Home > Morgonrapport: Brittiska parlamentet röstade ja till förlängning av brexit

Morgonrapport: Brittiska parlamentet röstade ja till förlängning av brexit

OMXS30 fortsatte uppåt under torsdagen i en positivt stegrande utveckling från öppning till stängning. Det svenska storbolagsindexet noterades upp 1,14 procent till nivån 1590,76. Fokus under fredagen ligger på den amerikanska industriproduktionen. Wall Street avslutade gårdagen på minus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning sedan Kina utlovat ansträngningar för att stärka den ekonomiska tillväxten.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen, liksom övriga Europa, fortsatte uppåt i en stark handel under torsdagen trots nyheter om ett senarelagt möte mellan Donald Trump och Xi Jinping. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning upp 1,14 procent till nivån 1590,76. Omsättningen under torsdagen hamnade på 15,8 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 under gårdagens breda uppgång blev H&M som återigen tryckte på uppåt inför dagens siffror över senaste kvartalets försäljning. Bidragande i uppgången sägs vara de återkommande ryktena om ett utköp från börsen. Klädbolagets aktie avslutade torsdagen på positiva 3,5 procent.

Bland de tre bolagen i storbolagsindexet som avslutade torsdagen under nollstrecket utvecklades Autoliv sämst med en nedgång med -1,6 procent.

I övriga Europa var utvecklingen, liksom den svenska, positiv under torsdagen. Tyska DAX-index avslutade upp 0,3 procent där Lufthansa agerade sänke med en nedgång om -6 procent sedan man tvingats sänka tillväxtprognoserna för helåret. Samtidigt steg franska CAC 40-index 0,8 procent och brittiska FTSE 100-index 0,4 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade upp 0,9 procent.

I USA var utvecklingen något mer blygsam under torsdagen där Dow Jones industriindex stängde kring oförändrat, det bredare S&P 500 backade -0,1 procent och tekniktunga Nasdaq Composite avslutade ner -0,2 procent.

I Storbritannien fortsatte de brexitrelaterade omröstningarna i parlamentet under gårdagen. Underhuset röstade först klart nej till en ny folkomröstning om brexit, och därefter, med en stor majoritet, ja till en senareläggning av brexit.

I Kina meddelade premiärminister Li Keqiang under natten att man kommer att sänka momsen för tillverkningsindustrin och andra sektorer från och med den 1 april, och avgifter för socialförsäkringar kommer att börja sänkas från och med den 1 maj, för att hantera nedåttrycket i landets ekonomi. Vidare sade han även att landet kan använda reservkrav och räntor för att stödja den ekonomiska tillväxten.

Torsdagens svenska arbetslöshetsstatistik för februari visade på ett utfall på 6,6 procent, vilket var över prognostiserade 6,4 procent. Den säsongsrensade statistiken kom dock in i linje med förväntningar på 6,2 procent. Enligt Swedbank förklaras den höga siffran av en högre arbetskraftstillväxt än sysselsättningstillväxt. ”Tittar man på januari och februari tillsammans utvecklas arbetsmarknaden i linje med Riksbankens förväntningar även om dagens utfall är något av en besvikelse”, skrev banken.

Under fredagen vänder vi oss mot USA för siffror över industriproduktionen. Senast i januari uppgick den amerikanska industriproduktionen till en nedgång med -0,6 procent m/m. I februari väntas en rekyl och en uppgång med 0,4 procent.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter:

 • MQ (kl 7.15)

Makrostatistik:

 • Kina: huspriser februari kl 2.30
 • Finland: BNP-indikator januari kl 8.00
 • Tyskland: grossistpriser februari kl 8.00
 • Österrike: KPI februari kl 9.00
 • EMU: KPI (def) februari kl 11.00
 • USA: Empire manufacturing index mars kl 13.30
 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande februari kl 14.15
 • USA: JOLTS-data, lediga jobb mm, januari kl 15.00
 • USA: Michiganindex (prel) mars kl 15.00

Övrigt:

 • Riksbanken: resultat köpauktion realobligationer kl 10.07
 • BOJ: räntebesked
 • Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
 • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte på torsdagen veckans stigande trend. Medieuppgifter om ett senarelagt möte mellan Donald Trump och Kinas president Xi Jinping till tidigast april gav bara tillfällig börshicka.

Storbolagsindexet OMXS30 klättrade 1,1 procent till nivån 1.591. Aktier för 15,8 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

H&M steg 3,5 procent under hög omsättning. Det var den tredje uppgångsdagen för klädjätten som sedan en tid har omgärdats med utköpsrykten. På sina håll har Melker Schörlings större försäljningar av aktier, i bland annat Hexagon, väckt spekulationer om att finansmannen skulle vara en del familjen Perssons förmodade utköpsplaner, något som dock har dementerats av Melker Schörling AB.

Affärsbankerna var överlag upp med Nordea och SEB i tätposition med uppgångar på runt 1,5 procent. Andra storbolag som gick starkt var Skanska som steg 2,2 procent och Swedish Match som återhämtade sig 1,6 procent efter onsdagens fall.

Utanför storbolagen rörde rekommendationer och riktkursändringar om i grytan. E-handelsbolaget Boozt steg 2,6 procent till 66 kronor. Nordea har inlett bevakning och satt en köprekommendation med riktkursen 84 kronor.

Cancerläkemedelsföretaget Ascelia Pharma avancerade 18 procent till drygt 29 kronor. Tidigare i veckan handelsdebuterade bolaget efter en nyemission med teckningskurs 25 kronor.

I det senaste numret av Affärsvärlden rekommenderades köp av bland annat Christian Berner. Teknikhandelsföretagets storförvärv av Zander & Ingeström i fjol framstår som ett riktigt fynd och tidningen bedömer att aktien har mer att ge. Christian Berner steg 6,6 procent.

Detaljhandelskollegan Clas Ohlsson, som föll med 11 procent på onsdagen till 71:50 kronor efter bolagets rapport för det tredje kvartalet, fortsatte ned 3,8 procent till 68:80 kronor. ABG Sundal Collier och SEB Equities har sänkt sina respektive riktkurser för bolaget till 85 (90) respektive 82:50 (87:50) kronor.

Cloetta höll kapitalmarknadsdag i Stockholm där bolaget upprepade sina finansiella mål. Godisföretaget planerar utökade investeringar i sitt fabriksnätverk. Aktien slutade oförändrad.

Sinch, som är under namnbyte från CLX Communications, tappade 3,7 procent till 130 kronor. En grupp aktieägare i företaget har sålt sammanlagt 3,15 miljoner Sinch-aktier till institutionella investerare för 120 kronor per aktie.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.