Home > Morgonrapport: Dagen före valdagen inleds i positiva tongångar.

Morgonrapport: Dagen före valdagen inleds i positiva tongångar.

Stockholmsbörsen fortsatte sin resa söderut på fredagen när storbolagsindexet OMXS30 stängde -1.05% till 1406 punkter. Denna halvdag uppgick omsättningen på Stockholmsbörsen till 7.4 miljarder kronor, och vinnaren blev Ratos som steg +1.77%, medan fredagens förlorare Sweco föll -6.84%. På NGM-börsen uppgick omsättningen till knappt 207 miljoner kronor, och Concent Holding blev dagens vinnare med en uppgång på +9.86%, samt förloraren Uni-light LED TO1 som blev dagens förlorare med en nedgång på -50.00%. Oroligheterna och nervositeten inför det amerikanska presidentvalet imorgon tisdag fortsätter sätta klorna i marknadens utveckling, och USA stängde på fredagen strax under nollan till -0.17%. Veckans handel inleds i positiva tongångar i Asien, där japanska Nikkei 225 stiger +1.63%, samt Hang Seng +0.59%. Oljan handlas fortfarande en bra bit under 50 dollar, och Brent terminen noteras för närvarande vid 46.13 dollar.

Dagens fokus:

 • Tyskland: industriorder september kl 8.00
 • EMU: detaljhandel september kl 11.00
 • Bank: Regeringens utredning om skatt på bank- och finanssektorn väntas presenteras

Ledande svenska terminer indikerar en positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Fredagens handel avslutade föregående vecka i klart negativa tongångar runt om i Europa.

Samtliga bolag i svenska storbolagsindexet OMXS30 stängde i rött, samtidigt som Large Cap enbart fick 10 bolag att stänga på plus.

Nattens handel i Asien ger dock förnyad positivitet inför öppning runt om i Europa denna måndag.

OMXS30 (dagsdiagram)

Underliggande stöd ser vi från positivt utfall i handeln runt om i Asien, oljemarknaden men även när vi vänder blickarna mot den amerikanska terminsmarknaden.

Måndagens handel indikerar ledande terminer att vi kommer öppna kring 1420 punkter med ett par timmar kvar tills börsen öppnar.

Med en sådan stark förväntad öppning innebär detta att vi beräknar med utmaning av vår motståndsnivå 1423 punkter.

Därmed beräknas vi på måndagen återta en del av den förlorade mark som försvann slutet av föregående vecka.

Även om vi har en del makro att beta av räknar vi med att det amerikanska presidentvalet kommer att påverka veckans utfall på börsen.

Trots detta så rent tekniskt ser vi att den svenska börsen fått uppleva en lägre volym senaste dagarna under nedgången.

Vi är även tydligt översåld i OMXS30, tillika flera stora bolag på börsen vilket ger utrymme för positivitet.

Måndagens tekniska nyckelnivåer faller åter igen på plats med motstånd vid 1423, 1431 och 1448 samt 1453 punkter. Stödnivåerna inväntar vid 1410 och 1400 punkter.

Det går knappast att gå miste om det amerikanska presidentvalet, som även blir veckans stora fokus.

Clinton har återtagit en del av den förlorade mark efter att FBI inte ser något skäl till åtal, gällande hantering av mail via privat mailleverantör och står förnärvarande som den ledande kandidaten.

I fredags frågade vi våra följare på Twitter ”Dött lopp i det amerikanska presidentvalet…. Hur öppnar börsen dagen efter?”. Med några timmar kvar att rösta ser vi en tydlig majoritet som tror att vi öppnar i negativt territorium efter valdagen.

Vi har 38% som tror att börsen öppnar +5%, 18% som väntar sig en oförändrad öppning samt en majoritet på 44% som tror att vi kommer öppna -5%.

Oron har tydligt tilltagit på marknaden, och inte minst såg vi detta under föregående vecka som även gav ett bittert utfall i USA, som backade från 2130 till 2083 punkter.

På måndagens makroagenda landar fokus på tyska industriordersiffror september, som väntas ha ökat med 0,3% m/m efter en uppgång med 1,0% under augusti.

Stora fokuset under veckan som helhet landar på presidentvalet i USA på tisdag, men utöver detta får vi även industriproduktion siffror från både Tyskland och Storbritannien, handelsbalans, KPI och PPI från Kina men även höstprognosen från EU kommissionen.

Regeringens utredning om skatt på bank- och finanssektorn väntas även presenteras under måndagen.

Glöm heller ej att USA gått över till vintertid, och har således återgått till ordinarie handelstider med en öppning kl 15:30.

Volvo backar över en procent på fredagen efter att den nordamerikanska marknaden fick en svag start på höstens orderingång.

ACT Research presenterade oktobermånadens ordersiffra för Class 8 i Nordamerika som uppgick till totalt 13.900 tunga lastbilar, betydligt lägre än väntade 20.000.

Orderingången var även 46 procent lägre än motsvarande månad föregående året.

Den tunga besvikelsen lyfter nu frågetecken över befintliga försäljningsestimat för 2017, och Volvos aktie backade som följd.

På fredagen framgick det även i ett pressmeddelande att Volvo avser att sälja affärsområdet Governmental Sales, som motsvarar drygt 1.5 procent av den totala omsättningen inom koncernen.

På fredagen nedgraderade samtidigt Piper Jaffray Volvo till undervikt från tidigare neutral och justerade även ned riktkursen till 76 kronor.

