronor för att klara kapitalkrav sågades av bankens vd Casper von Koskull som ”högst spekulativ och utan verklig substans”. Även FI invände och menade att bankens kapitalbehov blir ”väsentligt lägre” än i artikeln. Trots dementierna lyckades inte Nordea skaka av sig tvivlen och aktien backade 1,3 procent.

Kungsleden gick i likhet med flera andra fastighetsbolag starkt och avancerade 2,8 procent. Bolaget har sålt en handelsfastighet i Kristianstad för 73,5 miljoner kronor.

Elekta handlades upp 4,8 procent. Bolagets styrelseledamot och förre vd Tomas Puusepp har ökat sitt innehav i Elekta med aktier för cirka 2 miljoner kronor, enligt FI:s insynsregister.

Paradox Interactives spel Hearts of Iron har på två veckor sålts mer än 200.000 gånger. Två tidigare spel, Stellaris och Europa Universalis, har sålt i över 500.000 respektive 1 miljon exemplar. Paradox lyfte drygt 10 procent med statistikens hjälp.

Carnegie, DNB Markets och ABG Sundal Collier har inlett bevakning av bioteknikbolaget Wilson Therapeutics med köprekommendationer och riktkurserna 60, 80 och 82 kronor. Aktien steg 8,8 procent till 47:20 kronor.

Cloetta fick en köprekommendation av Nordea och aktien svarade med att stärkas 3,4 procent.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,344.59
2,967.34
10,015.54
6,226.55
2,088.90
17,829.73
4,843.76
16,110.27
20,740.37
1.13
9.31
8.26
50.1
50.89
0.32%
0.83%
0.54%
0.36%
0.27%
0.14%
0.14%
-0.36%
0.35%
0.17%
-0.02%
-0.14%
0.50%
0.53%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.