Home > Morgonrapport: Dagens Opec möte avgör oljans framtid. Svagt negativ öppning väntas.

Morgonrapport: Dagens Opec möte avgör oljans framtid. Svagt negativ öppning väntas.

Resan fortsatte söderut på Stockholmsbörsen under tisdagen i spår av oroligheter kring Opec-mötet i Wien. Storbolagsindexet OMXS30 föll -0.37% till 1467 punkter. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14.2 miljarder kronor. Vinnaren blev Fingerprint Cards B som steg hela +4.57%, samt Lundin Mining föll -4.92% och blev tisdagens förlorare. NGM-börsen omsatte på tisdagen drygt 311 miljoner kronor, och vinnaren Uni-light LED TO1 steg +36.00%, följt av dagens förlorare Implementa Hebe B som föll -11.11%. USA stängde svagt på plus med en svag uppgång på +0.13% i storbolagsindexet S&P 500. På morgonkvisten noteras Asien svagt på plus, och dagens stora fråga blir om Opec kan komma att få igenom en överenskommelse gällande produktionsminskning. Brent terminen noteras för närvarande strax under 48 dollar.

Dagens fokus:

 • EMU: KPI (prel) november kl 11.00
 • ECB: Mario Draghi talar kl 13.30
 • USA: ADP sysselsättning privat sektor november kl 14.15
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion oktober kl 14.30
 • Fed: Beige Book kl 20.00
 • Opec: ministermöte i Wien

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Tisdagens handel på Stockholmsbörsen fortsatte i negativa tongångar.

Efter en inledningsvis positiv utveckling på tisdagsförmiddagen som tappade mark, och en viss ovilja bland köpare att släppa igenom säljarna kring vår tekniska nyckelnivå 1471 punkter senare delen av dagen, stängde vi strax därunder.

Dagens handel indikerar ledande terminer en svagt negativ men avvaktande börsöppning med ett par timmar kvar tills börsen öppnar.

Stort fokus landar på Opec mötet i Wien under dagen, och den stora frågan är om medlemsländerna kan komma att få igenom en produktionsminskning, utöver den som redan överenskommit tidigare i Algeriet.

Dagens Opec möte avgör oljans framtid. Svagt negativ öppning väntas.

Det råder stor osäkerhet om en produktionsbegränsning verkligen kommer att kunna genomföras, då oviljan bland medlemsländerna till begränsningar är stor, framförallt från Iran, Irak samt Saudiarabien.

Ett positiv resultat ur mötet skulle enligt en del analytiker få oljan att rusa upp emot 60 dollar, alternativt skulle ett negativt besked få oljan att backa mot inledningsvis 40 dollar.

Med en tidigare tydlig korrelation mot oljan och dess utveckling på börsen i våras står vi inför ett vägskäl.

Om börsfesten skall kunna fortsätta även för OMXS30 oavbrutet inom kort, skulle stöd från oljan bidra till en ytterligare förstärkt situation.

Däremot skulle vi kunna få en något mer tydlig rekyl om vi får ett negativt besked ur Opec mötet.

Onsdagens handel väntas öppna kring 1465 punkter med ett par timmar kvar tills börsen öppnar, och med två nedgångsdagar bakom oss och närmande av kortsiktigt översåld nivå ökar sannolikheten rent tekniskt för en uppgångsdag av kraftigare karaktär.

Därmed har vi även hamnat i en situation som noteras under 1471 som är en viktig nyckelnivå som tidigare i år agerat tydligt årshögsta under hösten.

Däremot upplever vi inte någon styrka av nedgången på tisdagen under denna nivå, och ser detta snarare som en tillfällig notering och urstoppning av positioner strax därunder, i spår av oroligheterna kring Opec mötet och dess öde för oljan.

Denna onsdag finner vi dagens tekniska nyckelnivåer med motstånd redan vid 1471, 1496 samt 1500 och 1540 punkter. Stödnivåerna inväntar vid 1463, 1453 samt 1448 punkter.

Dagens makroagenda inleder vi kl 11.00 med preliminära KPI siffror inom EMU.

Prognoserna pekar mot att huvudinflationstakten kan ha stigit till 0,6%, från 0,5% i oktober, men ekonomerna ser ingen ljusning för ECB beträffande den underliggande kärninflationstakten, som väntas ha varit oförändrad på 0,8%.

Strax efter svensk lunchtid kl 14.15 får vi amerikanska ADP sysselsättning inom privat sektor i november.

Uppvärmning inför fredagens officiella sysselsättningsdata; i oktober visade ADP-data att den privata sysselsättningen ökade med 147.000 personer, vilket var tämligen nära de +142.000 som den officiella statistiken redovisade för den privata sektorn. Nu pekar prognoserna mot att ADP kommer att redovisa +169.000 i november.

Under kvällen kl 20.00 får vi även från amerikanska centralbanken Beige Book.

De finansiella marknaderna har redan bestämt sig, det blir en räntehöjning den 14/12. Den stora frågan är dock om denna regionala konjunkturrapport också ger stöd för marknadens närmast tvärsäkra förväntningar.

Scandi Standard får nya vingar av DNB på tisdagen som ser köpläge.

Kycklingbolaget Scandi Standard har pressats hårt med en nedgång på över 20 procent i spår av oroligheter kring fågelinfluensan, varpå tidigare fall påträffats i Danmark men även i Skåne under föregående vecka.

På tisdagen steg Scandi Standard inledningsvis över tre procent efter att DNB Markets höjer sin rekommendation till köp från tidigare behåll, samtidigt som riktkursen höjs till 68 kronor från tidigare 66 kronor av banken.

Bakom den höjda köprekommendationen skriver banken att Scandi Standards egna leverantörer inte skall vara påverkade, men som trots detta blir drabbade av importrestriktioner från flera länder vilket beräknas gälla upp till max ett års tid.

Föregående vecka rapporterade bolaget själva att man beräknar påverkas 4-8 miljoner kronor per månad så länge restriktionerna är aktiva, men samtidigt påpekar DNB på tisdagen i sin analys att bolaget ”säljer kyckling för 6 miljarder kronor i år” vilket kommer ge ett ebitda-resultat om 462 miljoner kronor.

Tidigare upptäcktes ett fall av fågelinfluensa på en ankfarm i Danmark, samt föregående vecka i Skåne varpå ett fall i en värphönsbesättning strax utanför Helsingborg, samt en vild fågel i Vellinge kommun som bar på sjukdomen.

Scandi Standard får nya vingar av DNB på tisdagen som ser köpläge.

Förnyad köpstyrka i Assa Abloy utmanar MA 200 på nytt.

Kan ett tredje utmanande innebära slutet på höstens dystra humör?!?

På tisdagen står Assa Abloy ut bland verkstadsbolagen med en uppgång på över två procent på förmiddagen, och utmanar därmed inte minst MA 50 men även MA 200.

Exane BNP Paribas släpper på tisdagen flera rekommendationer av svenska verkstadsbolag, däribland Assa Abloy som man höjer till rekommendationen outperform från tidigare neutral, med riktkursen 185 kronor.

Tidigare i mitten av november höll bolaget kapitalmarknadsdag, där bolagets vd Johan Molin levererade budskapet med fortsatt potential genom förvärvstillväxt.

”Vissa år kommer det bli 5-7 procent och vissa år 3 procent. Men det finns en potential att i snitt tillföra 5 procent per år i ett antal år framöver”, sade han vid tillfället.

Samtidigt framgick det den 16 november att bolaget förvärvat Construction Specialties, med huvudkontoret i Brownsville, Texas. Bolaget är verksamma inom kommersiella sektionsportar och dockningsprodukter i USA samt Mexiko där även huvuddelen är belagt i sistnämnda.

Sedan en månad tillbaka har flera riktkurser uppjusterats, däribland JP Morgan (170kr), Pareto Securities (190kr), Jefferies International (190kr).

Förnyad köpstyrka i Assa Abloy utmanar MA 200 på nytt. Kan ett tredje utmanande innebära slutet på höstens dystra humör?!?

Dometic fortsätter att stiga på tisdagen efter att amerikansk storaktör tror på starkt 2017.

Dometic Group som tillverkar och säljer produkter för husvagns- och husbilsindustri, hotellnäring, medicinsk kylning samt kommersiella fordon fortsatte att stärkas över tre procent på tisdagen, efter att det framgick på måndagskvällen i samband med kvartalsrapport från den amerikanska storaktören Thor Industries att man ser stor optimism inför det kommande året, inom segmentet husbilar.

”En fortsatt optimism bland återförsäljarna och stadiga ekonomiska förhållanden gör att vi tror att 2017 kommer att bli ett av de starkaste åren för branschen sedan 70-talet”, skrev Thors vd Bob Martin i samband med kvartalsrapporten.

För drygt en vecka sedan framgick det av ett flaggningsmeddelande att Swedbank Robur Fonder har ökat sitt innehav i bolaget till 7.6 procent av kapitalet och rösterna, som ökade sitt innehav i samband med att Frostbite (EQT) sålde sitt sista innehav i Dometic motsvarande 27 procent av aktierna i bolaget.

Redan den 31 augusti minskade Frostbite på innehavet när det framgick att man avyttrat 59.2 miljoner aktier.

Dometic fortsätter att stiga på tisdagen efter att amerikansk storaktör tror på starkt 2017.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Trigon Agri (kl 8.00), Nordic Mines (ändrat datum från 25/11) (kl 9.00), Medcap

Kapitalmarknadsdag

 • Sweco kl 8.00-14.30

Makrostatistik

 • Japan: industriproduktion (prel) oktober kl 0.50
 • Storbritannien: GfK konsumentförtroende november kl 1.00
 • Tyskland: detaljhandel oktober kl 8.00
 • Frankrike: KPI (prel) november kl 8.45
 • Danmark: BNP (prel) 3 kv kl 9.00
 • SCB: löner privat sektor september kl 9.30
 • SCB: arbetskostnadsindex september kl 9.30
 • Tyskland: arbetslöshet november kl 9.55
 • Polen: BNP (def) 3 kv kl 10.00
 • EMU: KPI (prel) november kl 11.00
 • Italien: KPI (prel) november kl 11.00
 • Lettland: BNP (def) 3 kv kl 12.00
 • Portugal: BNP (def) 3 kv kl 12.00
 • USA: ADP sysselsättning privat sektor november kl 14.15
 • USA: privata inkomster och privatkonsumtion oktober kl 14.30
 • Belgien: BNP (def) 3 kv kl 15.00
 • USA: Chicago inköpschefsindex november kl 15.45
 • USA: kontrakterade husköp oktober kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • ECB: Mario Draghi talar kl 13.30
 • Fed: Robert Kaplan talar kl 14.00
 • Fed: Beige Book kl 20.00
 • Opec: ministermöte i Wien

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades successivt lägre på tisdagen och stängde till slut i något negativt territorium. Olje- och råvarubolagen var sänken.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,4 procent till nivån 1.467. Omsättningen på Stockholmsbörsen blev 14,2 miljarder kronor.

Oljepriset backade successivt under tisdagen. Ett Opecavtal för produktionsneddragningar ser ut att bli allt mer svåruppnåeligt när antagonisterna Iran och Saudiarabien inte alls verkar komma överens. På onsdag inleds Opec-mötet.

För basmetallpriserna noterades en relativt tydlig rekyl nedåt efter måndagens uppgång.

I sektorerna tappade Boliden 4,4 procent och Lundin Petroleum var ned 2,4 procent. Stålbolaget SSAB:s A-aktie sänktes 0,9 procent.

Ett annat svagt kort var verkstadssektorn som omsattes rejält under dagen. Exane BNP Paribas gjorde en genomgång av verkstadsbolagen och för Assa Abloy höjdes rekommendationen till outperform från neutral medan Sandvik och Atlas Copco fick se sina rekommendationer sänkta av analyshuset. Assa Abloy förbättrades 1,4 procent medan Sandvik trycktes ned 2,3 procent. Atlas Copcos A-aktie sänkte 2,7 procent som börsens näst mest handlade efter oförändrade H&M.

Jefferies inledde bevakning av Autoliv med rekommendationen köp och en riktkurs på 112 dollar, motsvarande cirka 1.032 kronor. Aktien stängde 0,6 procent högre efter tydligare uppgångar tidigare under dagen.

Mr Green presenterade finansiella mål under morgonen och siktar på att tillväxten på medellång sikt ska nå 20 procent per år med en ebitda-marginal på 20 procent. Aktien svarade med en uppgång på 4,5 procent.

Vinstvarnande Scandi Standard fick en höjd rekommendation av DNB Markets till köp från tidigare behåll. DNB anser att den senaste tidens utveckling, där ett utbrott av fågelinfluensa pressat aktien, har gett köpläge. Aktien steg 3,9 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis har tappat successivt den senaste veckan och på tisdagen skrevs nedgången till 3,4 procent. Från och med börsöppningen på torsdag är Loomis ett av de bolag som inte längre ingår i OMX Stockholm Benchmark index.

Anoto fick en order på 30.000 pennor och meddelade samtidigt att Joonhee Won tar över som permanent vd från att tidigare varit tillförordnad vd. Aktien avancerade 3,8 procent.

Bland de mindre bolagen syntes ett antal rejäla rörelser. Handelsplattformen Spiffx tecknade avtal med den australiensiska operatören Cardinal House och rusade 72 procent. Maha Energy fick ett brasilianskt myndighetsgodkännande för sitt förvärv av operatören av Tartaruga-fältet och steg 24 procent.

Medirätts medicinapp Medikoll blev godkänd av Apple och aktien ökade 31 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1467.18
3038.42
10620.49
6772
2204.66
19121.6
5379.92
18310.62
22819.26
1.06
9.77
9.19
45.46
47.61
-0.37%
0.72%
0.36%
-0.40%
0.13%
0.12%
0.21%
0.02%
0.36%
-0.14%
0.01%
0.15%
0.51%
0.61%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.