Home > Morgonrapport: Brexit-raset nästan återhämtat. 1340 punkter en allt mer viktig nivå…

Morgonrapport: Brexit-raset nästan återhämtat. 1340 punkter en allt mer viktig nivå…

Stockholmsbörsen fortsatte stiga även på fredagen vilket innebär fjärde handelsdagen på rad med avslutning på plus. Storbolagsindexet OMXS30 har nu återtagit i princip hela nedgången av svarta måndagen med sitt ”Brexit-ras”. Fredagens utveckling avslutade på +1.26% till 1340.3 punkter, och med en omsättning som uppgick till 13.4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen stod SSAB(+13.33%) som vinnare, medan Betsson(-3.71%) blev förloraren. Omsättningen på NGM-börsen uppgick till 403.2 miljoner kronor, där vinnaren blev Metallvärden i Sverige TO1(+400%), medan förloraren blev LifeAssays TO5B(-20.00%). USA fick en något slagig rörelse under fredagen och stängde strax över 2100 punkter till 0.19%, efter kortfattad notering under ytan. Asien inleder den nya veckan med ett positivt sentiment och Nikkei 225 noteras upp +0.45%, medan Hang Seng noteras något starkare upp på +1.31%. Oljan som återhämtade sig i slutet av veckan ser nu ut att visa en styrka nog att fortsätta noteras strax över 50 dollar.

Dagens fokus:

  • EMU: PPI maj kl 11.00
  • USA: marknaderna stängda för nationaldagsfirande

Ledande svenska terminer indikerar en oförändrad till svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Föregående vecka avslutades på fredagen i fortsatt positivt tonläge, ändock något trilskandes fram till svensk lunchtid. Brexit raset som skedde under måndagen har nu i princip återhämtats, och placerares fokus kommer återigen riktas tillbaka till mer fundamentala faktorer under kommande veckor.

Fredagens handel förväntade vi oss en utveckling med en stor sannolikhet för uppgång och balansgång kring tidigare svårslagna 1330 punkter. Även om fredagen utvecklades i linje med förväntningarna, så stod uppgångens styrka dock av en något svagare karaktär mot tidigare dagar, och risken ökar för en kommande kraftig rekyl inom kort.

OMXS30 (dagsdiagram)

Även om Brexit oron lagt sig något, så kommer detta oundvikligen att komma tillbaka till ytan framöver, och under veckan så ställde sig investerare något mer positiva med förhoppningar om att centralbankerna eventuellt kommer att gå ihop och genomföra lättnader. Detta för att försöka minimera effekterna på Brexit framöver..

Vi fick mycket riktigt den förväntade balansgång kring 1330 punkter initialt, men enbart fram till lunchtid. Under eftermiddagen kom däremot ett oväntat glädjerus och vi lyckades ta oss vidare upp mot runt 1340 punkter som blivit en allt mer viktig nivå sedan tidigare, som även stod för större delen av volymen under fredagen.

Veckan avslutades även med en något mindre volym på fredagen, och med en indikativ oförändrad till svagt positiv öppning finns en risk att efter fyra dagars uppgång att vi kommer få en något mer betydande rekyl med vinsthemtagningar inledningsvis under veckan.

Vi räknar med att motståndskrafter stundar redan kring 1360 punkter där vår långsiktiga nedgående trendlinje väntar, men att det finns en chans att vi kan lyckas ta oss vidare upp mot 1374 om kraften påvisas tillräckligt stark.

För närvarande står vi dock och skakar hand med 50 dagars glidande medelvärde kring 1342 punkter, men även kommande MA 100 som inte är allt för långt iväg. Det finns en chans att vi redan idag eller tisdag kommer få uppleva ett så pass betydande motstånd och att vi återtar en del av den uppgång vi upplevt under föregående vecka, med blickarna spända mot vår sentimentala stödnivå vid 1300 punkter.

Det är inte direkt en händelserik måndag vi inleder veckan och andra halvåret under denna sommarmånad i juli. USA håller stängt med nationaldagsfirande och blickarna under veckan vänds istället mot onsdagens räntebesked från Riksbanken som inte förväntas överraska med någon räntehöjning, men även fredagens sysselsättning i USA ställs som fokus senare under veckan.

Vi förväntade oss en utmaning av 2100 punkter på fredagen för S&P 500, vilket även bröts ordentligt redan vid öppning. Strax efter amerikansk öppning rusade vi upp till dagshögsta strax under 2110 punkter.

S&P 500 (dagsdiagram)

Vi indikerade en eventuell möjlighet till uppgång emot 2120 punkter om styrkan var tillräckligt, samtidigt som vi poängterade att vi närmade oss allt mer översålda nivåer rent tekniskt. Nu stängde vi upp för fjärde dagen i rad även i USA, men styrkan blev allt svagare och volymen föll tydligt på fredagen vilket innebär att vi eventuellt stundar en flod av vinsthemtagningar även här.

USA håller stängt på måndagen till följd av nationaldagsfirande och vi återkommer med förväntad daglig utveckling i morgondagens rapport.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

  • Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie)

Makrostatistik

  • SCB: fordonsstatistik juni kl 9.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • EMU: PPI maj kl 11.00

Övrigt

  • USA: marknaderna stängda för nationaldagsfirande
  • Almedalsveckan: Socialdemokraternas ekonomiska seminarium kl 13.15-14.45
  • Almedalsveckan: Centerpartiets dag

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde årets andra halvår med stigande kurser, till skillnad från raset som inledde januari. Brexitoron som inledde börsveckan tycktes fortsätta lysa med sin frånvaro genom en fjärde dag på raken med uppgångar. SSAB rusade på en möjlig strukturaffär i stålbranschen.

OMXS30 stängde på plus 1,3 procent och nivån 1.340,3, bara 1,5 procent lägre än nivån före Brexitomröstningen, som åtföljdes av ett mer än 8-procentigt fall i måndags. De stora börserna i Europa steg också kring 1 procent, och omsättningen på Stockholmsbörsen stannade på 13,4 miljarder kronor.

”Riskaptiten är ganska tydligt fortsatt stor på alla aktiemarknader, och Sverige är inget undantag”, sade Swedbanks aktiestrateg Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

”Aktiemarknadens tolkning tycks vara att Brexit är mer eller mindre överspelat, även om oron kommer att finnas kvar. Det är rätt så rationellt att utvecklingen för banker och verkstad generellt är något sämre”, fortsatte han.

Råvarubolag och verkstad var bästa sektorer. SSAB stack ut från mängden och noterades hela 13 procent högre. En möjlig strukturaffär i Italien, där indiskeuropeiska Arcelormittal och italienska Marcegaglia under torsdagen lade ett gemensamt bud på italienska Ilva, var den huvudsakliga förklaringen enligt Lars Söderfjell.

”Budet är intressant delvis bara för att det finns en köpare till krisande Ilva, men också för de möjliga strukturförändringar det kan innebära för stålbranschen”, sade han.

Fordon var den klart starkaste sektorn i Eurostoxx 600-indexet med en uppgång kring 4 procent. På Stockholmsbörsen noterade Haldex årshögsta på drygt 85 kronor och en stängning på plus mer än 5 procent. Även Trelleborg steg mer än index, kring 2 procent, medan Gränges backade ungefär lika mycket.

Smallcapnoterade Intellecta gjorde Betsson sällskap i vinstvarningslägret, och föll 14,5 procent efter att ha aviserat att den amerikanska verksamheten går svagt. Koncernens tidigare kommunicerade finansiella mål för 2016, exempelvis byråintäkter på 500 miljoner kronor, motsvarande en tillväxt på 20-25 procent, väntas inte kunna infrias.

Skanskas aktie steg 2,5 procent efter att bolaget meddelat två nya affärer: ett vägbygge i Norge värt 730 miljoner kronor, och ett sjukhus i USA för 340 miljoner kronor.

På råvarumarknaden rörde sig oljepriset kring nollan. Guldpriset steg däremot drygt 1 procent till 1337 dollar per uns. Gruvbolaget Semafo handlades upp mer än 4 procent.

Oljebolaget Enquests aktie steg 3,7 procent. Bolaget rapporterade på fredagsmorgonen uppmuntrande resultat av borrningar i centrala Nordsjön.

NCC meddelade på morgonen att bolagets andra kvartal kommer att innehålla flera jämförelsestörande poster. Marknaden verkade inte se någon anledning till oro. Aktien steg något mer än index, 1,7 procent.

På makrofronten kom en räcka industri-PMI för juni in. Markits för Storbritanniens noterades på till 52,1 i juni, upp från reviderade 50,4 föregående månad och högre än förväntningarna. Informationen är dock till största delen insamlad före EU-omröstningen. Även USA:s motsvarighet kom in bättre än förväntningarna.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1340.26
2883.06
9776.12
6577.83
2102.95
17949.37
4862.57
15782.50
21098.80
1.11
9.41
8.44
48.94
50.34
1.26%
0.64%
0.99%
1.13%
0.19%
0.11%
0.41%
0.64%
1.46%
0.03%
0.12%
0.13%
-0.10%
-0.02%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.