Home > Morgonrapport: Dags att höja blickarna norrut efter styrketecken… Amerikansk sysselsättning i fokus.

Morgonrapport: Dags att höja blickarna norrut efter styrketecken… Amerikansk sysselsättning i fokus.

OMXS30 uppvisade styrketecken på torsdagen, i och med att vi äntligen fick en stängning över utbrottsnivån 1640 punkter. Storbolagsindexet stängde avslutningsvis +0.13 procent till 1641.32, efter att ha uppnått ett dagshögsta vid 1647 punkter tidigare under dagen. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till hela 17.5 miljarder kronor. Asiens handel under natten visar starkt positivt momentum, som fick bränsle från en stark avslutning i USA på torsdagskvällen. Vi vänder därmed blickarna vidare norrut, och ledande terminer pekar på en trevlig börsöppning över 1650 punkter idag…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Månadens första handelsdag lyckades få ett utbrott över motståndsnivån 1640 punkter, och därmed stänga med ett positivt momentum i bakfickan.

Vi uppnådde ett dagshögsta vid 1647 punkter, vilket innebär att vi aldrig utmanade nästa tydliga motståndsnivå, däremot noterar vi tydlig volym kring dagshögsta nivåer under torsdagen vilket är mycket positivt.

Amerikanska börser fortsatte även ticka vidare norrut på torsdagskvällen, med stöd från överraskande stark ADP-jobbsiffra, som även ofta ses som en förhandsvisning inför fredagens amerikanska sysselsättningsstatistik.

Ledande terminer efter nattens handel i Asien, pekar på att vi kan komma att få en sådan stark öppning som omkring 1652 punkter. Detta skulle innebära att vi i ett sådant fall öppnar över nästa motståndsnivå.

Att vi förväntas öppna över motståndsnivån 1650 punkter innebär samtidigt att vi höjer blickarna norrut, vi ser det som ett styrketecken inför kommande handelsdagar, nu när vi lämnar maj månad bakom oss.

Morgonrapport: Dags att höja blickarna norrut efter styrketecken… Amerikansk sysselsättning i fokus.

Enda negativa momentum under natten som vi ser det är oljan, där WTI nu handlas vid 48 dollar, och Brent strax över 50 dollar. Men värt att notera är att vi inte har upplevt någon signifikant korrelation mot oljan på ett bra tag…

Detta innebär att vi nu fått signaler på att vi laddar för uppgång till 1670 punkter framöver.

Samtidigt finns det fortfarande negativa signaler som oroar.

Inte minst den politiska oro som råder i USA, där vi så sent som på torsdagskvällen Donald Trump skapat rabalder genom att landet nu kommer att dra sig ur det globala klimatavtalet som världens ledare undertecknade i Paris 2015.

Vi ser dock inga tecken på avreaktion av beskedet inför dagens handel, ledande terminen S&P 500 uppvisar en positiv utveckling under nattens handel i Asien.

Vidare bränsle under dagen skulle kunna landa på siffror gällande amerikansk sysselsättning i maj, som presenteras kl 14:30.

Med en starkt överraskande förhandsvisning på torsdagen på ADP-jobbdata, väntas antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ha ökat med 182.000 i maj jämfört med 211.000 i april. Arbetslösheten väntas samtidigt ligga kvar på låga 4,4%.

Positivt momentum pekar på öppning över 1650 punkter…

Om vi mot förmodan skulle få en vändning tillbaka inom närmaste handelsdagarna under 1650 och 1640 punkter om vi får ett vidare utbrott enligt indikation på terminsmarknaden, ser vi ej detta som något negativt i sin helhet, såvida vi inte får en stängning under 1630 under hög handelsaktivitet.

Inför dagens handel väntar vi oss därmed tekniska motståndsnivåer redan vid framförallt 1670 punkter. Därefter följer 1682 följt av framförallt sentimentala prisnivån 1700 och tidigare all time high vid 1720 punkter.

Tekniska stödnivåer inväntar vid 1640, 1630 och därefter 1600 punkter. Även 1650 väntas agera stöd vid öppning däröver.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Positiva tongångar i Autoliv…!

Kanske det är dags att vända blickarna mot 1 000 kronor nu när aktien ser ut att finna mark över motståndsnivån.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv steg inledningsvis drygt 2 procent på torsdagen, på nyheten att bolaget startat aktieåterköp igen under maj månad (870.972 aktier till en snittkurs på 106:03 dollar).

Nordea lyfte fram redan för lite mer än en vecka sedan, att brist på förvärv ger utrymme till aktieåterköp, vilket gav bränsle till uppgång.

”Vi ser en ökad möjlighet till att Autoliv ska återuppta återköp inom en nära framtid för att nå en mer effektiv kapitalstruktur”, skrev Nordeas analytiker den 23 maj.

Båda nyheterna har nu gett ett positivt momentum, som innebär att aktien klev över motståndsnivån vid 970 kronor på torsdagen.

Tidigare i februari fick vi ett falskt utbrottsförsök vid denna motståndsnivå, men inte av samma karaktär som dagens uppgång.

Detta bådar gott för en eventuell etablering däröver, och kanske det är dags att åter vända blickarna mot 1 000 kronor framöver…?

Positiva tongångar i Autoliv…! Kanske det är dags att vända blickarna mot...

H&M på väg att utmana årslägsta…?

Eller kanske det är dags att vända norrut efter fem nedgångsdagar…

H&M fortsätter att tappa mark efter den nedgång som inleddes efter Nordeas tidigare sänkta rekommendation lite mer än en vecka sedan.

Vändpunkten kom även I samband med att vi testade motståndsnivån vid 227 kronor, och de negativa tongångarna har därefter fortsatt.

Detta innebär att bolagets aktie nu handlas strax ovanför årslägsta, tillika lägsta prisnivån sedan slutet av juni 2016.

Trots de negativa tongångarna, ser vi ut att få en tydlig hammer-formation i dagens candlestick, vilket kan bli ett positivt tecken för vändpunkt på torsdagen. I ett sådant scenario väntar vi oss ett utmanande av tidigare utbrottsnivå vid 222 kronor.

Senaste riktkurser finner vi Nordea med “fair value” på 260 kronor, Citi på 215 kronor, Jefferies på 235 kronor samt Kepler på 300 kronor.

H&M på väg att utmana årslägsta…? Eller kanske det är dags att vända...

Novo Nordisk kliver över motståndsnivå efter godkänt läkemedel.

Vid etablering över 280 kronor, vänder vi blickarna mot 300 kronor…!

Det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk steg inledningsvis runt +1.7 procent på torsdagen, efter att det framgick i ett pressmeddelande på onsdagskvällen att amerikanska läkemedelsmyndighet FDA har godkänt bolagets hemofililäkemedel Rebinyn.

”Vi betraktar detta som en viktig utvidgning för patienter med hemofili B”, kommenterade bolagets forskningschef Mads Krogsgaard Thomsen.

Sobi som även är verksamt inom hemofiliområdet med sina långtidsverkande Elocta och Alprolix, fick skjuts på nyheten och steg inledningsvis +1.5 procent.

Torsdagens uppgång innebär samtidigt att Novo Nordisk kliver över motståndsnivån vid 280 kronor med styrka, som redan tidigare fick förnyad köpstyrka efter utmanande av stödnivån vid 267 kronor.

Därmed ser det ut som att vi, om etablering över 280 kronor kan få uppleva en uppgång till den sentimentala heltalsnivån 300 kronor…

Novo Nordisk kliver över motståndsnivå efter godkänt läkemedel. Vid etablering över 280 kronor, vänder vi blickarna mot...

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Sydkorea: BNP (def) 1 kv kl 1.00
  • SCB: fordonsstatistik maj kl 9.30
  • SCB: bytesbalans 1 kv kl 9.30
  • Riksbanken: resultat köpauktion statsobligationer kl 10.07
  • Storbritannien: tjänste-PMI maj kl 10.30
  • EMU: PPI april kl 11.00
  • Grekland: BNP (def) 1 kv kl 11.00
  • USA: sysselsättning maj kl 14.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde juni på ett lätt plus. Bland de sektorer som bidrog mest till att dra upp index fanns teknik och råvaror, medan hälsosektorns initiala uppgångar omintetgjordes av Elektas rapport. Autoliv gick framåt sedan bolaget återupptagit sina återköp av egna aktier, och Securitas blev dagens storbolagsvinnare.

OMXS30 stängde 0,1 procent upp till 1.641 och dagsomsättningen på Stockholmsbörsen hamnade på 17,5 miljarder kronor.

Elekta lämnade rapport för det säsongsmässigt stora fjärde kvartalet, och kom på flera punkter in klart svagare än förväntat. Bland annat var orderingången betydligt lägre än vad analytikerna hade kalkylerat med, visserligen med svåra jämförelsetal, men även leveranserna betecknades av Swedbanks analytiker Johan Unnerus i en kommentar till Direkt som väl svaga med tanke på ett genomfört förändringsprogram.

Elekta backade hela 8,1 procent till 80 kronor, den lägsta kursen sedan början av februari.

I OMXS30, där Elekta inte ingår, gick Securitas klart starkast för dagen med en uppgång på 3,8 procent, med Nordea som största nettoköpande mäklare.

Enligt uppgifter till Direkt kan intresset för aktien förmodligen förklaras med att Securitas enligt en revision av Carnegies småbolagsindex (CSX) per den sista maj är på väg in i indexet om tio handelsdagar. Indexet följs av ett flertal fonder.

Autoliv återköpte en bit under 0,9 miljoner aktier i maj 2017. Det var första gången bolaget återköpte egna aktier på över två år.

”Vi har sagt att vi ska ha en skuldsättningsgrad mellan 0,5-1,5 som nettoskuld genom ebitda och nu har vi varit strax under det, runt 0,4, i ett par kvartal”, säger Autolivs kommunikationschef Thomas Jönsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Autoliv avancerade 2,8 procent, näst mest i OMXS30.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt danska Novo Nordisks hemofililäkemedel Rebinyn. Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, är verksamt inom samma område med sitt läkemedel Alprolix. Sobi steg trots det med 2,6 procent. Johan Unnerus, läkemedelsanalytikern på Swedbank, menade att Novo Nordisk ligger långt efter Sobi inom nischen, och att det nya läkemedlet därför inte bör oroa aktieägarna till det svenska bolaget.

Ericsson bekräftade att Christer Gardell tar plats i telekombolagets valberedning inför årsstämman 2018, sedan aktivistfonden Cevian Capital som frontas av Gardell i tisdags flaggat upp för ett innehav på över 5 procent av aktierna i Ericsson. Aktien följde upp onsdagens kurslyft med att fortsätta upp 1,0 procent.

Bostadsbyggaren JM har fått en sänkt rekommendation av DNB till sälj från tidigare behåll och den norska banken satte också ned riktkursen till 300 kronor från tidigare 330. Från Norge, där JM är verksamt, kom även nyheter om att bostadspriserna i Oslo har vänt nedåt. JM-aktien tappade 5,1 procent till 310:20 kronor.

Lifco har fått en höjd rekommendation av Carnegie till köp, från tidigare behåll. Aktien stärktes med 7,4 procent. Även HMS Networks steg markant, plus drygt 4 procent till 121:75 kronor. Aktien handlades på torsdagen efter en split 4:1.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1641.32
3567.02
12664.92
7543.77
2430.06
21144.18
6246.83
20216.99
25914.81
1.12
9.74
8.68
47.96
50.29
0.13%
0.35%
0.40%
0.32%
0.76%
0.65%
0.78%
1.80%
0.41%
0.03%
0.00%
-0.02%
-0.83%
-0.67%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.