Home > Morgonrapport: Brittisk folkomröstning i fokus under veckan. Stanna-sidan leder i senaste opinionsundersökningar.

Morgonrapport: Brittisk folkomröstning i fokus under veckan. Stanna-sidan leder i senaste opinionsundersökningar.

Stockholmsbörsen återvände med positivt humör som avslutning på veckan under fredagen, och stängde +1.54% till 1298.4 punkter. Med ett stort fokus som fortsätter ligga på Brexit, uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen under fredagen till 17 miljarder kronor. Fredagens vinnare blev Husqvarna(+5.92), medan Modern Times Group(-3.92%) toppade förlorarna. USA dök kraftigt initialt på fredagen för att återhämta en del av nedgången efter amerikansk lunch och stängde -0.33%. Asien har pendlat lite under natten i positivt territorium, och Japanska Nikkei noteras på +2.18%, samt Hang Seng index +1.08%. Oljan fortsatte under fredagen återhämta den kraftiga nedgången, och nattens handel har fortsatt i detta spår och noteras nu strax under 50 dollar.

Dagens fokus:

  • Tyskland: PPI maj kl 8.00

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Sverige återhämtade en del av torsdagens nedgång på fredagen, vilket innebär att vi fått en ”varannan dag handel” sedan tisdagen föregående vecka. Dagen bjöd inte på några genomslående nyheter förutom europeisk bytesbalans som kom in tydligt bättre än väntat, men Brexit fortsatte stå i stort fokus.

Vi vände blickarna mot 1290 punkter som en öppningsnivå på fredagen, vilket även föll i hamn. Efter svårigheter att ta sig vidare mot norr så blev det inte förrän USA öppnade som vi gjorde ett kortfattat besök över 1300 punkter.

Om vi fick ett utbrott över 1300 punkter, ja då förväntade vi oss en vidare uppgång mot nästa motståndsnivå 1320 punkter. Nu kom utbrottet senare delen under dagens handel och innebar att vi hade svårt att finna vidare momentum, då USA fick en ganska så slagig handel inledningsvis.

OMXS30 (dagsdiagram)

Brexit kommer fortsätta stå i blickfånget i veckan, då vi på torsdag har folkomröstningen då Storbritannien avgör om man kommer stanna kvar i EU eller ej. Senaste opinionsundersökningen från YouGov pekar nu på att stanna-sidan står för 44 procent, och lämna sidan fallit tillbaka till 43 procent. Indikationerna börjar således nu falla i linje med vad betting aktörer lämnat indikationer på tidigare.

Även om veckans handel förväntas styras av Brexit, så får vi på makroagendan för dagen producentprisindex från Tyskland nu på morgonen, som mäter prisutvecklingen för varor producerade av tyska företag. Maj månad väntas öka med 0.3 procent, att jämföra med april som fick en svag ökning av 0.1 procent.

Idag räknar vi med att dagens handel får återbesöka nästa motståndsnivå, 1320 punkter. Vi har en indikation på en kraftigt positiv öppning, och ledande svenska terminer pekar finger i skrivande stund på just runt 1320 punkter. Detta innebär även att vi möjligtvis kommer närma oss vår tidigare svårslagna balansgång 1330 punkter, och det blir intressant att se huruvida denna nivå håller.

Rent tekniskt fick vi ett stöd i vår underliggande kanalbotten, och vår RSI indikator lämnade även tydligt nära översåld nivå för att under dagen med stor sannolikhet kommer slå ut överköpt nivå.

USA fick en skakig öppning och efter en halvtimmes handel klev säljarna in ordentligt i bilden. Med en volatil handel där Brexit berör i högsta grad den amerikanska handeln, fick vi ett skifte under dagen strax före amerikansk lunchtid då positiviteten kom tillbaka och lyckades återhämta en del av marken fram till stängning.

Rent tekniskt har vi sedan början av mars fått en underliggande uppgående trendlinje och det blir intressant att se utbrott under veckan. Det finns goda möjligheter för en otroligt stark utveckling med positivt valresultat för EU om man väljer stanna kvar. Blir det däremot att Storbitannien lämnar räknar vi med en riktigt sur utveckling närmaste dagarna kommande vecka.

Även om amerikanska terminer påvisade positivt humör på morgonen under fredagen, så lyckades vi inte få det momentum som hade behövts för återbesök av 2100 punkter. Däremot finns det möjligheter under dagen att utmana 2100 punkter om handeln fortsätter i spår av den förväntade utvecklingen på europeiska börser.

S&P 500 (dagsdiagram)

Veckan inleds utan någon större amerikansk statistik, utan förväntas styras helt av Brexit frågan och några av veckans större händelser landa på tisdagen då både europeiska och amerikanska centralbankschefer talar. Onsdag får vi veckostatistik från oljelager och det blir intressant att se om det blir nya överraskningar.. Torsdagens jobbdata förväntas hamna i skugga av den brittiska folkomröstningen. Veckan är även kort då fredagen håller stängt då vi firar midsommar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Storbritannien: Rightmove huspriser juni kl 1.01
  • Japan: handelsbalans maj kl 1.50
  • Tyskland: PPI maj kl 8.00
  • AF: veckodata kl 10.45
  • EMU: byggproduktion april kl 11.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Oron för en Brexit lindrades en del på de europeiska finansmarknaderna under fredagens handel. Ericsson hamnade i fokus efter att Svenska Dagbladet publicerat nya graverande uppgifter. Elanders rusade efter ett tyskt storköp.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade upp 1,5 procent till nivån 1.298. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 17 miljarder kronor.

”Börserna i Europa har prisat in osäkerheten kring nästa veckas folkomröstning i Storbritannien. Marknaden ogillar osäkerhet och vi kan vänta oss fortsatt hög volatilitet och sväva i ovisshet under nästa vecka”, sade Erik Hansén, marknadsanalytiker på nätmäklaren IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

En något minskad Brexit-oro fick alltså investerare att leta sig till mer riskfyllda tillgångar. Utvecklingen vände efter beskedet att den brittiska Labour-parlamentarikern Jo Cox avlidit efter att ha blivit beskjuten och knivhuggen under folkomröstningskampanjen. Hon företrädde stanna-sidan och mordet har lett till spekulationer om att britterna kommer att bli mindre benägna att rösta för att lämna EU.

Inom det svenska storbolagsindexet var Ericsson på minus under stora delar av fredagen men slutade 0,5 procent upp. Svenska Dagbladet publicerade nya besvärande uppgifter om Ericsson. Justitiedepartementet i USA och finansmyndigheten SEC granskar bolaget för misstänkt korruption. Frågorna gäller framförallt bolagets verksamhet i Kina.

Vidare har Exane BNP Paribas sänkt sin rekommendation för Ericsson till neutral, från tidigare outperform.

Fingerprint stod för runt 3 procents uppåtrekyl. Amerikanska Synaptics, som konkurrerar med Fingerprint på vissa områden, kommer sjösätta ett åtgärdsprogram på kostnadssidan.

Storbankerna steg mellan 1,5 och 3,2 procent i det bättre riskklimatet. Bankbranschen var bästa sektorn i Europa. Vidare var basmetallpriserna upp och de råvarurelaterade bolagen SSAB och Boliden noterades båda uppemot 4 procent högre. Oljan steg också markant. Enquest och Tethys Oil noterades klart på plus.

Tryckeribolaget Elanders steg hela 19 procent sedan det köpt tyska LGI Logistics för 257 miljoner euro. Elanders omsättning kommer att fördubblas och förvärvet kommer delvis att betalas genom en företrädesemission på 600 miljoner kronor.

Martin Svalstedt, styrelseordförande i Gunnebo, har ökat sitt aktieinnehav med 50 procent genom köp av Gunneboaktier för första gången sedan 2013. Aktien steg kring 5 procent.

Etrion avancerade närmare 7 procent. Robert Eriksson, talesperson för flera bolag inom Lundinsfären, har köpt aktier i bolaget.

Kappahl lyfte 4 procent. Carnegie har höjt rekommendationen för aktien till köp.

”Bolagsledningens fokus har gradvis skiftat från reor och kostnadsreduktion till att förbättra fullprisförsäljningen. Vi räknar med att de första tecknen på detta kommer att ha märkts under våren med ytterligare förbättringar under de kommande kvartalen”, skrev Carnegie om klädbolaget.

Hoist var närmare 5 procent högre. Skuldhanteringsbolaget etablerar sig på den spanska marknaden genom förvärv av en portfölj med förfallna bankfordringar.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,298.38
2,849.17
9,631.36
6,021.09
2,071.22
17,675.16
4,800.34
15,939.16
20,388.49
1.14
9.36
8.23
49.16
49.63
1.54%
1.06%
0.85%
1.19%
-0.33%
-0.33%
-0.92%
2.18%
1.08%
0.84%
-0.31%
-1.09%
1.24%
0.94%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.