Volvo (dagsdiagram)

Electrolux avviker från strömmen och står ensam på plus i OMXS30.

Breda nedgångar på fredagsförmiddagen avviker Electrolux från strömmen och står därmed ensam på plus i storbolagsindexet OMXS30, som steg inledningsvis runt +0.70%.

Electrolux ställde sig dock i stora massans led allt närmre stängning på fredagen och avslutade dagen -0.92 procent.

I och med uppgången i november står vi och utmanar 100 dagars glidande medelvärde.

Den 28 oktober presenterade Electrolux ett rörelseresultat på 1.826 miljoner kronor för det tredje kvartalet, klart bättre än väntade 1.739 miljoner enligt analytiker. Rörelsemarginalen uppgick till 5.9% mot väntade 5.6%.

Bolaget sänkte även sin prognos för den nordamerikanska vitvarumarknadens utveckling 2016, som reviderades ned från 4-5 till 3-4 procent.

Tidigare nedgång i höst kom efter att vitvarustatistik visat att leveranser från de sex största vitvarukategorierna i USA steg med 6.9 procent i september, samtidigt som vi tidigare lyft fram att konkurrenten Whirlpool föll kraftigt då Bloomberg News rapporterat att världshandelsorganisationen WTO funnit att amerikanska importtullar på koreanska tvättmaskiner bryter mot internationella handelsregler.

Senaste riktkurserna för bolagets aktie står bland annat SEB Equities med 240 kronor som höjde rekommendationen till köp från behåll, samt Nordea med 235 kr.

Electrolux (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Troax (kl 12.00), Elanders (ändrat datum från 20/10), Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning)
 • HSBC (kl 5.00), Softbank (kl 7.00), CTC Media (prel datum), Lending Club (före USA-börsernas öppning), Rockwell Automation (före USA-börsernas öppning), Ryanair

Makrostatistik

 • Tyskland: industriorder september kl 8.00
 • SEB: Boprisindikatorn november kl 8.30
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • EMU: detaljhandel september kl 11.00
 • USA: samlat arbetsmarknadsindex (LMCI) oktober kl 16.00
 • Kina: valutareserv oktober

Övrigt

 • EMU: eurogruppsmöte i Bryssel kl 15.00
 • BOJ: protokoll från räntemötet den 20-21 september kl 0.50
 • Riksbanken: Henry Ohlsson talar om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik, ingen publicering kl 18.00
 • Bank: Regeringens utredning om skatt på bank- och finanssektorn väntas presenteras

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen noterades successivt lägre under fredagens förkortade handel inför alla helgons dag. De ledande Europabörserna handlades också klart lägre vid svensk stängning.

Handlarnas blickar riktas annars mot nästa veckas amerikanska presidentval, där en seger för republikanernas kandidat Donald Trump av allt att döma skulle skapa stor osäkerhet på de finansiella marknaderna.

På hemmaplan svek Loomis förväntningarna och SKF backade efter stämning från tyska BMW.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 1,0 procent till 1.406. Aktier för 7,4 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

”Vi har en godkänd rapportperiod bakom oss, men det känns som att större aktörer utnyttjat rapportdagar för att få ut volym. Sentimentet i USA är på samma nivåer som före brexit-omröstningen, vilket skapar förutsättningar för lättnadsrally efter USA-valet”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG Markets, för Nyhetsbyrån Direkt.

Sannolikheten för att republikanernas presidentkandidat Donald Trump vinner tisdagens presidentval är på fredagen enligt statistikern Nate Silver (fivethirtyeight.com) 34 procent, efter att för några veckor sedan ha varit nere kring 10 procent.

På nyhetsfronten märktes alltså rapporterande Loomis vars rörelseresultat förvisso var helt i linje med analytikernas förväntningar, men den för kontanthanteraren betydelsefulla organiska tillväxten svek.

VD Patrik Andersson bedömer att den organiska tillväxten för Loomis i USA framöver blir 5-10 procent, jämfört med 12 procent under de senaste tolv månaderna. Aktien föll 3,5 procent.

BMW kräver SKF på skadestånd. Stämningen handlar om att BMW ska ha lidit skada för ett konkurrensbrott SKF begått och dömts för i en kartelldom 2014. SKF-aktien tappade 2,2 procent.

Volvo har inlett en process för att sälja verksamheten inom affärsområdet Governmental Sales. Höstens ordersäsong för tunga lastbilar fick en svag start på den nordamerikanska marknaden. Volvo-aktien, som sänkts till undervikt från tidigare neutral av Piper Jaffray, backade 1,8 procent.

Investmentbolaget Ratos lyfte 1,8 procent efter beskedet att bolaget förbereder en notering av vin- och spritbolaget Arcus på Oslobörsen.

Även tungoljebolaget Black Pearl gick mot strömmen och stärktes 1 procent. Bolaget höjde sin produktionsprognos och sänkte sin bedömning för investeringsutgifterna i samband med rapport. Dessutom lyfte RBC sin rekommendation för oljeaktien till outperform.

Medicinteknikbolaget Episurf tappade 9 procent efter tilltagande förlust.

Fastighetsbolaget Balder höjdes till köp av Swedbank och aktien avancerade närmare 1 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1406.1
2954.53
10259.13
6693.26
2085.18
17888.28
5046.37
17180.08
22777.11
1.11
9.95
8.98
44.66
46.13
-1.05%
-0.64%
-0.65%
-1.43%
-0.17%
-0.24%
-0.24%
1.63%
0.59%
-0.66%
-0.34%
0.38%
1.34%
1.21%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.