Home > Morgonrapport: Brott av signifikant stödnivå efter tvivel på global efterfrågan

Morgonrapport: Brott av signifikant stödnivå efter tvivel på global efterfrågan

I lördags sa ECB-ledamoten Jens Weidmann i en intervju att ECB:s penningpolitik ännu inte nått den punkt då fördelarna med kvantitativa lättnader, QE, skulle vara större än kostnaderna. Han sade vidare att nedgången i oljepriserna kan liknas vid ett stimulansprogram som lyfter konsumenternas köpkraft och företagens vinster och att dessa prisnedgångar inte har samma effekt som en negativ spiral nedåt i pris vilket deflation skapar. Efter det japanska nyvalet behåller Abe-koalitionen sin majoritet och nu återstår att se om med väljarnas stöd i ryggen det kommer tas krafttag med den tredje pilen i Abenomics, som är strukturella förändringar, främst på arbetsmarknad och jordbrukspolitik. Kinas centralbanks centralekonom Ma Jun skrev i en rapport i fredags att tillväxten troligtvis kommer dämpas till 7,1% nästa år. Nikkei 225 handlas ned drygt en procent i skrivande stund, likt Hang Seng. Oljeterminer är dock upp knappt en procent och amerikanska futures svagt positiva.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

Trots att fördelarna för ekonomin från nedgången i oljepriset lyfts fram mer och mer har investerare svårt att bortse från att det kan ligga en svag efterfrågan, och därmed svag världsekonomi, som bakomliggande orsak. Dessutom tvingar förluster på oljerelaterade investeringar fram försäljning av andra tillgångar. Att energibolagen tappar är naturligt, men det är just oro kring nedsaktning, vilket dessutom eldas på av besvikelser i Kina-statistik, som drar med andra bolag i säljtrycket. Samtidigt är vi vana vid att nedgångar så gott som alltid går fortare än uppgångar. I fredagens morgonrapport hade vi som huvudscenario att stödnivåer för OMXS30, Euro Stoxx 50 och S&P 500 skulle hålla emot. Alternativet var att samtliga skulle bryta igenom och få oss tacksamma för användandet av stop-loss för eventuella positioner, och så blev också utfallet.

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

För OMXS30 kom brottet genom stödnivån 1446 redan på morgonen, därefter testades nivån underifrån utan framgång och börsen drogs sedan ned ordentligt när USA öppnade. Statistikfronten från amerikanskt håll i form av Michigan-index som mäter konsumentförtroende överraskade på uppsidan och var det högsta utfallet på åtta år. Detta lyckades dock inte lugna marknaden när väl baisseflocken hade fått fotfäste och S&P 500 sjönk till nästa stödnivå strax över 2000 punkter. För OMXS30 rusade priset rakt igenom stödet 1432 och stängde på 1425 som var ett väldigt ihärdigt motstånd de två första veckorna i november. Vi ser en rekyl uppåt som möjlig, i så fall ligger motstånd vid 1432 och därefter 1446. På nedsidan finns nästa stöd vid ca 1410, återföljt av 1400. Även om fredagens utveckling sänker våra utsikter på kort sikt ser vi på grafen över ett år att priset trots allt fortfarande befinner sig ovanför det intervall som tog flera månader att bryta igenom underifrån. Det är först när priset understiger 1380 och 200-dagars glidande medelvärde vi börjar oroa oss för att en längre nedgångsfas kan vara inledd. För tillfället har trycket lättats i och med att priset rört sig till ett rimligare avstånd från de glidande medelvärdena och vi skulle kunna se en upprekyl, men för att avgöra om nedgången är avklarad eller ej får vi följa marknadens beteende under dagen och hålla koll på makrofronten med dagens höjdpunkt i Amerikansk industriproduktion.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Den sista veckan före jul är fullspäckad med makrobesked. I fokus internationellt är först och främst Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen, där den stora frågan är om Fed kommer att slopa formuleringen om att det ska dröja en ”betydande tid” mellan avslutat program för obligationsköp och en första räntehöjning. Från USA kommer i veckan även november-KPI, som lär pressas av det lägre oljepriset.

Svenska Riksbanken lämnar också räntebesked och här räknar analytikerna i SME Direkts enkät med att Riksbanken inte kommer med några okonventionella lättnader. Däremot väntas Riksbanken dra ned räntebanan så att den första höjningen sjukts än längre in i framtiden.

I statistikväg är diverse sentimentsindikatorer från euroområdet i blickfånget. En svagare euro och det fallande oljepriset spås allmänt ha lyft humöret hos företagen.

I Sverige väntas tvärtom Konjunkturinstitutets samlade barometerindikator ha sjunkit i december. Industrin spås ha blivit mindre positiva och hushållen samtidigt mindre pessimistiska.

kl 15.15: USA: industriproduktion november
Väntas öka 0,7% m/m efter en oväntad nedgång om 0,1% i oktober.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde liksom de ledande europabörserna i klar röd ton på fredagen. Oljepriset låg fortsatt som en våt filt över aktiemarknaden och nedgångarna på handelsplatserna förstärktes mot stängning.

OMXS30 backade 2,0 procent till 1.426. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 13 miljarder kronor.

”Det problematiseras mycket kring oljeprisutvecklingen och visst är det så att berörda oljeproducerande regioner, enskilda bolag och finansiella aktörer som ligger fel i gungan får problem”, sade Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Remium, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt och fortsatte:

”Men ’bottom-line’ kan oljeprisfallet jämföras med en global skattesänkning finansierad av Saudiarabien och detta är den största tillväxtimpuls världsekonomin fått sedan centralbanker och finansministerier rullade ut sina extraordinära stimulanser i kölvattnet av finanskrisen 2008.”

Lundin Petroleum, som handlas till sin lägsta nivå sedan hösten 2011, bytte en nedgång till 93:30 kronor vid lunchtid på fredagen mot en uppgång på 0,4 procent till 96:40 kronor och var därmed en aktie på plus inom storbolagsindex.

I sektorn fortsatte flera aktier nedåt. Africa Oil och Tethys Oil tappade runt 4 procent, Enquest backade drygt 3 procent och Shamaran, som bjöd på en besvikelse i uppdateringen av reserver och betingade resurser, rasade 11 procent.

”Det var två stora negativa nyheter. Resursestimatet dras ned med omkring 35 procent, därtill skjuter de upp starten av Atrush-fältet med ett kvartal till fjärde kvartalet 2015”, kommenterade en analytiker för Nyhetsbyrån Direkt.

Tele2, som höll hov för investerare och media i London, lanserade ett effektiviseringsprogram som ska nå full effekt 2018 med besparing på 1 miljard kronor. Lanseringsplanerna för bolagets 4g-nät i Holland presenterades och vd Mats Granryd uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att Tele2 inte planerar någon extrautdelning, även om en försäljning av bolagets norska verksamhet går igenom. Efter en uppgång på de initiala beskeden vände aktien nedåt och stängde 2,0 procent lägre.

I den breda nedgången huserade bland andra Sandvik, Nordea och Astra Zeneca i botten av storbolagsindex.

Nordea tvivlar på marknadens syn på marginallyft och tillväxt för Sandvik med tanke på bolagets stora exponering mot olja, gas och gruvor och har sänkt rekommendationen till sälj. Sandvik tappade 3,0 procent till 73:75 kronor.

Trelleborg steg å andra sidan 0,9 procent efter dubbla köprekommendationer: DNB har höjt sin tidigare rekommendation medan Kepler Cheuvreux inlett bevakning av industrikoncernen.

Orexo lyfte drygt 3 procent. Preparatet Zubsolv stod i fokus: det amerikanska läkemedelsverket har godkänt två högre styrkor av Zubsolv för underhållsbehandling av opioidberoende. Samtidigt ökade antalet förskrivningar något förra veckan.

Aerocrine föll 11,6 procent efter att diskussionerna kring ett bud på medicinteknikbolaget avbrutits.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
Paris CAC40
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Oil Termin
Brent Termin
1425,86
3067,32
9594,73
6300,63
4108,93
2002,33
17280,83
4653,60
17126,92
22996,46
1,2443
9,3932
7,5484
58,24
62,79
-1,97%
-2,91%
-2,72%
-2,49%
-2,77%
-1,62%
-1,79%
-1,16%
-1,40%
-1,11%
-0,14%
-0,10%
0,15%
0,74%
1,06%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto