Home > Morgonrapport: Centralbankerna i fokus under veckan

Morgonrapport: Centralbankerna i fokus under veckan

OMXS30 avslutade en blandad vecka på minus i linje med övriga världens börser. Det svenska storbolagsindexet noterades vid stängning ned -0,48 procent till nivån 1471,67, vilket tog förra veckans utveckling till en uppgång med 1,21 procent.  Wall Street avslutade fredagen på minus och under natten har de asiatiska marknaderna över lag inlett veckan i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Världens börser fortsatte nedåt under fredagen efter att den kinesiska industriproduktionen kommit in klart under förväntningarna. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ned -0,48 procent till nivån 1471,67, vilket försämrade veckans utveckling något till positiva 1,21 procent. Omsättningen under fredagen hamnade på 12,2 miljarder kronor.

Efter att ha inlett föregående vecka med stormsteg uppåt vände börserna åter nedåt under onsdagen. Medan fokus förra veckan riktats åt det politiska, med brexit-turbulens och fortsatte svårigheter i den svenska regeringsbildningen, vänds blickarna mot centralbankerna den kommande veckan då räntebeskeden duggar tätt.

Som så många dagar tidigare den senaste månaden hamnade Autoliv i botten av OMXS30 under fredagen. Det svenska bilsäkerhetsbolaget tilldelades en säljrekommendation och avslutade ned -3,9 procent.

I USA stängde samtliga tre stora index fredagen ned runt -2 procent där Johnson & Johnson agerade sänke med ett tapp om cirka -10 procent sedan nyheter om att bolagets ledning mörkat uppgifter om att en av deras produkter innehållit asbest i över 40 år.

Fredagens agenda, som inleddes med kinesisk industridata och Valueguards bopriser, fortsatte under förmiddagen med PMI-siffror från EMU. Euroområdets kombinerade inköpschefsindex backade till 51,3 i december från 52,7 föregående månad, vilket är på lägsta nivåer sedan november 2014 och betydligt under väntade 52,8. Uppdelat sjönk industri-PMI till 51,4 från 51,8 medan tjänste-PMI bidrog mest med en nedgång till 51,4 från 53,4. Bland orsakerna till nedgången framhålls effekter av protesterna i Frankrike men även mer underliggande faktorer som brexit, handelskrig och en inbromsning i tillväxttakten. Att framåtblickande delar av PMI, som nya order och framtida förväntningar, är fortsatt dämpade tyder dessutom på att efterfrågetillväxten stagnerar.

Efter en händelsefattig måndag presenteras IFO-index från Tyskland under tisdagen. Vidare bjuder onsdagen på svensk konjunkturbarometer och det så viktiga räntemötet med Fed. Torsdagen fortsätter på samma tema med räntebesked från Riksbanken, Bank of England och Bank of Japan. Innan julens långledighet avslutas veckan med svenska detaljhandelssiffror och amerikanska kärn-PCE under fredagen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • EMU: HIKP (def) november kl 11.00
  • EMU: utrikeshandel oktober kl 11.00
  • USA: Empire manufacturing index december kl 14.30
  • USA: NAHB husmarknadsindex december kl 16.00

Övrigt

  • Riksbanken: fullmäktige sammanträder kl 13.00
  • ECB: obligationsköp kl 15.45
  • Svensk Handel: handelsbarometer kl 6.00
  • SKL: presenterar ekonomirapporten kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte ned på fredagen med kurstapp för bland annat industri och råvaror, medan defensiva sektorer som teleoperatörer klarade sig bättre. Nordea steg efter uttalanden i finsk affärspress från finansmannen Christer Gardell.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index backat 0,5 procent till 1.472. Aktier för 12,2 miljarder kronor bytte ägare under dagen på Stockholmsbörsen.

Bland de större förlorarna inom OMXS30 fanns Securitas och Hexagon, som tappade 2,0 respektive 2,4 procent. Svagast i storbolagsindexet var dock Autoliv, som sjönk 3,6 procent. Bilrelaterade aktier tyngdes av siffror över bilförsäljningen inom EU som föll 8 procent i november jämfört med samma månad i fjol.

Autoliv har dessutom i likhet med Veoneer fått en säljrekommendation av Deutsche Bank, som inlett bevakning med riktkurserna 191 kronor för Veoneer och 554 kronor för Autoliv. Veoneer handlades ned 1,8 procent.

Spekulationerna om ett intåg av Christer Gardells Cevian i Nordea fick nytt bränsle sedan finansmannen sagt till finska medier att den nordiska banksektorn är ”attraktiv”, och att Nordea släpat efter övriga nordiska storbanker på kostnadsbesparingsområdet och har en lönsamhet samt värdering som är lägre än sektorkollegorna.

Nordea stärktes 0,8 procent, samtidigt som rivalerna Swedbank och Handelsbanken visade små rörelser och SEB backade. Bäst i OMXS30 var dock Telia som steg 1,8 procent.

Marknaden har missat att Saab förlorat en nyckelorder i Indien, skrev Dagens Industri på fredagen. Bakslaget anses väcka frågor om hoppet att få en stor beställning på Gripenplan från landet. Saab handlades 1,6 procent lägre.

Forskningsbolaget Bioarctic och det amerikanska läkemedelsföretaget Abbvie har fått godkännande från amerikanska konkurrensmyndigheter för Abbvies licensiering av Bioarctics portfölj med antikroppar mot alfa-synuklein för Parkinsons sjukdom och andra potentiella indikationer. Beskedet lyckades dock inte lyfta Bioarctic som i stället tappade 0,2 procent.

Medivir är klar med en tidigare aviserad omorganisation och företaget har gått från 75 till 17 anställda. Inom den kliniska portföljen har samtal med FDA om remetinostat, mot en ovanlig blodcancerform (CTCL), slutförts och enligt bioteknikbolaget varit framgångsrika inför en fas 3-studie. För fortsatt utveckling av remetinostat söker Medivir samarbetspartner. Aktien, som sedan början av oktober förlorat nästan halva sitt värde, fortsatte nedåt med minus 4,5 procent.

Bostadsutvecklaren SSM ska öka hyresrätternas andel av produktionen från 30 till 50 procent. Dessutom ska bostadsrättsproduktionen fokusera på yteffektiva bostäder i prisintervallet 1,3-2,2 miljoner kronor, enligt bolaget. Aktien reagerade positivt och stärktes 6,6 procent.

En förvaltare som tagit en position på 8 procent av aktierna i Cinnober tänker säga nej till Nasdaqs bud på 75 kronor per aktie i fintech-bolaget, erfar Nyhetsbyrån Direkt. Acceptperioden löpte ut på fredagen och ägare till omkring 40 procent av aktierna såg ut att avvisa budet. Cinnober steg 4,7 procent till 78:40 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto