Home > Morgonrapport: Centralbankerna styr fortfarande börsutvecklingen

Morgonrapport: Centralbankerna styr fortfarande börsutvecklingen

God morgon!

Japanska räntor och Tokyobörsen stiger på onsdagen, medan yenen tappar efter statistik som visade att det preliminära japanska BNP-utfallet för första kvartalet var starkare än väntat. Japans BNP steg med 0,6 % under första kvartalet jämfört med föregående kvartal, vilket motsvarar en uppgång på 2,4 % i beräknad årstakt, enligt preliminär statistik. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en uppgång med 0,4 respektive 1,6 %.

Svensk arbetslöshet och protokollen från såväl Bank of Englands som Federal Reserves senaste räntemöten är några viktiga punkter på onsdagens makroagenda. Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Euron tappade i värde, europaräntor sjönk och europeiska börserna steg under tisdagsförmiddagen efter att ECB:s direktionsledamot Benoit Coeure meddelade att centralbanken planerar att utöka sina tillgångsköp under maj och juni inför en förväntad sommarstiltje med låg likviditet under semestertid.

Dollarn fick sedan ytterligare fart efter att amerikanskt bostadsbyggande i april ökade med 20 % istället för väntade 10 % och ligger därmed på högsta nivå sedan november 2007.  De europeiska räntenedgångarna gröptes ur något när de drogs med av USA-räntor som steg på den positiva statistiken. Statistik som däremot inte var positiv lyckades tyska ZEW-index leverera efter ett utfall på 41,9 från 53,3 i april mot väntade 49,0. Även Storbritannien bjöd på halvdan statistik i form av negativ inflationssiffra, om än med endast 0,1 %.

Bank of Englands Mark Carney kommunicerade efter beskedet att de räknar med en uppgång i inflationen mot slutet av året, vilket lär stöttas av att effekter från att lägre energipriser börjar falla ur jämförelsetalen. Även vår svenska centralbankschef Stefan Ingves var aktiv i media och kommenterade på tal om det senaste svenska KPI-utfallet: ”Med den tillväxt vi ser i svensk ekonomi de närmaste åren så kommer svensk ekonomi att ligga ungefär på produktionsförmågan, och att man inte i en sådan situation skulle få upp inflationen – det är ett tillstånd som man inte kan föreställa sig.”

Euro Stoxx 50, dagsgraf, 6 mån.
Euro Stoxx 50, dagsgraf, 6 mån.

Det råder inget tvivel om att det fortfarande är centralbankerna som styr eftersom ovan nämnda europeiska statistikbesvikelser inte kunde hindra Euro Stoxx 50 från att stiga hela 2,3 % under gårdagen. I gårdagens morgonrapport skrev vi att den negativa trenden sedan drygt en månad tillbaka visar första tecken på att brytas om nivån 3650 forceras, och den kraftiga rörelse med tydlig stängning ovanför motståndet var precis den typ av rörelse vi ville se. Nu återstår en bekräftelse genom en forcering av 50-dagars glidande medelvärde vilket var precis var stängningen landade. Med en MACD-indikator som nu pekar på köpsignal och RSI som ser ut att ha bottnat ur har optimismen för nya årshögsta åter väckts.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: arbetslöshet april
Säsongsrensat sjönk arbetslösheten klart mer än väntat i mars och nu väntar sig analytikerna i SME Direkts enkät en liten rekyl, och att arbetslösheten stiger till 7,7% från 7,6%.

kl 10.30: BOE: protkoll från policymötet i maj
Den niohövade policykommittén väntas återigen ha varit helt enig i att lämna styrräntan oförändrad till 0,50%.

Credit Suisse: ”Det verkar som om den penningpolitiska kommittén inte har någon brådska att höja räntorna ännu. Det finns dock en risk för att en eller två ledamöter kan ha röstat för en höjning eller är nära att göra det efter accelererade löneökningar och uppgången i oljepriset.” Credit Suisse tror själva på en första räntehöjning i februari 2016.

kl 20.00: Fed: protokoll från FOMC-mötet 28-29/4
FOMC upprepade vid räntebeskedet sin framåtblickande guidning att det är rimligt att höja räntan när de sett ytterligare förbättringar på arbetsmarknaden och är ”rimligt säker” på att inflationen kommer att stiga mot 2-procentsmålet på medellång sikt. FOMC noterade samtidigt att den ekonomiska aktiviteten bromsade in under vintermånaderna, delvis beroende på ”övergående faktorer”. Tillväxten väntas ta bättre fart igen framöver.

Nordea tror att protokollet kommer att signalera att FOMC står redo att höja styrräntan senare i år, men inte ge några tydliga indikationer om när det kan tänkas ske. ”Den mest intressanta delen av protokollet kommer troligen att bli diskussionerna om de underliggande orsakerna till den ekonomiska svagheten 1 kv. Vilken roll den starkare dollarn spelat kommer att vara av stort intresse.”

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Tongångarna var positiva på onsdagens Stockholmsbörs och efter att ha varit nere och vänt vid nollan vid lunchtid steg index på eftermiddagen.

De stora Europabörserna gick ännu bättre och där var det främst fordonsrelaterade aktier som tog täten, efter att ECB uppgett att banken utökar sina obligationsköp.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,7 procent till 1.633. Omsättningen i Stockholm stannade till slut på 18,1 miljarder kronor.

Nyheten att ECB ska öka sina tillgångsköp i maj och juni fick fart på Europabörserna. I Tyskland gick många fordonsrelaterade aktier starkt och BMW, Volkswagen och Daimler klättrade samtliga med 3-4 procent.

För svensk del skördade Volvo ytterligare framgångar efter måndagens aktielyft i spåren av rekommendationshöjningar. Fordonsjätten stärktes 2,5 procent.

Köptrycket i Nokia var massivt och resulterade i en uppgång på 3,8 procent. Spekulationer kring högre bud, i trakten av 4 miljarder dollar, på bolagets kart- och positioneringstjänst Here bidrog till lyftet.

Tidigare har rapporterats att kinesiska sökmotorföretaget Baidu förberett ett bud på Here ihop med BMW, Audi och Mercedez-Benz. Nu väntas Baidu i stället lägga budet tillsammans med taxitjänsten Uber och private equity-företaget Apax Partners. Även tre amerikanska private equity-företag, Microsoft och svenska EQT uppges befinna sig i skaran av uppvaktare.

HSBC har dragit upp sin rekommendation för Skanska i spåren av att aktien fallit kraftigt sedan i slutet av februari. Byggbolaget klättrade 2,0 procent.

Dollarn stärktes med 1,4 procent mot kronan och de valutakänsliga massa- och skogsbolagen Holmen och Stora Enso gick framåt med 3,8 respektive 2,9 procent.

Hexpol, som gjort en aktiesplit, fortsatte den senaste tidens uppgång och polymertillverkarren noterades 3,6 procent högre.

Eltel, som säljer tekniska tjänster till ägare av infrastrukturnät, redovisade ett operativt ebita-resultat på 5,3 miljoner euro för det första kvartalet vilket var klart starkare än förhandstippade 3,3 miljoner euro. Aktien belönades med en uppgång på 4,0 procent.

Även husvagns- och husbilstillverkaren Kabe steg på sin rapport, som visade ett nettoresultat på 21 miljoner kronor. Aktien avancerade 1,2 procent.

Ett antal aktier handlades dock på minussidan i det annars positiva sentimentet. Ett oljepris som backat under flera dagar i följd, och där nedgången fick ökad kraft på tisdagen, tog ned Lundin Petroleum 3,2 procent. Även SSAB fanns bland förlorarna med en nedgång på 1,7 procent.

Saab föll drastiskt på nyheten om att ett ungerskt Gripenplan kraschat i Tjeckien i samband med den återkommande internationella Gripenflygövningen Lion Effort. Saabs presschef Sebastian Carlsson sade till Nyhetsbyrån Direkt att Ungerns leasingkontrakt är med svenska staten och inte med Saab. Aktien hämtade sig och vid stängning hade Saab stigit 0,9 procent.

Fingerprint Cards fortsatte däremot sin volatila resa och föll tillbaka 15,3 procent. Sensorbolaget steg i måndags med över 35 procent sedan det höjt sin försäljningsprognos.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1633,26
588,660
3670,52
11853,33
6995,10
2127,83
5070,03
20244,60
27638,37
1,1139
9,2970
8,3453
58,66
64,70
0,66%
-0,34%
2,27%
2,23%
0,38%
-0,06%
-0,17%
1,10%
-0,20%
-0,04%
-0,03%
0,04%
1,16%
1,06%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto